Dobrý den, chtěla bych valachovi nechat píchnout bonharen (15 let), je momentálně využíván rekreačně, občas hobby závody. Chtěla jsem mu to hlavně dát protože už má nějaký věk a je po menším zranění. Máte s tímhle nějaké zkušenosti? Budu moc ráda za jakékoliv názory, děkuji
Ano, zkušenosti mám u vlastního koně. Naprosto vynikající záležitost. Podáváno kobyle v cca 26ti letech (věk koně pouze orientační, mohla být starší, kupována kdysi bez dokladů). Nikdy před tím nedostávala vůbec žádnou kloubní výživu, ani do žrádla. Dle RTG diagnostikována lehká artroza, což je v tomhle věku úplně normální, dále byla dušná a nakonec se přidal i Cushing. Zlepšení bylo vidět ihned po první dávce do 24 hodin. Kobyla viditelně ožila a lépe chodila. Po druhé dávce se to ještě zlepšilo, hýbala se ochotně sama od sebe. Po třetí dávce se to ustálilo, a až do konce podávání přípravku už se viditelně “nic nedělo”. Tenhle efekt nám vydržel cca ¾ roku. Kobyla na tom byla viditelně lépe, měla i takový veselejší výraz, evidentně se jí ulevilo. Po roce jsem chtěla opakovat, bohužel Cushing nabral takové rozměry, že už to nemělo cenu a kobylka odešla za duhový most. Za mě Bonharen kůru doporučuji!
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 08.01.2025, 10:06:52
Ano, též výborná zkušenost - kobyla 24 let, lehká artroza, po cca 15 minutovém ohřátí chodí jak za mlada. Využíváme rekreačně cca 2x v týdnu. Výrazné zlepšení už po první dávce.
Mě ho doporučil vet po drobném nálezu na šlaše. + Za půl roku zopakovat.kobyla byla bez klinických projevů.tak nemám co hodnotit.jestli to pomohlo.je hoby koník.
Koupila jsem ho i psovi.psí vet je k tomu dost skeptický.prý dle nějakého sympozia,kde se to probíralo,a hyaluron byl označen radioizotopy,se vyloženě do kloubů nesoustřeďuje.je tak nějak rozptylen.prej se pořádně neví ,jak vůbec účinkuje. U psa to nemělo žádný efekt.je pravděpodobně neurologická.
Já dávám všem psím důchodcům geloren - ne psí, ale koňský, začneme, když pozoruju zhoršení pohybu a tak nějak pokračuji nepravidelně až do smrti. Vždy se výsledky dostavily celkem rychle a dlouhodobě. Za mne opravdu pomáhá.
Moc děkuji za reakce, určitě to vyzkouším. Ještě jsem se chtěla zeptat, jak dlouho se tato dávka dává a jestli koník musí být bez jakékoliv zátěže, nebo aspoň na krokovky muze během podávání chodit? Nedokážu si představit ho nechat několik týdnů tak, děkuji.
Už je to čtyři roky zpátky, tže si to nepamatuji úplně přesně a nechci kecat, ale první tři dávky dávala vetka po sobě s odstupem tuším jednoho nebo dvou dnů, jakože první dávku, pak dva dny nic, pak druhou, pak dva dny nic a třetí. Celkem jich je šest a ty zbylé tři, tam byl myslím rozestup možná týden, ale přesně už fakt nevím, tohle vám řekne váš veterinář. Píchá se do žíly, tže přítomnost veta je nezbytná, u nás se to vždycky snažila spojit s návštěvou u někoho jiného, abych na cesťáku nenechala kalhoty, tže ty rozestupy nebyly přesné. Na kobyle už jsem v té době nejezdila, ale na krokové procházky na ruce jsem s ní chodila stále, na artrozu není nic lepšího než pravidelný pomalý pohyb, ale váš vet vám určitě radu dá.👍
Koňsky geloren jsme s manželem měli každej svůj kyblik a pak hned lidskej a wau efekt nebyl.a to nebyla kúra na jeden mesic.urcitě to ale tělíčku prospělo,do psa leju a sypu kde co…snad ještě neměla kurkumu.
Moc děkuji za reakce, určitě to vyzkouším. Ještě jsem se chtěla zeptat, jak dlouho se tato dávka dává a jestli koník musí být bez jakékoliv zátěže, nebo aspoň na krokovky muze během podávání chodit? Nedokážu si představit ho nechat několik týdnů tak, děkuji.
Práce neomezeně…
Myslím.ze 5 dávek…kupuju ale celé balení po 6.tak dostanou 6.
Koňský geloren požíráme s mámou už několik let. Ona nepřetržitě, já s přestávkami. Drží jí to na nohou, doslova, když asi měsíc vynechala, jakože to zvládne, tak to nezvládla, a začla zase pajdat. Po opětovném nasazení úleva. Já si dávám kůru na jaře a na podzim a je to na bolestivosti zad znát. Jakože mě bolí o dost méně👍!
