Aktuálně: 2 527 inzerátů241 481 diskuzních příspěvků18 745 uživatelů

Nesedí krmení masem? Máte zkušenost?

Verun
Verun 21.05.2025, 11:29:48 xxx:xxx.d054:4e4f
Arbora:

Nechcem nijako zľahčovať, ani plašiť, božechráň. Fena mala za sebou aj magnetickú rezonanciu. A asi 2-3 mesiace predtým, než to prasklo (9 rokov), zápal močáku, sono a krv a nič nenaznačovalo, že je ľadvina v hajzli. Ostatne aj teraz s jednou má relatívne dobré výsledky, zatiaľ nič extrémne zvýšené. Takže ani trebárs nebol dôvod na to, aby jej vyšli krvné testy nejako neštandardne. Len si spätne vravím, či jej nakoniec nerobil problém ten väčší obsah proteínu v kŕmnej dávke. 

Jj. Taky mě to napadlo.ze prostě moc masa a nebo prostě syrové je víc  “proteinové”. Buď na to nemá dost enzymů a to odbourávání z  metabolismu bílkovin  může být taky problemJá 30kilove dávám cca 30deka …a to byla i na půl kile.kdyz rostla.

Ale určitě bych se tím netrapila.a dala psovi co mu vyhovuje..taky mi jeden chovatel obřího plemene říkal.ze pes je skoro na bezmasé dietě.

Lenocka
Lenocka 22.05.2025, 15:32:47 xxx.xxx.39.168

A já se spíš “chytím” toho období okolo hárání. Protože moje starší BŠO právě ve spojení s hormony s trávením problémy měla, prvně jsem to hrozně řešila, spousta vyšetření a nikde nic. U několika vetů. Nakonec prý gastritida, tak jsem kývla na injekční ATB + první dny Degan a Famosan a bylo rychle dobře. Podruhé jsem už moc neexperimentovala a nečekala, rovnou ATB a Degan a bylo to fajn. Od té doby, co je fena vykastrovaná, tak se to nevrátilo a je to 2 roky (ťuk ťuk). Předtím 2 hárání po sobě. 
Právě jsem hodně moc četla, nedalo mi spát PROČ tu gastritidu má a některé odborné články i staří praktici ty hormony zmiňují, zvlášť po hárání nebo v období typickém pro falešku.

Ještě otázka: jak té feně v tom období je? Samozřejmě když zvrací, tak je asi nešťastná, ale jinak? Mimo dobu krmení?

bambule
bambule 22.05.2025, 15:47:10 xxx.xxx.75.210

Já se také přidám, po posledním “sešupu” v Bambulí stavu jsem se rozhodla nekrmit masem. Chci zjistit zda se budou i nadále objevovat neočekávaně gastritidy. Ona venku nic nežere, neolizuje. V zimě má občas tendence žrát sníh, ale to se dá uhlídat vodítkem, nenecháváme ji pít z kaluži nebo z vodních toků. Takže se snažím odhalit “domácí” příčinu jako poslední pokus. Ano je dost možné a možná taky pravděpodobné, že se jí gastritidy objevují právě kvůli diabetu, ale cosi ve mě už nějakou dobu hlodá jestli za tím nemůže být právě překyselení žaludku po krmení masem. Zvracení se u ní objevuje vždy v noci po krmení masem ( ráno krmím konzervu). Dostává pravidelně probiotika. Říkám si, že za zkoušku nic nedám, jejímu stavu to neublíží a pokud jí to aspoň trochu pomůže tak to bude docela velká výhra . Protože další gastritida může být taky její poslední. 

Vahine
Vahine 22.05.2025, 16:32:52 xxx.xxx.191.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 22.05.2025, 15:47:10

Vypadá to, že jste na to teda kápla!!🍀👍

Jsem si jistá, že běloušek by po syrovém zvracel taky. Jemu syrové chutná, jemu chutná všechno!  Má ale alergie a reflux a bez deganu mu žaludek pracuje špatně. Zkoušela jsem v minulosti 2x vysadit během dovči, pozorovat a nešlo to. Zvracel, neudržel jídlo v žaludku. Normálně neudrží samotnou vodu, když se víc napije, musím ho vzít a čekat až si říhne. 🙈

Granulky nějaký u Vás taky baštila v minulosti? A konzervy dáváte Falco nebo jí vyhovují jiné? Co po dohodě s vet zkusit degan? 

