Aktuálně: 1 954 inzerátů277 499 diskuzních příspěvků19 739 uživatelů

Okrasni bazanti chov na volno

Doron
Doron 04.04.2026, 18:11:22 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele list z 04.04.2026, 15:26:53

Mně přijde, že chov ve voliéře je stresuje víc, míň prostoru, míň podnětů , vídám tam takové stereotypní chování a létat tam stejně nemůžou.

Ale vadí mi bolestivost toho zákroku.

Doron
Doron 04.04.2026, 18:42:14 xxx.xxx.167.147
Varaxi:

No, já, když si vzpomenu na lotosové nohy čínských holek… jo, chápu, že je to zakázané. 

Taky nebudu mordovat psa, aby mi nezdrhal, ale zajistím si plot. 

Ať si takové ptactvo pořídí ten, kdo pro ně má podmínky. Voliéry můžou mít stovky metrů čtverečních. Jasně, taky to bude stát pár set tisíc, ale to přece nemůže být důvod pro mrzačení pro lidskou potěchu. 

To už jsou takové filozoficko-etické otázky..zdali tedy chovat vůbec.

Hodně lidí si třeba pořizuje psa, který pak tráví půlku života v bytové kleci, která se už stala úplnou normou☹️. Když jim to rozporuju, odpovídají: “ A jak to teda má dělat člověk, který chodí do práce?”

Moji psi ( které tedy chovám pro svojí potěchu) se v  mají asi relativně dobře, ale zase sežerou hodně masa. Ta zvířata, která jim ho poskytují, asi nemají moc dobrý život..

Já se nějak nemůžu pohoršovat nad tím, že bažant nemá voliéru, která má stovky metrů čtverečních, když svejm psům mrsknu kuře, který nemělo pro sebe ani metr.

list
list 04.04.2026, 20:55:45 xxx:xxx.fdd3:f9d9
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 04.04.2026, 18:11:22

Voliérový chov může být pro zvíře pohodový, záleží na péči, kterou zvířatům věnujete. V omezeném prostoru musíte více dbát na hygienu, skladbu krmné dávky i “zábavu” zvířat. Pokud si na tom tu práci dáte, máte spokojená a zdravá zvířata. A tato zvířata určitě nesedí u plotu a neteskní po větším prostoru. Ona zvířata v ZOO také netrpí a nestrádají, přestože prostor, jež mají k dispozici je mnohdy minimální k prostoru v divočině. 

Je zajímavé, že v reakci na VARAXI, pak píšete o psech v klecích. Ale nezamýšlíte se nad původem toho, proč ti psi v klecích končí. Je to všechno o špatných rozhodnutích lidí, kteří si zvíře pořídí. Pokud chci ptáky, co budou běhat po zahradě, bez trápení, nebudu si pořizovat bažanty, pokud nic jiného mé požadavky nesplní, nepořídím si nic. Stejně tak, pokud chci psa, pořídím si takové plemeno, které vyhovuje mým požadavkům a podmínkám, tak to má být. Není třeba zvíře trápit jen pro svůj “dobrý” pocit. 

Anonymní (neregistrovaný) 05.04.2026, 19:14:09 xxx.xxx.120.82

Ešte aby som sa vyjadrila k téme, moje bažanty sú kupírované v zmysle,  že majú podstrihnuté letky, nie že im bola odstránená celá časť krídel po vyliahnutí. To považujem za zbytočné, nakoľko odstrihnutie zopár letiek má rovnaký efekt ako odstránenie celej časti krídla a považujem ho osobne za humánnejšie. Keď im dorastie tento rok perie tak mám v pláne im tiež nasadiť spony ako mojim sliepkam, čo je asi tá najlepšia možnosť ako im obmedziť schopnosť lietania (iba obmedziť, nie úplne odstrániť), ale je to opäť iba moja preferencia. 

Ladd
Ladd 06.04.2026, 12:19:32 xxx:xxx.12c2:a0d

No a to si nemyslím, že křídelní spony jsou lepší než kupírování “čerstvých” mláďat u veterináře. Fakt netuším, jak dlouho po kupírování to může bolet. Ale nedávno jsem měl natažené podkolení šlachy. A bolest zdřevěnělé nohy, jak jsem s ní nemohl hýbat, protáhnout si ji, byla fakt hoodně nepříjemná. A to cítí ptáci se sponou podle mě nepřetržitě. Bolest po kupírování odezní. A pokud mají (vůbec?) stres z nemožnosti plnohodnotného vzlétnutí? Pokud ano, tak ho mají ve všech třech případech. Osobně slepicím bych spony rozhodně sundal a přistihl letky. Jestli budu ty labutě mít, dospělé ptáky kupírovat nehodlám, u vodní se to přistřižení uhlídá snáze, než u hrabavých. No a vlastně, pokud si někdo neuhlídá termín přistřižení bažantů? No Bože…. místní populace je mix x poddruhů b. obecného a sem tam asi i jiných druhů.. Jen mě zajímalo, názor na ten zákaz kupírování. Zda ta možnost (za mne stále spokojenějšího) života na volno v zahradě to nevynahradí.

Buggyra
Buggyra 07.04.2026, 06:12:52 xxx.xxx.198.226

Já si umím představit i tu zahradu zasíťovat. Nemusí to být hned voliéra za statisíce, stačí pár tyček a několik dostatečně velkých sítí, a to jsou investice jestli v řádu tisíc. Já jsem měla výběh se sítí 6x10 metrů, to už je pěkný koutek zahrady, celá ta síť stála jestli tři sta, a takových sítí se dá natahat… bohužel nutno tyhle levné pravidelně obměňovat, UV jim nesvědčí. Ale jistě jsou i nějaké kvalitnější, které vydrží déle 🙂 

kometa
kometa správce
07.04.2026, 08:26:19 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.04.2026, 06:12:52

Já si umím představit i tu zahradu zasíťovat.

Jako to mají třeba na Hluboké.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.