Aktuálně: 2 541 inzerátů241 916 diskuzních příspěvků18 749 uživatelů

Další nechutná množka u Berouna

assil
assil 10.04.2025, 14:22:20 xxx.xxx.248.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 10.04.2025, 14:13:17

Tak ale myslím, že u nás se v chovu s PP zatím kastrace nevyžadují, to vyžadují útulky a tam jako to chápu neb pro množiče jsou ti levní útulkoví psi velké lákadlo.

A zdražit ty křížence, to už by si je nevzal nikdo.

Sarah01
Sarah01 10.04.2025, 14:41:15 xxx.xxx.11.197
assil:

Ne, ale ve smlouvě by neměly být požadavky na majitele nad rámec běžného života se psem. A jako sorry, ale preventivní rtg jsou už pro mě hodně nad rámec běžného života, vždyť to nikdo nedělá ani u dětí a vy chcete po lidech, aby to dělali u psů.

A srovnávat to s nažráním, stříháním drápků a podobnými věcmi, to je úplně mimo mísu, to jsou běžný věci, ale rtg ne.

Jak říkám, každý to vidíme jinak a já se prostě nedivím, že když někdo prvně u koupě štěněte s PP narazí na toto, tak na chov PP zanevře.

BTW já znám pár psů, u kterých se vysoká DKK zjistila až později náhodou a stejně ti psi žádné problémy neměli, to fakt o rtg není, OCD poznáte i bez rtg a s blbejma loktama nic nenadeláte.

Rentgeny kyčlí u dětí se dělaly povinně ve 3 měsících, absolvovala jsem to s oběma staršími narozenými v 80. letech, později to bylo nahrazeno sonografickým vyšetřením.

Mně zkrátka a dobře přijde preventivní rtg vyšetření kloubů u psa jako součást normální péče. Ale OK vaši výtku beru, příště dám zájemcům transparentně na výběr, buď rentgeny a sleva 5 tisíc, nebo bez rentgenů a štěně o 5 tisíc dražší, smlouvu podle toho upravím. Oni teda stejně všichni ty rentgeny nedělají i tak, ale když vidím ten náhled na to, tak se jako chovatel zařídím. 

assil
assil 10.04.2025, 14:55:20 xxx.xxx.248.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 10.04.2025, 14:41:15

To nebylo tak myšleno, to si dávejte do smlouvy co chcete, jen v kontextu tohoto tématu o množírnách myslím, že takovéhle věci můžou odradit lidi od koupě štěněte s PP, takže se to hodí tady upozornit taky na úhel pohledu kupujícího, který mám třeba já.

A to já ač nejsem chovatel, tak se ještě orientuju v chovu a tak nějak chápu proč ty rtg chovatel požaduje, ale co pak člověk co o chovu neví nic, tak nějak si někde přečte, že bezpapoše ne, že by si měl koupit štěně s PP, tak jde si ho koupit a chovatel na něj vybalí tohle a to se obávám, že nějaké vysvětlování laikovi nemá cenu, to jsou věci, co nikdo moc nepobere na první dobrou.

Sarah01
Sarah01 10.04.2025, 15:02:33 xxx.xxx.11.197
assil:

To nebylo tak myšleno, to si dávejte do smlouvy co chcete, jen v kontextu tohoto tématu o množírnách myslím, že takovéhle věci můžou odradit lidi od koupě štěněte s PP, takže se to hodí tady upozornit taky na úhel pohledu kupujícího, který mám třeba já.

A to já ač nejsem chovatel, tak se ještě orientuju v chovu a tak nějak chápu proč ty rtg chovatel požaduje, ale co pak člověk co o chovu neví nic, tak nějak si někde přečte, že bezpapoše ne, že by si měl koupit štěně s PP, tak jde si ho koupit a chovatel na něj vybalí tohle a to se obávám, že nějaké vysvětlování laikovi nemá cenu, to jsou věci, co nikdo moc nepobere na první dobrou.

Z Áček mám zpětnou vazbu na rentgeny jen u 3 z celkem 11 štěňat, většina je prostě stejně neudělala. A navíc mně i přesto, že podepsali smlouvu s tím, že štěně nebude na zahradě nebo v kotelně samo, lhali. Jeden případ jsem zjistila při osobní návštěvě (sami mně pozvali), druhý práskli sami majitelé, protože fena onemocněla mozkovým infarktem a léčba je stála nekřesťanské peníze. Asi očekávali kompenzaci, ale nedostali nic. Takže tak.

