Aktuálně: 2 607 inzerátů243 758 diskuzních příspěvků18 780 uživatelů

Písek, grit, jíl, být či nebýt 🫡

Poicephalus (neregistrovaný) 26.02.2025, 08:00:44 xxx.xxx.15.157

Ne ne za svým tvrzením si pevně stojím. Používám vápenný grit pro holuby a ten je hrubší.

J5
J5 26.02.2025, 09:06:31 xxx:xxx.cc3:f5d2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Poicephalus z 26.02.2025, 08:00:44

V takovém případě se jistě najde mnoho informovanějších chovatelů kteří váš pevný postoj rychle vyviklají ze základů. Já mohu až později.

kometa
kometa správce
26.02.2025, 09:20:55 xxx.xxx.224.101
Poicephalus:

Ne ne za svým tvrzením si pevně stojím. Používám vápenný grit pro holuby a ten je hrubší.

Jako, že se holubi popelí v gritu? Který je určený do žaludku? Nějak tomu nerozumím.

J5
J5 27.02.2025, 11:09:10 xxx.xxx.171.42
Poicephalus:

Gritem určitě nic nezkazíte, ale pro andulky není nezbytně nutný. Pokud dáváte sépiovou kost jako zdroj vápníku, pak stačí k trávení ve svalnatém žalůdku i obyčejný písek. Grit je dobrý pro hrabavou drůbež, která se popelením v hrubých částicích gritu zbavuje čmelíků a jiných ektoparazitů. Andulky se, stejně jako další papoušci, místo popelení koupou ve vodě.

Vrátím se tedy k vaší větě  “Grit je dobrý pro hrabavou drůbež, která se popelením v hrubých částicích gritu zbavuje čmelíků a jiných ektoparazitů.” Grit je směs, která se skládá nejčastěji z úlomků skořápek korýšů, nebo jiného vhodného zdroje Ca a drobných kamínků, případně dalších minerálů nutných pro zdraví ptáků. Chemicky jde o směs uhličitanu vápenatého, křemene a dalších minerálů ve vhodném vzájemném poměru, které se běžně vyskytují v horninách. Jeho podáváním zajišťujete tedy 1/dostatečný přísun nezbytných minerálů v potravě, 2/kamínky křemene zajistí dokonalejší zpracování potravy ve svalnatém žaludku. V žádném případě však nelze gritu připisovat jakoukoliv funkci v základní vnější hygieně těch druhů ptáků kteří “popelením” potřebu očisty řeší. To celé je podtrženo faktem že k popelení využívají tito ptáci co možná nejjemnější, suchý prachový substrát, tedy takový který zajistí obalení nečistot v peří a to včetně parazitů a následné vyklepání.

Následující věta “Andulky se, stejně jako další papoušci, místo popelení koupou ve vodě.” zaslouží také upřesnění. Primární péči o peří řeší papoušci takzvaným pudrováním, vlastní koupání je pouze druhotné, příležitostné, vylepšení. Pro mnohé druhy papoušků postačí jen pobyt na drobném dešti a vlastní klasické koupání ani nepraktikují. Proto by např. venkovní voliéry neměly být zcela zastřešeny aby si ptáci  takový luxus jakým je občasný pobyt na dešti mohli dovolit. Pro úplnost se ještě vrátím k “pudrování”. Papoušci stráví velkou část svého dne neustálým probíráním a čištěním. Při této činnosti se ze spodní části zejména obrysového peří uvolňuje jemný prášek, který napomáhá izolaci, voděodolnosti a čistotě. Právě tento péřový prach je příčinou alergií u vnímavých lidí. Typicky zvýšenou produkci prachu můžeme sledovat například u papouška kakadu, korely nebo žaka.

A poslední připomínka se bude týkat sepiové kosti jako jediného doplňkového zdroje Ca. Vím že klasická sepiovka je široce rozšířené řešení nedostatku Ca v potravě. Z mého pohledu však jde spíš o hračku která se papouškům dobře okusuje. Stačí si zjistit faktický poměr Ca / P v sepiovce a zohlednit obecně platné zásady umožňující využití Ca v potravě. To už je lepší i stará zvětralá vápenná omítka.

Poicephalus (neregistrovaný) 28.02.2025, 10:24:46 xxx.xxx.15.157
kometa:

Jako, že se holubi popelí v gritu? Který je určený do žaludku? Nějak tomu nerozumím.

Ne nic takového jsem vůbec nepsal. Ten produkt se jmenuje Vápenný grit pro holuby ale dává se i papouškům i drůbeži. Holubi se samozřejmě nepopelí.

J5: co píšete je pravda, ale to moje je také pravda. Prostě grit nasypaný v písku pomáhá zbavování čmelíků popelením. To mi nikdo nevymluví to je prostě fakt. Jasně že to není jeho primární funkce, to je doplnění vápníků ale také tak funguje.

Buggyra
Buggyra 28.02.2025, 10:53:55 xxx.xxx.198.226

Inu, když nevymluví, tak nevymluví, zvířatům to neublíží, tak co už 🙂

kometa
kometa správce
28.02.2025, 10:55:20 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Poicephalus z 28.02.2025, 10:24:46

Grit je dobrý pro hrabavou drůbež, která se popelením v hrubých částicích gritu zbavuje čmelíků a jiných ektoparazitů.

Tady se neshodneme. Už formulace - popelení v gritu je trochu protimluv. Ale nejde o život, tak  co už.

list
list 28.02.2025, 11:19:30 xxx.xxx.170.193
Poicephalus:

Ne nic takového jsem vůbec nepsal. Ten produkt se jmenuje Vápenný grit pro holuby ale dává se i papouškům i drůbeži. Holubi se samozřejmě nepopelí.

J5: co píšete je pravda, ale to moje je také pravda. Prostě grit nasypaný v písku pomáhá zbavování čmelíků popelením. To mi nikdo nevymluví to je prostě fakt. Jasně že to není jeho primární funkce, to je doplnění vápníků ale také tak funguje.

Teda chovám exoty, holuby i slepice a ještě jsem neviděl ani jedno zvíře se popelit v gritu.

Ono už to označení slovem “popelit” vypovídá o tom, že ve štěrku to asi nebude, že. Slepice se popelí, jak bylo psáno výše, v jemném prachovém materiálu (popelu 😲, vysušené zemině - tu mají velmi rády, křemelině nebo asi ideálně v kombinaci zmíněných) a ano vezmou zavděk i jemným pískem, nemají-li jinou možnost. Z této zkušenosti (očividně ne jen mé) plyne, že popelení v gritu je nepravda. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.