Zdravím a jdu s “dotazem” na nápady - třeba se bude hodit i někomu dalšímu.
Jde o věc, kterou možná? budu řešit časem. Můj ohařík mi stárne a hůř a hůř slyší. Takže může nastat moment totálního ticha. Všimla jsem si včera, že nějaký zvuk z televize ho zvednul z pelechu.
Ráda bych si jako preventista - vybudovala případnýho fóra do budoucna. Aby v případě, že nastanou momenty, že ho některé zvuky třeba budou lekat, protože nebude mít souvislosti, abych mu byla oporou a dokázala mu říct “můžeš být v klidu o nic nejde”.
Takže jsem si teď vymyslela, že ho naučím uklidňující slovo a k němu navážu nějaké gesto, či spíše možná k tomu i dotek? Asi bych ráda obojí, kdyby to šlo, nevím, zda půjde.
Slovo mám daný, bude to moje oblíbený hluboký a klidný Klyyd. Napadne vás nejvhodnější dotek, kde se dotknout, aby to bylo opravdu spojené s tím slovem a ne s běžnými doteky? Příp. i nějaké gesto, jasně čitelné? Já gesta používám dost, takže už mám asi hodně vystříleno.
A to mě taky bude zajímat, Idorek taky už téměř neslyší, jen asi na 5 metrů když hodně zařvu. A teď začal večer v posteli z ničeho nic občas štěkat. Omluvám se že nemám radu a takhle Vám sem lezu….
třeba já běžně hladím psy po hlavě, ale když potřebuju uklidnit pyrenejku, protože kvůlivá něčemu vylítla…tak jí taky hladím po hlavě…upřímně myslím, že přestože to vypadá na první pohled stejně, tak ona určitě rozlišuje hlazení po hlavě jako mazleníčko a hlazení pohlavě jako uklidňující gesto..samozřejmě je slyšící, takže spojené s mojí průpovídkou “prosim tě v klidu, nic se neděje”….myslím, že kdyby ohluchla, tak by to uklidňující gesto vnímala stejně…
Upřímně nevím jaký jiný dotyk bych zvolila, protože tohle gesto jsem používala u všech svých psů…teda kecám, u ovčandy to bylo, že jsem jí přejela rukou po boku a poplácala hruď…ale od tý doby, jen ta hlava…
Přemýšlím o tom. Napadá mě to celý otočit. Ne, že já budu dávat psovi gesto, ale on přijde za mnou a sám mi “řekne”, že se něčeho leknul, něčeho se bojí. Takhle to měl nastavený předchozí Vořecháček. Když si nebyl jistej, přišel a dal mi tlapku na nárt, sám si to vymyslel. Uklidňovala ho masáž uší, od kořene po boltec. Šlo by to naklikat třeba přes světlo (baterčička), naváděním přes pamlsek. Nebo vibrační obojek, to by vůbec byla šikovná pomůcka do budoucna.
Tož tolik můj brainstorming, třeba si z toho něco vyzobeš.
Vídám pejskařku s hluchou fenou, zvednutá ruka znamená přivolání. Osobně by mi přišel praktický vibrační obojek, protože může psa probrat i ve chvíli, kdy na vás nekouká. A určitě je super na tom pracovat předem, když ještě trochu slyší.
U nás měla paní hluchýho psa a měl EO na vibrace..obiojek zavibroval a pes se podíval na paničku a ta už mu gestem ukázala co a jak…i když pak mi přišlo, že po vibraci se automaticky vydal k paničce.
Spousta psů umí bezvadně fungovat na posunky…moji psi bych řekla i lépe než na slovo…jde vlastně o to, abych mohla na psa “zavolat” když po něm něco chci a to zajistí u hluchého psa ty vibrace.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 16.06.2025, 16:35:28
…upřímně myslím, že přestože to vypadá na první pohled stejně, tak ona určitě rozlišuje hlazení po hlavě jako mazleníčko a hlazení pohlavě jako uklidňující gesto..samozřejmě je slyšící, takže spojené s mojí průpovídkou “prosim tě v klidu, nic se neděje”….myslím, že kdyby ohluchla, tak by to uklidňující gesto vnímala stejně…
Myslím, že budete mít pravdu. Celý odpoledne nad tím přemýšlím. Vím, že nejsou blbečci, takže asi jo…. asi to zbytečně komplikuju a on to rozliší. už v podstatě jen tím, že třeba jen tu ruku položím, nebudu s ní hýbat. Děkuju, asi jste mi potvrdila to, co jsem si myslela , ale zbytečně komplikovala. Já mu moc chci cestu umést.
