budu kupovat mladého koně. Letos 3lety, jedná se o mého prvního koně a ačkoliv se kolem koní motám 15 let a mám zkušenost se spoustou mlaďochů, nikdy jsem neřešila spoustu praktických věcí (pasováni sedla, výběr uzdecky, udidla, děkování atd.)
Chtěla bych se tedy zeptat, zda by byl někdo ochotný, rozumný a zkušený se mnou třeba zůstat v kontaktu a o občas mi podat takovouhle pomocnou ruku? Obzvláště v těch začátcích. Případně jestli máte nějaké jiné tipy.
Za Olomoucí mohu doporučit třeba zde… zajeďte se poptat a domluvit. Zde byste měla možnost koně i dovézt a potrénovat… https://www.facebook.com/koneolomouc
budu kupovat mladého koně. Letos 3lety, jedná se o mého prvního koně a ačkoliv se kolem koní motám 15 let a mám zkušenost se spoustou mlaďochů, nikdy jsem neřešila spoustu praktických věcí (pasováni sedla, výběr uzdecky, udidla, děkování atd.)
Chtěla bych se tedy zeptat, zda by byl někdo ochotný, rozumný a zkušený se mnou třeba zůstat v kontaktu a o občas mi podat takovouhle pomocnou ruku? Obzvláště v těch začátcích. Případně jestli máte nějaké jiné tipy.
Děkuju mockrát a přeji krásný den.
A vy nemáte nějakou “domovskou stáj”, kde jste chodila a brala tam ty zkušenosti s mlaďochama? tam by vám ustájení nebo pomoc, radu nedali? Mi to jako přijde divné mít teda zkušenosti, ale žádat “dozor ” po internetu, to neznáte někoho živého ve svém okolí, nikdy jste nebyla u pasování sedel, kontroly sedel? nebavila se s holkama ve stáji o uzdečkách, udidlech? Co dávají ostatní na koně za deky?
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 15.03.2025, 21:04:28
Ja to i trochu chapu. Tohle me jako dite nikdo v oddile neucil. A kdyz jsem dospela a zacala se sama zajimat, zjistila jsem,ze nekteri i celkem uspesni jezdci pouzivaji sedla a dalsi vybaveni tak nejak „pocitove” a na zaklade zazitych mouder, namatkou:
- plnokrevnici potrebuji uzka sedla
- obavy z louskackove efektu jednou lomeneho udidla (vyvraceno)
- cim vic decek pod sedlem, tim vetsi pohodli
- cim sirsi udidlo, tim jemnejsi a lepsi
- pakove uzdeni pouzivane bez podpinacich reminku atd.
A totez se v mensi mire tykalo i krmeni a dalsixh veci, ale tam jsem se doptavala uz jako dite a bylo mi odpovidano 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 15.03.2025, 21:04:28
Od mala jsem těch stáji vystřídala relativně hodně. V jezdeckém oddílu to bylo všechno tak nějak pro všechny a žádné teoretické znalosti za tím nebyli. V tu dobu mě upřímně asi ani nenapadlo se ptát. A u všech dalších soukromníků to bylo dost podobně. Naučila jsem se spoustu věcí co se týče práce s koněm a jeho vnímání atd. Ale vždy už měli nějaký krmný režim, zvolenou uzdecku a napasované sedlo. Většina majitelů si to chce dělat po svém a u té poslední soukromnice, kam chodím už asi 6 let, tak mám lehce jiné představy o tom, jak bych to chtěla dělat. Tím pádem za těch posledních 6 let jsem potkávala pouze lidi, kteří se pohybují tímto směrem. A stáj do které budu koníka dávat bude komerční až v příštím roce a majitelka má teď své zdravotní problémy, takže tu taky momentálně zatěžovat nechci. Věřím tomu, že v budoucnu to bude jiné, ale hledám nějaké rady do začátku. Klidně tip na nějakého trenéra k dlouhodobé spolupráci. Bohužel mi prostě teď ty kontakty a určité praktické znalosti chybí.
Odpověď na příspěvek uživatele Kallisto z 15.03.2025, 20:51:55
Děkuji moc za tip. Možná ale spíš než tréninkové rady momentálně hledám někoho, kdo mi pomůže vybrat správnou uzdecku, udidlo, sedlo, stájovou deku atd. Podle specifických potřeb koně. Samozřejmě teoretické znalosti mam, avšak v praxi je to kolikrát úplně jinak.
Na pasování sedel doporučuji p. Otavu - https://www.otavaj.cz/ . Pasuje po dohodě i bazarová sedla, je moc pečlivý a napasuje sedlo jak koni tak jezdci, docpe pokud je potřeba. Já jezdím teda ve westernu, ale holky od nás ze stáje (a jejich koně) jsou s jím vybranými a docpanými sedly moc spokojené. Určitě by poradil i s uzdečkou a udidlem.
K dekování pouze osobní názor - vyhněte se mu pokud nebude absolutně nutné (ostříhaný kůň, zdravotní problém …), ale mějte alespoň jednu nepromokavou a jednu teplejší deku v záloze pro případ nouze. Odpocovací deka se hodí pokud kůň pracuje tak, že se u toho výrazněji zpotí. Mám jich několik, ale použiju jen párkrát do roka.
