Ony to jsou takové pochybné informase i s tou cenou. Hedvábničky v naší organizaci chovají 3 lidí. Jeden si objednával z Německa násadová vejce a dal za 1vejce 80 Kč.
Celoroční teplákofka
Právě stádo slepic je boží a sám to hodně používám 😄
Začala sezóna medvědího česneku.
Jojo, mám ho na políčku 🙂
Můj oblíbenec je bílozlatý DOMINANT, krásný vzhled a super snáška.
Toho v Mlékosrbech (v Kosičkách) nekoupím…
Budou kuřice 17 týdnů za 245 káčé, to se opravdu vyplatí v dnešní době. Prozraďte mi milí spoludiskutující, ať to nemusím hledat. To jsou lehké nebo těžké typy:
BOWANS BROWN, DECALB WHITE, MORÁVIA, ISA SUSSEX
Tipuju, že decalb je lehký a isa je těžký, a co ty ostatní? Přemýšlím, že bych si místo bílých pořídila zase nějakou barvičku, ale celkem bych zase raději lehčí typ, jsou takové šikovnější 🙂
Hybridy jsou slepičky střední váhy, těžké určitě nejsou..mám Isa Braun i Dekalby, Dekalby jsou lehoučké, typu leghorn, ale leghornky jsou oproti nim nádherné slepičky..zato Dekalby snáší veliká vejce..nechápu, jak to tak drobná slepička zvládne😀🤦..dnes snáška 5..😀..jestli chcete hodně tmavá vejce, tak krásné čistokrevné maransky nebo Dominant darkshell….
nevýhodou hybridek je nestálá barva vajec. Většinou jsou vejce z počátku prvního cyklu krásně vybarvena, ale postupem času blednou, až se barva vytratí. Pro udržení barevných vajec je pak lepší pořídit kuřičky čistokrevných plemen
.. určitě máte pravdu, ale já barvu u hybridek vůbec nesleduji,sbírám vejce světlá i tmavší..hlavně,že dobře snáší 👍😀..zato u maransek barvu i velikost pečlivě sleduji a vybírám pro násadu…už se na kuřátka těším 😇
Já nemyslela barvu vajec, ale opeření 🙂 Barva vajec je mi fuk, vždy budu mít ráda nějaká bílá (bývala to spíš vzácnost), ale teď jsou v obchodech dostupné obě barvy, takže vlastně je to jedno.
Moravia kropenatá nebo isa sussex by udělaly parádu, to by mohlo být fajn 🙂 Tu barvu slepic jen kvůli tomu, abych rozlišila jednotlivé nákupy od sebe… Já vím, říkáte, že stará slepice se pozná podle struktury šupin na nohou, ale kdo ví, jestli na podzim nebudu zase přikupovat (skrz predátora třeba), tak ať mám nějaký přehled.
Teď mám ultrastarou hnědku a nějaké čtyřleté bílé a pak možná ještě starší bílé, které přežily z dřívějška, no ale bohužel to neumím určit, protože… Tak jsem si říkala, že bych teď v každém “vrhu” koupila jinou barvu, ať nad tím nemusím přemýšlet. Kroužkovat se mi nechce…
Já to rozjel v těch zdrobnělkách velsumkách a letos jsem to nějak přehnal. 13 pětitýdenních kuřátek mi tu už pobíhá a dalších dvacet si válí šunky v líhni 😀 Hybridky mám taky, ale už je neplánuju do budoucna. Měl jsem i greenshel i darkshel a nesou vejce opravdu krásně vybarvená, ale postupně blednou…
Jj, to není špatný plán, taky jsem to tak provozoval. Každý nákup jiné slípky, aby bylo znát, která je která 😀
Přesně tak, je to praktické, nemusíte dávat plastové kroužky, stejně je polovina slepic poztrácí😀..já už mám letos čtvrtý rok, předtím byly jen čistokrevné…chyběla mi vejce přes zimu..teď je to vyřešené 👍👍😀..a abych toho neměla málo, mám už také mláďata, ale malé pižmovky..bohužel kačenka sedla venku a byly mrazy..tři jsem zachránila, mám je v kuchyni, jsou rozmazlené a malá vnučka Magdička je miluje🤗..včera už kačenky,pižmovky, byly na sluníčku venku..😀
Tedy.. ještě musím upřesnit..líhnutí bohužel nebylo plánované, kačenka si prostě nanesla vejce tak, aby ji nikdo neobjevil😀..na to jsou pižmovky odbornice🤦…vejce jsem ji sebrala a dala dolihnout do líhně.. bohužel vejce byla prostydlá, takže jen tři. .tak se o ně musím postarat sama😀🤦..za pár týdnů se budou líhnou další 😀🤦, to už snad bude tepleji..😀
09.04.2026, 09:26:14 xxx.xxx.224.101
Tak jsem si říkala, že bych teď v každém “vrhu” koupila jinou barvu
Takhle to dělá víc chovatelů slepic. Že na první dobrou určí stáří. Přijde mi to šikovné.
A říkám si, že by to mohlo i zmást predátora, třeba zrovna dravce, který půjde první po těch bílých. Tak uvidíme.
Na matení nepřítele bych moc nespoléhal, ale k rozlišení stáří slepic je to vhodná metoda. Jak píše ančovička, plastové kroužky slepice sundají a nic jiného trvalého není.
Taky jsem to tak dělal z důvodu zimní snášky, ale loni jsem koupil kuřice v říjnu a k tomu ještě líhl na začátku května a velsumky se roznesly dříve než ty koupené a nesly celou zimu příjemně. Tak letos chci zkusit bez hybridek 😊
Já ještě přemýšlím, že kromě čistých maransek zkusím vylíhnout kuřata křížená, kohout marans x slepičky hybridky..četla jsem velice dobré zkušenosti s tímto křížením, slepičky snáší prý dobře, jako hybridky..takže…😂👍👍..zkusím to..😀…a dneska se pod kačenkou vylíhlo 6 maličkých pižmovek 😀🤗..musela jsem je přemístit z hnízda do soukromí vystlaného kotce..s kačenkou jsem chvíli bojovala,ale vyhrála jsem bez škrábanců 😂😂👍…za pár dní budou i fotky 😀…
To není vůbec špatný nápad, já jsem zvědav, jak dopadne moje křížení, bo jsem trochu podcenil šikovnost našeho Vendelína a neoddělil velsumky od hybridek. Ač vzhledově hodně podobná vejce, hybridky mají kolem 50 g, velsumky 40, tak přes váhu jsem selektoval, ale asi ne úplně správně😲 Vzhledem k tomu, že kohout je z čistého chovu a slepice též, tak mám asi nějakou hybridku línější, snášející menší vejce😏
Ale ke kačenkám gratuluju, mrzí mě, že se mi sem taky nevejdou, protože pižmovky jsou super kachny, ale já už sem nenacpal ani zakrslý 🤫Těším se na fotky.
A gratuluju i k odchytu bez újmy, ony se holky umí bránit celkem efektivně