Ne, že já budu dávat psovi gesto, ale on přijde za mnou a sám mi “řekne”, že se něčeho leknul, něčeho se bojí.
Ale jo, to uvidím, že se bojí. Chci mu tím gestem dodat pocit jistoty, že v tom není sám. Hluchý pes má to žití trochu chudší. O to víc jsou důležitější dotyky a ta gesta. I proto od začátku všechny svoje psy na gesta učím - min. ty základní. Přivolání, sedni, lehni, čekej, k noze a se mnou. Aby měli v tomhle jasno. Ale tady chci dodat tím gestem, dotykem navíc jistotu, že se nemusí plašit. Bude to marker, který se naučíme a který ho ujistí, už teď, že nemusí mít obavy, že se o nic nezvyklýho nejedná.
naklikat třeba přes světlo (baterčička)
tooo není špatný nápad…. jen ho můžu použít doma a v noci, myslím, že v terénu třeba to nezaregistruje??? Mně nejde o naklikání, tam naklikám na tem marker - což bude teď hlavně to slovo Klyyd. A on bude vědět, že je to uklidňující slovo, chci k tomu ale dodat rovnou gesto a dotyk, aby pak věděl, že tohle gesto, tenhle dotyk znamená, slovo klyyd, který slýchával.
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 16.06.2025, 19:14:57
Vídám pejskařku s hluchou fenou, zvednutá ruka znamená přivolání. Osobně by mi přišel praktický vibrační obojek, protože může psa probrat i ve chvíli, kdy na vás nekouká. A určitě je super na tom pracovat předem, když ještě trochu slyší.
Jo běžné povely na gesta máme, učím psy rovnou, právě pro případ, že na stáří ohluchnou,takže přivolání , sedni.lehni atd. viz výše, teď jsem si ale uvědomila, že chci mít pro psa uklid|ňující gesto, dotyk, které mu řeknou to, co jsem mu dříve říkávala hlasem, že se nemusí být, že jsem tu, vyřeším, že jde o běžnou záležítost apod.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 16.06.2025, 20:43:52
Já chápu, jak to bereš. Proto mi přijde ideál pro hluchnoucího pejfka pořídit vibrační obojek a začít pracovat s tím. Venku, doma. Nebo ta kravinka na přeučení, že ti on sám přijde říct, že ouvej, nechápu, tlapanec na tvou nohu či jinam, a pak podrbání důkladný. Uklidňující gesto můžeš vymyslet jakýkoliv, klidně jak v hokeji dělá rozhodčí. Trest ve hře 507 mi přijde dobrej, to normál člověk jistě běžně nedělá, a dá se na to napojit třeba pak to pomazlení + pamlsek ze vztyčený ruky, je to gestikulačně výrazný, ale nemusí to být výhružný. 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 16.06.2025, 21:38:03
pro hluchnoucího pejfka pořídit vibrační obojek
to nevím, jak bych použila v tom, co potřebuju? Já ho nepotřebuju na něco upozornit. Tím neříkám, že jednou na vibrační obojek nedojde, mám ho tu půjčený od bíglíků. Já ale chci hlavně najít to uklidnění hlavně v tom dotyku. To pro něj bude, myslím, prioritní. gesta rozhodčího supr, koukám na to, blbý je, že některý gesta už mám vystřílený -ty viditelný, kdy je ruka mimo dělo, ty u těla/před tělem - to je vyzkoušený z ovladatelnosti na dálku, ty jak nejsou tak výrazný, tak je to blbý.
Co myslíš to přejetí/překrytí gezichtu? Tam pes kouká hodně. Jo, je to debilní, ale jak říkám, mám spoustu gest rukama vystřílenejch.
jde vlastně o to, abych mohla na psa “zavolat” když po něm něco chci a to zajistí u hluchého psa ty vibrace.
jo jasný, to je jasný, ale já to právě nemyslím pro situace, kdy po psovi něco chci, v daný moment pro něm já nechci nic, ale když třeba spí a zvuk, který je mimo frekvenci, kterou neslyší, ho může vyděsit, jde mi čistě jen o to, dát mu vědět, nemusíš se plašit, v klidu, nic hroznýho se neděje. A to hlavně tím gestem samotným, který mu to řekne. Asi to bude ta položená ruka?? Čistě jen gesto podpory, místo hlasu.
Ohledně těch dotyků, když o tom tak přemýšlím, tak je ve své podstatě úplně jedno jakej dotyk to je, dokonce si myslím, že to ani nemusí být vždycky ten stejnej.
