Dobrý den, mému pejskovi našli začínající nádor na játrech, nádor je zatím micro, nemáte někdo zkušenosti/doporučení na nějaké vitamíny na imunitu aby tu semnou ještě chvíli byl, pejskovi je pouze 7,5 let. Rasa pejska border kolie.
jinak nějaký vitamíny jsou celkem k prdu. to chce nějaký rozumný staging, případně pokud je to solitérní opravdu malý tumor, tak se dá vyoperovat a dostanete krásnou remisi.
To mě mrzí😢 Určitě ostropestřec, klidně kupte ten pro lidi, kapsle(tablety) z lékárny. Můžu se ale zeptat, jak pejskovi nádor našli? A hledali, protože měl potíže? Jakové?
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 26.02.2025, 12:25:20
taky záleží, kdo hledal a jak víme, že to je nádor ve smyslu karcinom a ne metastáze něčeho jiného nebo nodulární hyperplazie, která je zase na druhou stranu úplně neškodná.
Micro to nám řekl veterinář, také nevím co si mám pod tím přestavit, jenom mi bylo řečeno že je strašně malý a je otázka jak to bude postupovat, dnes jsme byli na kontrole po operaci a budou ho pravidelně kontrolovat, vzorek neposílali na biopsii prej to je zbytečný. Zítra jdeme znovu tak se budu víc ptát jsem z toho ještě v šoku přišlo to nečekaně. A nenapsala jsem jak to vzniklo, pejsek nám spadnul a o pár dnů později byl divný, nebyl veselý tak jsme radši jeli na veterinu a zjistili mu tekutinu v břiše a včera na zákroku mu vzali slezinu prptože praskla ale neví zda to bylo z úrazu nebo nádor který prasknul, a při té opraci zjistili že má na játrech malý nádor, ale asi nejde odoperovat jinak si říkám proč ho neodstarnili, nicméně zítra se budu více ptát veterináře, co se dá dělat.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 26.02.2025, 12:25:20
Pejsek nám spadnul, ale nic m nebylo normálně běhal ale za cca3 dny začal být divný, smutný tak jsem radši jela s nim na veterinu a zjistili mu že ma tekutinu c břisě, včera mu vzali slezinu která praskla neví se zda to je v z pádu nebo to byl nádor a při té operaci zjistili že má začínající nádor na játrech, byla jsem v šoku a ani dnes jsem nebyla pořádně schopná se na vše zeptat zda se to dá operovat nebo ne ale věřím že kdyby ano tak mu to vzali. Zitra se chci na vše zeptat jaké jsou možnosti. Každopádně nám pan doktor řekl že teď bude pod kontrolou at víme jak se to zvětšuje.
Pejsek nám spadnul, ale nic m nebylo normálně běhal ale za cca3 dny začal být divný, smutný tak jsem radši jela s nim na veterinu a zjistili mu že ma tekutinu c břisě, včera mu vzali slezinu která praskla neví se zda to je v z pádu nebo to byl nádor a při té operaci zjistili že má začínající nádor na játrech, byla jsem v šoku a ani dnes jsem nebyla pořádně schopná se na vše zeptat zda se to dá operovat nebo ne ale věřím že kdyby ano tak mu to vzali. Zitra se chci na vše zeptat jaké jsou možnosti. Každopádně nám pan doktor řekl že teď bude pod kontrolou at víme jak se to zvětšuje.
