Než nechám udělat krve (jsou v plánu!), jak se u vašich koní projevoval nedostatek selenu?
Dále jaké máte zkušenost s doplňováním? Za jak dlouho se projevilo doplňování a za jak dlouho kompletní doplnění do ideálního rozmezí?
Také jsem radši předem koukala na produkty na doplnění a zajímalo mě, s čím máte lepší zkušenost : HABIBI DEFICIT x SELPLEX od Vlčka
Děkuji
Videla jsem to kdysi v přímém přenosu. Kobylka 2 roky. Během dvou týdnů zhubla, že jí lezly kyčle, apatická, unavená, nežrala. Provozovatelka stáje chovala americká plemena a nepřidávala koním nic v domnění, že pastva plná stačí. (Můj ty smutku, to bylo to léto, jak bylo strašně sucho a tráva prostě nebyla…). A je fakt, že v půdě v ČR prostě dostatek selenu není - a některá plemena koní jsou na to citlivější, než jiná. No. Zavolána veterinářka. Byla osvícená: odeslala krve do Německa, ale na první dobrou kobylce nasadila mega dávky selenu. Nejspíš jí tím zachránila život.
Z Německa pak přišly výsledky; ano ,velký nedostatek selenu. Tehdy to vyšetření trvalo cca týden. V mezičase se kobylka docela dávala dohromady, začala žrát.
Pak byla přestěhována do jiné stáje a už se na to dával setsakra pozor. Dneska je jí tuším kolem devíti let, má báječnou majitelku, co velice hlídá všechno, ne jen selen… a zvíře jen kvete.
Na ten dávný horor se mi ale těžko zapomíná. Jak to šlo strašně rychle. Překvapilo mne - laika - jak neskutečně rychle dokáže kůň zhubnout a jak dlouho trvá, než zas přibere.
Samozřejmě, ten její tehdejší stav má přesnou diagnózu; někdo tady si jistě vzpomene na její název. Já to zapomněla, holt stárnu a blbnu. Ale - byl to opravdu strašný pohled. Mám teď už několik let bílou velkopolku, patnáctiletou - a dostává selen. Potíže žádné nemá. Alelujá!
Poznam chov, kde selen chyba, okrem krvi sa to lahko pozna- zvierata, hlavne zriebata nemaju takmer ziadne zuvacie svaly.
Inak klasika, vyhasnuty pohlad, znizena vitalita, matna srst (to ale byva aj pri parazitoch).
Po suplementacii narast hladin selenu cca o mesiac, potom sme postupne uberali zo suplementu, gravidne dostavali obden. Skrmoval sa vyrobok od Hoveleru. Ale funguje aj Dromy a Mikrop.
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 25.01.2025, 08:36:30
No vidíte. A i přes to se v dnešní době ve velké řadě pastevních ustájení tváří provozovatel na majitele jako ťululum, když žádá pro “svého tlustého koně” (jak se o řadě především záživných koní mluví), příkrm, ideálně celoročně nebo alespoň v zimě. Jenže ono přidávat pravidelně minerálku se základem aspoň ob ten den MÁ SMYSL 😀 i když je kůň mladý a zdravý. Na stáří se to majiteli vrátí.
Pro mně je například ustájení bez možnosti denního příkrmu (pokud to tedy není za bukem a zvládnu to vlastními silami) totální no go. A tím se mi totálně zuužuje výběr 😀
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 25.01.2025, 10:39:29
To som zabudla napisat, ze tuk casto imituje osvalenie a tucne jedince su povazovane za take, ktorym nic nemoze chybat. Velky omyl.
No, ja nepoznam pastevko, kde ustajnovatel indivindi dokrmuje, teda, pokial tam nie su tri kone dokopy, co teda aj chapem, to by museli byt zracie ohradky a kdesi cosi. Jedine ze by tam niekto byval.
Ale ano, zmysel to ma, to rozhodne. Pokial to konicky budu papat, ze 🙄
No a vela ludi nevidi rozdiel medzi mineralmi a vitaminmi. Vsetko su vitaminy a basta 😄
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 25.01.2025, 20:22:49
Já takové znám. Mám v něm kobylku, co se měla dožít podle špičkového veta max. cca 17 let … a je jí tuším 23. +/-, nechce se mi to teď hledat. Je tam prostě na šťastné dožití.
Ale jasně, - tohle ustájení je naproto výjimečné v mnoha směrech a provozovatelka další koně nebřibírá; proto nejmenuji. Možná se ozve sama. Nebo taky ne ;-)