Aktuálně: 2 762 inzerátů261 305 diskuzních příspěvků19 163 uživatelů

Problém s drápy - odlupují se u lůžka

janaa
janaa 29.06.2025, 12:10:42 xxx.xxx.174.209

Hele,popíšu jiný příběh,netýká se drápů,ale pacek. Kdysi,před xx lety si Bára během zkoušek zarazila do tlapky nějaký kousek klacku bo čeho. Vytáhla jsem,ale nějaká část tam zůstala. Packa se podebrala,proběhla standartní léčba, vyčištění,atb. No a začalo nekonečný martirium,kdy se jí nejdřív jedna,postupně všechny packy v meziprstí zespodu začaly podebírat, od začervenání,až po hnisavé puchýřky,otevřenou tkáň… několikrát měla atb,koupalo se v šamponu, nějaký bylinky,nějaký mastičky…pak jsme se dohodli,že necháme jednu nohu dojít do nejhoršího stavu a z vnitřku puchýře uděláme rozbor a citlivost. Výsledek, x bakterií s různou citlivostí,který vetka zhodnotila jako naprosto běžný, a pak nějaká svině, která žije zašitá v bahně a na vzduchu “obživne”. Bohužel rezistentní na vše s jednou výjimkou,kde je nízká citlivost. V praxi prostě nevyhubitelné. Takže se s tím už x let pereme, máme období,kdy je klid, pak období,kdy se to zas rozjede. Celkový atb už nedáváme,když nemají efekt, ošetřujeme lokálně, jak preventivně, tak atb a kortikoidy,když se to zhorší.

kometa
kometa správce
29.06.2025, 12:21:18 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 29.06.2025, 12:10:42

pak nějaká svině, která žije zašitá v bahně a na vzduchu “obživne”.

Nějaký anaerob? Název si asi nepamatujete. Bylo by to zajímavé.

BaLu
BaLu 29.06.2025, 12:48:36 xxx.xxx.230.124

My jsme nikdy nic podobného u psa neměli, nicméně obecně při různých zánětech máme velmi dobrou zkušenost s česnáčkem lékařským. Děláme si sami na jaře tinkturu, česnáček se nakládá do alkoholu. Otázkou je, jak byste to do psa dostali, ale my lidi to děláme tak, že jednu čajovou lžičku tinktury rozředíme v cca deci vody a vypijeme ráno na lačno. Mám s tím osobně opravdu velmi dobré zkušenosti.

Nevím, jestli se dá tinktura někde sehnat, jestli se dělá průmyslově, ale za mě by to za zkoušku stálo. 

Repta-A-Repta
Repta-A-Repta 29.06.2025, 13:50:52 xxx.xxx.198.65
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 28.06.2025, 12:25:05

On má průkaz původu, ne?

Nejste v kontaktu s chovatelkou či majiteli sourozenců? 

Nemáte info, zda se podobné problémy (kvalita drápů, kůže) nevyskytly? 

Varaxi
Varaxi 29.06.2025, 14:53:02 xxx.xxx.129.250

Já nějak pořád nechápu, co Matýskovi je. Můžete sem dát foto, prosím?

Sardullah
Sardullah 29.06.2025, 16:07:45 xxx.xxx.221.216

No takže….nejsem veterinář, jsem v podstatě ráda, že jsem se dostala někam, kde není řešení strhnutí načatého drápu, tady máte rymadyl, koupejte to v řepíku a když se vám to nebude zdát, tak si přijďte pro antibiotika….a to jsem si dopusud myslela, že je na mého veta spoleh…

Takže antibiotika co dostal Mates vyšly v laborce dle výsledků stěrů jako jedny ze dvou, na které to není rezistentní a z těch dvou které by na toho stafylokoka co má měly zabírat, nasadila vetka ty slabší.

Netuším, jak moc nebo zda vůbec se laborka zabývá tím, jestli je to ještě “normální” stav bakterií, který se nachází na kůži a nebo jestli to značí nějakej průšvih a upřímně vzhledem k tomu, že nemám žádné veterinární vzdělání, tak mě ani nenapadlo se potom pídit…takže ani nevím, jak moc je léčba relevantní….nicméně si myslím, vzhledem k tomu, že pes měl ve své podstatě otevřené rány po odstranění drápů, tak pořád to beru jako vstupní bránu do organismu…

Bodlinka psala, že vlastně není důvod toho stafylokoka řešit….a já nerozporuju, že má pravdu, ale Bodlinko, můžete vyloučit, že je ten stafylokok ok, že to je v nějakém kůži přirozeném stavu a nebo jestli to už není něco, co by se řešit mělo? 