Podobný příznak měla před pár týdny borderka z rodiny. Najednou spadla. Nevím, jak to dál probíhalo u vás. Fenka ležela s nataženými nohami, nehýbala se, měla otevřené oči. Příznaky odpovídaly mrtvici. Dostala kortikoidy, stav se hned zlepšil, zdála se normální. Za cca 10 dní zase zhoršení, jiná veterina. Vyšetření ukázalo jen malý útvar na slezině, tekutinu v břiše, krevní rozbor a další odpovídal hemangiosarkomu, který zmiňuje kometa. Prognóza byla velmi špatná. A nedopadlo to dobře ☹️
Docela se divím, že při prasklé slezině Váš veterinář neposlal útvar na rozbor. Držím pěsti. A omlouvám se za vystrašení, snad jde u Vašeho psa o něco jiného. Veterinář určitě dělal i další testy.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 26.02.2025, 13:24:52
Tu slezinu právě nevědí, řekli mi že je to zbytečné posílat na biopsii když to má na játrech i když to je strašně malý nález ale pravděpodobně se jednalo i o nádor na slezině, před chvíli jsem mu volala a řekl mi že uvidíme jak to poroste pokud se jedná o to horší což mi bylo řečeno nějaká agresivní forma nádoru na játrech tak to prej roste strašně rychle a za cca 2 měsíce se můžou objevit komplikace a pak by šel znovu na operaci s tím že by mu vzali co by se dalo ale nemůžou mu vzít celé játra. Ted bude chodit každé 3 týdny na kontrolu a uvidíme co se bude dít. Pořádně z toho nejsem moudrá. Říkal mi ať to ted neřeším že tohle měl akutní stav s tou prasklou slezinou tak vyřěsili tenhle problém a dále se uvidí. No budu se modlit aby to nebyl ten horší nádor a pejsek tady s nama ještě nějaký čas bude.
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 26.02.2025, 14:14:55
Doufám že tohle nebude náš případ. A ještě tu s námi bude, uvidíme, samozřejmě mě připravil i nq nejhorší scénáře, tak že může mít lepší formu nádoru na játrech a může tady s námi být další rok, dva nebo bude mít agresivní formu nádoru která roste strašně rychle a to bohužel nedopadne dobře. Ted budeme chodit každé 3 týdny na kontrolu a uvidíme co se bude dít.
Odpověď na příspěvek uživatele Monika z 26.02.2025, 14:22:38
Přiznám se, že tomu nerozumím.
Základem při podezření na nádor je přece biopsie a histologie. Aby se vědělo, na čem jste. A proč čekat s operací, až se nádor zvětší? To přece nedává logiku. Na druhou stranu, pokud se jedná o metastázi, tak je to vlastně jedno.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 26.02.2025, 14:25:43
Ja chci pejska zachránit a at to stojí svět tak mi za to stojí.🙂
Uvidíme budu se modlit ať to dopadne dobře a dožije se nějakého krásného věku. Před border kolií jsem měla zlatého retrívra a taky bohužel umřel na nádor ale dožil se skoro 14 let, což byl krásný věk, ale borderce je 7,5 let což mi přijde strašně brzo, sice mě veterinář uklidňoval že zažil i mladý psi např 2lety který měnil nádor v horším stádiu a podařilo se je zachránit. Takže ted jenom čekat a každý 3 týdny se modlit aby to nepostupovalo. ☹️
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 26.02.2025, 14:27:22
Já tomu taky nerozumím, nevím co proto mam vic dělat, kdyz jsem se ptala veterináře zda v te slezině byl nádor a zda by nebylo vhodné to poslat na hystologii tak mi řekl to je zbytečné když to ma na játrech. A že uvidíme co se bude dít teď během 3 týdnů. A když jsem ze zmiňovala na operaci jater tak ano je možná ale záleží co je za druh nádoru proto chce čekat jaká to je forma. Ja tomu nerozumím nejsem veterinář a věřím mu že proto udělá vše, proto i ty časté kontroly což jsem ráda že pejsek bude kontrolou, dědovi zachránil 8letou fenu od nádoru a dožila se skoro 13 let.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 26.02.2025, 14:39:51
Je to hrozný a smutný to psát ale asi se o to jedná o tuhle formu nádoru, budu pořád doufat že ne, že ta slezina praskla z nějakého jiného důvodu třeba z toho pádu. Ozvu se až budeme mít po další velké kontrole zda se to zvětšuje a potvrdila se ta horší forma.