Přeji Bambů ještě dlouhý život bez gastritid 🙏

Vahine
Vahine 22.05.2025, 16:40:42 xxx.xxx.191.9
»

Ten Degan zkusit, po dohodě s vet, mne napadlo, protože to vypadá, že nejen že se asi Bambů tvoří po něm( po syrovém m.) hodně šťáv, ale že možná žaludek taky leniví a pomalu tráví a zůstává jí tam strava dýl než je žádoucí??? Bylo by to možné? Můj bělouš je na deganu 5,5 roku, neplechu to nedělá, nepozoruju nic nežádoucího. Co myslíte? Je mi Bambulky líto, že jí je často špatně….🥺

Zrzavci
Zrzavci 22.05.2025, 17:19:12 xxx.xxx.2.188
»

Souhlasím s Vahine, mrzí mě, že mě to nenapadlo, že jsem si to nedala do souvislostí. Bubinkana starý kolínka pak už přeci taky nemohla syrový, jak tady píšu jinde.Ale vařený a konzerva jí nedělaly nic, takže jste myslím, jak píše Vahine , na to kápla. Staří pejskové už špatně tráví a to “předtrávený” je pro ně lepší. Taky přeju Bambulíně princezně Pampelišce,ať je tohle tím řešením.

bambule
bambule 22.05.2025, 17:25:21 xxx.xxx.75.210
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 22.05.2025, 16:32:52

Moc děkuji. On by asi nebyl problém ji to nasadit, spíš vidím problém v tom jak to do ní dlouhodobě dostávat. Ona má čich profesionálního vyhledávače lanýžů, když v misce cítí něco co se jí nezdá tak žrádlo do huby nevezme. Jediné co jí nevadí tak je ostropestřec a probiotika. Krmím konzervy od Falka a ještě Carnilove ( tam beru jen ty zvěřinové s jehněčím). Dřív měla granule Marp ( ty pidi midi kuřecí) a nebo primal spirit. Teoreticky bych se mohla podívat na složení a zkusit nějaké granule objednat, ale zase tolik zatím experimentovat zatím nechci. Klidně ji udržím na těch konzervách. 

Běloušek toho má taky hodně naskládané, občas si říkám, proč zrovna já jsem vyfásla takhle “ pokaženého” psa, ale pak na ni kouknu, do těch tmavých oček, zábořím prsty do té její úchvatné srsti, nechám si oblíznout obličej a vím, že bych za ni a čas s ní dala víc než si sama přiznávám. 

bambule
bambule 22.05.2025, 17:28:38 xxx.xxx.75.210
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 22.05.2025, 17:19:12

Moc děkuju, ona je prostě bojovnice. Chce tady být, zkusíme krmit konzervami a uvidíme co bude. Je možné, že v minulosti měla nějaký neléčený zánět nebo kdoví co a proto je ten žaludek tak citlivý. 

Vahine
Vahine 22.05.2025, 18:03:15 xxx.xxx.191.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 22.05.2025, 17:25:21

Degan se užívá minimálně 30 minut před krmením, aby to mohlo makat. Rozpohybuje to během těch 30 min. ten línej žaludek. Mezi dva prsty prášek a šup a má to v krku a pak mu dám z dlaně trochu vody, aby mu to neuvízlo a on po těch letech, fakt nekecám🤷‍♀️, si přede mne na minutu přesně stoupne a tou naší řečí mi povídá, že “UŽ JE ČAS PANE PROFESORE” jíídlooo sem 😃 

To by Bambů zvládla, kdybyste ji to nacpala do krčku?? Jen jde o to, jestli to může diabetik?

Vahine
Vahine 22.05.2025, 18:17:33 xxx.xxx.191.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 22.05.2025, 17:25:21

Když baštila Primal Spirit, tak podobné- s ještě jednodušším složením- jsou Platinum a méně tuku( to vyhovuje Běloušovi) mají Platinum Vetactive Senior nebo totéž jen Vetactive Light.  Tyhle náš pes může a vyhovují. Měli jsme předtím ty Spirit taky. To kdyby náhodou grancle, tak je to jen takovej tip. 

