Aktuálně: 2 538 inzerátů234 892 diskuzních příspěvků18 628 uživatelů

Jak se podle vás pozná dobrý trenér?

Anlu (neregistrovaný) 14.03.2025, 14:16:02 xxx.xxx.154.61

Ahoj, podstata otázky, je vlastně už v názvu.

1. Co je pro vás osobně důležité aby trenér měl / uměl / dělal / jaký byl…?

2. Podle čeho si vybíráte na kterého trenéra se obrátit? (prezentace na soc. sítích, závodní výsledky, licence, absolvované kurzy, zkušenosti známých, recenze na internetu, jak vypadají jeho koně…)

Proč se ptám.. Čím dál víc se mi potvrzuje, že co mě v životě nejvíc baví, je trénink koní. Jsem u koní nějakých 17 let (od mala). Svoji kobylku jsem si vychovávala od hříběte a je to ta nejlepší učitelka, kterou jsem kdy mohla chtít. Za většinu toho, co umím vděčím právě jí. Prošly jsem si spolu spoustou chyb a snad ještě větším množstvím jejich napravování a stále se učíme dál. Pomáhala jsem a stále pomáhám s koňmi přátelům, ať už tak, že pracuji jenom s koněm, nebo učím člověka jak se se svým koněm co nejlépe dorozumět a je to pro mě ten nejlepší pocit vidět, že moje snaha jim zlepšuje spokojenost a vzájemný vztah. No a ráda bych se do toho pustila doopravdy, ale mám strach, že “nejsem dost dobrá”, “nemám dostatečné zkušenosti” nebo “dostatečně viditelné výsledky”.

Při práci s koněm jdu vždy od začátku, nespěchám, je pro mě nejdůležitější abychom si rozuměli a kůň mohl být v klidu a uvolněný, aby se na společný čas těšil a z tréninku odcházel spokojený, nepoužívám zbytečná udělátka či vyvazovátka, dívám se na celého koně a přistupuju k tréninku holisticky (nemá cenu snažit se něco učit koně, který je hladový, unavený, bolavý…). A stejný přístup chci předat i majiteli / jezdci. Nechci to úplně nazývat “přirozenou komunikací”, pod tím si spousta lidí představí Pata Parelliho, Montyho Robertse a honění koně dokola v kruhovce, což není něco, s čím bych souzněla. Zajímám se o polyvagální teorii, trigger stacking, konejšivé signály a celkově způsoby koňské komunikace, okrajově se pouštím do zařazení pozitivního posilňování. Tak snad jenom “snaha o co nejlepší komunikaci”. Baví mě práce s mladými koňmi a náprava ”problémových chování”, myslím si, že dokážu dát solidní základy, ale nevím moc o specifických sportovních disciplínách, nedokážu (respektive nechci) dávat rychlé řešení na počkání, které zamaskuje pravou podstatu problému, je pro mě důležitější wellfare zvířete, než výsledky.

kometa
kometa 14.03.2025, 15:54:18 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anlu z 14.03.2025, 14:16:02

Aby měl sám nějaké výsledky. Aby to, co říká, uměl předvést i na cizím koni. Aby byl trpělivý a uměl vysvětlit, proč takhle ano a takhle ne. Abych se na jeho koních cítila bezpečně. Abych s jeho metodami vnitřně souhlasila. Aby na sobě neustále pracoval - semináře, soustředění.

Jako moje trenérka, se kterou mě před 25 lety seznámila společná známá.

Anlu (neregistrovaný) 14.03.2025, 16:38:36 xxx.xxx.91.91
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 14.03.2025, 15:54:18

Moc děkuju za váš názor 😊. Výsledky myslíte závodní? Nebo aby dokázal ukázat jak fungují koně jím trénovaní?

kometa
kometa 14.03.2025, 17:06:57 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anlu z 14.03.2025, 16:38:36

Obojí. Sama se na svých koních věnuje drezuře, pravda, na oblastní úrovni. A její svěřenci se na závodech taky objevují. I parkurových  A umisťují. A už jsem několikrát slyšela - no jo, ti jsou z XXX (nechci dělat reklamu), tam jsou dobří.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 14.03.2025, 23:22:06 xxx.xxx.145.218

Já se omlouvám, nedočetla jsem, je to balast, co dnes píše každý.

Za mně je dobrý trenér ten, který ctí standart,má formální vzdělání a posouvá ho o alternativy. A musí být vidět výsledky, ideálněi nějaký ten sportovní.  

U koní jsem skoro 30 let,  obsednut vlastní kůň v pohodě, nevyžádaných funkčních rad už jsem zdarma a efektivně udělila nespočetně a nikdy by mě nenapadlo myslet si tak vysoko, že budu někomu radit přímo a ofiko.

Udělejte si cvičitelák a pak se rozhlížejte dál. Osobně vyhledávám každého, kdo to dělá “trochu jinak”, ale stejně se nakonec vrátím ke spisům Norberta Záliše.

Anlu (neregistrovaný) 15.03.2025, 06:01:57 xxx.xxx.19.103
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 14.03.2025, 23:22:06

V pořádku, snažila jsem se co nejlépe shrnout své myšenky, ale chápu že je to dlouhé. 

