No ale ten bod 3 je pro majitele, co nechtějí uchovnit, spíš teda dost nevýhodný a nemají za to žádnou kompenzaci.
Rozumný člověk by to spíš nepodepsal.
No ale ten bod 3 je pro majitele, co nechtějí uchovnit, spíš teda dost nevýhodný a nemají za to žádnou kompenzaci.
Proč nevýhodný, vždyť to mají zohledněno v ceně - kompenzace je přeci ta sleva na kupní ceně štěněte? A i pro ty majitele je to informativní.
Když se budeme bavit jen o eliminaci těch nechutných množek a eventuelně o překupnících, prostě o obchodě s psím utrpením a ne obecně o štěňatech bez PP….ono by možná stačilo, aby si zájemci o štěně nastudovali, jak standardně probíhá koupě štěněte a toho se drželi. Myslím, že už to by částečně pomohlo.
Jenže to je sci-fi, lidi si to vygůglí, až když prachy odevzdali, štěně mají doma a je nějaký problém a pak fňukají, že je někdo podvedl.
Furt to omíláme dokola…kde není poptávka, není nabídka…
Já si pořád naivně myslím, že ta osvěta tady běží…každou chvíli na mě vyskočí nějakej článek na netu…každou chvíli nějaká reportáž v televizi a to ani nemluvím o tom, že pokud budu mít zájem si něco zjistit a zadám do vyhledávače “nákup štěněte” nebo něco podobnýho, tak tam toho na mě vyskáče bambilion…tak bych si myslela, že je situace lepší, ale v praxi, když se bavím s lidma, tak mi to zase přijde, že jsou všicí naprosto naivní a lehkovážní a nikdo nemá pojem ani dojem, jen vědí, že štěně z té nechutné množky by nekoupili…
Jsme zase u toho…když si chce někdo koupit mobil, pračku, vysavač…i blbou rychlovarnou konvici za pár stovek, tak to gůglí recenze o sto šest, jak o výrobku, tak o prodejci….ale u koupi psa? Výběr plemene…dle toho, co se mi líbí, ostatní kritéria mě nezajímají, pes jako pes…a o prodejci? to nemají informace žádné…
Prostě je to furt dokola a furt marný…
Osvěta běží pouze v kruzích obeznámených. To si tady povídáme jen my. Stejně jako případy dobrými lidmi nakrmených koní, lam, ovcí… rotují převážně mezi chovateli, k laické veřejnosti to dojede maximálně z televize dvakrát do roka. Kolikrát jste za poslední dobu v televizním zpravodajství v hlavním vysílacím čase zaregistrovali skutečně osvětovou reportáž o nákupu psa? Nene, to běží v pořadech jako Chcete mě a Kočka není pes, ale v Krimi zprávách uvidíte jen žháře a násilníky. Jinak řečeno osvěta mezi běžnou populací neběží. Nakonec kdo si pořizuje takhle psy? Mladí lidé. Ti dnes ani na tu televizi nekoukají. Kdyby se toho chytli nějací známí influenceři na instatvítfejsbůkách, možná by to k nějakému tomu mozečku doteklo, ale influenceři sdílejí momentálně hlavně jak si pořídili modré merle štěně a vše je růžové, nehezké věci a nedejbože že naletěli nějakému podvodníkovi, to už tam nenasdílí. A když už nalítli, tak sdílí pouze “to je zlý člověk” a nikoli “to jsem ale de**il, podívejte se všichni na mě, jak se to nemá dělat”.
assil:No ale ten bod 3 je pro majitele, co nechtějí uchovnit, spíš teda dost nevýhodný a nemají za to žádnou kompenzaci.
Jak už zmíněno výše, dostanou slevu z kupní ceny štěněte. Ale přesto znám případy, kdy na to požadovali majitelé další peníze. Ono je to docela důležité pro chovatele, aby věděl, jestli se to konkrétní spojení zdravotně “povedlo” a jestli potomky pustit dál do chovu. To je právě to, co množitelé bez PP nedělají a je jim to úplně putna. 😊
Informativní to pro ně nijak není, jestli je pes zdravý/nemocný, poznají i bez toho, a jeslti má pes kyčle A nebo B je obvykle majiteli jedno, dostanou zaplaceno to co dají veterináři, ale nikdo jim nezaplatí zbytek jako je čas, doprava atd. a to, že pro ně zbytečně uspávají psa.
Informativní to je pro chovatele, to jako chápu, že chce vědět jak na tom jeho odchovy jsou. Ale majitelé, kteří nemají zájem o chov, na tom pak bez další kompenzace tratí.
Dnes je dost častá odpověď “Co je vám po tom, starejte se o sebe, já si můžu dělat, co chci.” A na všechno.
