Aktuálně: 2 788 inzerátů261 106 diskuzních příspěvků19 162 uživatelů

Oves nebo ječmen

Jana (neregistrovaný) 20.12.2024, 12:32:45 xxx.xxx.18.54

Zdravím všechny chovatele. Poraďte, je lepší na rychlý výkrm mláďat na maso ječmen nebo oves? Krmím teď granulemi s kokcidiostatiky a ty chci pomalu vysadit, protože míním cca. za 3 týdny zabíjet. Díky za odpovědi. Jana

drvodelkafialova
drvodelkafialova 20.12.2024, 12:45:59 xxx.xxx.171.143

Oves je bezpečnější, zvlášť když mají trávení poškozené kokcidiostatiky. Ječmen má hodně vysoký podíl cukru, králíci po něm rostou o trochu rychleji, taky mají víc sádla, ale když nejsou zvyklý snadno jim způsobíte zažívací problémy.

Osobně bych ty granule s léčivy vůbec nedávala. Zdravé zvíře nemusíte ládovat antibiotiky, jen mu ničíte zdravou mikroflóru. Kokcidiozu nemusíte v chovu mít vůbec, stačí pravidelně čistit kotce, mít suchou podestýlku - napaječky a nepřekrmovat mladé zrním nebo chlebem. Ty granule s léčivy nic neřeší.  Pokud dáváte seno a dalš í krmivo, léčivo se stejně “naředí” a jen snižujete jeho účinnost. Když už máte králíky nemocné líp pomůže antikokcidiostatikum do vody.

acher
acher 20.12.2024, 17:26:15 xxx.xxx.222.196

Pokud krmíte pouze granule s kokcidiostatiky,tak je lepší jim místo nich dát granule bez kokcidiostatik a k nim pomalu přidávat oves a ječmen.Při náhlé změně z granulí na zrní se nejspíš dopracujete k tzv. žbluňkavce.Pro králíky se dělají granule s přírodními látkami proti kokcidióze Emanox,Adicox,které jsou bez ochranné lhůty.Emanox se prodává i v lahvičkách na podání do vody,ale i přímo do tlamičky králíkům.Proti kokocidióze vám stačí králíky nepřekrmovat zrním,granulemi,chleba pro králíky není vůbec vhodný.Králíci musí přijímat dostatek vlákniny.

A ještě něco, rychlost růstu není závislá na tom,jak hodně králíky nacpu zrním,granulemi,ale genetickými předpoklady a zajištěním bezproblémového trávení.

https://www.driml-napajecky.cz/cz/kralici-mysi-cincily/vitaminove-doplnky-mineralni-lizy/emanox-pmx-50-ml-2014570.html

ančovička (neregistrovaný) 20.12.2024, 23:31:26 xxx.xxx.2.159
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 20.12.2024, 17:26:15

👍👍👍👍👍🙂

ančovička (neregistrovaný) 20.12.2024, 23:35:03 xxx.xxx.2.159
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 20.12.2024, 12:45:59

.. přesně tak 👍👍

drvodelkafialova
drvodelkafialova 21.12.2024, 01:28:00 xxx.xxx.171.143

Ještě k tématu, v sekci článků jsou vynikající články doktora Martince o výživě králíků. Ty si určitě prostudujte.  Hodně chovatelů v rámci opatření proti kokci že zoufalství kupuje ty granule s léčivy a přitom jen špatně krmí a jeho zvířata mají problémy kvůli špatnému složení krmné dávky a s kokcidiozou to nesouvisí. 

acher
acher 22.12.2024, 13:47:30 xxx.xxx.222.196

Složení krmné dávky souvisí s kokcidiózou docela hodně.Správné krmení s dostatkem vlákniny,nepřekrmování škroby,cukry udržuje správné trávení a tím i správné,kyselé,prostředí v zažívání.Pokud se nesprávným krmením změní kyselé prostředí na zásadité, bakterie,normálně ve střevech žijící,se přemnoží a rozjede se kokcidióza.Králíkovi vyhovuje stále stejné krmení,bez výkyvů a nějakého přilepšování,s dostatkem vlákniny.

georgi (neregistrovaný) 22.12.2024, 21:48:37 xxx.xxx.132.58

Všechno co bylo uvedeno je pravda ověřená praxí . Krmím králíkům od mala granule a oves na střídačku . Tři týdny před zabitím jenom oves a funguje to perfektně .

