Kdo by věděl kolik hodin je potřeba na vytvoření skořápky. Slepice snesla ráno vejce jenom v bláně. Včera snesla kolem 10 hodiny a dneska už tam bylo v 7 při pouštění. Takže snesla dvě vejce během 1 dne ale to dnešní bylo bez skořápky. Asi se nestihlo dodělat je to možné? Kolik hodin je potřeba na obalení skořápkou? S.
Pozor na překrmení bílkovinou. Při předávkování bílkovinou (larvy bráněnek se vyšším množství, kuchyňské zbytky ve větším množství apod.) může slepice snést vejce bez skořápky, její organismus je příliš rozjetý a skořápka se nestihne za tak krátkou dobu vytvořit. Od překrmení k vejci s blánou jsou to max. dva dny. Po návratu ke standardnímu krmnému režimu se to opět upraví.
Máme vyzkoušeno, že např. podávaní živých moučných červů nebo potemníků brazilských (Zophobas) nikdy nevede k předávkování, resp. ke snášce vajec bez skořápky, pouze v bláně. Máme ověřeno, že pokud se slepicím dávají larvy bráněnek a k tomu mají dobrý výběh a ještě třeba N1, pak je předávkování velmi snadné a ke snášce vajec jen v bláně dochází v přímé souvislosti se zkrmováním larev bráněnek.
To je zajímavé ty potemníky vyzkouším. O slepicích mám přehled, máme jich jen 5 a nesou všechny a toto dělá jedna jinak zbarcená, takže o ni vím všechno. Ještě mě ale napadá, krmím K1 protože u nich máme 3 týdenní kuřata. Zobou to i nosnice, možná je tam něco, co jim vadí na skořápku? Jinak ale mají i skořápky.
Ne, v normální K1 není nic, co by slepicím “vadilo na skořápky”. Je v ní tedy méně vápníku, který slepicím obecně nechutná, proto ji možná vaše nosnice preferují. Samozřejmě se bavíme o kvalitní značkové K1 obvyklých výrobců. A také je dosti “výživná”, viz. výše - překrmení bílkovinou (ale v kombinaci, nikdy ne ze samotné K1).
Pokud tedy vaše slepice dostávají kvalitně usušené drcené skořápky, není důvod, proč by měly mít nedostatek vápníku na tvorbu skořápek. Navíc nedostatek vápníku se projevuje postupně. Organismus slepice po jistou dobu saturuje nedostatečný příjem na úkor svého těla, pozorný chovatel vidí jinou (drsnější a slabší) strukturu skořápky. To se stupňuje. Od počátku “nedostatku vápníku” po vejce v bláně by to byl delší proces, který většina chovatelů vnímá a včas zachytí.
Pokud má problém jedna slepice, pak její organismus přestal správně zpracovávat Ca / tvořit skořápku.