Aktuálně: 2 601 inzerátů244 129 diskuzních příspěvků18 786 uživatelů

Moje zkušenost

Lada1960
Lada1960 30.06.2025, 21:30:12 xxx.xxx.142.172

Dobrý večer. Nechci dělat chytráka, jen se podělit o moji koupi. 

Pravda je, že mi tady chovatel radil dobře. Ale já šel cestou přes Bazos.cz a td.

Nejkratší cesta je Zverimex. Ale to je špatně. Neznáte stáří, pohlaví, rodiče a další věci zvířete. To jsem zavrhl hned. 

Po půl roce jsem navštívil výstavu Výstavních Andulek. Tam se nám věnoval jeden z vystavovatelů. Pán chovatel z Opavy mě do Kroměříže na burzu přivezl domluvenou barvu, stáří i fotky rodičů. 

Proto Vám chci říct, že koupě Vašeho zvířete je nejlepší jen přes zkušeného a ochotného chovatele. Hezký večer přeji. 

Obrázek
trojAAAcko
trojAAAcko 01.07.2025, 15:03:37 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lada1960 z 30.06.2025, 21:30:12

Děkujeme za zkušenost. 😉

Ano, od chovatelů s osobní prohlídkou chovu je obecně lepší než například přes bazoš a předat osobně někde na náměstí apod… Jenže ono ne vždy to platí. 

Z mé zkušenosti z ptactva:

Přes Ifauna myslím. Korela Chocholatá (Lutino) od jednoho nejmenovaného chovatele. Dojeli jsme si pro ní osobně a vzali jsme si jí přestože jsme věděli, že to není ideální. Korela nebyla na tom moc dobře (třes, nežravost, apod…) a udělali se testy u veterináře. Teď si nevzpomínám co se našlo, ale inkubační doba 14 dní a testy se dělaly během 7 dnů od koupi takže je jasné, že něco bylo špatně v chovu. Tak jsme jí dali dohromady a v pohodě, ale jak by to dopadlo u začínajícího chovatele si asi dokážeme představit.

Na druhou stranu při koupi Aratingy Sluneční (A. Solstitialis) přes bazoš tak jsme dojeli k chovatelům (manželé) a servis od A do Z. Předpokládali, že jsme začátečníci a všechno chtěli sami vysvětlit, pomoct apod… i včetně jak ochočit. Doma měli Ary, Amazoňany, Žako a jinak než 10/10 bych tomu nedal.

Z teraristiky se asi trošku rozepíši:

Nejkratší cesta je Zverimex. Ale to je špatně. Neznáte stáří, pohlaví, rodiče a další věci zvířete. To jsem zavrhl hned.

To je jedna věc, ale rád bych to trošku upřesnil toto téma. Ono když se něco takového řekne tak hodně lidí to bere obecně a začnou se kritizovat zaměstnance tich zverimexů apod… což podle mě není fér. Narážím na toto téma poměrně často třeba z FB. Nejvíce mě dokážou vytočit ti kteří se ani nestydí za to veřejně přiznat k tomu jak se oni sami chovali k těm zaměstnancům těchto obchodů s pocitem, že něco dokázali a jde jim o ty zvířata. Zprvu v převážné většině zaměstnanci nemůžou za to, že není řádně postaráno, protože jsou omezováni třeba vedoucím / manažerem prodejny. Další věc je proč tu kritiku nedostávají třeba ti chovatelé kteří jim to nevadí to prodávat do takových obchodů. Ještě je tam kolikrát dávají i začínající chovatelé kteří si chtěli přivydělat a ono najednou nejdou tak na odbyt jak čekali. Je to hrozně zamotaná problematika. Pak přichází prázdné volání jak by se to mělo zakázat. Pokud si dobře zpomínám na tyto obchody jsou dvě zmínky v zákoně. První je zákaz chovat společně samce a samice malých savců a zákaz prodeje a chovu psů a koček takže mají “volnou ruku”. Takže by nebylo naškodu s tím něco udělat, ale když napíšu tomu kdo “vykřikuje” o zákazu aby s tím teda něco udělal tak přijdou výmluvy jak nemůžou.

V teraristice jsou (/ byly) doporučovány burzy jenže to může být taky ošemetné. Kdo se tomu věnuje nějakou dobu a má i zkušenosti tak to dokáže odhalit jestli ano / ne od daného chovatele u stolu a popřípádě má třeba už kontakty a ví kde co sehnat takže takové věci už tolik neřeší. Nejvíc na to trpí začínající kteří nejsou schopni si to “vyfiltrovat” a můžou naletět jednoduše jak na burze tak někde u chovatele doma a pak neví co doma dělat s nemocným zvířetem.

Ale to je špatně. Neznáte stáří, pohlaví, rodiče a další věci zvířete.

