Zkopírovala jsem ten nesmysl záměrně. Vidíte, co se píše ?😠
Dál je nechávejte si zasprintovat, protáhnout se pochopitelně musí.😇
Lesní havěť je beztak přemnožena. Tak hr na ně, at´ je sranda. 😀
Největší nebezpečí pro lesní zvěř znamenají v zimním období psi..
V zimě i malý pes, který zvěř prožene, představuje nebezpečí.
Srnčí má zásoby energie na přežití zimy a když před psem utíká,
energeticky se vydá. Potom stačí, když si lehne na sníh a do dvou dnů má zápal plic,
nepřežije. Majitelé psy v lese vůbec z vodítek nesmějí pouštět.
U nás poslední dobou sníh chybí…srnky spíš kapou okusováním řepky.ktera není pod snehem.i když oni i pod tím sněhem si ji vykopou.ale takto ji mají víc dostupnou.
rapotačka:Největší nebezpečí pro lesní zvěř znamenají v zimním období psi..
V zimě i malý pes, který zvěř prožene, představuje nebezpečí.
Srnčí má zásoby energie na přežití zimy a když před psem utíká,
energeticky se vydá. Potom stačí, když si lehne na sníh a do dvou dnů má zápal plic,
nepřežije. Majitelé psy v lese vůbec z vodítek nesmějí pouštět.
Potom stačí, když si lehne na sníh a do dvou dnů má zápal plic,
“mislivci” šířený mýtus
😀 to se vůbec divím, že se dožili dnešních dnů
tím ovšem NEschvaluju volný pohyb neovladatelných psů v lese či na poli 😉
zkrátka pes bez přivolání (zastavení) nemá co pobíhat na volno
A nic to nemění na tom, že ta poslední věta je lež.
Zkopírovala jsem ten nesmysl záměrně. Vidíte, co se píše ?😠
No úplný nesmysl to není, je spousta psů, kteří dokáží srnu uštvat i v létě nebo jí rovnou strhnout.
Nesmysl to není určitě-nevím jak je to s tím zápalem plic🙄, jen v zimě, když je sníh, zvěř v hlubokém sněhu se opravdu může vyčerpat,srny jsou latentně březí …vstřebání, ztráty .
rapotačka:Zkopírovala jsem ten nesmysl záměrně. Vidíte, co se píše ?😠
cožeto? :-O
Teď sakra nevím, co je myšleno vážně a co je vtip…
Prostě v lese (všude..) snad mám mít psa pod dohledem a prostě zvěř rušit nesmí. Pod dohledem znamená, že když jdu po cestě, tak se pes nedostane dál než nějaké desítky metrů od cesty, a podél cesty je zvěř zvyklá, že tam cajdaj lidi, takže poodejde od cesty stranou a ví, že lidi zůstanou na cestě. A ne že tu zvěř požene ten pes dvě stě metrů někam do potoka, protože nejde odvolat…
Psovod, který umí, se takovým textem vůbec nebude zabývat, protože ví a zná. A pro pejskaře, kteří fungují stylem “jen ať se proběhne, však on se za hodinu vrátí” platí ta věta o vodítku a strašení chcípáním zvěře je na místě, protože na nic mírnějšího dneska už bezohlední majitelé zřejmě nereagují.
Není to vtip, je to IRONIE.
Tedy můj druhý příspěvek je ironie. Z chování některých je mi zle a zvěři ještě hůř.
Na ja, ale on je problém, že to jak to napíšete může někdo zcela blbě pochopit ☹️ . Leckdo je bezmozek.
Hm, tak ten bezmozek budu asi já😟.
Tak ono to ma vicero rovin.
Zaprve - teploty ktere poslednich par let panuji v zimnim obdobi opravdu zver nikterak nevycerpavaji. Stejne tak defakto absence snehu. Vyjimkou jsou samozrejme hory a tech par dni v roce, kdy si zima vzpomene ze je zima, ale pokud to neni par tydnu v kuse, tak den, dva nez zas prijde obleva vetsina zvere fakt prezije.
Za druhe - pokud se bavime o psovi, ktery za zveri popobehne a po par metrech se vraci zpet, tak na to taky ta srna neumre. Ani kdyz si takhle popobehne desetkrat za den. Ono totiz oproti bezne sirenemu nazoru myslivcu ta srna neni debil a nebezi panicky dalsich 15 km i kdyz pes uz davno chrape doma na kanapi. Ale ano, mluvim opravdu o psech, ktery tu zver nehoni jak magori.
Za treti - pokud je pes deb… a tu zver fakt honi nebo nedejboze strhava, patri na spagat! Jednoznacne. To je vec majitele a jeho svedomi a nepopiram, ze dementi se mezi pejskari tez najdou. Bohuzel. Pac pak nastava ten neblahy dusledek, ze jsou i ti zodpovedni s vychovanymi psy hazeni do jednoho pytle.