Prostě teď momentálně budeme brát 10 dní antibiotika, k tomu dávám pupalku…objednala jsem ten šampon Clorexyderm (u nás jsem ho nikde nesehnala). Za 10 dní jdeme na kontrolu, aby se rozhodlo co dál….

Já se budu modlit, aby mu neodpadával další dráp a aby se mu zahojilo to místo po odstraněném lůžku.

Co se týče fotky, tak tu nemám…já jak nejsem zvyklá fotit, tak mě to nenapadlo…no a teď už …resp. momentálně není co fotit, protože drápy, kde nastal problém byly odstraněny, ale vypadá to velmi podobně jako na fotce níže.

Ve své podstatě to vypadá jako by dráp prasknul u lůžka, ale v tu chvíli, kdy na to přijdu (domnívala jsem se zkraje, že je to mechanický, že si dráp prostě urval, natrhnul)…když začne pes jevit nějaký diskomfort..začne pajdat, olizuje si pacinu, tak už je to ve fázi, kdy to hnisá, popř. je tam krev, jak se dráp odlučuje…

Obrázek
Bodlinka
Bodlinka 29.06.2025, 18:18:32 xxx.xxx.83.141

stafylokok se na povrchu kůže neřeší nikdy. řeší se, když máte zánět, pyodermii, folikulitidu, prostě když jsou tam změny v kůži v obsahu nějakých pupínků nebo v kožním seškrabu máte neutrofily, které žerou bakterie. a protože stafylokok je běžná mikroflóra tak je-li vykultivován on z těch změn, je to sekundární záležitost k nějaké další srandě. 

pak existuje taky zánět drápového lůžka, což je verze kožního zánětu, která postihuje přímo bezprostřední okolí drápu, ale tam primárně dráp drží, tak max se může různě deformovat a tam může být taky bakteriální infekce ale zase sekundární k něčemu, nebo plíseň, kvasinky apod a zase z toho se udělá vzorek přímo z lůžka a když jsou tam neutrofily, které a k tomu pátrání po příčině

jako na zhnisané lůžko po chybějícím drápu jsou atb dobrá jako clona, ale prostě na sekundární záležitost, kdy primárním problémem je nemám dráp.

jako pes, co mu prostě upadávají drápy, to zavání SLO.

Sardullah
Sardullah 29.06.2025, 19:09:23 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 29.06.2025, 18:18:32

Vetka mi říkala, že to ve své podstatě může být spousta věcí…infekce, plísně, imunitní, vrozené a já nevím co ještě, protože jsem jak zlatá rybka,  že začneme tím nejjednodušším a to byly stěry. A pak budeme pokračovat v hledání.

Já totiž už původně, když jsem na tuhle veterinu, kde jsem si našla, že dělají dermatologii, přišla, tak jsem rovnou řekla, že mám podezření na SLO…

Jako upřímně, já pořád ještě v skrytu duše doufám, že to SLO není, protože s autoimunitním onemocněním mám zkušenosti a vím, že to není sranda (napsala bych “prdel” ale nechci být sprostá).

Anonymní (neregistrovaný) 29.06.2025, 19:17:31 xxx:xxx.bbdc:7a4f

Co znamená SLO ?

Xerxova
Xerxova 29.06.2025, 19:25:13 xxx:xxx.f18:7b13
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 29.06.2025, 19:17:31

odkaz je hned v tom úvodním příspěvku - symetrická lupoidní onychodystrofie

Bodlinka
Bodlinka 29.06.2025, 19:40:23 xxx.xxx.83.141
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 29.06.2025, 19:09:23

ono jakmile je to víc než jeden dráp, dost z té ddg samovolně mizí.

Sardullah
Sardullah 29.06.2025, 20:28:03 xxx.xxx.221.216

Bohužel nemůžu zde diskutovat o tom, zda je postup mojí vetky správný a nebo má dělat něco jiného a dosud vlastně dělá zbytečnosti….nemám na to argumenty, protože jsem totál laik a prostě nevím, takže nemohu oponovat ani přitakávat….můžu si o tom myslet co chci, ale jsou to jen moje domněnky.

Přijde mi, že cokoliv napíšu pro, tak si budu připadat, že vedu boj za postupy mojí vetky, o kterém nemůžu být skálopevně přesvědčená, jelikož prostě nevím a  cokoliv napíšu proti, no tak to už mi zase přijde, že už je pomalu na hledání dalšího veta, protože ta moje to dělá blbě.

