Aktuálně: 2 775 inzerátů261 135 diskuzních příspěvků19 162 uživatelů

Sousedé - chov slepic

lesnizinka
lesnizinka 04.03.2025, 22:14:17 xxx.xxx.89.59
Varaxi:

Jestliže ta paní chce chovat tolik slepic a kohoutů, tak může. Tím, že se zeptala sousedů v předstihu, jestli jim to nebude vadit, udělala maximum, aby předešla problému. 

Já bych na jejím místě poděkovala ctěné paní sousedce za názor a naznačila jí, že to si měla promyslet v září. Pak bych si sáhla do svědomí, jestli nemůžu pro slepice něco udělat a jestli opravdu smrdí. Ale nedělala bych to pro sousedku, to fakt ne, jedině pro ty slepice. 

Udělala bych to naprosto stejně, úplně zrušila zbytečné kohouty, slepic polovina pro rodinu stačí. Je to jako se vším: když na to nemám vhodné podmínky, tak to nechovám, ať je to slepice, pes, či krokodýl.

lesnizinka
lesnizinka 04.03.2025, 22:14:39 xxx.xxx.89.59

A ano, otázka nezněla na nevhodný výběh(chov) ale v podstatě na sousedské vztahy. Jsem si jistá, že brzy by tu došlo i na kritiku toho výběhu, dokonce to už někdo psal, jak by ho upravil.

Tap (neregistrovaný) 04.03.2025, 22:33:42 xxx.xxx.134.34

Varaxi, psali jsme to současně - vy jediná jste zmínila tu pohodu/množství zvířat.
Absolutní souhlas. A náš příspěvek o minutu později pak vyzní jinak.

Neptáme se na nic. Je škoda jednostranného vnímání populace.
Prostě si představte příklad třeba Sarah01.
Nechová, má dva sousedy. Oba mají slepice.
Jeden kvalitně - necítí nic, neví o nich. Druhý po svém - smrdí, létají k ní.

Kdyby - teoreticky - Sarah01 měla jen jednoho souseda s chovem,
toho voňavého, a ten druhý, co nyní smrdí, by ještě nic nechoval,
a přišel za ní - hele sousedko, můžu si pořídit slepice?
Jednak takhle rychle člověk neví, co by mu na tom vadilo,
druhak z očí do očí se jedná jinak (říct ne, nic mít nebudeš),
za další se mluví o slepicích, ne rovnou o několika kohoutech.
No a ten vztah - i chov - se vyvíjejí v čase. Každá situace má vývoj.
Najednou by byl kurník i výběh přímo na plotě (legislativa - 2 metry).
Najednou to po dešti začne smrdět a vy zpětně doceňujete 
souseda původního chovatele, o jehož chovu ani nevíte,
jak je vlastně bezproblémový.
Tak zašla byste za tím nově a smradlavě chovajícím?
Nešlo by něco vylepšit, aby to bylo jako vedle?
Vy ho nevyzýváte ke zrušení, neomezujete, vy se prostě snažíte
smrad přímo na plotě řešit.
Tady čtete - můžu si dělat, co chci, nebudu se s nikým bavit,
navýším počet bla bla…

Je to jen úvaha. Myšlenka. Od nás.
Není domácí chov jako domácí chov.
To není otázka, jestli by někdo někam šel,
co by tam říkal, co by dělal a pak by si pro jistotu pořídil perličky a páva. 🙂
Už to, že to tazatelka řeší přes Facebook říká mnohé.

list
list 05.03.2025, 07:26:02 xxx.xxx.170.182

Tak předně je otázkou, jak byl dotaz na sousedy formulován. 

Na otázku? “Nebude vám vadit, když budeme chovat slepice?” málokdo odpoví ne, je to jak formulací dotazu, tak i představou, jakou takový dotaz vyvolá - pár kousků drůbeže na zeleném trávníčku. Těžko si někdo představí, že na 15 m2 někdo nacpe 17 zvířat a nebude je pravidelně čistit, aby neobtěžoval okolí (zvlášť když se tak pěkně ptal). Ale kdyby se zeptala stylem, hele, mám tu prostor a chci tam nacpat slepice, ať se o to nemusím starat, odpověď by byla zcela jistě jiná. 

