Hledam nekoho kdo ma nebo nekdy mel chov okrasnych bazantu, zlatych, diamantovych i jinych na volno na velke zatravnene zahrade. Kvalitni oploceni tam je. Jen mi jde o to jestli bazanty kupirovat nebo jak je udrzet na pozemku a jestli se nauci chodit na noc do chlivka s hradem na nocovani. A je realne chovat 2-3 druhy pospolu na pozemku 1000 m2, aby se kohouti nerezali.
Neznám vaše podmínky, ALE bez kupírování na pozemku nezůstanou.
ALE kupírovaní jsou prostřený stůl pro predátory ve dne pro pernaté, v noci pro chlupaté 😉…(že jste doteď žádné neviděl, neznamená , že tam nejsou)
Do chlívku se nenaučí - je to proti jejich přirozenosti, maximálně lze je tak opatrně zahánět do uzavíratelné voliery jen pro ně, s ideálně připravenými hřady a úkryty….
Chov více druhů pohromadě s tím zkušenost nemám , ale vzhledem k nenášenlivosti kohoutů při toku (klidně zabijí své syny z loňska) se mi jeví taky jako hloupost. Odchov mladých ve volnosti je také utopie (na likvidaci hnízda ani nemusí být kuna nebo liška, stačí potkani či ježek).
Takž shrnuto NENÍ TO DOBRÝ NÁPAD. Zkuste pávy. Jestli máte sousedy, kterým by nevadil jejich hlasový projev. Na ty je to ale zase malé.
PS. je spousta atraktivních a zdobících plemen slepic, kterým by to mohlo vyhovovat a navíc by bylo sem tam i vejce 😉
Dobrý večer, jeden z mých kamarádů choval několik druhů bazantu pohromadě. Byli to ale jen kohouti které choval od mladí spolu. Na noc chodili hradovat do voliery. V té době ale nebylo tolik predatoru jako dnes. Teď jsou u nás myvali a psici myvaloviti.Ti zlikviduji vše.
Na pozemku mám teď slepice už přes rok a neztratila se žádná, se škodnou to nebude tak zlé. Pávi by asi šli také ale také by nesměli lítat, takže i ti by museli být kupírováni. Zkuste navrhnout nějaky krásny barevny slepice jaky by připomínaly bažanty. Děkuji všem za rady.
Kdysi jsem v jedné zahradě vídal na volno chovaný pár bažantů stříbrných. I byli celkem krotcí, kolem chodících lidí si nevšímali. Osobně bych se své vize nevzdával a zkusil to. Samozejmostí musí být kupírování a aby nemohli plot překonat po stromech a keřích u něj rostoucích. + krmení, voda, grit pouze ve voliéře a hřad umístit tak, aby to pro ně bylo nejideálnjší místo k nocování na celém pozemku. Nevím jaké chováte slepice na vejce, ale čistokrevné leghornky, vlašky nebo zdrobnělé velsumky nadělají spoustu parády + dobře nesou.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.03.2026, 11:23:53
Dobrý deň,
ja praktikujem chov kmeňa bažantov zlatých 1,2 na voľno s tým, že majú kupírované krídla (ďalšia možnosť sú krídlovacie (šróbovacie) spony, tie majú moje sliepky a odvtedy nepreletujú). Doteraz s tým nebol problém, večer k nim asi 10 min. pred zotmením idem a popoženiem ich do ‘kurína’ pod domom (jedná sa skôr o takú asi 3m dlhú dieru v základoch, kde majú bidlá a podstielku), kde ich zavriem. Len čo ma zbadajú, už vedia, že je čas ísť spať a sami tam bežia. Ale ešte by som chcela upozorniť na to, že som k nim raz išla neskoršie a našla som ich vyletených na jabloni na mojom pozemku, na ktorú sa dostali po hojdačke. Odchytila som ich a dala na správne miesto, a odvtedy si dávam pozor, aby som k nim nešla ani o tých 10 min. neskôr a nemusala ich dávať odtiaľ dole. Takže ak nim budete chodiť po svetle, nevidim v tom problem (alebo potme, ala budete musieť vystriehnut, kam budu namiesto chlieva chodit spať, a potom ich odtiaľ nosiť).
Dekuji za sdileni zkusenosti, je to pro me velmi uzitecne. Tento zpusob chovu se milibi a je fajn vedet, ze vam takhle funguje bez vetsich problemu. To, ze si bazanti zvyknou na pravidelny rezim a sami chodi na noc do ukrytu, je urcite velka vyhoda. Zaroven dekuji za upozorneni, ze pri pozdejsim prichodu si mohou najit jine misto na nocovani. Neco podobneho sem zazival s krutami. Kdyz jsem to nekdy nestihl (jen asi 3x) tak hold nocovali venku, ono se za jednu noc vetsinou nic nestane a rano si zase sleti zpet na pozemek.
