Moc děkuju za váš názor 😊. Výsledky myslíte závodní? Nebo aby dokázal ukázat jak fungují koně jím trénovaní?
Ahoj, podstata otázky, je vlastně už v názvu.
1. Co je pro vás osobně důležité aby trenér měl / uměl / dělal / jaký byl…?
2. Podle čeho si vybíráte na kterého trenéra se obrátit? (prezentace na soc. sítích, závodní výsledky, licence, absolvované kurzy, zkušenosti známých, recenze na internetu, jak vypadají jeho koně…)
Proč se ptám.. Čím dál víc se mi potvrzuje, že co mě v životě nejvíc baví, je trénink koní. Jsem u koní nějakých 17 let (od mala). Svoji kobylku jsem si vychovávala od hříběte a je to ta nejlepší učitelka, kterou jsem kdy mohla chtít. Za většinu toho, co umím vděčím právě jí. Prošly jsem si spolu spoustou chyb a snad ještě větším množstvím jejich napravování a stále se učíme dál. Pomáhala jsem a stále pomáhám s koňmi přátelům, ať už tak, že pracuji jenom s koněm, nebo učím člověka jak se se svým koněm co nejlépe dorozumět a je to pro mě ten nejlepší pocit vidět, že moje snaha jim zlepšuje spokojenost a vzájemný vztah. No a ráda bych se do toho pustila doopravdy, ale mám strach, že “nejsem dost dobrá”, “nemám dostatečné zkušenosti” nebo “dostatečně viditelné výsledky”.
Při práci s koněm jdu vždy od začátku, nespěchám, je pro mě nejdůležitější abychom si rozuměli a kůň mohl být v klidu a uvolněný, aby se na společný čas těšil a z tréninku odcházel spokojený, nepoužívám zbytečná udělátka či vyvazovátka, dívám se na celého koně a přistupuju k tréninku holisticky (nemá cenu snažit se něco učit koně, který je hladový, unavený, bolavý…). A stejný přístup chci předat i majiteli / jezdci. Nechci to úplně nazývat “přirozenou komunikací”, pod tím si spousta lidí představí Pata Parelliho, Montyho Robertse a honění koně dokola v kruhovce, což není něco, s čím bych souzněla. Zajímám se o polyvagální teorii, trigger stacking, konejšivé signály a celkově způsoby koňské komunikace, okrajově se pouštím do zařazení pozitivního posilňování. Tak snad jenom “snaha o co nejlepší komunikaci”. Baví mě práce s mladými koňmi a náprava ”problémových chování”, myslím si, že dokážu dát solidní základy, ale nevím moc o specifických sportovních disciplínách, nedokážu (respektive nechci) dávat rychlé řešení na počkání, které zamaskuje pravou podstatu problému, je pro mě důležitější wellfare zvířete, než výsledky.