👍👍🙏
Tak jsem ještě trochu hledal a podle studie zatím ani u hrochů, ani u kytovců nebyla SLAK zaznamenána. Naopak mě překvapili tapíři - lichokopytníci.
Tak jsem ještě trochu hledal a podle studie zatím ani u hrochů, ani u kytovců nebyla SLAK zaznamenána. Naopak mě překvapili tapíři - lichokopytníci.
bambule:Klidně, třeba blechy….
Krávy blechy nemají.
To byla nadsázka, při dotazu co si tak z té ordinace můžou donést, mě napadla spousta věcí, hlavně ty blechy, respirační choroby, infekční gastritidu atd. Nepředpokládám, že by pan veterinář byl čuně a chodil ordinace nepřezut a neprevlečen, poté co se vrátí odněkud z chovu krav. A nemyslím si, že by kočky byly v ohroženi slintavkou.
Rozumím.
A přesně tak, poctivý doktor, i ve vlastním zájmu, dodržuje základní hygienická pravidla. A mezi krávou a kočkami moc sdílených nemocí není. Mě vlastně ani žádná nenapadá - možná plísně. Kočky se přece v kravínech vždycky vyskytovaly a nemoci měly svoje.
Proč ne?
Já myslela, že co má chlupy, může mít i blechy. Je to pro mě zajímavý poznatek.
Prostě nemají. Ani koně, kozy, ovce nebo prasata. Ale zato můžou mít vši.
Jo a blechy mají i ptáci. A my vlastně taky.😉
blechy potřebují nejen chlupy, ale hlavně pelíšek. zvíře, co pelíšek nemá, je pro blechu nepoužitelný hostitel. nedokončí cyklus.
Tak, že dnešní hlášení v obci a poznatky v Jeseníkách 5km od hranic s PL.
Máme všichni zákaz chodit na pastviny ( je jich tady haba děj), zákaz vstupu do stájí pod pohružkou zavolání policie. Na všech pastvinách, loukách a stájí obrovské cedule. Určitě dodržíme👍. Chodily jsme pejskařky na louky a to prozatím skončíme.Jen mě napadlo a kočky to dotáhnout nemůžou na tlapkách? Nevím jen mě to zajímá, prostě zvědavost.
Tady na Kysucích dáváme cedule na pastviny taky, ke vzejdum pásky zákaz vstupu.
Prý začínají chodit kontroly, že nikoho nevydeznfikovaneho nepouštíme ke zvířatům. U nás je to v pohodě, já mám krávy pořád v chlévě (i když dneska odpoledne šly na první letošní venčení, ale už jsou zpátky), ale soused má takhle zapáskované 4ha a úplně se to uhlídat nedá. Především, když to může roznášet i vysoká a divočáci. Kontroly údajně chodí, aby měli případně evidenci, že někde někdo něco zanedbal, aby nemuseli vyplácet případné kompenzace.
Snad to až sem nedojde
kočky to dotáhnout nemůžou na tlapkách?
Můžou. Stejně jako ptáci na peří. Ale lepší je udělat, co nejvíce jde, než se na to úplně vykašlat.
👍👍🙏
To vysvětluje, proč venkovní kočky blecha většinou nemají, ale jsou plné všenek. Ale domácí kočky to mají naopak.
To jsem netušila a celkem jsem nad tím i dumala.
Už som to písala, v 1932 prepukol SLAK v Kojšove, je to terminálna dedina, potom už iba hory, 10 km vzdialená od hlavnej cesty, v tej dobe tam nechodil ani autobus.
Ľudia si zvieratá liečili sami a k uzdraveniu došlo o 7-10 dní. Je o tom záznam v miestnej kronike.
Spomienky profesora Plevu (aj iných)
https://hornyzemplin.korzar.sme.sk/c/23469687/nakaza-uzavrela-pred-polstorocim-dediny-na-vychode-veterinar-zvierata-blacali-od-bolesti.html?ref=njctse
Vo veľkochove sa nikto individuálne starať nebude, to je jasné.
Ale súkromníci…neviem, no.
Chcela som do budúcna kozy, ale asi sa na to vytento…
Naše venkovní kočky žádné všenky nemají a nikdy neměly …snad sem tam blechu…domácí kočka dostává AdTab..😀
U nás proběhla epidemie všenek před lety, do té doby jsem netušila, že všenky existují, tak si hodně všímám a kočky je mají často, třeba je to krajové.🤣
U babičky kočky pouze venkovní a blechy nikdy neměly. U nás kočky chodí domu, mají teplý pelech a blechy domu nosí, teda nenosí, protože preventivně dáváme tablety proti blechám.
Ne, že bych všenky neznala, u babičky je všechny kočky měly😀…u našich koček jsem je za těch xx let neviděla..ale kočky pravidelně odčervuji a přes léto nosí obojek proti parazitům..dřív to prostě nebylo..
Výskyt nemoci ve vyspělých zemích s vysokou koncentrací hospodářských zvířat může mít zásadní ekonomický i sociální dopad. Epidemie v západní Evropě v roce 2001 postihla více než 2000 chovů dobytka a bylo utraceno kolem 5,8 milionu zvířat. Ztráty dosáhly 13 miliard amerických dolarů.
Další ohniska v Maďarsku. U nás se začalo testovat v mlékárnách mléko svezené ze všech farem. SLAK v mléce se objeví 5 dnů před projevením jakýhkoliv příznaků na krávě. Na základě objevů v mléce už se testovaly 2 farmy - Břeclav a Říčany u Brna, ale obe na SLAK negativní. Tak nevím proč se to v mléce objevilo.
Farmy už jsou u nás dost preventivn ě zavřený a nepouštějí tam lidi a podobně, tak třeba to pomůže.