Aktuálně: 2 773 inzerátů261 162 diskuzních příspěvků19 163 uživatelů

hlídání králíka

acher (neregistrovaný) 29.06.2025, 11:04:43 xxx.xxx.222.196

Napsala jsem jen své zkušenosti.Jinak jak kdo krmí je jeho věc. Jen napíšu,že naši chovní králíci dostávají nyní,kdy přes léto nepřipouštím,na den hrst ovsa,asi 6dkg, a seno.To mají okolo 4 kg.A víc dostanou samice až budu připouštět a zabřeznou,což je tak září,říjen.

Sarah01
Sarah01 29.06.2025, 11:05:36 xxx.xxx.162.253

Já jsem si vždycky myslela, že základem je seno. My jsme třeba ovoce nedávali nikdy…

acher (neregistrovaný) 29.06.2025, 11:49:54 xxx.xxx.222.196

Vyvýšená místa mají rádi.

Obrázek
acher (neregistrovaný) 29.06.2025, 13:31:31 xxx.xxx.222.196

Asi bych měla upozornit ještě na jednu věc.Řada lidí si myslí,že senné granule nahradí seno,ale není tomu tak.Částice v granulích jsou malé a nezajistí posun tráveniny ve střevech a nestačí ani k obrušování stoliček .To už bylo prokázáno ve Francii při objevení se  ERE.

Doron
Doron 29.06.2025, 18:16:30 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 29.06.2025, 13:31:31

A tráva ? Ta se nedává ?

Babička dávávala králíkům “ zelený” a i mě posílala, ať jim nasekám a vzpomínám si, že se to nesmělo zapařit..

A když měli večer to zelený, nedávala se jim už voda. Asi byli trochu chudáci..☹️

acher (neregistrovaný) 29.06.2025, 18:32:18 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 29.06.2025, 18:16:30

Tráva se také může dávat,ale nejdříve si na ni musí králíci zvyknout,takže by se měla dávat se senem.A mělo by se dávat množství,co hned sežerou aby ji nezašlapali a pak zapařenou nežrali.Také stará dobrá pravda říká,když začneš dávat trávu uber zrní.A voda samozřejmě se dává pořád.Ale dnes řada chovatelů trávou nekrmí.Je to pro ně jednodušší.No a pokud nemáte trávu na oplocené zahradě,kde vám necourá samý venčící se pes,to je také problém.

kometa
kometa správce
29.06.2025, 20:04:28 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 29.06.2025, 18:16:30

A tráva ? Ta se nedává ?

Viz acher. Moje babička trávu králíkům taky dávala. Ale byla nekontaminovaná a králíci byli zvyklí.

Ono i koně můžete mít trvale na seně. Bez újmy na zdraví.

Janae (neregistrovaný) 30.06.2025, 08:14:46 xxx.xxx.163.38

Aby fungovala střeva, je potřeba i pohyb a každý kdo měl někdy pet králíka ví, jak jsou králíci aktivní zvířata a že potřebují hodně prostoru.

Tak si tak říkám, jestli všechny ty potravinová omezení, která tu padla nesouvisí i s nedostatkem pohybu u králíků z králíkárny, protože, co si vybavuji, tak náš zakrslík sežral kdeco, seno bylo základ, to jo, ale samozřejmě měl mnoho pamlsků, ovoce a kolikrát uzmul věci přímo z talíře a problém se zažíváním nikdy. Zatímco králíci z králíkárny u babiček měli strktní dietu a babičky měly strah jim dát cokoli, aby se králíci “nenafoukli”.

Popravdě už jsme kolikrát uvažovali, že pořídíme králíkárnu a králíky,  občas zajdeme i králíkárnu u někoho okouknout, ale nakonec to vždy zamítneme jako týrání zvířat, protože potřeba králíku k pohybu a prostoru je obrovská a králíkárny  jsou prostě maličké. Vždy si říkám, co by lidi říkali, kdyby do stejných rozměrů někdo zavřel třeba psa a nechal ho tam celý život, ale u králíků to nikomu nevadí.

Buggyra
Buggyra 30.06.2025, 08:17:26 xxx.xxx.198.226

Tak králíkům pořiďte voliéru a máte to 🙂 Nemusíte dělat panelák pro králíky, můžete jim pořídit vilu se zámeckým parkem 😊

Janae (neregistrovaný) 30.06.2025, 08:39:15 xxx.xxx.163.38
Buggyra:

Tak králíkům pořiďte voliéru a máte to 🙂 Nemusíte dělat panelák pro králíky, můžete jim pořídit vilu se zámeckým parkem 😊

Děda je choval volně na dvoře, dělali nory, ale zas byl problém je odchytit. A vlasně netuším, jak je očkoval.

Asi ne, na králíky jsme moc měkkosrdcatá. Spíš jsem chtěla ukázat na to, že potravinová omezení se nesjspíš budou více týkat králíků z králíkárny než pet králíků s velkým životním prostorem, však i nafouklý králík se vždy pustil z králíkárny na proběhnutí, teda říkalo se, aby si našel bylinky na vyléčení, ale šlo hlavně o pohyb.

Asi mi stáčí všemožná drůbež, králíky ne, i kdyby se jim vytvořilo dokonalé bydlení, tak by je asi nakonec nikdo nejedl.

acher (neregistrovaný) 30.06.2025, 09:11:49 xxx.xxx.222.196

Ono i u králíků přibyla řada různých nemocí. Jsou jedinci různě odolní, ale nejvíce problémů si způsobí lidé sami svou neznalostí.Je to jako u psů.Naši psy mohou sežrat cokoliv a nic jim není a jiní…stačí si přečíst zde.

Ale já už zde radami končím.

Xerxova
Xerxova 13.07.2025, 10:07:28 xxx:xxx.f18:7b13

tak jak to dopadlo… Králík se od druhého dne tvářil zcela v pohodě. Neutíkal, neschovával se, chodil se hladit a drbat. Pach psa mu evidentně nevadil tolik, jako chybějící společnost. Sebrala jsem mu z krmné dávky mrkev i borůvky - a zařadila po pár lupenech jitrocel, pampelišku, jetel, bršlici, lísku, maliník… Je zvyklý na různorodou potravu - a taky všechno jedl - i na to seno došlo a začalo mizet. Granulí dostával maličko - a netvářil se, že by mu chyběly. 

“Zelené” neměl na jednom místě, musel si za ním hopkat po celé místnosti. Neměl ho nikdy moc najednou - nosila jsem mu ho vícekrát za den. Snažila jsem se, aby měl pohybu dost (i když jako doma to neměl - tam prostě má k dispozici trvale celý velký byt). Jen tedy hodně línal (s tím už dorazil) a ode mě se nenechal vyčesávat, jen trochu obírat rukou. Takže s tím si museli poradit až doma. U nás byl lehce rozčepejřený. 

Naložila do přepravky jsem ho napoprvé - opravdu je vidět, že je zvyklý na manipulaci. Doma najel na normální režim ihned - tam si žádnou žrací pauzu nevybral. 

Obrázek Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.