Lignin je třeba nepodcenit. Sice mi bylo celý život divné, že když králíci hlodali králíkárnu a předkové tvrdili, že si brousí zuby, že jsem jakživ neviděl v podestýce piliny, nebo spíš třísky. Ptal jsem se, logika mi říkala už jako klukovi, že to asi žerou. Předkové tvrdili, že ne, že je to nesmysl. Není. Taky proto někdy z větviček nezbyde nic a klacíky do centimetru dokážou sežrat úplně. Nemusí se jen čekat na prořezávky z jara a v létě. Králíci nadšeně žerou a silnější ohlodávají celou zimu smrkové a ještě snad raději borové větvičky. Jen větvičky tisu se jim nesmějí dát. To jsem nevyzkoušel ale vyčetl. A taky vrbu nesmí dostat kojící samice, zastavuje laktaci.
Vám tady bude asi moje sdělní připadat hloupé. Ale třeba je někdo jako jsem byl já, že jsem dlouho nevěděl, že králíci dřevo žerou a ne jen ohlodávají. V mě známé odborné literatuře jsem na to nikdy nenarazil. Mám za to, že protože odborníci některé věci považují za tak jasné a známé, že se o nich nezmiňují a od toho jsou především tato fora. Přiznám totiž, že mi předci neřekli (nebo já nepochopil a tudíž nezapamatoval), že je k pěknému jemnému senu potřeba přidat něco hrubého a sláma je určitě nejdostupnější.
Přidám příběh, chtěl jsem už posledně, ale pak jsem ho smazal, že tu budu za debila. Ale risknu to, je to k pobavení i náhled do mojí duše a vychování. A názory jsem málo změnil ať je u vesla kdo chce.
Když jsem tenkrát štípnul ty balíky slámy, bylo mi to velmi hloupé i když si mě nikdo nevšímal a dělal to tak každý, sláma neměla žádnou cenu a někdy jí drtili a rozfoukávali po poli, byl jí nadbytek.
Protože jsem přece slušně vychovaný mladý muž, bylo mi asi ještě ne 25 let a krást se nemá, moje rodina do toho podniku nevložila pole ani žádný majetek, tak jsem navštívil předsedu JZD, kterému to pole patřilo. Chtěl jsem koupit třeba metrák nebo dva slámy. Chvíli mlčel a zkoumavě si mě prohlížel. Pak sdělil, že mi SLÁMU neumí prodat. U Chocholouška mu to nebrali a tarasnici taky neměl. (asi si myslel, že jsem provokatér, nevěřil, že by mohl být někdo tak poctivý, teda blbý)
Ano tak se za soudruhů žilo, kdo potřeboval slámu tak si jí prostě nabral kolik chtěl (nejen slámu). Nějak jsem za celý život nezbohatnul, kdo ví proč?