Ano, ale ne každý to vyžaduje. Kdo si chce pořídit králíka, Agamu, Zebřičku aby doma něco měl. Tich situací je opravdu mnoho a asi bych to neházel vše do jednoho pytle, ale jednu věc na to taky nechápu. Tu ekonomickou část. Kdo by si pořizoval něco za 2-6 násobek průměrné ceny která je u chovatelů když se všichni teď máme tak špatně a mladí si nemůžou dovolit vlastní bydlení a další…. 😀 A stejně tam někdo jde a koupí to za nesmyslnou cenu.

Sardullah
Sardullah 01.07.2025, 19:05:21 xxx.xxx.189.104

Nákupy drobného zvířectva a papouchů ve zveráči….tak řekněme si to na rovinu, tenhle nákup je nejjednodušší a nejdostupnější…povětšinou do takového obchodu dorazí rodinka buď s tím, že jde potomkovi koupit nějakého domácího mazlíka, popř. děti přemluví rodiče na místě.

Je to prostě celé jednodušší proces, než si najít chovatele a osobně si pro andulku, korelku, zakrslýho králíčka, morče atd zajet osobně.

A nebudu kecat, zrovna já jsem měla vždycky andulky ze zveráče …andulky máme kontinuálně tedy s  přestávkou, kdy jsme měli korelu už 44 let a nikdy jsme neměli problém, teda ono to není zas až nějak moc jedinců vzhledem k době dožití andulek, tak asi jsme měli šťastnou ruku, no ono mimo dvou současných jedinců byly ty andulky kupovaný defakto ještě za totáče…teda až na současnýho anduláka, kterýho si mamka koupila v superzoo, ten se prostě neochočil…ale možná je to prostě tím, že většinou jsem ptactvo ochočovala já a tohodle si pořídila mamka a když já neměla ten čas, když s ním nesdílím domácnost ho ochočit, mamka se ho sice snažila naučit mluvit, což taky neklaplo a  to ochočování se nějak nepovedlo, těžko říct, jestli je to tou andulkou “ze zveráče”…a tak jsme mu alespoň pořídili andulčího kámoše, protože když není kontaktní k lidem, tak aby někoho měl.

Uvažuju o tom, že bych si pořídila na důchod dvě korely, ale to už je opravdu na návštěvu chovatele, protože chci mladý kusy na ochočení.

zjarda
zjarda správce
01.07.2025, 20:18:43 xxx:xxx.fedc:11c4

Zdravím  tak jistě každý z nás má nějakou tu zkušenost. Je-li dobrá, tak je vše v nejlepším pořádku, ale je-li špatná, tak to je už horší a už se to roznáší všude kde se dá. Ale, kolik těch zklamaných a podvedených se nad tím zamyslelo? Proč k tomu došlo, proč právě já, jak je možné, že jsem to přehlédl…?  No né nadarmo se říká, že i mistr tesař se někdy utne! A je to 100% pravda. 

Moje maličkost:  první odchov amazonek černotemenný, neznal jsem velikost kroužku a tak jsem zavolal o radu zkušenému a známému panu chovateli z Křivoklátska a jelikož se o něm zmiňuje i literatura, tak jsem najivně nepočítal s podrazem a s lidskou závistí a jejhle, velikost malá! Ale pravdou je, že vina je na mé straně!  Měl jsem zjistit víc informací.  No a nedávno, rok a půl zpět koupě krotkého ručně dokrmeného Am.kubánského a jelikož byl chovatel někde až od Pardubic, tak se nabídl, že mi ho doveze do Prahy na parkoviště u Ikei a předání nejdřív papírú(O.K) a pak jsme sedli do auta a papoušek si přelezl do mé přepravky(žádné z ruky na ruku nebo z prstu na prst) a pak vyrovnání a pak se pokecalo, byli to starší příjemný manželé a pak jsme šli svou cestou. A druhý den se zjistilo, že je to “trochu divočák” a že má ostrý zobáček. Takže žádné mazlení jistě neměl, jen kontakt při dokrmení ve volieře, ale jelikož jsem hlava tvrdá dubová, tak jsem ho nechtěl vracet nebo jinak je to velký krasavec bez chyby. Asi každý den jsem toho litoval a rozčiloval se nebo kousance hezky přibývaly, ale doufal jsem a teď věřím, že jsem udělal moc dobře nebo má rok a půl a u nás bude rok až v říjnu a je z něj kabrňák-mluví spoustu slov(ahoj, své jméno, jméno přítelkyně, kubíček papat, kubíček miláček, dej hlavičku, dej pusinku) a k tomu zvuky a pískání, přiletí na zavolání, pusinkuje a navíc je hezky mazanej nebo moc dobře ví, když něco provede. Ale zase, kde byla chyba, no opět na mé straně!  Neměl jsem souhlasit s předáváním z přepravky do přepravky a v tom autě měli ukázat jak se s ním mazlí. Ale až po boji je každý generál.