Dodatek: načatá ampulka se nedá uchovávat(rozdělit třeba na dvě dávky u psa) nemá protimikrobiotickou složku, a je hustá(jako bílek) takže použít jehlu s větším průměrem, třeba růžovou(dají se koupit v lékárně, aby jste byli připravení, kdyby vet neměl) pes to dostával pomalu přes kanilu, bez reakce, vet je opatrný, má špatnou zkušenost s aplikací přímo do kloubu.
Odpověď na příspěvek uživatele Annix z 08.01.2025, 13:10:24
Aplikovali jsme letos 2 koním - 1. stará artrotická kobyla - viz. výše, druhá 9 let po úrazu šlachy. Dávky se píchali vždy po týdnu 5 x. Stará mohla normálně mezi aplikacemi pracovat, mladší byla v klidovém režimu kvůli zranění. U obou koní výrazné zlepšení, pokud srovnám s podáváním Alavisu, MSM, je efekt více patrný za srovnatelné peníze. Cena Bonharenu 5 ampulí 2200,-, aplikace 5 x 300,-. Alavis jedno balení 1 500,- podáváno 2 x do roka. Po úrazu kolene a následných dvou operacích chodím ročně též na kúry 3 x k. hyaluronové a ten rozdíl je teda sakra cítit 🙂 Samozřejmě záleží na stupni poškození pohyb. aparátu. ale to by měl posoudit vet, zda to bude ve Vašem případě mít. efekt
Ale tak to je smaozrejme jasné, že liečebný preparát aplikovaný do žily/kĺbu bude mať lepšiu účinnosť, než nejaký prášok, ktorý furt nemá úplne preukázateľné vstrebávanie. Myslím, že zvlášť kys. hyaluronová ako taká sa cez žalúdočnú stenu nevstrebáva vôbec kam má-teda tam, kam kam by sme chceli aby sa vstrebávala. Naposledy, keď sa nejako zaujímala, tak jedinú štúdiu o tom, či sa účinná látka dostane do kĺbov, mal alavis pre celadrin.
Dnes už sú tie možnosti lepšie, než 10 rokov dozadu, pribudlo kopec preparátov -aj keď trebárs proti tomu, čo je dostupné napr. na americkom trhu sme ešte ďaleko za opicami. Chce to hlavne nejaké schopného veta-ortopéda, ktorý vie, čo robí. Čím kvalitnejšie investujete do pohybového aparátu, tým dlhšie bude môcť aktívne zvieratá využívať. A nenechajte sa odradiť rečami o tom, že to pri rekreačných koňoch nemá zmysel, má to zmysel vždy.
A víte za jak dlouho poklesne v krvi na polovinu? Jestli mate nějakou studií na mysli .hoďte mi ji sem. Já jsem jasný příznivec, ale způsob účnku mi jasný stále není,když ani radioizotopy oznacená kys.hyaluronová se nedostala tam.kam předpokládali že se by se dostat měla.dost jsem v tom ležela.kdyz mi to vet řekl.ale stále jsem z toho jelen.
Teď půjdu na ortop Amb. A chtěla bych taky ně co, nejlépe do žíly.co dávali vám?
X let zpět jsme dávali Bonharen.Pak nám MVDr doporučila Donu, tak se aplikovala Dona. Údajně je pro starší koně, je mu 14, lepší. RTG má valach čisté, ale na kvalitním sonu jsou drobné artrotické změny vidět. Sono se dělalo z důvodu diagnostiky kulhání - zjištěn natržený hluboký ohybač. MVDr doporučila kombinaci Bonharen nebo Synolis VA v kombinaci s Donou. Se Synolisem má lepší zkušenost… Aplikovali jsme 2x Donu, Synolis, 4x Donu. Dona se dávala po třech ampulích. Za mě zatím nejlepší efekt.
Na Ekyflex přísahá kamarádka, že jí to rozhýbalo kobylu. Já jsem per os dávala množství preparátů, střídala různé značky a účinné látky, nějaké efekty zázračné jsem nepozorovala, ale kůň byl relativně mladý, letos jdou do něčeho nitrožilně před sezonou a jsem zvědavá, co bude kůň povídat na to.
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 10.01.2025, 15:49:34
Ale cez žalúdočnú sliznicu sa nevstrebáva u koní takmer nič, HA teda tiež nie.
Mojím favoritom v perorálnych prípravkoch nie je práve HA, na to sú vhodnejšie látky a komplexy látok, Bonharen som nikdy nikomu IV nedávala, každý ale chváli, no dávame ho často do oka, pri liečbe rohovkových vredov je fajn.