Odpověď na příspěvek uživatele KatyQ z 16.03.2025, 23:50:19
Vidíte, já bohužel pana Otavu doporučit nemůžu. Ne že by nebyl odborník, to neposoudím, ale 2x se mi s ním nepodařilo domluvit aby mi přijel na jednoho koně, a to jsem cca 20km od něj. Jednou jsem byla poslední v řadě v ten den, čekám ve stáji, bez omluvy nedojel. Po druhé jsem tedy měla být první hned velmi brzy ráno s tím, že mi do večera návštěvu potvrdí, zase nic s výmluvou že toho měl hodně.
A deka jen na oholeného nebo nemocného koně je taky nesmysl. Mám zdravou kobylu 14let, nestříhanou přes den ve výběhu s přístřeškem i senem. I tak se kobyla uměla klepat zimou, stačilo blbé počasí. Deka se tak stala od té doby samozřejmostí.
…. s dekováním souhlasím s kallisto, taky jsem letos viděla svojí kobylu se klepat pod pláštěnkou(ještě nebyla taková zima, jen lilo) a shodou okolností zrovna byla na stáji sedlářka a kobyla měla i citlivost v zádech, což na běžný omak nemívá.
Omlouvám se, ale pokud již kupujete tak mladého koně a máte výše uvedené dotazy, nevěřím, že máte zkušenosti s mladými koňmi. Jestli je kůň “již na cestě”, dejte ho někam přes léto do stáda a nechte ho tam dorůst, navštěvujte ho párkrát do týdne pro seznámení a sama si střihněte nějakou třeba brigádu ve velké stáji, kde všechny znalosti doženete a okoukáte, jak se tyhle základní věci řeší.
Plus se porozhlédněte po rozumném trenérovi, který vás bude korigovat v místě, pokud máte potřebu se ptát na to, jakou uzdečku, tak Vám mladý kůň bez odborného pravidelného vedení nepatří do ruky.
Zrovna jsem v tom, učit za chvíli tříletka, co a jak bude potřebovat v jezdeckém a kočárovém životě, a žádná legranda to není. Mám voči navrch hlavy kdykoli ho byť jen vedu po výběhu, abych neudělala nějaký zásek v jeho čisté duši. Ještě že mám druhé a třetí oči, abych mohla na místě konzultovat, kdyby nám došlo k nějaké nesrovnalosti. A to mám několik koní vychovaných od hříběte už za sebou (opět, nebyla jsem na to z daleka sama) - ale každý kůň je unikát, a tenhle je teda pro mě náročný, já zvyklá na kliďasy a pohodáře, a tohle je plašan… Pro moje nervy opravdu těžká zkouška - no třeba mě to někam i osobnostně posune 😄
Ne, fakt, mít k ruce někoho zkušeného, a to myslím jakože opravdu k ruce, tj. na místě, nikoli někde na internetech, to je celkem stěžejní. U některých věcí musím fakt zavařit mozek, abych vymyslela, jak to tomu koni vysvětlím. Zkušený člověk pak přijde, vezme vodítko, a řekne “to se přece dělá takhle” - a kůň udělá přesně, o co se pokouším, bez tlaku, bez stresu, bez přemýšlení…
Vidíte, já bohužel pana Otavu doporučit nemůžu. Ne že by nebyl odborník, to neposoudím, ale 2x se mi s ním nepodařilo domluvit aby mi přijel na jednoho koně, a to jsem cca 20km od něj. Jednou jsem byla poslední v řadě v ten den, čekám ve stáji, bez omluvy nedojel. Po druhé jsem tedy měla být první hned velmi brzy ráno s tím, že mi do večera návštěvu potvrdí, zase nic s výmluvou že toho měl hodně.
A deka jen na oholeného nebo nemocného koně je taky nesmysl. Mám zdravou kobylu 14let, nestříhanou přes den ve výběhu s přístřeškem i senem. I tak se kobyla uměla klepat zimou, stačilo blbé počasí. Deka se tak stala od té doby samozřejmostí.
Vše se musí posuzovat individuálně.
Je fakt, že u nás byl p. Otava vždycky na několik koní naráz. Má to sem celkem daleko a ve stáji strávil skoro celý den. Termín taky chvíli trval vybrat, ale jak se jednou dal, tak to dodržel. Byl tu ale naposledy tak 2 roky (?) zpátky, tak se možná něco změnilo. Právě jsem myslela, že když je prakticky ze stejné části ČR jako zadavatelka, tak by se tam snadno dostával. Koukám ale, že to může být přesně naopak.
K dekám však píšu, že dekovat když je to potřeba. Za jiné než dva uvedené důvody tam jsou ty tečky. Mladá kobyla má taky celou zimu deku, protože jí nesmí provlhnout a prochladnout bedra. Ale pokud by byla ok bez deky, s radostí se dekování zbavím. Ona je náchylná k odírání (kdekoli a čímkoli, nejen od dek) a ještě postavená tak, že jí žádný z mnoha zkoušených střihů ideálně nesedí, takže mám doma horu drahých dek, které nemůže nosit a akorát se je snažím (se ztrátou) postupně rozprodávat. O různých protiodíracích vestách, laclech a dalších udělátkách ani nemluvě 🙃.