Za ctvrte - jako ucastnik mnoha nahanek a mnoha honu v mnoha druzich pocasi jsem byla x-krat svedkem situace, kdy se nastoupila lec a pustili se psi. A ti psi na prvnich par metrech vyhnali srnci a trada za nim, nekteri jedinci klidne i par kilacku. Zadny ze zelenych kolegu mi v tu chvili nebyl schopen vysvetlit, jak ta srnka pozna ze nahanka ci hon neni mirena na ni alebrz na prasata/zajice/bazanty, a tudiz vi ze ten pes ji vlastne nehoni a ona v tom snehu a mraze na ten zapal plic a vycerpani umrit nema … byla jsem oznacena za rebela 😀
Nicmene tuto otazku vcelku rada nadnasim v situacich, kdy si na me nekdo v lese otevre usta a zacne po me jecet, ze cast smecky je volne. Krom jineho tedy, pac dalsi logicka otazka pak byva “A proc myslite ze jen cast a ten zbytek je na voditku, aha?”.
Pac jako vzdy - je to o jednotlivcich a jejich zdravem rozumu.
Arosek:Tak ono to ma vicero rovin.
Zaprve - teploty ktere poslednich par let panuji v zimnim obdobi opravdu zver nikterak nevycerpavaji. Stejne tak defakto absence snehu. Vyjimkou jsou samozrejme hory a tech par dni v roce, kdy si zima vzpomene ze je zima, ale pokud to neni par tydnu v kuse, tak den, dva nez zas prijde obleva vetsina zvere fakt prezije.
Za druhe - pokud se bavime o psovi, ktery za zveri popobehne a po par metrech se vraci zpet, tak na to taky ta srna neumre. Ani kdyz si takhle popobehne desetkrat za den. Ono totiz oproti bezne sirenemu nazoru myslivcu ta srna neni debil a nebezi panicky dalsich 15 km i kdyz pes uz davno chrape doma na kanapi. Ale ano, mluvim opravdu o psech, ktery tu zver nehoni jak magori.
Za treti - pokud je pes deb… a tu zver fakt honi nebo nedejboze strhava, patri na spagat! Jednoznacne. To je vec majitele a jeho svedomi a nepopiram, ze dementi se mezi pejskari tez najdou. Bohuzel. Pac pak nastava ten neblahy dusledek, ze jsou i ti zodpovedni s vychovanymi psy hazeni do jednoho pytle.
Za ctvrte - jako ucastnik mnoha nahanek a mnoha honu v mnoha druzich pocasi jsem byla x-krat svedkem situace, kdy se nastoupila lec a pustili se psi. A ti psi na prvnich par metrech vyhnali srnci a trada za nim, nekteri jedinci klidne i par kilacku. Zadny ze zelenych kolegu mi v tu chvili nebyl schopen vysvetlit, jak ta srnka pozna ze nahanka ci hon neni mirena na ni alebrz na prasata/zajice/bazanty, a tudiz vi ze ten pes ji vlastne nehoni a ona v tom snehu a mraze na ten zapal plic a vycerpani umrit nema … byla jsem oznacena za rebela 😀
Nicmene tuto otazku vcelku rada nadnasim v situacich, kdy si na me nekdo v lese otevre usta a zacne po me jecet, ze cast smecky je volne. Krom jineho tedy, pac dalsi logicka otazka pak byva “A proc myslite ze jen cast a ten zbytek je na voditku, aha?”.Pac jako vzdy - je to o jednotlivcich a jejich zdravem rozumu.
Dobře, ale jak často bývá naháňka/hon, jednou za měsíc… Jak často chodí pejskaři do lesů/polí? Denně. A ještě jaké množství…
To jako kdybyste někde byla zalehnutá a nebo se snažila něco sníst, a přitom se někdo kolem vás neustále motal nebo dokonce na vás vybíhal a vy se vždycky musela zvednout a utíkat, protože byste nevěděla, co je to zač, zda vám nechce ublížit. Když to tak připodobním. Ta zvěř musí mít nějaký flek, kam se stáhne k odpočinku/ke krmení, kam na ni nikdo nemůže a může si chvíli odpočinout.
Příklad, jdu polní cestou, jezevce mám pár kroků od sebe pod vlivem 😁 ne nejsou ožralí a kolem po polích korzuje zvěř. Je zvyklá na ruch, opatrně přebíhá a přesouvá se. Ale v klidu. Jistí si mě, ale neblázní. Ovšem pokud bych byla ignorant (jako dost pejskařů, nedělám si iluze, že jich je málo), tak psi nechám, nechť se proběhnou. A to už zvěř bude reagovat útěkem. Úplně zbytečně jsem ji vystavila stresu a plýtvání energií.