Arosek
Arosek 10.04.2025, 15:10:52 xxx.xxx.244.41
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 10.04.2025, 14:55:20

Jak pise Alenka - rtg u deti se delalo bezne, ted se dela usg.  Navic se deti testuji v ramci NSL na 20 onemocneni. Pravda, se souhlasem rodicu - ale uprimne nezazila jsem nikoho rozumneho, kdo by to odmitl. Mozna nejaky ultrabioekomagor nebo jehovista, ale kdyz to prenesu ke stenatum, tak takove majitel pro ne nechci. 

Mate pravdu ze OCD clovek pozna. Lokty ovsem uz tak jednoznacne nejsou. Nicmene nemate pravdu, ze prave s loktama clovek nic nenadela - lokty zrovna jsou ty klouby, ktery kdyz se operuji co nejdriv nez se rozvine artroza, tak vydrzej dyl.  Pak uz je to jen co nejdelsi udrzovani ve stavu v jakem byly kdyz nastala operace.

A dovolim si oponovat i  v tom, ze lidi - laici, kdyz na ne vybalim tohle, odejdou jinam.  Zatim se vsichni normalne optali proc to tak je a proc ty rtg chci a pochopili to a nemeli s tim problem. Jedini dva kteri meli problem byli ti, co uz od zacatku lhali, pri beznem pohovoru naslibovali hory doly a kdyz videli smlouvu tak rekli ze papalala, protoze ustni dohodu nemeli od zacatku v umyslu dodrzet. Ale to se netykalo rtg, tenhle bod jim vubec nevadil. 

Ale ano, mozna jsem jen mela stesti na lidi. Za coz jsem nesmirne vdecna. A jeste uprimne - i pres tuto podminku ve smlouve mam odchovy, ktere ji nesplnili. Ale majitele mi proste zavolali, vysvetlili co a jak a dohodli jsme se. Ono je to v dusledku vzdycky jen o lidech. 

acher
acher 10.04.2025, 15:20:00 xxx.xxx.222.196

Mám léta psy s PP.Některé uchovněné,některé ne,ale o psy se zajímám už od mala. Prvního čuvače jsem si sháněla sama,bylo mně 11,tak to,že bude s PP,bylo samozřejmostí.Ani rodiče nic nenamítali,přesto,že se pro psa jelo přes půl republiky a stál 800 Kčs a to před těmi více než 50ti lety,byly dost velké peníze.

To,co píše assil chápu moc dobře a i ji dávám za pravdu.Chápu i chovatele štěňat,také jsem několik vrhů odchovala.

Třeba včera mně říkal syn.Jejich známí si koupili hned dvě štěňata borderky bez PP.Přesto,že jsme jim syn i já říkali,pro a proti.Argumentovali tím,že když se ptali na PP,tak by se museli zúčastnit svodu.,Platili by podstatně víc a ještě by někam museli a to oni nepotřebují.A proč si koupili dvě fenky.Jsou si hodně podobný a chovatelka je přesvědčila,že jsou na sebe zvyklé a že si spolu vyhrají a oni si jich ani nemusí moc všímat.Na otázku,kdo je vychová,že to je dvojnásob práce,mě bylo řečeno,že to není potřeba ,že jsou chytré a naučí se sami. Tak asi tak.A to jsou mladí lidé s malými dětmi.

Sarah01
Sarah01 10.04.2025, 15:51:10 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 10.04.2025, 15:20:00

Jenže takovéto nymandy by odradila už spousta jiných věcí, nejen ty rentgeny, ale už to, že by za psa s PP museli zaplatit víc.  Že si vzali rovnou dvě štěňata, mě fakt pobavilo, schválně pak dejte vědět, jak si vedou, až se ty dvě xbordery budou nudit. 😁

Jinak já teda ještě dodám, že po zkušenostech s Áčkama jsem u Béček budoucí majitele lustrovala jak StB, to se klidně přiznám, nějaké doporučení od mých známých už mě nezajímalo, trvala jsem na nejméně dvou návštěvách už předem, někteří přijeli i vícekrát. Všichni dostali smlouvu k prostudování ještě před složením zálohy a nikdo s ní neměl problém. Mám v ní i jednu moji návštěvu za život psa, ale u majitelů, kteří bydlí daleko, si nejsem jistá, jestli ji vůbec využiju, naopak u některých jsem byla už snad 5x, když potřebovali pomoct nebo poradit.  Jak už zaznělo, je to jen o lidech. Já si myslím, že jsem vstřícná hodně, vždyť jsou to MOJE štěňata a záleží mně na nich. A od lidí očekávám jen, že budou férovi a budou jednat na rovinu, stejně jak se snažím já.

acher
acher 10.04.2025, 16:07:03 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 10.04.2025, 15:51:10

Tak na to jsem taky zvědavá,zatím jsem jen viděla fotku spících fenek na pelíšku.Tak doufám,že syn bude podávat zprávy.