Mira (neregistrovaný) 13.03.2025, 12:39:56 xxx.xxx.246.249

Na "maso" je lepsi krmit jecmene, kralici po nem vice pribiraji. Nejlepsi je, kdyz na nej kraliky postupne navyknete a pote ho maji stale k dispozici. K tomu davejte seno a samozdrejme vodu porad k dispozici Oves je dobry především pro chovne kusy, netloustnou po nem a je dobry na libido. Mira

acher
acher 13.03.2025, 13:37:36 xxx.xxx.222.196

Podávání ječmene a ještě neomezeně, mladým králíkům,je dobré tak na vznik žbluňkavky a o králíky přijíd.Což řada lidí ještě podpoří podáním kokcidiostatik,jelikož se mylně domnívají,že králíci mají kokcidiózu a vůbec si nepřipustí,že si vše zavinili sami nevhodným krmením.Někdy stačí si třeba něco o zažívání králíků (třeba trávení škrobů) něco přečíst.Třeba i v článcích zde https://www.chovzvirat.cz/vyhledavani/clanky/?word=v%C3%BD%C5%BEiva+a+krmen%C3%AD+kr%C3%A1l%C3%ADk%C5%AF+je+to+v%C4%9Bda

Tom50
Tom50 13.03.2025, 21:53:47 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 13.03.2025, 13:37:36

Mám za to, že mícháte hrušky s jabkama.

Článek jste dala pod příspěvek o výkrmu na maso a odkazovaný článek je o krmení přešlechtěných králíků na krásu, bez semenenšího ohledu na převažující zájem králíkářů a to je chov na maso. Článek je moc dlouhý, nezajímavý a jasně předeslaný, že jde o výstavní zvířata. Nemám sílu ho přečíst celý, důvody proč byl napsán mě nezajímají. O žbluňkavce v důsledku ječmena jsem tam (v tom, co jsem přetrpěl a přečetl) nic nenašel. 

Protože je to ale pro mě velmi zajímavé, byla byste ochotná sdělit v pár větách, proč je ječmen špatný a co tedy zkrmovat pro rychlý růst masných zvířat? Ne všichni chceme do králíků cpát granule. A určitě ne každého zajímá chov čistokrevných, často na úkor užitkovosti přešlechtěných krasavců. Děkuju předem za vysvětlení.

acher
acher 13.03.2025, 22:17:53 xxx.xxx.222.196

Ten odkaz není vůbec o přešlechtěných králících,ale o krmení králíků všeobecně.Je zajímavé,že píšete o přešlechtěných králících a přitom ta přešlechtěná plemena křížíte na maso.Dokonce tam není ani nic o granulích,ale pouze o nárocích různých kategoriií a kdybyste si nepřečetl jen jednu větu poslední části,tak byste to věděl.Nepíšu,že je ječmen špatný,ale není vhodný pro všechny věkové kategorie a neomezeně.

A ještě k těm přešlechtěným králíkům.Ti totiž musí mít daleko větší odolnost než ti vaši,kteří žijí tři měsíce,ale vy králíky nechováte.

