bohuzel, u tohohle onemocneni to tak je, ze kazda dalsi ataka se kroti trosku hur.
Vnejsi pece je jen podpurna. Je v podstate jedno, jak se pecuje o drapy zvenci.
Drzim moc, palce, at se to zase zastavi 🍀
Jani, je to trápení, ale věřím, že je to na dobré cestě a už to bude jen lepší. 🍀 Ty nervy chápu, nejsem na tom o moc líp. Jakmile slyším olizování nebo škrábání, tak už prohlížím, co by to zas mohlo být. 🤦
🍀🍀🍀
Holky díky za podporu…🌼
já teď žiju několik let v období, kdy platí Murphyho zákon “když se něco může pokazit, tak se to pokazí”…všechno prostě dopadne tím nejhorším způsobem, jak to může dopadnout, už začínám věřit na nějakou karmu z minulýho života…..no do této kategorie patří i Máťova nemoc…a taky proto se tak bojím…protože jsem dvě varianty…buď už se to nevrátí a nebo vrátí…tak mám strach, že i tohle může být Murphyho zákon v praxi…
Na druhou stranu jsem rozený optimista a i přes to všechno, co se děje, koukám na věci spíš tak, že nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř…tak i ta nemoc, jsou podstatně horší…
Tak a je to tady, čeho jsem se bála…10 měsíců od vysazení apoquelu je jeden dráp načatej…začíná se odlučovat….takže v neděli frčíme na veterinu….dnes mě bohužel v práci nemá kdo zastoupit a v sobotu tam Máťova vetka není….a asi pojedeme na novo…
Drápy mu kontroluju každej den…včera až na nějaký to naše běžný odlupování vrchní vrstvy některých drápů, žádnej problém…dneska ráno na něj koukám, že má zadní packu trošku od krve, tak mi bylo hned jasný, která bije….
Ach jo. 😕 Tak doufejme, že to bude brzo v pořádku. 🍀
Ten Apoquel se nedá podávat dlouhodobě?
🍀moc držím palce
Hele nevim…vetka řekla vysadíme, uvidíme, ještě to taky konzultovala s nějakou psí dermatologickou kapacitou, co si teď nevpomenu, jak se jmenuje…že když to nezkusíme, tak nebudeme vědět, zda to vydrží.
No vydrželo to 10 měsíců…
No mám trochu obavy, aby to tentokrát nezabíralo hůř…no a posléze, jestli by nebyla lepší nějaká, třeba menší, minimální udržovací dávka.
No tak teď nemá smysl spekulovat…přeobjednali nás na pondělí, protože Máťa bude potřebovat ten dráp odstranit a v neděli večer, když je tam vetka sama se do toho nechtějí pouštět….hnala jsem manžela na veterinu alespoň pro nějaký prášky na bolest, kdyby bylo potřeba, tak abych je měla přes víkend doma…
Jako takhle…upřímně jsem nedoufala, že nám to vydrží na věky věkův ámen…takže jsem si tak nějak držela palce, aby to vydrželo co nejdéle a teda dýl, než to vydrželo.
Zrovna včera, když jsme vyrazily s dcerou se psy na prochajdu, tak jí říkám, že na naše louky určitě nejdu, že je tam bahno…navíc vysoká tráva ….takže klíšťata, asi hodně, tak tam nejdu, protože nevím do jaký míry by fungoval repelent v takových podmínkách a nechci, aby chytnul klíště, protože co kdyby se tím zase ta autoimunita rozjela.
Ten Apoquel se nedá podávat dlouhodobě?
Má imunosupresívní účinek, takže je potenciálně rizikový (infekce, rakovina). Já tomu říkám vyhánění čerta ďáblem. Je to těžký vybalancovat.
