jdu si pro rady. Budeme hlídat vnučce čtyřletého králíka. Králík je od malinka rozcapován, doma je kontaktní, lehce překrmený (holt pravidlo, že má mít hlavně seno není moc dodržováno)… pobíhá po celém bytě. Jediné, co ho vytáčí je pes - když viděl poprvé Nighta (v klidu v dostatečné vzdálenosti od ohrádky - přeskočil ohradu a zmizel za postelí). Když se vrátí jeho lidičky od nás - králík je očuchá a začne dupat a mizí… Zlobí se a trucuje… A tak se na přímo králík se psem nepotkávají.
Má své oblíbené hlídače, kde se má jak čuník v žitě. Ale nyní se stalo, že prostě nemá 5 dní na začátku prázdnin kdo králíka hlídat. A my se pochopitelně o Hanýse postaráme.
Yoda nechodí do patra (mám s ním ložnici dole). Od štěněcích let jsou dole na schodech i vrátka - která pro jistotu budeme opět zavírat. Králík bude v patře, kam by se pes dostat neměl. Vyhradila jsem králíkovi ložnici pro hosty - tak 3,5 x 3 metry. Jsou tam dvě postele s úložným prostorem - a za nimi je přirozená nora - která se dá probíhat… Na zemi má neklouzavý běhoun. A mezi otevřenými dveřmi bude mříž vysoká - tu nepřeskočí (ehm - koupili jsme nové síto na prohazování kompostu (80 x 105 cm) a ono přesně zapadá do dveří…
Dorazí pochopitelně s plnou výbavou - klec s domečkem, misky, záchod, krmení na které je zvyklý…
Bude mít méně pohybu. Bude se bát - nás nezná, navíc napachování Yodou bude všudepřítomné. Mám ho nechat co nejvíc v klidu a nebo si k němu mám chodit sednout?? Doma je mazel. Může mít lískové větve bez omezení k dispozici (lísek máme hodně a klidně mu z nich udělám i teepee. Občas je dostává, má je rád. Miluje kopr a další bylinky. Může je každý den??…
Spoustu informací se dozvím, ale nerada bych mu ublížila víc, než mu bude ublíženo přesunem na “nepřátelské území”. A ráda bych udržela jeho zažívání v pohodě (a kdyby něco málo zhubnul, nic by se nestalo). Jinak je to krásný zakrslý bílopesíkatý modrý beránek s PP… jen trošku vyžraný
Já bych se s ním asi zkusila mazlit a podle toho, jak bude zpočátku reagovat, bych potom respektovala, jak to bude chtít on. Dcera taky, když bydlela ještě doma, před maturitou, měla králíčka, ale ten kontaktní moc nebyl, rád běhal po pokoji a různě všechno zkoumal, často okousáváním. 🙂
Já bych se s ním asi zkusila mazlit a podle toho, jak bude zpočátku reagovat, bych potom respektovala, jak to bude chtít on. Dcera taky, když bydlela ještě doma, před maturitou, měla králíčka, ale ten kontaktní moc nebyl, rád běhal po pokoji a různě všechno zkoumal, často okousáváním. 🙂
cíleně vyhledává kabely… asi má elektrikářské zkoušky, nebo by už dávno měl být mrtvý. A to ví a se snaží kabely chránit… ale nějaké ty nabíječky neuhlídali a vánoční světýlka taky ne - vyskočil si za kabelem na parapet… No a pak je vášnivý čtenář - miluje knihy … taky jich už má dost na svědomí… V ložničce byly dvě lampičky - už tam nejsou… odnesla jsem je včera (byť má ještě týden čas)
Pokud mám mohu poradit z pohledu chovatele výstavních králíků.Králík je stresové zvíře a na změny si zvyká dlouho,pokud nejsou časté.K našim králíkům chodíme minimálně 3x denně,takže jsou zvylý na nás,nechají se hladit,čekají u dvířek,ale i na psa a další naše zvířata,která se pohybují okolo,ale pokud se u kotců objeví jíný človvěk, pes,kočka,ale i slepice,začnou lítat po kotcích.I na vnoučata,které se u nich objeví párkrát týdně reagují v první chvíli útěkem.Se stresem souvisí i trávení,pohyb tráveniny ve střevech.Za sebe bych králíka nechala ve větší kleci,ohrádce,kde by nemohl okousat a sežrat cokoli nevhodného.Nábytek,koberec,kabely.Nic co by mohlo způsobit zažívací potíže. Ke krmení bych dala základ seno a vodu.Přivezené králíky z výstav nechávám na seně a vodě i 5dní,podle toho jak dlouho na výstavě byli.Nově zakoupené i déle.
