dobry den, jsem jen rekreacni jezdkyne s malo zkusenostmi. Jen me to opravdu chytlo a bavi. Udajne mi to jde vyborne a mam na to talent (nerada se vychvaluji). Bylo mi doporuceno zkusit Juju zavody. Ma to byt pro absolutni zacatecniky a amatery bez licence atd. Kdo takto take zacal s jezdenim? Díky, Zubejda.
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 20.02.2025, 15:44:54
A tak nějaké sranda závody může zadavatelka zkusit. Třeba zjistí, že má ještě nějaké rezervy Kůň se v cizím prostředí a mezi cizími koňmi chová jinak než doma.
Pro někoho jsou takovéto závody, účast a vítězství na nich nejpodstatnějsí, bez ohledu na kvalitu jejich jezdeckého výkonu. Proč se nejet otrkat, ona ta nervozita také dělá hodně a člověk rozkryje sám sebe.
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 21.02.2025, 08:33:41
To bezesporu.
Ale jak jsem psala. Dokud to člověk nezkusí, tak neví.
Existují i závody, něco na způsob moutain trailu, které jsou jenom v kroku a smyslem je projet trať s různými překážkami. Třeba přesvědčit koně, aby šlápnul na matraci nebo hromadu pet lahví. Nebo popojet s chrastícím kyblíkem, případně rozevřít deštník. A jiné.
A vlastně stačí i obyč drezura - v bodě A zastavit, v bodě B nacválat. Přesně a elegantně.
Však o tom taky JUJU závody jsou. Je asi fajn vědět, jak se kůň chová v jiném prostředí, mezi více koňmi atd. Pak člověk aspoň ví, jestli by zvládl např nějakého malého huberta nebo soustředění atd. Nikde není napsáno, že tazatelka nemá už otrkaného mazáka koně nebo jestli má nějaké mládě. Samozřejmě záleží jestli by jel člověk sám, měl s sebou třeba stájové kolegy a koně, kteří pomůžou atd. Nějak se začít musí a je taky přece možnost jet se někam podívat a zhodnotit jak takové závody vypadají.
Ale jak jsem psala. Dokud to člověk nezkusí, tak neví.
Existují i závody, něco na způsob moutain trailu, které jsou jenom v kroku a smyslem je projet trať s různými překážkami. Třeba přesvědčit koně, aby šlápnul na matraci nebo hromadu pet lahví. Nebo popojet s chrastícím kyblíkem, případně rozevřít deštník. A jiné.
A vlastně stačí i obyč drezura - v bodě A zastavit, v bodě B nacválat. Přesně a elegantně.
No, tam asi bude kameň úrazu, niekto, kto je schopný samostane trailom previesť koňa už už je pre mňa nie je osoba, ktorá začína s jazdením.
Píše se “rekreační jezdec s málo zkušenostmi”. S málo zkušenostmi v čem 🙂 Já jsem taky rekreační jezdec s malo zkušenostmi v závodech, na hubertech (tam jsem dokonce v životě nebyla) mezi mnoha koňmi… A záleží opravdu na mnoha faktorech, dělají i závoy s vodičem. Pravdou ale take je, že sranda trailíky neumí někdy projít ani zkušenější jezdci (či koně).
Oficiální závody se mohou v ČR pořádat pouze pro jezdce s licencí,tzn že má hotové zkoušky ZZJV nebo Hobby jezdce (od 1.4.2025). Jinak se paní může zůčastnit jakýchkoliv sranda setkání,které si někdo uspořádá,ale nejsou to závody,ale jen takové přátelské posezení. Z takovýchto akcí není žádná výkonnost ani dohledatelné výsledky.
Tak, závody to jsou, protože označení “závod” není majetek ČJF.
Předpokládám, že rekreační jezdkyně nebude hledat parkurové nebo drezurní vyžití, ale skutečně spíš nějakou tu jízdu zručnosti, trail pro začínající a podobně. To by stejně u ČJF nenašla.
JUJU = zkratka Jen Úplně Jednoduché Úlohy Rozhodně je to vhodný závod pro lidi nebo koně, co se se závodním prostředím začínají teprve seznamovat 🙂
Pokavad to bylo směrem ke mě, tak vskutku existují dospělí jedinci, pro které je nejdůležitější vyhrát i na sranda závodech, i kdyby to mělo být nad 12 letou holčičkou. Na oficialni závody nepojedou, protože co kdyby, tady neplatí heslo není důležité vyhrát, ale zůčastnit se. Taky jsem se chtěla účastnit z důvodu kamarádského setkání, poblbnout s koněm, pokecat s dalšími. Ale to bych asi musela vyjet někam pryč z výbězku, protože co si budem, kamarádství stranou 😁
Já ještě doporučím seriál závodů See See cup. Jsou tam i disciplíny na ruce (a vůbec ne jednoduché!🙂), ale to může trénovat i začátečník…i s velmi mladým koněm. A vždy je to velmi přátelské akce, není tam taková namachrovaná nálada jako na závodech disciplín anglického stylu.