No nevím, to bude ve větru hodně lítat ale možnost to je.
Rád bych na své zahradě měl několik budek pro sýkorky. Jakým stylem je nejlépe upevnit na strom, abych nemusel použít hřebíky do kmenu.
Rád bych na své zahradě měl několik budek pro sýkorky. Jakým stylem je nejlépe upevnit na strom, abych nemusel použít hřebíky do kmenu.
Co zavěsit na větve?
Takhle: (obrázek ze zelenadomacnost.cz)
No nevím, to bude ve větru hodně lítat ale možnost to je.
Já vždy posadil budku mezi rozvětvené větve, prostě do vidličky a nikdy nespadla.
Tomu nevěřím. Navíc ne na všech stromech je vidlička.
Mě to věšení nepřijde ideální, právě kvůli houpání.
Přitlučte na zadní stranu budky svisle laťˇ, aby horní i dolní konec latě budku přečníval. Přes tyto konce ji pak drátem připevněte ke kmeni. Nebo na spodní stranu šikmo vzhůru rostoucí větve, -vletový otvor je tedy obrácen šikmo k zemi. To ptákům nevadí + to znesnadní přistup predátorům.
No vida, fajne řešení s tím drátem. Jednoduché a přesto mě nenapadlo. Z toho spodku budky to bude jistě fungovat líp. Budka nevypadne ikdyby se pohnula protože by se drát zarazil o dno budky.
Anonymní:No vida, fajne řešení s tím drátem. Jednoduché a přesto mě nenapadlo. Z toho spodku budky to bude jistě fungovat líp. Budka nevypadne ikdyby se pohnula protože by se drát zarazil o dno budky.
pod drát před utažením dejte špalíky, ať se nezařezává a nezarůstá do kmenu (větve)
Ještě lepší než drát je páska. Kovová nebo nylonová.
Orionka:Ještě lepší než drát je páska. Kovová nebo nylonová.
ta taky postupně zaroste
lupus4:ta taky postupně zaroste
Pochopitelně na ty špalky. To jsem nerozporovala.
Prosím, hlavně tu budku nepřivazujte, stromům rozhodně míň vadí, když zatlučete do kmene hřebík, než když jim kmen stáhnete páskou či drátem. Tím je spolehlivě zaškrtíte. Hřebík nebo šroub stromu nic moc neudělá, to je jen váš pocit.
Můj bratr s sebou všude nosí kleště🙂)) a když vidí strom v nesnázích, stažený páskou nebo drátem, osvobodí ho ;)) Už pro tenhle svůj koníček, získal i svou manželku ;).
Naposkedy působil v nejmenované trampské osadě, kde vysvětloval šerifovi , že vysazením stromů péče o ně nekončí, vedl k němu dlouhou nudnou přednášku “ počkejte, to vás bude zajímat” a pak se přes jeho protesty nezištně ujal nápravy.🤣
Často se u nás stává, že město vysadí stromy, přivážou je k těm opěrným tyčím a pak nechají pásku zarůstat do kmene. Je to škoda. Mají štěstí, že můj bratr šel zrovna okolo🙂)).
.
Ano, máte pravdu. Zadavatel psal na zahradě. Měl jsem napsat, aby to co dva roky převázal/povolil. Předpokládám, že stromy kontroluje, prořezává. A budky po sezóně třeba i vyčistí.
Někde v přírodě bych naopak budku připevnil do kmenu hřebíkem, jak píšete vy. Zas tak to nevadí, maximálně se tím podpoří vznik dutiny. Kdysi jsem četl, že v Německu stromy navrtávají, aby uspíšili vznik přirozených dutin, protože přirozeně starých, doupných stromů je málo.
I dva roky může být až až.