Pokud chcete přidávat něco zeleného na co je zvyklý, tak po malých kouscích co hned sežere.Rozhodně méně je více.
Zastavení trávení je u králíků nejčastější problém a většina chovatelů ho v počátcích,kdy se dá doma srovnat nepozná a pak už bývá pozdě.
Kontakt s ním můžete zkusit navazovat,pokud o to bude stát,ale jinak králík na lidech není závislý a klidně se bez něj těch pár dní obejde.
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 18.06.2025, 10:17:20
Pokud je na ně zvyklý,tak proč ne,ale nepřeháněla bych to.Dávám králíkům také občas různé větvičky a listy v přiměrřném množství,ale ne každý den.Dávám vrbu,listy ořešáku,malin,ostružin,lísky,smrk,korovici,dubu,ale i pelyněk černobyl,bršlici,samozřejmě pampelišku,řebříček,jitrocel,ale i třeba sléz přehlížený.
včera v poledne dorazil králík. Já dostala přesné info, kdy minihrstičku senných granulek, kdy snítku kopru a dvě borůvky a kolečko mrkve… Seno a voda je jasná - tu má stále.
Večer se přede mnou utíkal schovat (ale žádná hysterie - prostě rychlý ústup do prostoru za postel), teď ráno ani to ne - zvědavě hupká kus ode mně, ale pohladit se nenechá (a já ho k tomu nenutím).
Ale zatím dost stávkuje s jídlem - neodolá kopru - ta snítka zmizí ihned - ale toho je maličko. Jinak zmizelo kolečko mrkve a dvě borůvky… seno mi přijde že je netknuté a granulky (které prý má rád) taky… Tak sned se s uklidněním i rozežere. Držte mi palce, ať to do čtvrtka přežije ve zdraví.
A Yoda o něm asi vůbec neví - králík byl do patra přenesen, když u toho Yodislav nebyl
Šoda,že většina mazlíčkářů o zažívání králíků nic neví.
Tohle je pořád dokola… lidi si pořídí zviřátko a netuší jak se o něj starat… v lepším případě to zjišťují dodatečně.
Kdyby alespoň zverexy dávaly ke každému prodanému zvířeti nějakou brožurku, kde by byl alespoň ten základ. Jenže tam je to jedno, zvíře je jen spotřební zboží.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 29.06.2025, 07:38:59
Tak ony spolehlivé informace se najít dají,ale musí člověk hledat.Je to jako u těch psů ať už se to týká krmení či výcviku.Tady třeba dávat králíkovi ve stresu z nového prostředí mrkev,která obsahuje hodně cukru,určitě to není mrkev krmná a ještě borůvky,také cukr,to je úlpně mimo.
jasně - a proto jsem se tady dopředu ptala. A nenapsali jste mi - bacha na cukry. Nedávat. Napsala jste mi, že může po troškách něco, na co je zvyklý… a tak mu holt další minimrkvičku nedám a borůvku taky nee. Bobky v záchůdku byly, tak snad zatím o.k.
Základ je seno, vláknina,které prostě musí žrát kvůli posunu tráveniny ve střevech,kvůli cékotrofii,správnému ph ve střevech. Vše ostatní je jen o tom,že si lidi myslí,že je to pro králíka dobré.
Také jste nepsala o borůvkách a mrkvi,takže nemůžu vědět co králíkovi dávají.
seno, senné granule, občas jitrocel, pampelišku, sedmikrásku, větvičky lísky… a jako mls snítku kopru a za cvičení trochu ovoce. Jasně - vnučka ho asi nechtěla připravit o ty oblíbené pamlsky (doma za ně cvičí) a holt mu chtěla přilepšit, když má "chudáček" omezený výběh a program. I tak má u nás pohybu dost - prozkoumává celý prostor a překvapuje mě (fakt králíky neznám), že má rád i vyvýšená místa - nejlépe na koberečku na posteli…
Tak to snad až tak špatně nevedou - jsou mu 4 roky, zuby nepřerůstají, veterinářka při očkování výhrady prý neměla, jen že by trochu zhubnout mohl…