Teď zkoušíme z Hulína ty hybridní, co si dělají sami…nevydrží rok, jako jiné grancle, nejsou v nich konzervanty, a to se mi líbí a prý jsou dobré, i když tvrdé. Bělouš nemá vepředu 13 zubů a jak baští 💪😊

Bambů posílám pohlazení 🤗

Plaka
Plaka 22.05.2025, 19:54:21 xxx:xxx.696f:113b

Vezmu to dle nadpisu. Když nesedí krmení masem, tak se na něj vybodnu a krmím tím, co psovi prospívá. Současný vořechový Netvor má dozajista nějakou intoleranci vůči tučnějšímu masu. Míchanice z barf shopů mu nedělaly vůbec dobře. Tak holt je na granclích a občas kvalitní skelety od řezníka. Tam zvládá strávit i kůže. Ale musí to být čerstvé od řezníka, nějaký ty balený supermarketový hnusance nepobírá, dycky srajda. 
Co je fajn, jsou salámy od Chejn, hovězí salámy od Brit, s tím nemá problém. 
To by mohla být i alternativa pro Bambuli, Marcelu, ať mají psiska něco masitýho do žaludku na střídačku s konzervami. 

marcelaamax
marcelaamax 22.05.2025, 20:21:46 xxx.xxx.189.248
Lenocka:

A já se spíš “chytím” toho období okolo hárání. Protože moje starší BŠO právě ve spojení s hormony s trávením problémy měla, prvně jsem to hrozně řešila, spousta vyšetření a nikde nic. U několika vetů. Nakonec prý gastritida, tak jsem kývla na injekční ATB + první dny Degan a Famosan a bylo rychle dobře. Podruhé jsem už moc neexperimentovala a nečekala, rovnou ATB a Degan a bylo to fajn. Od té doby, co je fena vykastrovaná, tak se to nevrátilo a je to 2 roky (ťuk ťuk). Předtím 2 hárání po sobě. 
Právě jsem hodně moc četla, nedalo mi spát PROČ tu gastritidu má a některé odborné články i staří praktici ty hormony zmiňují, zvlášť po hárání nebo v období typickém pro falešku.

Ještě otázka: jak té feně v tom období je? Samozřejmě když zvrací, tak je asi nešťastná, ale jinak? Mimo dobu krmení?

No jako takhle… ty problemy kolem harani mela, kdyz byla na mase. A to bylo fakt neco šíleného. Vzdycky závěr gastritida plus chycena slinivka. Při poslední epizodě ani ta slinivka ne (podle me ta slinivka nebyla příčina, ale důsledek ) Jednu dobu už jsme zvažovali i kastraci - protože co hárání (nebo faleska) to veterina, a fene bylo fakt zle. Třeba zmiňovaný famosan feně vůbec nezabiral…

Ale… poslední hárání byla na granulích, a v pohode 🤷‍♀️. Ale samozřejmě to může být náhoda. Uvidime, jak dál. 

A na otázku, jak fene v tom období krom zvraceni je? - to myslíte jake obdobi? Jako proste obecně kdyz je na mase? Nebo prave v obdobi harani?  

marcelaamax
marcelaamax 22.05.2025, 20:29:02 xxx.xxx.189.248
Plaka:

Vezmu to dle nadpisu. Když nesedí krmení masem, tak se na něj vybodnu a krmím tím, co psovi prospívá. Současný vořechový Netvor má dozajista nějakou intoleranci vůči tučnějšímu masu. Míchanice z barf shopů mu nedělaly vůbec dobře. Tak holt je na granclích a občas kvalitní skelety od řezníka. Tam zvládá strávit i kůže. Ale musí to být čerstvé od řezníka, nějaký ty balený supermarketový hnusance nepobírá, dycky srajda. 
Co je fajn, jsou salámy od Chejn, hovězí salámy od Brit, s tím nemá problém. 
To by mohla být i alternativa pro Bambuli, Marcelu, ať mají psiska něco masitýho do žaludku na střídačku s konzervami. 