Ano, to přesně píšu, je to informace pro chovatele a chovatel by za takovou informaci měl zaplatit. Zaplacením platby u veterináře (ponížením kupní ceny) ani nezaplatil všechny náklady, je to prostě fakt hodně nevýhodné pro nové majitele a já bych teda takovou smlouvu nikdy nepodepsala.
assil:Informativní to pro ně nijak není, jestli je pes zdravý/nemocný, poznají i bez toho, a jeslti má pes kyčle A nebo B je obvykle majiteli jedno, dostanou zaplaceno to co dají veterináři, ale nikdo jim nezaplatí zbytek jako je čas, doprava atd. a to, že pro ně zbytečně uspávají psa.
Informativní to je pro chovatele, to jako chápu, že chce vědět jak na tom jeho odchovy jsou. Ale majitelé, kteří nemají zájem o chov, na tom pak bez další kompenzace tratí.
A já si myslím, že je dost rozdíl koupit psa s PP za 50 tis. nebo za 30 tis. Ten, kterej vám prodá za těch 50, nechce po vás vůbec nic. Ale taky za nic neručí. Ty rentgeny stojí cca 2 tisíce i s vyhodnocením.
Já myslím, že o ceně toho psa to vůbec není a vůbec taky nejde o cenu těch rtg, jde o to, že chovatel nutí majitele do něčeho, co ten majitel vůbec nepotřebuje a ještě většinu nákladů nese ten majitel. Třeba prostě jen ten majitel nechce uspávat psa nebo třeba prostě nechce jet se psem k cizímu veterináři s kolíbkou nebo něco podobného.
Nic proti, každý chovatel si může dávat podmínky jaké chce a určitě Arosek nemá problém sehnat nové majitele, ale myslím, že takovéhle podmínky nevýhodné pro nové majitele odradí dost kupujících a ti pak jdou třeba radši do bezpapošů.
Prostě si myslím, že i v PP chovu by to mělo být všeho s mírou, protože přílišné požadavky kupce vyděsí a z tohohle všeho pak pochází ty výroky Nechci PP, protože nechci psa na výstavy. To pak můžeme dokola vysvětlovat, že PP není o výstavách atd. a pak ten člověk dostane k podpisu smlouvu s požadavkama a o PP už nechce ani slyšet.
Buggyra:Osvěta běží pouze v kruzích obeznámených. To si tady povídáme jen my. Stejně jako případy dobrými lidmi nakrmených koní, lam, ovcí… rotují převážně mezi chovateli, k laické veřejnosti to dojede maximálně z televize dvakrát do roka. Kolikrát jste za poslední dobu v televizním zpravodajství v hlavním vysílacím čase zaregistrovali skutečně osvětovou reportáž o nákupu psa? Nene, to běží v pořadech jako Chcete mě a Kočka není pes, ale v Krimi zprávách uvidíte jen žháře a násilníky. Jinak řečeno osvěta mezi běžnou populací neběží. Nakonec kdo si pořizuje takhle psy? Mladí lidé. Ti dnes ani na tu televizi nekoukají. Kdyby se toho chytli nějací známí influenceři na instatvítfejsbůkách, možná by to k nějakému tomu mozečku doteklo, ale influenceři sdílejí momentálně hlavně jak si pořídili modré merle štěně a vše je růžové, nehezké věci a nedejbože že naletěli nějakému podvodníkovi, to už tam nenasdílí. A když už nalítli, tak sdílí pouze “to je zlý člověk” a nikoli “to jsem ale de**il, podívejte se všichni na mě, jak se to nemá dělat”.
No tak to máte pravdu.
Já jsem pořád za exota…to furt někomu vysvětluju, jak je to s nákupem štěňat…nebo těm, co psa mají a stěžují si na nějaký výchovný problém…pořád někomu říkám, že toho psa chápou špatně, že pes není člověk, že si jeho reakce vysvětlují špatně a že někdy je náprava špatného chování na týdny nebo měsíce…no nakonec si myslím, že jim jede hlavou myšlenka “no zase ta nafrněná PP fanatička, co sežrala Šalamounovo houno”
O krmení cizích koní atd…ani nemluvím….no tak hlavně, když mají lidi zážiteček, že?
jen tak (a není to dotaz od věci) - např. na Temu, nakupujete?
Prostě je to furt dokola a furt marný…
Viz inzerát, koupím yorka do 10 000, může být i bezPP….
assil:Já myslím, že o ceně toho psa to vůbec není a vůbec taky nejde o cenu těch rtg, jde o to, že chovatel nutí majitele do něčeho, co ten majitel vůbec nepotřebuje a ještě většinu nákladů nese ten majitel. Třeba prostě jen ten majitel nechce uspávat psa nebo třeba prostě nechce jet se psem k cizímu veterináři s kolíbkou nebo něco podobného.
Nic proti, každý chovatel si může dávat podmínky jaké chce a určitě Arosek nemá problém sehnat nové majitele, ale myslím, že takovéhle podmínky nevýhodné pro nové majitele odradí dost kupujících a ti pak jdou třeba radši do bezpapošů.
Prostě si myslím, že i v PP chovu by to mělo být všeho s mírou, protože přílišné požadavky kupce vyděsí a z tohohle všeho pak pochází ty výroky Nechci PP, protože nechci psa na výstavy. To pak můžeme dokola vysvětlovat, že PP není o výstavách atd. a pak ten člověk dostane k podpisu smlouvu s požadavkama a o PP už nechce ani slyšet.
