Čuvačka a dlouhosrstý ohař, jsou chlupatí, většinu času venku. Samozřejmě mají své pěkně zateplené boudy, plus možnost zalézt si ke kotli. Ale raději leží venku. A to mě štve a tak na oblíbených venkovních ležení, třeba pod keři mají ještě polystyrenové desky. Ale nejsou hloupý a vím že když se potřebují pěkně vyspat tak spí v boudách.
Ale malá hladkosrstá jezevčice je s námi doma. A ta při větru když je nad nulou a větší zimě když se schyluje pod nulu, tak to vidím, že je jí zima. A teď v zimě si užije procházku v teplejší bundě. Dneska je celkem tepleji, tak na krátkou venkovní akci má svetr. A vůbec se za to nestydí, oblékáme jí od štěněte, co jsme si ji před třemi lety a v zimě přivezli.
Je to ostrý lovecký pes, ale i v zimě při práci obleček ocení.
Je to jen v mojí “bublině”, nebo je letos nějak moc nastydlých psů? Za poslední měsíc okolo mě několik, všechno byťáci v nejlepších letech s rozumnými majiteli (tedy nenechali rozehřátého psa v promrzlém autě apod.).
Jinak u nás se zatím obléká jen ohařice, která po operaci kolene trávila doma tolik času, že nenasrstila. A chlupaté jen v zimě do auta mezi tréninky lehký kabátek. Naštěstí mají všechny holky víceméně stejnou velikost, tak mi pro všechny stačí teď už pestrý “ohaří” šatník 😀
Gučka začal nosit kabát, měl chůdě vyhřezlou ploténku.
A Fram kašle, vypadá to jako psincový kašel, ale nevím, kde by ho chytnul. Stejně chce spát na chodbě, na studeným, když usnu, přemístí se tam, umí pochopitelně otvírat dveře.
Jsem už dlouho nemocná, choroba se nechce pustit, skoro se mi zdá, jestli to nechytil ode mne..
Malinu vytočil teď tchán. Foukal do novin a i když viděl, že jí to rozčiluje, tak to dělal dál..teda jak ta se vytočila, štěkala na něj a ani, když jsem jí řekla obvyklé “Mali, to je dobrý”, tak mě ignorovala a celkem vytočeně na něj štěkala dál…což si tak říkám, že jsem jí takhle štěkat jestě snad ani neslyšela…
Jinak neoblékám, ale chápu, že když je psovi viditelná zima, dá někdo nějakou bundu. Jako oblíkat psa jak panenku a mít x oblečků jen proto, že mi to přijde děsně roztomilý, to mi přijde hodně špatný a jsou tací, co si pletou psa s panenkou. U Maliny jsem viděla, že jí je zima asi jen jednou, to mi zmokla a spalo se pak ve stanu, tak to kosu klepala a to jsem jí přikryla a jednou měla studený packy taky ve stanu a to si šla lehnout mezi mě a muže a to jí stačilo, nepřikrývala jsem jí. Ona má takové docela holé břicho, ale prostě zima jí není. Teď jsme stály ve frontě, tak jsem jí pořád hlídala, jestli jí není zima, ale zvládla to v pohodě. Asi v sobě fakt má toho seveřana, jako štěně si lehla třeba na sníh a nechtěla se hnout. Doma ráda leží na dlažbě. Na tulení si vůbec nepotrpí. U tchýňových v paneláku zas leží nalepená na balkónové dveře, od kterých celkem dost táhne a to už tam nemají přetopíno.
Gučka začal nosit kabát, měl chůdě vyhřezlou ploténku.
A Fram kašle, vypadá to jako psincový kašel, ale nevím, kde by ho chytnul. Stejně chce spát na chodbě, na studeným, když usnu, přemístí se tam, umí pochopitelně otvírat dveře.
Jsem už dlouho nemocná, choroba se nechce pustit, skoro se mi zdá, jestli to nechytil ode mne..
