Aktuálně: 2 680 inzerátů230 650 diskuzních příspěvků18 561 uživatelů

Městský holubník v Brně

Zrzavci
Zrzavci 10.02.2025, 14:18:25 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 10.02.2025, 14:15:35

Aaale ať si trhne šiškou. 

Páč tu zazněly i dobrý informace o tom, jak probíhá takový odchyt a jaké jsou pak konce těch ptáků, kde ty holubníky nejsou. Když jsem o tom četla před časem, byla jsem za to ráda, protože mě to přijde jako dobrá cesta ke snížení populace, aniž by se do ní muselo hrubě sahat. To, že páru odchov nevyjde, je mnohem menší trápení, než čekat v kleci na slunci o žízni a hladu na to, jak mě zlikvidujou. 

ColLiv
ColLiv 10.02.2025, 14:36:15 xxx.xxx.184.219
Zrzavci:

Vy.

Internetová hrdinka so 4272 príspevkami. Je vidieť, že zvieratám venujete všetok svoj čas. Bohužial len na internete. Úroveň Vášho vyjadrovania  hovorí za všetko. Vyjadril som sa komete na obhajobu holubov všeobecne. Vy ste videli podla mňa holuba iba na tom námestí. Ale vyzerá to tak, že v tejto diskusii okrem pána list nemá o holuboch nikto ani páru. 

Pani kometa, ja sa nehádam. Iba nemám rád ked sa z holubov robí postrach a šíria sa o nich bludy. 

Pani bambule, ja čítam. Ale iba zoologickú a chovatelskú lit. Vyjadrenia odborníkov z inštitúcií ktoré pôsobia na nevzdelanú verejnosť mňa naozaj neberú.

kometa
kometa 10.02.2025, 14:48:54 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele ColLiv z 10.02.2025, 14:36:15

Bohužial len na internete.

Je vidět, že o Zrzavcích nic nevíte. Už zachránila několik psích dušiček.

nemám rád ked sa z holubov robí postrach

Jaký postrach? Napsala jsem jenom objektivní fakt, že městští holubi jsou zdrojem nemocí, z nichž některé se přenášejí i na člověka.

Zrzavci
Zrzavci 10.02.2025, 14:50:06 xxx.xxx.226.62

. Vy ste videli podla mňa holuba iba na tom námestí.

To máte pravdu, tam jsem jich viděla nejvíc.

a pak ty dva, co jsem je zachraňovala, když narazili do skleněné stěny a já je odnesla na veterinu, jinak nic, to máte pravdu. Vlastně kecám, ešče jedna samice, která nám vyseděla vejce na balkoně v práci. Ale jinak jste to trefil. Všechna čest. A vy si lidi lustrujete? To je zaujímavé, to by mňa nenapadlo.

bambule
bambule 10.02.2025, 15:43:02 xxx.xxx.10.23
»
Odpověď na příspěvek uživatele ColLiv z 10.02.2025, 14:36:15

Nezlobte se, ale Vy jste začal s výkřikem o dezinformacích. Druhý odkaz je odborný, pro laickou veřejnost nic neříkající. Zde kopíruji instituce ve kterých pracují jejich autoři. 

Oddělení preklinických věd, Institut veterinárního lékařství, Varšavská univerzita zemědělských věd, Varšava, Polsko

Ústav patologie a veterinární diagnostiky, Ústav veterinárního lékařství, Varšavská zemědělská univerzita, Varšava, Polsko 

Ústav infekčních nemocí a preventivního lékařství, práva a etiky, Univerzita zemědělských věd a veterinárního lékařství, Cluj-Napoca, Rumunsko

Jistě uznáte, že článek má jistou odbornou váhu. 

list
list 10.02.2025, 16:03:45 xxx.xxx.170.194

Teda nevím, ale i z výše zmíněných článků je patrné jen to, že holub (stejně jako jiné druhy ptáků i savců včetně člověka) je živnou půdou pro nejrůznější bakterie. Stafylokoky i E. coli jsou běžnou součástí i lidské mikroflóry a dokáží za příznivých podmínek způsobit zdravotní potíže (a takových bakterií je mnohem víc). K tomu aby se tak stalo není třeba se “nakazit”, stačí jim ty vhodné podmínky vytvořit. Salmonelu chytnete spíš z domácích vajec, než s prolítnuvšího holuba a Toxoplazmu máme všichni od svých koček už dávno. Jediný problém společný holubům a potkanům je ten, že se s našimi městy sžili a je jich v nich poměrně hodně. Je tedy třeba jejich počty regulovat, pokud možno humánní cestou. Osobně si myslím, že třeba kočky, kterých jsou města též plna, jsou větším zdravotním rizikem než holubi. 

