Dobrý den.Používáte gelové podložky pod sedlo? Doporučte kvalitní, ze které se gel nevytlačí.Berete to jako nutnost pro každé ježdění nebo jen pro koně s nemocnými zády? Děkuji.
Gelové podložky
Pod padnúce sedlo nepatrí žiadna podložka - pretože tým sa z neho stáva sedlo nepadnúce. Na koňa, ktorý má boľavý chrbát žiadne sedlo nepatrí.

Tady si dovolím upřesnit. Také jsem měla názor jako Arbora, že pod dobře padnoucí sedlo nepatří nic. Nicméně…..trochu mne posunula mnou věčně opěvovaná Magda Frantlová, která raději pasuje sedla na PRAVÝ beránek, který dokáže solidně dočasně (než si toho jezdec všimne, ne každý to vidí hned) vybalancovat případné výchylky, které oproti sedlu může mít kůň, který opadnul/přesvalil….nebo lépe tlumí nárazy do zad, když kůň nemá solidního jezdce, prostě to může být dobrá ochrana.
Sama jezdím Christem, který má šest kapes, do kterých se dávají speciální vycpávky (do přední části, do středu, do zadní části). Vyplněnou mám zadní část…pomáhá to, abych nemusela kupovat nové sedlo, tohle byla levnější varianta řešení. Kůň už takhle chodí 2 roky, prochází pravidelně rukama dobrého fyzio a několika očima fundovaných zkušených trenérů, kůň neprojevuje diskomfort.
Gelovka mi přijde krám k ničemu, leda nějaká spešl pro sportovní koně, ale ty low cost jsou prostě dle mého názoru o ničem, takže nedoporučím. Doporučím koně vyzdravit a pak si pozvat dobrého sedláře a používat max pravýho berana.

Přesně z popisovaných důvodů ani s tím beranem moc nesouhlasím. Jak pak odhalit ty menší nesrovnalosti, když to vycpu beranem? Všichni si koupí ultra kontaktní sedla a pak si ten kontakt vycpou beranem. To mi hlava nebere.
A právě chování koně, když mu jezdec drncá do zad, je ta správná zpětná vazba. Zase proč se o ni připravovat a dopřávat tak jezdci špatnou zpětnou vazbu, že sed není pořád správně pružný a měkký? Ani dočasně, protože buď beran sedí pod širší sedlo a pak ho nemůžete vyndat ani když se jezdec zlepší, nebo vycpete padnoucí sedlo a zúžíte ho tak. Leda změnit celé sedlo.

Plno koní trpí mlčky , víme. Jezdecky využívaný kůň by měl mít pred zimou a po zimě fyzio , dobrý nedostatky odhalí. a beránek není dogma, pouze upozorňuji na to, že opodstatnění mít může 🙂 mmch parkuroví klienti Magdy často také nechávají pasovat na berana , asi to smysl má 🙂

JanaJanaJanaJana:Plno koní trpí mlčky , víme. Jezdecky využívaný kůň by měl mít pred zimou a po zimě fyzio , dobrý nedostatky odhalí. a beránek není dogma, pouze upozorňuji na to, že opodstatnění mít může 🙂 mmch parkuroví klienti Magdy často také nechávají pasovat na berana , asi to smysl má 🙂
zažila jsem, ptala se mě, jestli sedlám na berana nebo na jakou podsedlovku.
ono když potřebujete koně jezdit aspoň zatím krokem do terénu a “nemá záda” musíte mu tam dát buď fakt kvalitního berana- ne sepranou nudli, nebo tlustou paměťovou podsedlovku. Nebo dečku co popisuje 4Jana, vycpete kde potřebujete i asymetricky, když je kůň na jedné straně jinak osvalen. Kůň pracovat musí aby se dosvalil, vhodné je i před tím fyzio.
Mám, prodám, nevyužívám https://podsedlove-decky.heureka.cz/acavallo-decka-tlumici-gel-memory-foam-hneda/#prehled/
A kdyby někdo chtěl mám a prodám(nová, nahoře bavlna dole 100% beran).beránkové podbřišáky peru v pračce s mýdlem na berany od Mattesu a suším v šušičce na vlnu, tak často, jak je špinavý-co třeba 3 týdny, žádné česání, skvělý výsledek.
https://www.konikum.cz/podsedlova-decka-trekingova-bavlnena-burioni-vice-barev-p127943/?vid=127945