Tom50
Tom50 13.03.2025, 23:17:55 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 13.03.2025, 22:17:53

Děkuji vám, ano, momentálně králíky nechovám. Králíky jsem choval celý život a je to stále obtížnější. Nevíte, zda nechci začít, zajímám se o to. Párkrát se mi to žbluňání vyskytlo a nic o tom nevím, zajímá mě ale jen informace zbavená pro mě balastu. Fakt mě nikdy čistokrevní zajímat nebudou. To přenechám odborníkům a jejich práci ocením zaplacením požadované ceny chovatelem. Příklad. Chci svítit a kvůli tomu mě fakt nezajímá ani rycholst otáčení siločar magnetického pole kolem vodiče, kterým protéká el en, ani turbína a už vůbec generátor. Já chci jen svítit a rád zaplatím těm, kteří umí výrobu el en. A když mi občas probíjí vypínač, nepotřebuju vědět předešlé a ani typy turbin, zda Francisova, Kaplanova, Bánkiho, zda s rozváděcím kolem pevným či pohyblivě regulovatelným a tuplem mě nezajímá buzení generátoru a už vůbec zbytkovým magnetizmem při použití asynchronních el motorů ve funkci generátoru. Já chci jen vědět, abych to mohl bez nutnosti studia stohů balastu umět provozovat a neumřít na probíjení vypínače.

Připadá vám to povídání o výrobě elektřiny jako stupidní nesmysl? No ano, pro toho, kdo si chce jen rozsvítit je zbytečné se tím prokousávat. Je to stejně zbytečné číst, jako o králících na krásu, když mě jde jen o ten žvanec.

Doufám, že se na mě nehněváte, nechtěl jsem se vás dotknout. Mrzuté je, že zase nevím o té žbluňkavce nic víc, než před tímhle ohromováním vědomostmi. Ale jak mě znám, když budu s králíky chtít opět začít, informace si jistě najdu. Děkuji vám.

kometa
kometa správce
14.03.2025, 08:35:25 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.03.2025, 23:17:55

že zase nevím o té žbluňkavce nic víc,

Ne? Acher to píše jasně a stručně. Že překrmování ječmenem u mladých králíků vede ke žbluňkavce. 

acher
acher 14.03.2025, 08:56:22 xxx.xxx.222.196

Kdybyste místo zbytečného psaní věnoval ten čas přečtení oněch 4 článků,tak byste se to dozvěděl.Žbluňkačka je následek špatného krmení s přebytkem zrnin a nedostatkem vlákniny.Nemusím zde zabírat místo psaním toho,co už je popsáno jinde a  je jen na vás,jestli si to přečtete.Pokud chci něco kvalitně chovat,tak musím znát alespoń v základech nějakou anatomii daného zvířete,jeho specifika trávení,složení krmné dávky a tím i výživové hodnoty dostupných krmiv.

Když jste začal s tou energiií,tak mě samozřejmě nezajímá to,co popisujete,ale zajímá mě to,co se týká mě,třeba cena.Když si pořídím nějaký elektrospotřebič, tak aby mě fungoval, mě bude zajímat třeba napětí.

Píšete zde spoustu příspěvků o včelách.Kdybych napsala,že chci včely jen na med a nezajímá mě ten balast okolo,tak byste mně napsal,ať je nechovám.

S těmi králíky je to stejně.

Tom50
Tom50 14.03.2025, 15:30:00 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 14.03.2025, 08:56:22

Děkuju, třetí palec je ode mě. Nemám co dodat k vašim výhradám. Jen vím zase prd co vlastně způsobuje žbluňkavku.

Příklad. Mám 20 stejně starých králíčat od dvou matek sester a samec byl stejný pro obě. 6 jich padne, 3 od jedné a 3 od druhé na žbluňkání. Všechny jsem krmil úplně stejně, ustájení stejné, zastínění králíkarny stejné, krmítka, napaječky i jesle stejné. Tak na těch vámi doporučovaných teoriích něco nesedí, co říkáte?

Váš příklad se včelami je úplně mimo. Neexistuje žádný chov včel na krásu na výstavy, protože to je nesmysl i u ikrálíků a osatního. U psů už to estéti dovedli do takových konců, že některá plemena se už neumí sama rozmnožovat + další geneticky fixované vady jako důsledek nesmyslného šlechtění na krásu.