Druhá věc je stav chovu. 

Pokud má někdo 15 slepic a dva kohouty na takovém prostoru, měl by se o ně dostatečně postarat. Čím větší koncentrace zvířat, tím víc péče. Sám mám na 20 m2 10 slepic, včetně kohouta a občas samozřejmě odchov. K nim tam mám ještě 9 párů holubů, opět včetně odchovů. Holuby mají možnost celodenního proletu ven z voliéry. Slepice mají prostor členěný, mají dvě krmítka a mají klid. Já ale musím každý týden, nebo dva, jít a celou voliéru pořádně uklidit. Tato chovatelka by tedy měla uklízet klidně i dvakrát týdně, aby její chov nesmrděl. 

Otázkou je, nač někdo potřebuje 2 kohouty a 15 slepic. Nedává to smysl. Produkce 15 slepic je  strašně veliká a pokud bych chtěl dva chovné kmeny, mám dva kohouty a osm slepic, ne 15. Na 15 slepic mám tři, nebo čtyři kohouty, abych měl jistotu, že jsou všechny slepice oplozené. 

Takže určitě není chyba se ptát sousedů. To naopak. Chybou je spíš nereflektovat stížnosti na zápach, nebo na ně reagovat stylem, že na dotaz odpověděli ne, tak ať teď mlčí. Teď by se měla chovatelka zamyslet, zda nemá zvířat příliš na takovém prostoru a zda jim věnuje dostatečnou péči. Prostě by měla svůj chov přehodnotit a upravit, aby jí vyhovoval a neobtěžoval sousedy. 

Coudas
Coudas 05.03.2025, 17:25:00 xxx.xxx.120.100

Chcete-li diskutovat o welfare slepic, vyjdu z toho, co nás učí ve škole. Vyjdu-li z “volierového odchovu”, což by mohlo splňovat parametry oné “sousedky”, nebo "tazatelky" už jsem se v tom ztratila, uvádí pan učitel (zdroj nevím) 7-9 slepic na metr čtvereční. Z toho vychází, že na 15 metrech čtverečních je přípustno chovat téměř 100 slepic. Tj. paní chovatelka z hlediska welfare neporušuje nic. Z hlediska etiky a toho, jak se hodlám o slepice starat, je to na každém, jak se k tomu postaví a “co snese”. Já osobně si to nedovedu představit, ale to je zase moje věc. Další otázkou je, zda-li paní chovatelka třeba slepice nepouští dále do zahrady (či za zahradu), tudíž také dodržuje určité welfare. Pak tu máme produkční chovy, které mají parametry jasně dané ( kompetentnější mohou napsat více) předpokládám veterinárním zákonem či zákonem proti týrání, nebo čímkoliv jiným, ale pokud jste vy třeba na internetu (úmyslně píši malé v, když píši ke třem osobám) nic nenašel/la, tak kupříkladu parametry pro ekologický chov slepic je 4 metry čtvereční na jeden kus. Podotýkám ještě jednou, bavím se o produkčním/registrovaném/velko chovu, ne o hobby domácím chovu. U hobby domácího chovu bych vycházela z jakýchsi “praktických” odzkoušených doporučení, kupříkladu z knížek dostupných v knihkupectví k právě “domácímu chovu zvířat”. Na vesnici je kupříkladu běžné slepice pouštět navolno na sousední pole/louku, kterým opět splníme welfare, ale z pohledu majitele onoho pozemku (s předpokladem, že pozemek není chovatele slepic) mi může vadit, že  “sousedka” pouští slepice na cizí pozemek. Asi tak to vidím já.

Coudas
Coudas 05.03.2025, 19:50:05 xxx.xxx.120.100

A ještě jsem zapomněla na ten “sousedský zápach”. Když si soused postaví pergolu, 2 metry od hranice pozemku, do 25 metrů čtverečních (splňuje zákonné podmínky) a bude tam chodit kouřit a kouř poletí do mojí pergoly se stejnými podmínkami, já osobně kouř z cigaret nesnáším, tak si můžu jít stěžovat na páté nástupiště v šest hodin ráno. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.