Co považujete za formální vzdělání? 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 15.03.2025, 10:38:26 xxx.xxx.160.131
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anlu z 15.03.2025, 06:01:57

Úplně klasický cvičitelák nebo alespoň instruktor pod ČJF 🙂

anonym (neregistrovaný) 15.03.2025, 11:26:38 xxx.xxx.186.2

“Dobrý trenér” může být pro každého někdo jiný.

Pokud cílíte na jezdce, kteří mají sportovní ambice a chtějí se věnovat třeba tomu parkuru a drezuře, pak vaše výsledky budou pro vaše studenty důležité a formální vzdělání ve smyslu licence ČJF nutné. Také je možné, že licence bude podmínka z právního hlediska.

Nicméně z toho co píšete mi přijde že formální vzdělání ve smyslu licencí ČJF a sportovní výsledky nemusí být pro Vaší cílovou skupinu důležité. Já třeba necílím na sport a netuším zda ti “moji” nejlepší trenéři nějakou licenci mají a jejich sportovní výsledky mě moc nezajímají. Zajímá mě jak se chovají a co umí jejich koně, v jakých podmínkách žijí. Jakým způsobem v hodině pracují s koněm i se mnou. Kým se inspirují, od koho se učí/učili (vč. zahraničí). Sportovní výsledky mohou být plus, ale je to jen jeden z mnoha dílů skládačky.

Trenéry hledám podle prezentací na internetu/soc sítích a na doporučení.

Být Vámi zamyslím se nad tím kdo je moje cílová skupina  a zda mě uživí, pokud se tím chcete živit, nebo bude třeba zacílit trochu šířeji. Sbírat zkušenosti “jak na to” přímo ve stájích a o od trenérů které považujete za dobré a kterým to funguje tak jak byste Vy sama chtěla fungovat, nejlíp osobně. Zjistit jaký typ lidí je vyhledává a proč, co od nich očekávají.  A zároveň to začít zkoušet, nabízet první tréningy atd, ať získáte  zkušenosti, doporučení, jméno.

Anonymní (neregistrovaný) 15.03.2025, 15:12:34 xxx.xxx.244.2

Jezdila jsem pod ruznymi lidmi, az do vlastni vykonnosti T (drezura). Jsem lepsi rekre jezdec, takze nejvic me zajima, jestli mam z hodiny dobry pocit. Dale jestli ma trener dobre oko, aby poznal pricinu chyby a  dokazal poradit funkcnim zpusobem. Taky je pro me dulezite, jestli pri jezdeni vnima i muj nazor nebo zpetnou vazbu. A jestli jezdi hezky svoje kone (po tech letech uz poznam,jaky jezdecky projev se mi libi), jestli ma kone hodne,klidne a vychovane. Trener taky musi byt spolehlivy (dochvilnost atd.).

Na vykonnost se divam, ale neni to pro me rozhodujici (na me urovni mi totiz staci kdokoliv s vykonnosti L). A uz vubec me nezajima cvicitelak, ktery o kvalite treninku nevypovida vubec nic. Hodne me posunula holcima bez cvicitelaku s vlastni vykonnosti L, ktera byla pri trenovani velmi empaticka a snaziva. Vlastne se ji povedlo napravit zlozvyky, ktere jsem ziskala u pani s T a s cvicitelakem. 

A vybiram si podle doporuceni, osobni znamosti,internetu. Dulezita je pro me vzdalenost, ktera vzdycky zredukuje mozne trenery tak na 2 moznosti 🙂

Verun
Verun 15.03.2025, 21:20:03 xxx.xxx.220.12

Tak bych jen  dodala , pokud má “trenér”  svého koně nebo koně, kterého jezdí, zajímá mne jeho spokojenost a jak koník vypadá, většinou podle tvaru horní lini poznáte, jak je koník ježděn a jaké má trenér  priority při výcviku.

KatyQ
KatyQ 16.03.2025, 23:32:33 xxx:xxx.23f3:c9f

Taky mě u potenciálního trenéra hodně zajímají jeho vlastní koně. Věci jako ježdění na sílu, uspěchaný tréning s přeskakováním některých kroků, nebo ježdění ve špatné pozici dost spolehlivě napráskají. Pak mě zajímají reference od lidí co pod ním jezdí, zejména ze skupiny se stejným zaměřením jako já. Jakožto lesoběžce mě tak budou více zajímat názory rekreačních jezdců, než někoho kdo se chystá na soutěže.

Oficiální cvičitelák mě až tak nezajímá. Viděla jsem lidi, kteří se na něj chystali a získali ho, kterými bych se v životě trénovat nenechala. Stejné je to s vlastní sportovní výkonností - za tou se může skrývat cokoliv od “koně jsem si do nejvyšších soutěží sám nachystal od obsednutí” po “koupil jsem miliónového koně s hotovou výkonností a nějak jsem se na tom udržel”.