A ještě k senu. Kupoval jsem malé balíky od kamaráda. Skvělé seno z louky s květinkami z mnoha druhů trav a bylinek. Skvělé, pestrá směs, voňavé, že bych ho žral sám. Druhé seno, vnucované kamarádem, bylo z pole z 5 druhů setých trav a vůbec nic jiného, no vypadalo jako světle zelená sláma. Ale pěkného nebylo dost a musel jsem dobrat to ohavné seté jako sláma. 

Králíci to skvělé seno nežrali, vycuchávali z jeslí nejméně 60, ale spíš 80% ho končilo v podestýlce = v hnoji. Seno klackovité, tvrdé, nevábně vypadající sežrali tak asi z 95-98%. Takže ony všechny teorie jsou velmi často nějak na dvě věci, co myslíte?

Pro vaší informaci. U včel teoretikové tvrdí, jak za úhyny a problémy může pylová monodieta, že včely mají pyl jen z polí a jen z jednoho druhu rostliny. Moje včely jsou úplně blbé. Les i louky jsou plné pestrého kvítí, ostružin a pelvele, ale moje blběny létají všechny mnohem dál (mám úly v lese) jen na setý červený jetel na ohavná pole, kde navíc zavilí jezedáci stříkají chemikálie. Včelám jsem to vysvětloval, neposlechly.

acher
acher 14.03.2025, 15:47:32 xxx.xxx.222.196

Proč nesedí? Každý králík žere jinak.Jsou jedinci kteří se nažerou a víc se necpou,ale jsou jedinci,kteří jsou prostě nenažraní a žerou víc než jsou schopni strávit.Pak jsou jedinci kteří,pokud mají možnost,žerou jen zrní,ale seno nežerou skoro vůbec.Pokud byste je měl po jednom kuse,tak byste tohle všechno také věděl.A chov králíků jen na krásu také není,ale o tom s vámi nemá cenu diskutovat,jelikož,pokud něco není podle vás,tak to je  buď nesmysl nebo to  otočíte úplně jinam jen abyste mohl mít poslední slova.Na plané diskuse nemám čas.

kometa
kometa správce
14.03.2025, 15:58:00 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 14.03.2025, 15:47:32

s vámi nemá cenu diskutovat,

S Tom50 nemá smysl diskutovat o ničem, stejně si povede svou a nakonec pokaždé skončí u politiky. Sama jste to zjistila a správně vyhodnotila, že na plané diskuze nemáte čas.

Varaxi
Varaxi 14.03.2025, 18:06:55 xxx.xxx.137.233

Mimo výše zmíněné je i každý jedinec jinak odolný k různým patogenům. Ta odolnost může být jak vrozená, tak i získaná. Takže tady prostě pracujete s pravděpodobností. Pokud bude mít jeden králík ze sta žbluňkavku, asi se s tím dá smířit a říct si, že byl zkrátka extra citlivý nebo měl smůlu, že sežral něco, co neměl. Pokud jich bude mít žbluňkavku dvacet, tak asi je někde chyba, něco děláte špatně a chtělo by se to soustředit na správné krmení. 

acher
acher 14.03.2025, 18:49:58 xxx.xxx.222.196

U králíčat od 3 týdnů,kdy  začíná probíhat cékotrofie a s ní ,ruku v ruce, se postupně  rozvíjí imunita,což trvá až do 10 týdnů.  Jak dobře vše nastartujeme záleží hlavně na krmení.Krmná dávka by měla obsahovat hlavně kvalitní seno. Negativně se projeví  přebytek škrobu a i bílkovin.Pokud už to není vidět dříve,tak se v tuto dobu nejvíce projeví problematická mláďata a nevhodným krmením se to ještě prohloubí.Samozřejmě,že se,jako u jiných zvířat,i u králíků vyskytnou neživota schopní jedinci,ale na těch to bývá vidět už v hnízdě.Pokud se mně v hnízdě objeví zaostávající mládě,hned ho vyřazuji.Zbytečně by ubíralo mléko těm bezproblémovým.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.