Když jdu po lesní cestě, držím psy jen na ni, nenechám je lítat po lese a houštinách, aby tam zvedali a rušili zalehnutou zvěř. Jenom pro moje a hlavně psí potěšení. Takže asi takto. 😉
Jozefčík:Dobře, ale jak často bývá naháňka/hon, jednou za měsíc… Jak často chodí pejskaři do lesů/polí? Denně. A ještě jaké množství…
To jako kdybyste někde byla zalehnutá a nebo se snažila něco sníst, a přitom se někdo kolem vás neustále motal nebo dokonce na vás vybíhal a vy se vždycky musela zvednout a utíkat, protože byste nevěděla, co je to zač, zda vám nechce ublížit. Když to tak připodobním. Ta zvěř musí mít nějaký flek, kam se stáhne k odpočinku/ke krmení, kam na ni nikdo nemůže a může si chvíli odpočinout.
Příklad, jdu polní cestou, jezevce mám pár kroků od sebe pod vlivem 😁 ne nejsou ožralí a kolem po polích korzuje zvěř. Je zvyklá na ruch, opatrně přebíhá a přesouvá se. Ale v klidu. Jistí si mě, ale neblázní. Ovšem pokud bych byla ignorant (jako dost pejskařů, nedělám si iluze, že jich je málo), tak psi nechám, nechť se proběhnou. A to už zvěř bude reagovat útěkem. Úplně zbytečně jsem ji vystavila stresu a plýtvání energií.
Když jdu po lesní cestě, držím psy jen na ni, nenechám je lítat po lese a houštinách, aby tam zvedali a rušili zalehnutou zvěř. Jenom pro moje a hlavně psí potěšení. Takže asi takto. 😉
Vždyť Arosek píše to samé. 😂
Hele a to mi poraďte, vysvětlete. Jedeme na koních pole louky les, potkáme srnky na cca 50 m a oni ne aby utekly na druhou stranu oni se vrhají koním přes cestu a nejlépe, když potkáme jednu, tak ta nás stále jako by obíhá… tu je, tady je, tam je….
Pak potkáváme daňky a vrchol letošní ho léta byl jelen…
Kdysi jsem viděla dokument, kdy výzkumníci se ke zvěři přibližovali právě na koních. Ona ta zvěř je nevnímá jako nebezpečí. Nevidí člověka, ale toho koně, není plachá, ale spíše zvědavá. Nevím jak to přesně vysvětlit, dokument byl v angličtině ani neznám jeho přesný název, abych ho sem hodila do nějakého odkazu 😐. Bylo to o výzkumech v Africe a v Severní Americe. Jeden z biologů v Americe jezdil na mule jako nejlepším terénním približováku😀.
Verun:Hele a to mi poraďte, vysvětlete. Jedeme na koních pole louky les, potkáme srnky na cca 50 m a oni ne aby utekly na druhou stranu oni se vrhají koním přes cestu a nejlépe, když potkáme jednu, tak ta nás stále jako by obíhá… tu je, tady je, tam je….
Pak potkáváme daňky a vrchol letošní ho léta byl jelen…
nemusí jet na koni. Však loni o Silvestru nám stejné stádečko daňků přecházelo cestu (značenou) velmi na blízko celkem třikrát - a to na ně vždy řval dogák (na vodítku)… Srny taky neutíkají od nás, ale většinou to napálí kolem nás tak, abychom je opravdu náhodou nepřehlídli… Někde mám fotku, jak na Nighta stojícího na cestě civí daněk - a my šli dál, směrem k němu a on si nás stále prohlížel (až jsem dostala strach, že na nás vyběhne)… A přesně před rokem na nás podobně civěl statný divočák, který od krmelce pomalu poodešel (krmelec je u cesty) a jen monitoroval, že jsme už dostatečně daleko, aby se vrátil… Osobní setkání s divou zvěří není výjimečné a ani přítomnost mamuta ji neodradí od “předvádění se”
Já, když ještě měla psa, jsem ty srnky plašila vždycky cestou tam i zpátky. Třeba po deseti minutách. Ony popoběhly a pak se hned vrátily. Žádný panický úprk se nekonal.
Fakt stačí, když je ten pes nehoní, nepronásleduje. Ony nejsou blbé, aby sprintovaly do uřícení, když nebezpečí nehrozí.
Já jím cca hodinu denně. Srna se pase mhohem déle. Je zvyklá, že ji tu a tam něco vyruší.
Honit zvěř je samozřejmě špatně, ale jít na vycházku do lesa s vychovaným psem jde na volno úplně normálně.
Ja se vyjadrim jen k tomu poctu nahanek a honu, pac zbytek rikame vlastne to same, jen jinymi slovy.
Nevim jak v jinych koutech CR, ale tam co jezdime my je nahanka/hon kazdy vikend. Pokazde se projde cast honitby. Plus si v tydnu chodi lidi sednout. Bavim se o nahankach mistnich MS.
Bazantnice/kacarna je jeste jiny level. Hon klidne 5-6x tydne. A to srnci je tam porad.