Jo salámy od Chejnu taky beru , a taky v pohode 😁

hmn
hmn 22.05.2025, 20:37:47 xxx.xxx.50.168

tak se přidám k majitelům zvracejících háravek
Moja zvrací před, při i po
to poslední hárání, třetí, nedostala atb a “víkendové” zvracení se táhlo téměř dva měsíce
hárání probíhá jako skryté

Plaka
Plaka 22.05.2025, 20:45:42 xxx:xxx.696f:113b
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 22.05.2025, 20:37:47

To mi nepřijde jako normální stav. Nemá Moja nějaké cysty nebo tak? Pravdu říct, kdyby měla fena takovéhle trabls, dumala bych o kastraci. 

Lenocka
Lenocka 22.05.2025, 21:18:16 xxx.xxx.39.168
»
Odpověď na příspěvek uživatele marcelaamax z 22.05.2025, 20:21:46

Pokud nepomáhá Famosan, může zabrat Helicid (moje to má obráceně). Ale sám o sobě nestačí.

Dotaz jak jí je je myšlen právě v tom období gastritidy. Moje sice nic nestrávila a i po 12h to vyhodila víceméně v původní podobě, ale jinak na procházkách veselá, hravá, i po týdnu víceméně “o hladu”. Což byl, spolu s negativními testy, pomocný ukazatel, že slinivka je Ok. 

Jo, fakt je mazec, jak moc ty hormony můžou ovlivnit. Upřímně řečeno u mé feny byla kastrace nutnost a na poslední chvíli, ale zpětně musím říct, že jsme si všichni oddechli, vážně.

marcelaamax
marcelaamax 22.05.2025, 21:57:08 xxx.xxx.189.248
Lenocka:

Pokud nepomáhá Famosan, může zabrat Helicid (moje to má obráceně). Ale sám o sobě nestačí.

Dotaz jak jí je je myšlen právě v tom období gastritidy. Moje sice nic nestrávila a i po 12h to vyhodila víceméně v původní podobě, ale jinak na procházkách veselá, hravá, i po týdnu víceméně “o hladu”. Což byl, spolu s negativními testy, pomocný ukazatel, že slinivka je Ok. 

Jo, fakt je mazec, jak moc ty hormony můžou ovlivnit. Upřímně řečeno u mé feny byla kastrace nutnost a na poslední chvíli, ale zpětně musím říct, že jsme si všichni oddechli, vážně.

Nepomáhal ani Helicid, a vyzkoušeli jsme toho ještě víc. Co si vzpomínám, tak Omeprazol, a další názvy už si nevzpomenu. Pak i nějaké “babské rady”.  To bylo prostě bez účinku. 

Při těch akutkách to u nás bylo tak, že šíleně zvracela hromady, a to teda logicky v pohodě nebyla. Polehávala, někdy to došlo i do stavu, že nechtěla vůbec jíst - což je prostě u ní fakt znamení, že hodně špatné. Někdy i trochu apatie, nezájem.. Viditelné bolesti břicha. Ale to trvalo max den (edit. : tady jsem to asi napsala špatně, den trvalo to nejhorší, kdy nechtěla ani žrát, byla apatická atd…, ale jinak se z toho celkově dostávala tak týden až tři, než byla úplně ve své kůži a v pohodě)  - pak asi zabrala ATB, plus dieta, (často taky kapačka) a už zase chuť měla, pak už zas byla v pohodě i venku, ADHD klasika.. Někdy měla i průjmy. A co taky u ní bylo typické - požírala vlastní výkaly, což za normálních okolností nikdy nedělá. A to mi bylo řečeno, že je právě jeden ze znaků té slinivky… Jenže těžko říct, jestli ta slinivka fakt nebyla spíš důsledek no…  To byly stavy, když byla dlouhodobě na mase. Jak se nasadila vet dieta (měli jsme přímo i na slinivku), tak se to srovnalo, byla v pohodě. Pak se zase přešlo na maso, no a po určité době opět trávící problémy. Někdy menší, někdy větší. Kolem hárání nebo falešek vždycky větší. 