Taky bohužel ne každý kdo je skvělý jezdec a cvičitel koní je schopný to předávat dále, takže mě zajímá jaký je trenér po stránce pedagogické - jestli je schopný věci vysvětlit tak, aby je pochopil i člověk který je nikdy před tím nedělal a jestli je schopný přizpůsobit hodinu koni a jezdci “na míru”. Trenérů, kteří po jezdcích hulákají, na chyby reagují posměšnými poznámkami, jejichž hlavní způsob řešení čehokoliv je použití větší síly vůči koni a všechny hodiny jsou stejné do posledního projetého cviku, jsem si užila dost jako mládě v oddílu a děkuji, nechci. Očekávám, že na konci hodiny bude kůň uvolněnější a soustředěnější než když se začalo a já budu mít poopravované chyby a zadané srozumitelné a splnitelné úkoly do příště. Pokud hodina končí koněm pod pěnou a ve stresu a zmateným zdeptaným jezdcem, tak je to dost o ničem.

Arbora
Arbora 17.03.2025, 08:04:13 xxx.xxx.131.15

Už to tu bolo zhrnuté, za mňa tiež nie je úplne “smeroplatná” vlastná výkonnosť, ale výsledky áno. Teda, vidieť kone, ktoré dotyčný pripravil, chcela by som vidieť jeho prácu (dnes trebárs cez sociálne siete  je x možností prezentácie a zadarmo…), rovnako dôležité sú pre mňa aj recenzie ľudí, ktorým dôverujem. 

Dneska je trénerom každý, kto sa aspoň trochu udrží na koni, nejako by som sa toho nebála. Ale. trebárs ten oficiálny papier je fajn ak by ste to brali vážne v zmysle živnosť, poistenie, atď. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 17.03.2025, 10:01:08 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 17.03.2025, 08:04:13

No právě proto to říkám, právě proto, že dnes je trenér každý, tak je fajn, když má alespoň nějaký certifikát + výsledky vlastní práce a hlavně filosofie. Osobně pro mně není priorita, aby měl vyloženě nutně cvičitelák, ale zatím ti, co mě trénovali, měli alespoň instruktora nebo prošly školením centered ridingu, prostě mají něco, co už má nějakou vytvořenou koncepci, se kterou se  mohu seznámit. No a  samozřejmě mohu potkat někoho, kdo jezdil roky v nějaké maštali třeba v cizině a prošel velkou velkou praxí, ale reálně je těchto lidí jako šafránu. Realita hobby stájí je pak taková, že polovina majitelů jsou začátečníci/pokročilí začátečníci no a pak letití lesojezdci, jako jsem já, kteří když měli otevřenou mysl, tak se zkušeností naučili část toho, co radí horsemani. Ale třeba v mém okolí výborný jezdec bez “vzdělání”, od kterého bych si nechala radit, fakt není, jak říkám, spíš radím já 😀 pokud jsem požádaná. 
No a pak hledám po internetech, většinou. A tam je prostě pro mně nějaké formální vzdělání jednou z věcí, která mě zajímá. Pak to, kým se nechá ten člověk inspirovat, alternativním přístupům jsem otevřená velmi. A jak vypadají koně dotyčného nebo jak probíhá hodina a jak cvičitel komunikuje, to už je často třeba i na videích. A pak především osobní setkání. To je alfa omega a tam se láme chleba. Důležité je také, aby ten člověk respektoval vaše potřeby a možnosti vašeho koně (psychické i fyzické).

Měla jsem u sebe velmi známou trenérku, která jede alternativu, kamarádce pomohla velmi, ode mně si vzala za hodinu tisícovku a měla jsem pocit, že si ze mně dělá srandu. Nějakou dobu jsem dělala pod holčinou, která “nemá nic”, ale viděla jsem její práci na FB…ale i tak si teď dělá instruktora. Úplně nejlepší trenérka, kterou jsem měla, byla empatická holka  s cvičitelákem, která zároveň dokázala jezdit koně na tušírkách nebo nákrčáku a dokáže tak vést i svoje klienty, přestože jinak dělá ofiko parkur. Její kůň je s krásnou linií zad. 

Takže si to musíte zhodnotit dle svého rozumu. Osobně na nějakou tu snahu se prokazatelně vzdělávat hodně dám, jelikož nemám obecně v lidi od koní důvěru (právě proto, že je mezi nimi řada falešných rádoby odborníků). No a pak strašně dělá první setkání, jakmile mám pocit, že už to mi něco dalo, tak je rozhodnuto.

Jesie
Jesie 19.03.2025, 12:38:43 xxx.xxx.224.171

Já bych ještě doplnila,že určitě je rozdíl mezi závodními jezdci a jezdci,co se vzdělávají kvůli sobě.

Když chcete závodit a jít do vyšších soutěží,tak vás nikdy neposune člověk,které ty soutěže nejezdil a neví,jak se cviky provádí popř. jak najet na skok,aby to vyšlo a řešit krizové situace. Není to jen o připraveném koni,ale i o věcech,které mohou nastat nečekaně,o jiném chování koně na závodech. A třeba jen korektní cval v drezuře je poměrně složitá věc.

A já tedy ještě koukám,kolik koní ten člověk zažil,prošly mu pod rukama…čím více,tím více zkušeností a různých situací…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.