Sardullah
Sardullah 10.04.2025, 16:25:04 xxx.xxx.189.104

No ono mezi lidmi koluje hodně mýtů…jo ty bordery jsou klasika…nejchytřejší psi na světě, tak mají lidi pocit, že ti psi snad už od narození všechno umí…zase u čivav a jorků mi hodně jejich majitelů tvrdí, že jsou nečistotní, protože tihle psi to takhle mají…jako loužičky i exkrementy u dospělých zdravých jedinců jsou na denním pořádku a jejich majitelům to přijde normální. Jo a poslední bonbónek…tahající jakoraslteriér…tak toho nelze naučit chodit na vodítku bez tahání, protože je loveckej a tihle psi to takhle mají. No tak to jsem ráda, že Gina není lovecká, to by byl při její hmotnosti dost boj.

hmn
hmn 10.04.2025, 16:46:20 xxx.xxx.2.23

to je pravda, tahání pastevecké holčičky občas boj je…😀😎

Ph (neregistrovaný) 10.04.2025, 17:05:04 xxx.xxx.85.222

Jeste jedno polinko prihodim k tomu smluvnimu RTG, proc to mozna fakt lidi odradi. Lidem, co se pohybuji mezi psy, maji jich hafo, odchovavaji - to prijde jako banalita. 

Ale majitel jednoho mazlika doma, ten na to kouka uplne jinak. Uspavani a preventivni veterina je pro nej problem. A neznamena to, ze by mel byt spatny majitel pro stene. Ale napr. to, jak se pes sveze k zemi po injekci - nedavaji… Dost psu neni ani uplne skvele vychovanych k navsteve veteriny s vynervenym majitelem atd. atd.  

Vim to, obcas v tomhle pomaham jinym 😇 a ja je chapu, ze se jim do toho nechce…

acher
acher 10.04.2025, 17:39:15 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 10.04.2025, 16:25:04

Tak to mám také kliku,že Alan není lovecký.Ikdyž jsem si to několik let myslela,ale nevím,co s ním udělá dvouměsíční péče manžela🤣.Jestli místo vychovanýho psa to zas nebude janek,co sleduje všechno,co se hne.

Fiona Praha (neregistrovaný) 10.04.2025, 17:45:39 xxx:xxx.4fcc:291b
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 10.04.2025, 16:25:04

Já často čelím tomu, že cítímsejakočivava a měljsembýtyork jsou uňafaní vy.sír.ači, kteří startují skoro na každého psa. Je to jejich povahový rys. 

Fiona Praha (neregistrovaný) 10.04.2025, 17:50:09 xxx:xxx.4fcc:291b
hmn:

jen tak (a není to dotaz od věci) - např. na Temu, nakupujete?

Proč? Chcete si tam něco koupit? 

Sardullah
Sardullah 10.04.2025, 18:02:04 xxx.xxx.189.104
hmn:

to je pravda, tahání pastevecké holčičky občas boj je…😀😎

My to už naštěstí máme za sebou (ale tak do 2-2,5 let to byl děs)…teda neříkám, že si madam nezatáhne, ale je to spíš ve stylu “tý brďo, podezřelá osoba, dělej, jdeme je sledovat” takže nastane diskuze o tom, že já nikoho sledovat nebudu…potom stojíme a na sebe významně, urputně, někdy nasupeně hledíme…pak si teda Gina vzpomene, že panička ač nedůslednej, rozmazlovací, diskutovací měkoň, je v tomhle neústupná a dá si říct…ale když si vzpomenu na její dloooouhou pubertu, tak se mi z toho ještě dneska dělá mdlo…