Tak já to mám také trochu jinak. Beránek pod sedlo dávám pokaždé (sedlo mám napasované právě s touto rezervou od p.Frantlové ) i když mi každé 3 měsíce sedlo kontroluje. Beránek dávám,abych odtlumila ještě více nárazy do sedla,protože co si budeme,nikdo z nás není tak skvělý jezdec,aby občas koni nedrcnul do zad a protože si chci záda svého koně uchovat co nejdéle,udělám maximum. Mám beránek od Mattes,sice drahý,ale po roce používání vypadá jako nový.
Gelovou podložku dávám pod podsedlovku přímo na hřbet koně. Můj kůň trpí na záněty chloupků pod sedlem,takže po každém ježdění musím hřbet umýt vodou nebo betadinou a podsedlovku dávám až na gelovku (koupila jsem tenkou Acavallo). Tohle mám doporučené od veterinářky a - funguje to. Žádné pupínky. Záda nejsou zapařená,jak jsem již slyšela názor a jsme takhle v pohodě.
Takže určitě nepadnoucí sedlo neřešit jakoukoliv výplní (i když chápu,že dočasně než přijede sedlář/ka se to dá použít) ,ale může to mít terapeutický důvod.
A ještě bych ráda podotkla,kdo trochu sledujete světové dění,že na závodech světové úrovně je naprosto běžné,že koně mají pod sedlem beránek a není to z toho důvodu,že by sedlo nesedělo 🙂
Pohybujem sa už niekoľko rokov vo vytrvalostnom športe a môžem potvrdiť, že kone znesú fakt veľa. Zažila som kone so sedlom na krku, kone so sedlo vystlanom dvomi molitanmi, hodne vysoko v rebríčku(a nemyslím to nijako negatívne) mám nórsku repre, ktorá sedlá na kožu/kožušiny asi zo sobov. Neverili by ste, čo všetko sú kone schopné mať na chrbotch a aké výkony s tým podávať. A to sa bavíme o atlétoch, ktorí bežia medzinárodné súťaže, často rýchlosťami cez 20 km/h na 120-160 km, šampionáty Európy, ale aj sveta. Fakt nepochopiteľné, ale tie kone nevykazujú bolestivosť počas súťaže (jeden zo sledovaných parametrov je Back and Girth). Nerobím si ilúzie, že svetové špičky vedia, ako vybrať sedlo a správne sedlať, nato už som videla priveľa. A nielen vo vytrvalosti.
Vytrvalci používajú prevažne deky burioni a podobné typy, hrubšie, isto trochu tlmia. Je tam rezerva na to, ak kôň počas dňa nejakú hmotnosť zhodí - čo nie je zriedkavé.
Ale, fakt sa mi ježia chlpy, keď sa hobík pýta, či boľavý chrbát koňa môže sedlať tlmenou dečkou. Sorry not sorry, taký človek zaslúži dostať poza uši a nie sedlať koňa.

Tak o tom žádná…na bolavá záda nepatří sedlo ani jezdec. V tom jsme určitě za jedno.
V jakémkoliv ,i lidském sportu,to vždycky odnese tělesná schránka. Méně či více. Tak to je. Každý atlet by se měl snažit udělat maximum,jak pro svého parťáka,tak pro sebe

Jesie:Tak já to mám také trochu jinak. Beránek pod sedlo dávám pokaždé (sedlo mám napasované právě s touto rezervou od p.Frantlové ) i když mi každé 3 měsíce sedlo kontroluje. Beránek dávám,abych odtlumila ještě více nárazy do sedla,protože co si budeme,nikdo z nás není tak skvělý jezdec,aby občas koni nedrcnul do zad a protože si chci záda svého koně uchovat co nejdéle,udělám maximum. Mám beránek od Mattes,sice drahý,ale po roce používání vypadá jako nový.
Gelovou podložku dávám pod podsedlovku přímo na hřbet koně. Můj kůň trpí na záněty chloupků pod sedlem,takže po každém ježdění musím hřbet umýt vodou nebo betadinou a podsedlovku dávám až na gelovku (koupila jsem tenkou Acavallo). Tohle mám doporučené od veterinářky a - funguje to. Žádné pupínky. Záda nejsou zapařená,jak jsem již slyšela názor a jsme takhle v pohodě.
Takže určitě nepadnoucí sedlo neřešit jakoukoliv výplní (i když chápu,že dočasně než přijede sedlář/ka se to dá použít) ,ale může to mít terapeutický důvod.
A ještě bych ráda podotkla,kdo trochu sledujete světové dění,že na závodech světové úrovně je naprosto běžné,že koně mají pod sedlem beránek a není to z toho důvodu,že by sedlo nesedělo 🙂
Jesie, jak se vám podaří dostat Magdu Frantlovou co 3 měsíce do stáje?
Marně jí sháníme už přes měsíc … 😕

Magdu neuženete, ale úplně v pohodě jsou její kolegyně Kamila Hrušková a Jana Poživilová- Mají v tomto směru stejné vzdělání, jezdí na stejná školení do zahraničí (především Anglie), spolupracují a mají stejný sklad, určitě se nebojte, viděla jsem práci všech tří a fakt odvádí všechny dobrou práci. Všechny tři mají i firemní FB a pohybují se ve Vašem okolí.

A ty dvě dámy jezdí tedy se stejným vybavením a jsou schopné docpat sedlo na místě? Bych to mohla prubnout, pokud mě sedlář pošle do háje zelenýho…

Ano, dodělají sedla na místě, případně dokážou přivést i bazarová sedla. Zavolejte a řekněte svůj příběh, řeknou Vám svý stanovisko dopředu a podle toho se zařídí na terén 🙂
Jinak já měla koně na Benešovsku, kde všechny tyhle Amazonky bydlí, a zažila jsem jejich práci (všech tří) u koňokolegů, vždycky vládla spokojenost.

4Jana - díky, asi to zkusíme u kolegyň. Máme od Magdy napasované a koupené nové sedlo na quaculu, teď je to rok a chtěly bysme kontrolu. Jsme na Praze - západ, teoreticky také v pohodlném dosahu, ale vloni to byl výkon k nám Magdu dostat 😀

No, to prostě fakt nejde, on jí chce každej a její kolegyně jsou neprávem dost v jejím stínu 😀
No a pak Magdu uženete, slíbí vám něco objednat a pak jí zas uháníte, abyste to od ní dostali 😀
Ale jinak je výborná, no a prostě lidi to vědí no 😀