Tak já zase tuto lenost nebo jak to nazvat nechápu. Já mám rentgeny hotový i na nechovné feně a nikdo je po mě ani nechtěl. Prostě když si pořizuju psa, tak musím s některými věcmi počítat, je to stejný jako očkovat, odčervovat, ošetřovat proti klíšťatům, stříhat drápky, čistit zuby, aspoň pro mě jo. Jasně, každej to má jinak, zvlášť v dnešní době, kdy musí mít psa každej, kdo má do pr…e díru.
Teď jsem měla auto v servisu, dala jsem za to 20 tisíc a taky jsem to auto nekupovala s tím, že to do něj budu muset vrazit. A ani mně na to prodávající nic nedal.
assil:Informativní to pro ně nijak není, jestli je pes zdravý/nemocný, poznají i bez toho, a jeslti má pes kyčle A nebo B je obvykle majiteli jedno, dostanou zaplaceno to co dají veterináři, ale nikdo jim nezaplatí zbytek jako je čas, doprava atd. a to, že pro ně zbytečně uspávají psa.
Ehm.
Zaja - fena s PP.
HD E/D, tedy v prekladu 4/3. Nepoznal by na ni nikdo nic, nebyt rtg.
Dozila se bez dvou mesicu 15 let, behala jak camrda. Mimo jine a prave diky tomu, ze jsem od mala vedela ze ma kycle v hajzlu, rvala do ni kloubni vyzivu horem spodem, udrzovala stihlou a nasvalenou, chodila s ni na rehabky atd atd. To vsechno by ta fena nemela, kdybych se ridila “okem” … vzdyt nekulha, tak je ok. A az by kulhat zacla, bylo by pozde.
Prim - pes s PP.
HD D/D, tedy 3/3. To same co Zaja, jen teda vesele beha, pac je mu 5 let. Odchodi mi pres 40 honu za sezonu (pul roku) v terenech kde dostava telo fakt zahul. Opet stejne - kdybych nedelala rtg, nevedela bych nic. A to od deviti mesicu chodil na fyzioterapii po operaci po urazu (ne kycli).
On i rozumny majitel chape, ze ten jeden den straveny se psem na veterine jim muze prodlouzit a zkvalitnit zivot o docela dost. Nicmene jak rikam - tohle je volba tech lidi. Pro me - pokud budouci majitel nema zajem vedet vse co muze o zdravi sveho psa (meho stente), tak neni vhodny majitel. Howgh.
A kdyz uz jsme u toho - slevuju z ceny 5000, prave proto, abych vykompenzovala i nejakej ten benzin a tak.
assil:Já myslím, že o ceně toho psa to vůbec není a vůbec taky nejde o cenu těch rtg, jde o to, že chovatel nutí majitele do něčeho, co ten majitel vůbec nepotřebuje a ještě většinu nákladů nese ten majitel. Třeba prostě jen ten majitel nechce uspávat psa nebo třeba prostě nechce jet se psem k cizímu veterináři s kolíbkou nebo něco podobného.
A jen si teda jeste dovolim reagovat na tu uplne posledni vetu …
Takze jim mam vrazit stene, vybavicku a smlouvu, kde bude jen napsano jaky stene maji, kolik je stalo a nic vic? Jako ze si s tim muzou delat co chteji, klidne to mlatit, zahodit, strcit do utulku, nedavat tomu nazrat, …
Tak to pardon, to si pro svoje mimina predstavuju mnohem lepsi zivot.
hmn:jen tak (a není to dotaz od věci) - např. na Temu, nakupujete?
Já tam nenakupuju, ale můj kolega z práce si tam objednává něco docela často.
hmn:jen tak (a není to dotaz od věci) - např. na Temu, nakupujete?
Vyzkoušela jsem na popud kolegyně z práce, nestálo to za to, takže už ne.
Tak já jsem taky zastánce toho, že majitel by měl dělat se svým majetkem jen to, co uzná za vhodné. Ale přesto mi přijde povinnost rentgenu kloubů jako mnohem menší závazek než kastrace, a ta se leckde vyžaduje úplně automaticky.
Ne, ale ve smlouvě by neměly být požadavky na majitele nad rámec běžného života se psem. A jako sorry, ale preventivní rtg jsou už pro mě hodně nad rámec běžného života, vždyť to nikdo nedělá ani u dětí a vy chcete po lidech, aby to dělali u psů.
A srovnávat to s nažráním, stříháním drápků a podobnými věcmi, to je úplně mimo mísu, to jsou běžný věci, ale rtg ne.
Jak říkám, každý to vidíme jinak a já se prostě nedivím, že když někdo prvně u koupě štěněte s PP narazí na toto, tak na chov PP zanevře.
BTW já znám pár psů, u kterých se vysoká DKK zjistila až později náhodou a stejně ti psi žádné problémy neměli, to fakt o rtg není, OCD poznáte i bez rtg a s blbejma loktama nic nenadeláte.