Takže jsem a budu samozřejmě ráda za každý příspěvek, radu, zkušenost, názor…ale asi se nebudu vyjadřovat úplně k těm veterinárním věcem…prostě proto, že nejsem ani poučenej laik…ale určitě je fajn, když to zde zazní…resp. bude psáno.

Pořád je to o tom, že jsem toto téma založila právě proto, že se někomu třeba v budoucnu může hodit….že někdo bude mít podobný problém jako já s berňuchou a můžou se mu ty informace hodit. A nikdy nevíme, co se komu hodit bude.

Já tedy primárně popisuji, co se nám stalo, jak to probíhalo a doufám, že se v tomhle vláknu doberu nějaké konečné diagnózy…

Sardullah
Sardullah 03.07.2025, 09:21:06 xxx.xxx.189.104

Tak další dráp v čudu😴…zítra frčíme na veterinu. Drápy mu prohlížím téměř denně nejpozději obden, protože už jsem paranoidní…v úterý večer všechny v poho, i mu to očuchávám, jestli to nesmrdí a dneska ráno už se zase začíná odlupovat a je to zhnisaný. Tentokrát pravá zadní. (ty první 3 byly na předních)

Ve své podstatě se mu odlupujou skorem pravidelně po třech týdnech…zatím to bylo vždycky pár dní po dobrání antibiotik, nyní aktuálně antibiotika Máťa bere už týden.

No tak alespoň doktorka uvidí, jak to vypadá v reálu, protože když jsme k ní začali chodit, tak to bylo až po odstranění toho posledního drápu.

Tak zítra poreferuju, co na to vetka.

janaa
janaa 03.07.2025, 11:00:43 xxx:xxx.a8aa:dcdd

Nechte vyndat celý dráp včetně lůžka a poslat na biopsii. Tohle je fakt podle mě SLO,a potvrzení získáte jen biopsií

Vahine
Vahine 03.07.2025, 13:19:17 xxx.xxx.191.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 03.07.2025, 11:00:43

No asi to bude chtít nechat vzít ten dráp včetně lůžka, to jo. 

Ale ještě před tímto úkonem, bych nechala nabrat tu štítnou žlázu. U nás taky tohle hrozilo, ale právě ještě vetku napadlo, že by to mohla dělat štítka a když ne, že se bude muset odebrat celý dráp…no vyhnuli jsme se odebrání drápu, protože předchozí pes měl tedy z krve zjištěnou sníženou funkci štítky a po nasazení léčby, se to po čase uklidnilo a už drápy držely a pes byl v pohodě, plný energie. Býval trochu unavenější, ale bylo to takové nenápadné, že nám to ani nepřišlo alarmující. 

Bodlinka
Bodlinka 03.07.2025, 13:36:49 xxx.xxx.83.141
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 03.07.2025, 11:00:43

to není jen tak, to je amputace půlky prstu. nic, co byste chtěla dělat na nosném prstu a skoro nic, co chcete někde dole. pro tento účel se obvykle obětuje paspárek.

Plaka
Plaka 03.07.2025, 19:20:11 xxx:xxx.a638:c8db
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 03.07.2025, 09:21:06

Brouček, posílám mu pohlazení a držím palce dál. 🍀Achjo. 

Ronja s motejlem (neregistrovaný) 03.07.2025, 20:11:40 xxx.xxx.119.6

Sardullah, držím palce. Neházejte flintu do žita. Držte se.

My jsme teď dobrý, dodržujeme doporučení, i když teď je to složitější, je mi jasný, že naše CLE není případný SLO, ale…no moc přeju, ať je Máťovi a Vám s ním brzy líp.

Kilian
Kilian 03.07.2025, 23:55:28 xxx:xxx.1792:ba99
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 03.07.2025, 09:21:06

Moc držím palce🍀

Sardullah
Sardullah 04.07.2025, 16:07:19 xxx.xxx.221.216

Takže dnes na veterině. Máťovi odstranila ten dráp….

A jsem ráda, že to vetka konečně viděla v reálu, jak to vypadá …musím říct, že jí dost překvapilo, že ten dráp šel do hajzlu v průběhu pobírání antibiotik.

Dneska nám žádný vyšetření nedělala, měli už předtím domluvenej termín na pondělí, takže dneska jen ten dráp a další vyšetření budeme řešit v pondělí.

Přikládám foto drápu. Tenhle dráp byl resp. vypadal ještě v úterý večer v pořádku….ve čtvrtek ráno už bylo vidět, že je tam hnis a dneska ráno to vypadalo takto…to jen abyste měli představu o nějakém časovém průběhu.

Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.