Aktuálně byla delší dobu na granulích (obyč), konzervách, salámech pro psy, občas nějaké uvařené nebo obrané pečené maso, příloha, plus spousty dalšího, co vyžebrá u syna. A to byla dlouhodobě úplně v pohodě, včetně odhárání. Ani falešku neměla (ale to asi souviset nebude). Tak jsme zkusili zase maso. No a už to nebyla taková hrůza, ta nepohoda byla vidět hlavně po jídle (ale to klidněi hodinu dvě po). Ale zvracení bylo kdykoli během dne, tzn., že třeba ráno se nažrala, a pozdě odpoledne chodila, prothaovala se, pak zvracela (pouze šťávy). Nebo se nažrala večer, a na zvracení ji to vzbudilo v noci. Ale jinak venku na procházkách, při trénincích atd. byla úplně v pohodě. Je ale možné, že tím, jak byla dlouhodobě na granulích, tak má to trávení nějak srovnané, a kdybych ji nechala zase na mase, tak se to rozjede od podobných hrůz jako měla předtím. 

Právě, že už předtím jsme se s vetem bavili o kastraci, protože když si člověk vezme, že ta fena trpí (tím nemyslím vyloženě háráním, ale těmi problémy co měla k tomu, furt ATB….) dvakrát do roka, plus pak ještě přijde faleška a jedeme nanovo…. No.. jenže teď nebyl během toho hárání na granulích jediný problém… Teda krom klasicky, že při hárání se chová prostě jinak, ale tak to beru jako normální. Trávící problémy nebyly. 

marcelaamax
marcelaamax 22.05.2025, 22:00:37 xxx.xxx.189.248
hmn:

tak se přidám k majitelům zvracejících háravek
Moja zvrací před, při i po
to poslední hárání, třetí, nedostala atb a “víkendové” zvracení se táhlo téměř dva měsíce
hárání probíhá jako skryté

Já si pamatuji, že jste něco podobného řešila už tenkrát no. 

A u vás je to vyloženě jen, že se vyzvrací, a pak dobrý? A mimo hárání úplně v pohodě? 

Mě jeden ven i říkal, že prostě taková obyčejná nevolnost při hárání může být úplně normální, že to tak některé feny mají. (to teda náš případ nebyl, u nás bych to nějakou obyčejnou nevolností nenazvala). Že můžou zvrace t třeba jen z toho, jak se čistí…

Plaka
Plaka 22.05.2025, 22:13:35 xxx:xxx.696f:113b

Mně teroška před háráním nechtěla žrát a celá se “vcucla” do sebe. Při hárání jí šibalo, byla horší než pes, kterej načichne háravku, byla by schopná se sama vydat hledat si ženicha, mozek měla v renaultu. Po hárání faleška ve stylu psychiky, nesahejte na mě, nechte mě, budu kojit (přitom mléko se jí nedělalo), ale budu vyvrhovat stravu. Jako to dělala i pro štěňata (to se už jen málokde vidí, takhle krmit štěňata). 
Nikdy ale neskončila na atb kvůli těmhle stavům před/při/po, nemívala gastritidy, i když se hodně čistila. 

marcelaamax
marcelaamax 22.05.2025, 22:17:18 xxx.xxx.189.248
Plaka:

Mně teroška před háráním nechtěla žrát a celá se “vcucla” do sebe. Při hárání jí šibalo, byla horší než pes, kterej načichne háravku, byla by schopná se sama se vydat hledat si ženicha, mozek měla v renaultu. Po hárání faleška ve stylu psychiky, nesahejte na mě, nechte mě, budu kojit (přitom mléko se jí nedělalo), ale budu vyvrhovat stravu. Jako to dělala i pro štěňata (to se už jen málokde vidí, takhle krmit štěňata). 
Nikdy ale neskončila na atb kvůli těmhle stavům před/při/po, nemívala gastritidy, i když se hodně čistila. 

Jo u nás to taky čistěním určitě nebylo, protože to někdy bývalo už těsně před háráním, někdy zase po, kdy uz se skoro nečistila. A často taky při té falešce. 

Celkove je taky “velkej hormon” , z tohohle pohledu to harani i falesky dost prožívá. A myslim, ze i proto byl ten problem se štěňaty. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.