Nějaká viróza? Někde jsem četla, že stát se to může, že pes od člověka něco chytí, ale nám doma se to zatím ještě nestalo, aspoň o tom nevím. Jitrocelák dáváte?
Kdysi jsme měli ruskoevropskou lajku. A byla zvyklá být venku pořád, jen jako štěndo s námi spala v posteli a pak přes léto si zvykla venku. U nás tedy venkovní chodí i domů na návštěvu. I když boudu měla zateplenou, pěkně vystlanou, jak už jsem psala i z možností pelíšku u kotle. Je to lovecký tvrdý pes, který v Rusku loví vše od myší po medvědy, nejčastější soboly.
Kožich měla hustý jak medvídek, byla s námi hodně v pohybu v lese, po polích a loukách. Za každého počasí, když se narodil syn tahala ho v zimě na saních. Tak nám nastydla na močák.
Poznala jsem to že hodně voněla psům a často čůrala. Tak na veterině vyšetřili moč a dali léky. Od té doby byla zdravá jako řípa. Proto jsem si tenkrát tohle plemeno vybrala. Dokonce jsem někde četla že i v patnácti letech je to pořád aktivní lovecký pes. Bohužel nám ji ve třináctiletech vzala rakovina. Byla opravdu vyjímečná a neustále na ni vzpomínáme, celá rodina i všichni myslivci, kteří nás od tohoto psa zrazovali, tak jim vytřela zrak. Svoji práci uměla špičkově, byla to dáma. Spolupracovala na pohled. Možná jednou si ještě takového psa pořídíme, syn už vyrostl a psy má rád. Ale máme strach že další taková nebude jako byla Dorinka.
Já teda mám pro hafany svetry a flísový bundy. Ale, nechtěj to nosit a jakmile mě uvidí se svetrem v ruce, utečou a schovají se pod postel 😀. To radši nepůjdou na procházku a proběhnou se chvilku na zahradě, když jsou velký mrazy. Jediná lidožravka se nechá chytit a oblíknout, ale fakt jí to dám asi 3x za zimu, když je -8 a fičí vítr. Mladej chodí zatím nahatej, lítá dost. Včera měl i kulky od hlíny, natrefil na zajdu a proběhli se po poli…. 😀 😀. Uvidím, až budou ještě starší, no nevím, zatím Mijunka 12, Idorek brzy 13 a Bessča asi 14 let.
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 08.01.2025, 04:50:10
vadí silný vítr, ale s tím obleček nic moc neudělá
Je obleček a obleček, svetr a mikina je ve větru k ničemu, nějaká bunda nebo přehoz naopak proti větru pomůže. Mám nízkopodlažní pesy a oblékám je do větru, deště i sněhu cca od 5 stupňů nad nulou, aby netrpěla záda. Máme jednoduché přehozy (jako pro koně) bez zbytečných rukávků, ozdobiček a kapucí s chlupaticí kolem, nejčastěji ze softshellu s fleecem. Přehozy jsou celkem lehké, neobtěžují, vítr je neprofloukne ani nepromoknou a po sundání jsou záda opravdu teplá.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 10.01.2025, 13:57:38
Do lidí ne. Ale občas má pocit, že tomu doma šéfuje, co se týká psů, a otáčí se do Báry. Jenže já byla moc rychlá a strčila mezi ně blbě ruku. Stane se.
A jinak u Vasila jsem nedávno zjistila, že v podstatě nemá zuby, resp. má jen takový nevyrostlý parodie na zuby. Tak se mu vždycky smějeme, když vyhrožuje, že ani nemá čím, kdyby chtěl 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 10.01.2025, 13:30:29
Možná jsem to měla napsat líp, jí nevadí vítr co se týče teplotního komfortu, ale vítr jako takový. Prostě nemá ráda větrné počasí. Za silného větru se prostě nerada venčí a nezáleží na tom jestli je léto nebo zima.