kometa
kometa 10.02.2025, 16:52:01 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele list z 10.02.2025, 16:03:45

Vidíte a to já ne. Protože od kočky chytnu max tu toxoplazmózu (kterou už stejně nejspíš mám, jsa kočkomil), od holubů si můžu vybrat, jestli chlamydiózu nebo salmonelózu. Možná i TBC. 

Jako netvrdím, že jsou extrémně nebezpeční, ale je jich prostě moc a tím se ten infekční tlak zvyšuje. Stejně jako u potkanů. O znečišťování budov nemluvě. A chodníků. Naučila jsem nechodit těsně pod střechou.

list
list 10.02.2025, 19:47:12 xxx.xxx.174.167
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 10.02.2025, 16:52:01

Nerozporuju to, že jich je ve městech moc, zvlášť v nějakých místech. Ale nejsem zase pro dělání z holubů extra nebezpečné bestie, jež číhají koho by pokálely, či jiným způsobem ohrozili. Oproti nim jsou kočky a potkani opravdu horší

kometa
kometa 11.02.2025, 08:51:11 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele list z 10.02.2025, 19:47:12

Potkani ano, o kočkách si to nemyslím.

Ale každý máme právo na svůj názor.

list
list 11.02.2025, 08:54:50 xxx.xxx.170.194
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.02.2025, 08:51:11

Jasně, že máme právo na vlastní názor 😉 Pokud něco o dané problematice víme, což si dovolím soudit, že oba víme, můžeme diskutovat, nesouhlasit, ale to je tak všechno 😉 Pravdou je, že diskuze na toto téma by byla už na nové vlákno, tady by se měl řešit městský holubník, v čemž se, dle mého názoru, shodujeme. 

Anonymní (neregistrovaný) 12.02.2025, 18:15:43 xxx.xxx.164.22

Ona ta myšlenka je celkem super. Nevím co si kdo představý pod městským holubníkem, pravdou je, že to je celkem luxusní místo k žití městských holubů. Je tam prostor pro odpočinek a dokonce tam dostávají i krmení. Takže odpadá stres z hladu a hledání odpadků. Bylo vysledováno, že holubi tam tráví až 80 % času. To je další benefit, odpadne časté posedávání a kálení po památkách. V Německu jsou holubníky běžná věc všech měst. Jediné co teda nevím a zajímalo by mě, jak velký je takový městský holubník, kolik vlastně pojme párů holubů, jestli to je ve větším městě významné číslo.

Už nechovatel (neregistrovaný) 13.02.2025, 13:22:39 xxx.xxx.222.243

Paráda,trus z holubníku,kde sú holubi krmení a napájaní pod veterinárnym dohladom je považovaný za nebezpečný.

Varaxi
Varaxi 13.02.2025, 14:42:23 xxx.xxx.137.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele Angel z 13.02.2025, 13:04:56

Ve městě je skoro 30 tisíc holubů a oni chtějí regulovat holubníkem na 32 holubů? Tj. 16 holubích hnízd?

Jistě, mají přibývat, ale to by chtělo tak stonásobné počty, aby se to projevilo. 

Mno, držím palce. Vyhodit 140 tisíc na to, aby se 32 holubů nemohlo množit, to je dobrej fór.

Přála bych si, aby to fungovalo, ale poměr hodnoty vstupů a výstupů nevidím moc růžově.

list
list 13.02.2025, 15:12:56 xxx.xxx.170.194
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 13.02.2025, 14:42:23

Ono je potřeba si uvědomit, že zbudování holubníků pro desetitisíce párů po městě je nákladné. Lidi nejsou všeobecně nakloněni měnit zavedené postupy a za mě je obrovský úspěch spolku Holubi v nouzi, že se jim daří zastupitele “ukecat” k takovému pokusu o změnu. 

