Aktuálně: 2 487 inzerátů • 293 057 diskuzních příspěvků • 21 481 uživatelů

Šlápnuti na něco ostrého a následné kulhani

⋮
Veri (neregistrovaný) 27.02.2025, 22:00:51 xxx.xxx.65.224

Dobrý večer, před 3 dny mi valach dupl na něco ostrého na vyjizdce, ten den ještě nekulhal, byla to malá ranka na chodidle hned vedle podkovy u špice, vystrikala jsem mu to stříbrem, na druhý den hrozne kulhal, omyla jsem mu to, dala botu a kulhat skoro úplně přestal, dneska jsem mu botu sundala, abych mu ji umyla, a za chvíli opět hrozně kulhal jelikož se mu to bahno do nohy mezi podkovy udusalo a trochu mu kopyto hřalo, kolem ranky to má měkké a hodně bolestivé, když mu dám botu, tak skoro nekulha. Máte s tímhle zkušenosti? Kovář říkal, ať ještě počkám a nechám mu tu botu, jen v tom bahně to je teď boj…  Děkuji 

⋮
Verun
Verun 27.02.2025, 23:26:48 xxx:xxx.bb41:a8e9

Má modřinu na chodidle/otlacene chodidlo?…pokud má botu netlačí mu na chodidlo hlína.která  se našlapuje do kopyta…asi by to mělo časem odeznít a pak bude mít v místě červeně zbarvenou rohovinu.to že je to měkké je vlivem podkladu. Je mokro. A může to být i slabé/tenké chodidlo.jestli ke chodidlo proražené volejte si veta.

⋮
kometa
kometa správce
28.02.2025, 06:54:18 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Veri z 27.02.2025, 22:00:51

trochu mu kopyto hřalo

Za mě je v kopytě infekce. A možná se rozvine kopytní absces. Tetanus máte, předpokládám, očkovaný.

Vystříkání stříbrem nepomůže. To chce injekční stříkačku s něčím jódovým a propláchnout.

⋮
Veri (neregistrovaný) 28.02.2025, 07:33:54 xxx.xxx.65.224

Dekuji za reakce, kovář to kopyto viděl a říkal, že absces by s toho neměl mít, protože tam měl už ranku, že by mu tož toho vyteklo, tetanus máme naockovany.On má hrozně tenké chodidlo a je na kopyta proto hrozne citlivý, a nevím teď jak je mokro, tak do toho ještě měkké, jak naschvál,uvidím co dneska, ale v místě ranky nic neměl, byl to takový pension vpich něčeho ostřejšího. Myslíte, mám doma equipalazone, můžu mu podat?  Děkuji 

⋮
kometa
kometa správce
28.02.2025, 08:41:55 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Veri z 28.02.2025, 07:33:54

Že v místě ranky nic neměl, není rozhodující. To je právě na těhle bodných ranách, kór v kopytě, zrádné. Zvenčí není nic vidět a uvnitř se můžou dít věci.

Equipalazon bych nedávala, tím můžete zamaskovat příznaky v případě toho abscesu.

⋮
Arbora
Arbora 28.02.2025, 09:20:58 xxx.xxx.131.15

Pokiaš došlo k prepichnutiu kopyta, nebude to malá ranka. Chcelo by to dôkladnejšie vyšetrenie. 

⋮
JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 28.02.2025, 09:50:38 xxx.xxx.155.135

Meh, já vim, že to třeba může být zbytečný výjezd a stojí to peníze, ale pokud prvotně nepomohla rada kováře a nevíte si sama, nespoléhejte na něj a volejte přece vet. Tohle tady nevyřešíte. Obzvlášť na tom bahně, kůň chodí blbě, může se ještě vlivem toho někde po tom bahně svízt, tohle není být úplně banalita. 

⋮
Verun
Verun 28.02.2025, 10:39:22 xxx.xxx.220.12

Hele kopyta normálně nějak hřejou, zkuste sáhnout jinému koni na to samé místo a porovnat. Já mám kobylu nekovanou a chodidlo normálně na špici “hřeje”. Jestli se něco v kopytě děje poznáte kleštěma- zkouška na tlak, a equipalazon bych dala, je protizánětlivý, ale pokud budete volat veta, aby to viděl neměly by být příznaky zastřeny lékama nebo rána obarvena…(zeleně , fialově…) 

V době chytrých mobilů můžete stav ranky poslat vetovi(po domluvě)  nebo i sem. 😉

⋮
kometa
kometa správce
28.02.2025, 10:51:40 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 28.02.2025, 10:39:22

Stav ranky je k ničemu - viz výše. Něco je jiného je roztržená kůže. To se z fotky posoudit dá.

Ale nechť se zadavatelka rozhodne sama.

⋮
HelaS
HelaS 28.02.2025, 15:20:41 xxx.xxx.248.202

Moje kobyla kdysi pradávno: šla, šlápla na něco ostrého (patrně drát), vidět to skoro nebylo. Okulhala až později, a byl to zánět kopytní kosti.
No, nezjistit to brzy, kobylka by už nejspíš nebyla.

⋮
Coudas
Coudas 28.02.2025, 16:12:20 xxx:xxx.aad6:2486

Můj kůň ve 4 letech šlápl “na něco” (asi drát) ve sněhu. Měl celý život díru v patce, ať se to řešilo jakkoli, vidělo to asi 5 veterinářů (v průběhu času), táhlo se to až do jeho smrti (odešel v 21), kdy si rok předtím patku “ušláp” v korunce takovým způsobem, že jsem už viděla že půjde kopyto dolů celý. Až pak se ale díra zahojila, protoze se to řešilo odzhora, tedy od té poraněné korunky, a ne odspoda, tedy popytní stěna. Ale porád jsme u základu, veterinárního vyšetření.

⋮
HelaS
HelaS 04.03.2025, 01:24:38 xxx.xxx.248.202
Veri:

Dobrý večer, před 3 dny mi valach dupl na něco ostrého na vyjizdce, ten den ještě nekulhal, byla to malá ranka na chodidle hned vedle podkovy u špice, vystrikala jsem mu to stříbrem, na druhý den hrozne kulhal, omyla jsem mu to, dala botu a kulhat skoro úplně přestal, dneska jsem mu botu sundala, abych mu ji umyla, a za chvíli opět hrozně kulhal jelikož se mu to bahno do nohy mezi podkovy udusalo a trochu mu kopyto hřalo, kolem ranky to má měkké a hodně bolestivé, když mu dám botu, tak skoro nekulha. Máte s tímhle zkušenosti? Kovář říkal, ať ještě počkám a nechám mu tu botu, jen v tom bahně to je teď boj…  Děkuji 

Hele, to chce fakt pořádné vyš veterinářem.
A my tu vážně oceníme, podělíte-li se o to, jak to proběhlo, co  vet našel a  jaká byla léčba.
Sama vidite z příspěvků, že to fakt není žádná sranda ☹️

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.