Tak se hlavně domluvit VČAS s chovatelem o křídlování kuřat, páč většina chová ve voliérách a nekřídluje. U dospělého je to stres a trauma a měl by to dělat ZKUŠENÝ vet. U kuřat to zvládne chovatel sám. Nebo sehnat výše zmíněné spony. Jestli nechcete odchovávat , tak pořiďte 3 - 4 kohouty (bratry). Ale stejně musíte udělat alespoň pidi hřadovací voliéru, která se hodí pro pobyt, když třeba napadne hodně sněhu .
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 31.03.2026, 17:08:48
§ 4 (1) Za týrání se považuje
g) provádět nebo nechat provést chirurgické zákroky za účelem změny vzhledu nebo jiných vlastností zvířete, a to i v případě, že by uvedené zákroky byly provedeny za použití prostředků pro celkové nebo místní znecitlivění, prostředků snižujících bolest nebo jiných metod, nejde-li o případy uvedené v § 7 odst. 3 a 4, zejména
3. poškozovat kosti, svaly nebo nervy křídel ptáků starších 3 dnů tak, aby bylo zabráněno jejich létání,
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 03.04.2026, 10:14:11
Jako že nemohou ani veterináři? S křídelními sponami zkušenost nemám, ale představuji si trvale zafixovanou ruku, celou zdřevěnělou.. Nevím jestli pro ptáka není kupírování a pak na volno na zahradu lepší, než celý život ve voliéře nebo celý život nemoct si protáhnout křídlo. (Mám slíbené černé labutě. Představoval jsem si kupírování a pak na zahradu na potok.)
Pak je také možnost zastřihovat každoročně po přepeření na jednom křídle vždy ob jednu ruční letku…stačí 2. pak 4. a 6. . Na složeném není nic vidět a při pokusu o let je to stáčí na zastřihlou stranu…Nevytrhávat ! (dorostla by rychle), ale nechat kousek ostenu s praporem cca 3cm, pak dorostou až při dalším přepeřování.
To jde v pohodě u vodní, která mění letky najednou. Ostatní ptáci je ztrácí postupně. Nedokážu si představit, kolikrát by se museli ti bažanti během konce léta a podzimu odchytem jančit. + něco do toho vleze, nestihnete to a máte další invazivní druh. Nechápu nemožnost kupírování u veterináře.
My tu ruku potřebujeme. Oni sice to křídlo také. Jde ale o to, aby létat nemohli a tím pádem nemuseli strávit celý život ve voliéře. A píšeme tady o druzích, které tráví čas na zemi nebo na vodě. A jako normu chápu amputaci u čerstvě vylíhlých mláďat.
No, já, když si vzpomenu na lotosové nohy čínských holek… jo, chápu, že je to zakázané.
Taky nebudu mordovat psa, aby mi nezdrhal, ale zajistím si plot.
Ať si takové ptactvo pořídí ten, kdo pro ně má podmínky. Voliéry můžou mít stovky metrů čtverečních. Jasně, taky to bude stát pár set tisíc, ale to přece nemůže být důvod pro mrzačení pro lidskou potěchu.
Ale možná zase lepší než strávit život ve voliéře..? Tam křídla taky nevyužijí, většinou je vídám chodit podle pletiva tam a zpátky…
Pozoruju, teda jen u slépek a kačen, kolik prostoru potřebují a využívají, aby byly spokojené.
Nikdy jsem o tom zákroku neslyšela tedy.., do tří dnů je to míň bolí protože je to chrupavčité ?
My vždycky max zastřihovali .
Rozhodně je lepší život v pořádné voliéře, než zmrzačený volně vydaný na pospas predátorům reálným i domnělým. Za mě je dobře, že se chirurgické zákroky regulují dle potřeb zvířat a ne ujetých nápadů chovatelů, protože když vám upajcnu ruku, protože se mi tak budete víc líbit, nebo nepřelezete plot, budete si užívat lábuž, jaký máte pěkný výběh? Budete se stresovat úplně stejně, jako ten pták. A ano, pak si zvyknete, stejně jako on. Ale je to adekvátní cena za moje “chci”? Ony ty slepice i kačeny budou spokojené na menším prostoru též, jen to znamená, že se jim chovatel musí více věnovat.