Varaxi
Varaxi 13.02.2025, 17:55:35 xxx.xxx.137.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele list z 13.02.2025, 15:12:56

Ano, ale pokud to nebude úspěšný pokus, povede k ještě větší skepsi k dalším netradičním řešením. A v počtu do stovky párů to ani být úspěšné nemůže, když jich venku poletují desítky tisíc. Resp. jakkoli velký úspěch bude jen kapkou v moři.

A ta cena mi tedy připadá přemrštěná neskutečně. To fakt stojí obydlí pro 16 párů tak moc? Že by holubáři byli tak prachatí? Nějak se mi nechce věřit.

list
list 13.02.2025, 20:32:03 xxx:xxx.2215:8a4e
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 13.02.2025, 17:55:35

Jak jsem psal výše, záleží na zastupitelstvu, jak k problému přistoupí a jaké najde řešení. A smysluplnost řešení může posoudit, jen někdo znalý stavu věcí před a po a také záměru, který byl vytýčen. Což v této diskuzi asi nebude nikdo. Ale pokud nevíme, s čím do toho šli, nemůžeme hodnotit efektivitu zvoleného řešení. 

Varaxi
Varaxi 13.02.2025, 22:50:21 xxx.xxx.137.233

Teď vstupuju na tenký led spekulací, ale vytyčeným záměrem nejspíš bude snížení počtu holubů a to do takové míry, že to půjde reálně poznat. Stav před je uveden, skoro 30 000 holubů. Tj. 16 párů holubů za 140 tisíc je úplně zanedbatelné množství za nezanedbatelné peníze. Jestliže 16 párů stojí tolik, kolik bude stát třeba tisíc párů? Navíc to není konečná částka, bude se platit krmení, veterina, čištění, ekologická likvidace odpadu…

Opakuju, já jim fandím, ale nemyslím si, že tohle je cesta. Srdce by si přálo, aby to fungovalo, ale rozum mi nad tím bezradně krčí rameny. Pokud to někdo dokáže rozvést do takové míry, aby to stálo za to, bude to neúnosně drahé. 

list
list 14.02.2025, 07:09:09 xxx.xxx.170.194
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 13.02.2025, 22:50:21

Právě, že nikdo, kdo nebyl účasten jednání, neví jaký byl záměr. Já nevím, jak to na daném místě vypadá, může jít o jedno hejno holubů, které se drží v nějaké lokalitě a město chce zkusit, jak na ni holubník zafunguje. Podle toho pak může vyhodnotit, zda v holubnících pokračovat. Ale to my nevíme a můžeme jen spekulovat. Na druhou stranu o řešení rozhoduje zastupitelstvo, které může rozhodnout jako v Lounech, absolutně nesmyslně (ty holubníky jsou pěkné a na dvoře by vypadaly luxusně). To ale neovlivní ani lidi, kteří jim ten nápad vnukli. 

chozé (neregistrovaný) 26.02.2025, 13:31:25 xxx:xxx.cb11:c47b

Městské holubníky?

Jsem chovatel holubů více jak 42 let.

Větší hloupost jsem nikdy neslyšel.

Projekt Městské holubníky vymýšlejí lidé, kteří nic nevědí o chování a životě holubů ve městě . Já to osobně považuji za vyhazování peněz.

Jsou daleko rychlejší a efektivnější způsoby. Např. během jedné zimu,/ to je 4 měsíců/ když bude sněhová pokrývka a zamrzlá zem, by se holubi dali zredukovat o více jak 50 procent, a možná i víc v každém městě. Věřím tomu po svých zkušenostech , že do 3 let by se dali měští holuby  zredukovat na minimum.

Pak teprve by se mohl rozjet projekt Městských holubníků, pak by to dávalo smysl!!!

Vím, že by se to některým firmám nelíbilo, že by zkrachovaly. Oni potřebují mít práci z likvidací jistou, na několik let dopředu. Proto někdo přišel z projektem Městských holubníků.Proč to dělat jednoduše, když to jde komplikovaně a na dlouho.

Uvítal bych, kdyby se ty peníze raději vložili na podporu koníčků a spolků, kde by se mládež vybila, a nedělala takové věci jako je šikana, napadání , okradání  lidí a dalších brutálních věcí  které nám rozum nebere , co dnes máme všude v médiích.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.