Napsala jsem jen své zkušenosti.Jinak jak kdo krmí je jeho věc. Jen napíšu,že naši chovní králíci dostávají nyní,kdy přes léto nepřipouštím,na den hrst ovsa,asi 6dkg, a seno.To mají okolo 4 kg.A víc dostanou samice až budu připouštět a zabřeznou,což je tak září,říjen.
hlídání králíka
Já jsem si vždycky myslela, že základem je seno. My jsme třeba ovoce nedávali nikdy…
Vyvýšená místa mají rádi.
Asi bych měla upozornit ještě na jednu věc.Řada lidí si myslí,že senné granule nahradí seno,ale není tomu tak.Částice v granulích jsou malé a nezajistí posun tráveniny ve střevech a nestačí ani k obrušování stoliček .To už bylo prokázáno ve Francii při objevení se ERE.
A tráva ? Ta se nedává ?
Babička dávávala králíkům “ zelený” a i mě posílala, ať jim nasekám a vzpomínám si, že se to nesmělo zapařit..
A když měli večer to zelený, nedávala se jim už voda. Asi byli trochu chudáci..☹️
Tráva se také může dávat,ale nejdříve si na ni musí králíci zvyknout,takže by se měla dávat se senem.A mělo by se dávat množství,co hned sežerou aby ji nezašlapali a pak zapařenou nežrali.Také stará dobrá pravda říká,když začneš dávat trávu uber zrní.A voda samozřejmě se dává pořád.Ale dnes řada chovatelů trávou nekrmí.Je to pro ně jednodušší.No a pokud nemáte trávu na oplocené zahradě,kde vám necourá samý venčící se pes,to je také problém.
29.06.2025, 20:04:28 xxx.xxx.147.163
A tráva ? Ta se nedává ?
Viz acher. Moje babička trávu králíkům taky dávala. Ale byla nekontaminovaná a králíci byli zvyklí.
Ono i koně můžete mít trvale na seně. Bez újmy na zdraví.
Aby fungovala střeva, je potřeba i pohyb a každý kdo měl někdy pet králíka ví, jak jsou králíci aktivní zvířata a že potřebují hodně prostoru.
Tak si tak říkám, jestli všechny ty potravinová omezení, která tu padla nesouvisí i s nedostatkem pohybu u králíků z králíkárny, protože, co si vybavuji, tak náš zakrslík sežral kdeco, seno bylo základ, to jo, ale samozřejmě měl mnoho pamlsků, ovoce a kolikrát uzmul věci přímo z talíře a problém se zažíváním nikdy. Zatímco králíci z králíkárny u babiček měli strktní dietu a babičky měly strah jim dát cokoli, aby se králíci “nenafoukli”.
Popravdě už jsme kolikrát uvažovali, že pořídíme králíkárnu a králíky, občas zajdeme i králíkárnu u někoho okouknout, ale nakonec to vždy zamítneme jako týrání zvířat, protože potřeba králíku k pohybu a prostoru je obrovská a králíkárny jsou prostě maličké. Vždy si říkám, co by lidi říkali, kdyby do stejných rozměrů někdo zavřel třeba psa a nechal ho tam celý život, ale u králíků to nikomu nevadí.
Tak králíkům pořiďte voliéru a máte to 🙂 Nemusíte dělat panelák pro králíky, můžete jim pořídit vilu se zámeckým parkem 😊
Buggyra:Tak králíkům pořiďte voliéru a máte to 🙂 Nemusíte dělat panelák pro králíky, můžete jim pořídit vilu se zámeckým parkem 😊
Děda je choval volně na dvoře, dělali nory, ale zas byl problém je odchytit. A vlasně netuším, jak je očkoval.
Asi ne, na králíky jsme moc měkkosrdcatá. Spíš jsem chtěla ukázat na to, že potravinová omezení se nesjspíš budou více týkat králíků z králíkárny než pet králíků s velkým životním prostorem, však i nafouklý králík se vždy pustil z králíkárny na proběhnutí, teda říkalo se, aby si našel bylinky na vyléčení, ale šlo hlavně o pohyb.
Asi mi stáčí všemožná drůbež, králíky ne, i kdyby se jim vytvořilo dokonalé bydlení, tak by je asi nakonec nikdo nejedl.
Ono i u králíků přibyla řada různých nemocí. Jsou jedinci různě odolní, ale nejvíce problémů si způsobí lidé sami svou neznalostí.Je to jako u psů.Naši psy mohou sežrat cokoliv a nic jim není a jiní…stačí si přečíst zde.
Ale já už zde radami končím.
tak jak to dopadlo… Králík se od druhého dne tvářil zcela v pohodě. Neutíkal, neschovával se, chodil se hladit a drbat. Pach psa mu evidentně nevadil tolik, jako chybějící společnost. Sebrala jsem mu z krmné dávky mrkev i borůvky - a zařadila po pár lupenech jitrocel, pampelišku, jetel, bršlici, lísku, maliník… Je zvyklý na různorodou potravu - a taky všechno jedl - i na to seno došlo a začalo mizet. Granulí dostával maličko - a netvářil se, že by mu chyběly.
“Zelené” neměl na jednom místě, musel si za ním hopkat po celé místnosti. Neměl ho nikdy moc najednou - nosila jsem mu ho vícekrát za den. Snažila jsem se, aby měl pohybu dost (i když jako doma to neměl - tam prostě má k dispozici trvale celý velký byt). Jen tedy hodně línal (s tím už dorazil) a ode mě se nenechal vyčesávat, jen trochu obírat rukou. Takže s tím si museli poradit až doma. U nás byl lehce rozčepejřený.
Naložila do přepravky jsem ho napoprvé - opravdu je vidět, že je zvyklý na manipulaci. Doma najel na normální režim ihned - tam si žádnou žrací pauzu nevybral.
👍je vidět, že cokoliv máte v péči, tak se má skvěle.