Myslím, že pokud je pes člen rodiny a opravdu s námi sdílí každodenní život, tak s ním máme vybudovaný vztah a stejně tak jako my rozumíme svému psu… poznáme, kdy je šťastnej, kdy je v pohodě, kdy je načuřelej, ve stresu, kdy se bojí nebo nemá náladu, je nejistej nebo prostě neví a to přestože pes nemluví, tak stejně náš pes rozumí nám, i když mu nic neřekneme…
Takže pokud bych uvažovala o nějakém chlácholivém dotyku, tak bych se spíš zamyslela nad tím, jak bych ho uklidnila v současnosti, kdy ještě slyší , bez použití slov…
Myslím, že většina psů jsou empatičtí a cítí naše rozpoložení, takže jakýkoliv dotyk… samozřejmě ne ten, který třeba pes nemá moc rád je fajn, protože přes ten dotyk pes vycítí, že ho chceme uklidnit… možná bych řekla, že tomu napomůže i mimika obličeje, pokud pes naváže oční kontakt… že nás mají psi dost nakoukaný…
Takže je otázka… jak byste ho uklidnila teď, kdyby jste třeba měla dočasně indisponované hlasivky a nemohla říct klýýd.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 16.06.2025, 22:47:00
díky, máte pravdu. Věděla jsem, že víc hlav víc ví. Takže dotyk mám . A teď to gesto.
Ruce před gezicht, jak mě napadlo. To je gesto, který se ničím, co používám, nezamění. Ale možná to bude jako s těmi gesty u těla, možná nebude tak výrazný, na druhou stranu, psi koukají hodně do obličeje.
“jo jasný, to je jasný, ale já to právě nemyslím pro situace, kdy po psovi něco chci, v daný moment pro něm já nechci nic, ale když třeba spí a zvuk, který je mimo frekvenci, kterou neslyší, ho může vyděsit, jde mi čistě jen o to, dát mu vědět, nemusíš se plašit, v klidu, nic hroznýho se neděje. A to hlavně tím gestem samotným, který mu to řekne. Asi to bude ta položená ruka?? Čistě jen gesto podpory, místo hlasu.”
Ale i tohle je situace “něco chci” - chci psa dostat do klidu (stejně jako do sedu, lehu atd.atd.) takže si zvolím povel slovní-posunkový-dotykový (i ten jen ten jeden na konkrétní místo) a ten spojím s požadovaným významem, tedy příjemnem a pak s podněty známými, které psu nečiní problém, no a pak to začnu používat i s podněty psu nepříjemnými
No od pátku do neděle máme na starosti synova špice.Je mu 15 a hluchý je jak poleno.Pokud s ním jdu ven ,když tam už nkdo nechodí,stačí ruka do kapsy a pes už přiběhne a nebo se ani nevzdaluje. Čeká na pamlsek. Dřív se bál bouřky a chodili jsme ho zavírat domů,teď už mu je fuk.Na procházky chodíme jeho okruh,pokud jdeme jinam dostane vodítko.Když na nás kouká reaguje dobře na posunky, směr, zastavení, přivolání.No někdy se rozhodne,že potřebuje něco zkoumat, tak holt čekáme až to prozkoumá a přijde.On už toho moc nenaběhá a když už toho má dost jde domů sám.
Mám výhodu u Idorka, jak je na mě závislej, že mě pořád musí vidět, takže se moc nevzdaluje a i když se někde na procházce začuchá, po stopě si mě najde.
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 17.06.2025, 16:35:18
Ale i tohle je situace “něco chci” - chci psa dostat do klidu (stejně jako do sedu, lehu atd.atd.) takže si zvolím povel slovní-posunkový-dotykový (i ten jen ten jeden na konkrétní místo) a ten spojím s požadovaným významem, tedy příjemnem
však jo, to je v pohodě, já řeším čistě jen jaký dotyk (kde na těle) zvolit, když se člověk psa furt dotýká, tak aby z toho bylo jasně patrné, že je tenhle dotyk právě onen marker a jaké gesto k tomu, když jsem gestikulátor z podstaty a spoustu gest, který jsou mimo tělo a tím pádem dobře čitelný už mám vystřílený.
Hele, co se týče toho gesta, já si myslím, že třeba zakrývání obličeje je trochu nešťastný, pes pak nevidí, jak se tváříme.
Napadlo mě, že by to mohlo být i nějaké známé gesto… teda nevím, jestli to v praxi u psů používáte… já používám pššš se známým gestem prst před ústy a doprovázím to často šeptáním… když to má pes nakoukaný, tak už ani šeptat nemusím… mám to u psů … kluků… na holky mi to nefunguje… jako ekvivalent vašeho hlubokého klýd.