Nej sranda je, že jsem Ginu naučila, že pokud zatáhne, tak jde automaticky ke mně, k noze a bohužel jsem jí naučila se k noze přiřazovat tak, že mě obejde (nevim, asi mi v tu chvíli vypadnul mozek, všechny psy jsem měla naučený na obraty u nohy)…super…takže si vysvětlíme, že teda nikoho sledovat nebudeme, ale madam má ocas nahoru a snaží se o sledovačku, alespoň na délku vodítka a zatáhne "jejda, já jsem zatáhla, takže honem (to honem je teda v jejím podání došourání se) k noze….no a takhle to udělá několikrát, než ztratí o sledování zájem. Což teoreticky vypadá jako super počin, v praxi to je trochu složitější, protože mám na vodítku ještě druhého psa, takže při každé její vracečce udělám šary-vary taneček, aby nebyli psi zamotaní. Už jsem si kolikrát říkala, že jí to musím odnaučit, resp. přeučit na obrat u nohy, ale jak to mám nacvičený, tak se na to nesoustředím a automaticky dělám tanyny….problém to je, když jde někdo se mnou…to je potom motanice a každou chvíli psy rozmotávám. 

Hele tahání už za sebou máme, ale teď si na tebe vždycky vzpomenu, protože ta potvora začala bejt lehací…tady si chci čuchat a nikam nejdu a támhle nejdu…zalehne a konečná…to je potom zkouška mojí trpělivosti…takže přemlouvám, pak jdu k ní, že jí teda drapnu za postroj a na ty nohy jí postavím a ta sviňucha se převalí na záda a prej se předveď ty Copeerfielde….tak tajně doufám, že jí to třeba přejde…😴

Sardullah
Sardullah 10.04.2025, 18:18:16 xxx.xxx.189.104
acher:

Tak to mám také kliku,že Alan není lovecký.Ikdyž jsem si to několik let myslela,ale nevím,co s ním udělá dvouměsíční péče manžela🤣.Jestli místo vychovanýho psa to zas nebude janek,co sleduje všechno,co se hne.

To Ginu si venku netroufne vést nikdo…ona je “slušně” vychovaná, ale jen když jí vedu já, jinak si úplně klidně táhne jak lokomotiva a vzhledem k tomu, že madam má 58 kilíček, tak si to nikdo nelajzne. Ale tak od toho mám berňuchu a když chce jít někdo na prochajdu se mnou, vyfasuje “normálního” psa. 

Sardullah
Sardullah 10.04.2025, 18:27:14 xxx.xxx.189.104
Fiona Praha:

Já často čelím tomu, že cítímsejakočivava a měljsembýtyork jsou uňafaní vy.sír.ači, kteří startují skoro na každého psa. Je to jejich povahový rys. 

No to je druhá věc. Ale to se týká malých psů obecně bych řekla…přijde mi, že majitelé v takových situacích v tom nechají psa vymáchat, maximálně ho chlácholí takovým způsobem, že to zní jako pochvala za to vyřvávání. 

A co mě pak točí nejvíc je, že jsou ještě na svoje minimiláčky hrdí jakože “hele náš Rambo (povětšinou mají pidipsi ještě nějaký drsňácký jméno) seřval rotvíka..to je hrdina a statečnej pes, že se nebojí ani takovýho velkýho psa”.

Povahový rys to teda je, ale tak max jejich majitelů.

Doron
Doron 10.04.2025, 18:28:05 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 10.04.2025, 17:05:04

Já taky s rentgenem váhám, ve smlouvě ho tedy nemáme, ale myslím, že chovatelka by ho chtěla, tak to naznačovala..

Kdyby to bylo bez uspání jdeme hned, on by i spolupracoval, peněz by mi taky líto nebylo..

Sardullah
Sardullah 10.04.2025, 18:30:30 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 10.04.2025, 17:05:04

No jsou i chovky, které takový požadavek ve smlouvě nemají…alespoň já ani u jednoho ze psů nemám. Takže pokud se mi nelíbí podmínky, tak odeberu štěndo jinde. Já bych si třeba nevzala štěně, kde by byla podmínka uchovnit…resp. se o uchovnění pokusit. Nebo třeba i jen absolvovat svod.

Sardullah
Sardullah 10.04.2025, 18:32:55 xxx.xxx.189.104
Doron:

Já taky s rentgenem váhám, ve smlouvě ho tedy nemáme, ale myslím, že chovatelka by ho chtěla, tak to naznačovala..

Kdyby to bylo bez uspání jdeme hned, on by i spolupracoval, peněz by mi taky líto nebylo..

Já teda Ginu zrengenovanou nemám, ale berňuchu jsem nechala, pro můj klid a vím, co mám doma za plemeno. Spíš si teď říkám, jestli jsem mu z jedný vody na čisto neměla nechat přišít žaludek kvůlivá riziku torze…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.