A doprdelky. ☹️ Hele, je to víc než rok, co mu to začalo - v dubnu vloni měl první drápek v čudu, jak čtu v prvním příspěvku. Já jen můžu držet palce na dálku, ať to nějak zkrotíte a neopakuje se stejná peripetie. 🍀
Moc držím Máťovi palce, ať to s vetrinářkou ukočíruješ a je co nejlíp. 🍀🌷
Ale dopr…., chudáček Matějíček, když já jsem vždycky z každého problému chlupatců úplně hotová. Ať je co nejdříve zase vše ok🍀
Tak to je pěkně pitomý tohle teda ☹️ . Já se v tichosti radovala, že se nic neděje. Věřím, že hlavně Vy taky. Myslíte, že by teď mohl lék zabírt míň? Když naopak byla pauza a tělo si od něj odpočinulo? tak doufejme, že to bude opačně. držím palce.
Achjo. To je mizerie. Držím palce, ať se podaří to podchytit. 🍀
Nedala by se podpůrně v tomto případě použít dubová kůra? Nemyslím asi vyloženě nálev?? Asi člověk nechce, aby to bylo moc v mokrém, ale prý je i gel.
edit - tady tady
Tu dubovou kůru nevim… ve své podstatě se snažím, aby měl packy potažmo drápy v čistotě… nechodíme nikam, kde by vysloveně šlapal v bahně, nepustím ho ani projít louží na polňačce ani v parku smočit packy v kachním jezírku.
Snažím se eliminovat cokoliv, co by mohlo opětovně nastartovat imunitu… neočkujeme, nezakapávám proti klíšťákům a teda se i chodíme pouze tam, kde je posekaná tráva a nebo po cestách, kde je prostě minimální šance, že klíště chytne.
Každej den dostává pupalku a nějakej olej derma.. něco, nemůžu si vzpomenout, jak se to jmenuje.
Drápy každej den kontroluju, protože se pořád sem tam odlupuje vrchní vrstvička drápu… tak to ještě pro jistotu zastříkávám desinfenkcí . Lakovat drápy jsem přestala, protože jsem neviděla žádnej efekt… lakuju jenom dráp, kde se odloupla silnější vrstva.
Upřímně si myslím, že jedinou věc, kterou ještě můžu dělat je, že se modlim.
No nic… ta chvíli vyrážím z práce pro Máťu a jdeme na to.
Možná nebude potřebovat narkózu… dráp už tam drží spíš silou vůle… možná by stačilo škubnout a byl by dole, ale na to teda nemám koule. No uvidíme.
bohuzel, u tohohle onemocneni to tak je, ze kazda dalsi ataka se kroti trosku hur.
Vnejsi pece je jen podpurna. Je v podstate jedno, jak se pecuje o drapy zvenci.
Drzim moc, palce, at se to zase zastavi 🍀
Pr…..čic.
ta dubová kůra to jsem nemyslela, jako řešení, že by to vyřešila, ale pro své svíravé, hojivé vlastnosti, že by mohla pomáhat?? Ta forma gelu by to nemáčela, jako když člověk používá nálev.
Je to svinstvo ☹️
No tak jsme zpátky…pod narkózu Máťa nemusel, ten dráp už byl prakticky na volno a jen ho vetka defakto sundala. Takže jsme alespoň v tom neštěstí ušetřili Máťu narkózy a samozřejmě teda i mojí peněženku, i když to je méně podstatné.
Takže medikaci jsme dostali defakto stejnou jako loni…doxybactin, agapurin a apoquel…zatím na 20 dní a pak teda uvidíme. Vzala mu krev a stěry, kdyby náhodou tam byl problém i jinde, ale tak nějak to nepřepodkládám. No a teda jedeme na novo. A budeme doufat, že když jsme začli hned, tak další dráp už neodpadne…
Jinak musím říct, že letos už je to super (teda ne ta nemoc), ale to, že už se ví, co to je a tudíž nemáme prodlevu s hledáním diagnózy.
Myslím, že to je fakt to nejhorší, když psu něco je, ale neví se co a proč se to děje. Když tady kolikrát čtu, jaký má někdo s pejskem peripetie, tak zlatá diagnostikovaná SLO a to doslova…psa nic nebolí, je veselej, jasně bere léky, který nejsou úplně hitparáda, ale to jeho netrápí, pro něj je to naopak bonus, protože je oblemcáme máslem, aby to snědl a máslo má on moc rád …upřímně, kéž by to bylo takhle u každé nemoci.