No proč jsem to takhle rozepsal? Nebo jak je vidět, každý se učí celý život a i příjemný manželé můžou hodně skrývat a že není chovatel jako chovatel a je na místě si zjistit co nejvíc informací. Tak možná to někdy někomu pomůže.   S pozdravem Zappe 

Lada1960
Lada1960 01.07.2025, 22:53:34 xxx.xxx.142.172

Moc děkuji za zajímavé příspěvky. 

Co člověk, to nějaká zkušenost. 

Ale musím se ohradit. Zverimex mě nevadí, ani zaměstnanci.Rád tam zajdu . Ale třeba Andulku bych tam nekoupil ani omylem. Mám své představy a nároky. Ani Bazoš mi nepomohl. A to jsem tam měl inzerát půl roku. 

Rovněž máte pravdu, že i chovatelé jsou různí. Některé zkušenosti jsou hrozné. 

A to se já vůbec nemohu srovnávat s takovým chovatelem jako je pan Zappe. 

Bylo to jen štěstí, že jsem narazil s manželkou na borce, který chová 1200 Výstavních Andulek. Tomu jsem řekl své priority, jako barvu,pohlaví a stáří. 

Všem přeji dobrý chov. 

Anonymní (neregistrovaný) 02.07.2025, 01:52:52 xxx.xxx.10.252

Doplňuji že zverimexy (řetězce) neberou zvířata od drobnochovatelů ale mají své velkododavatele pro celý řetězec. Výjimky se najdou ale pravidlem nejsou.

Anonymní (neregistrovaný) 02.07.2025, 10:16:30 xxx.xxx.141.100
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lada1960 z 01.07.2025, 22:53:34

Měl jste na bazosi pul roku že koupíte andulku? A nikdo se Vám neozval? No lidi jsou různí (divní). Že pane Lado. A těch 1200 andulek bych chtěl vidět to nemá ani Groda.

Lada1960
Lada1960 02.07.2025, 12:27:40 xxx.xxx.17.42
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.07.2025, 10:16:30

Trefil jste se. Je to on. Sám mě to řekl. Nemám důvod lhát.

Ten opalín je od něho. 

Obrázek
zjarda
zjarda správce
02.07.2025, 17:34:37 xxx:xxx.565f:f119

Ty brďo, tak to se Vám opravdu povedlo👍 I když je nám jasné, že to nebude špičkový kousek, to by málokdo zaplatil, ale i tak je to moc hezké nebo p.Groda je světová špička. Zajímalo by mě na kolik vyšla? Čistá zvědavost, ovšem když to není tajné🤔. A mimochodem, ten počet u něho je úplně reální. Zappe 

https://share.google/P81TVfzfkdttQn3GA

https://share.google/NMAC9sdJyh9nuujWZ

Anonymní (neregistrovaný) 02.07.2025, 18:20:12 xxx.xxx.141.100

Nic proti přeju mu to, ale za mě nuda dělat celý život jen a pouze výstavní andulky. No proti gustu žádný disputat.

Lada1960
Lada1960 02.07.2025, 20:58:46 xxx.xxx.142.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 02.07.2025, 17:34:37

Zdravím Vás, 

Ale tady přece nejde o špičkový  kousek. To, že  mi splnil pán Groda papouška je náhoda. Vůbec jsem nevěděl, s kým mluvíme. Choval se příjemně, možná před mojí ženou. Nevím)).

Vyzvídal co chceme a druhý den byl papoušek dovezen. Dal jsem půl litru  mojí slivovice, a chtěl tisíc korun. 

Po půl roce, příjemná tečka. 

Jsem s ním v kontaktu přes Wapcap. 

Hezký večer přeji. 

Lada1960
Lada1960 02.07.2025, 21:04:05 xxx.xxx.142.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.07.2025, 18:20:12

Hezký večer, ale když to tak se vezme, proč ne. 

Znám spoustu lidí, co mají hodně koníčků a všechno dělají napůl nebo mizerně. A  on se snaží. Tak mu to přejme. 

Lada1960
Lada1960 02.07.2025, 22:22:36 xxx.xxx.142.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 02.07.2025, 17:34:37

Jelikož vím, z článků, že jste dobrý chovatel, tak Vám posílám fotky rodičů toho prcka. Teď má okolo 60 dní. 

Obrázek Obrázek
zjarda
zjarda správce
02.07.2025, 22:51:12 xxx:xxx.aa44:b90d

Moc děkuji a teda rodiče - klobouček dolů👍 a hlavně ten sameček. U Vašeho by to chtělo fotku ze předu, ale ještě bude přepelichávat… ale podíval bych se na jeho masku.   Zappe 

Lupus4
Lupus4 03.07.2025, 18:20:01 xxx:xxx.ded7:ec5b
Lada1960:

Zdravím Vás, 

Ale tady přece nejde o špičkový  kousek. To, že  mi splnil pán Groda papouška je náhoda. Vůbec jsem nevěděl, s kým mluvíme. Choval se příjemně, možná před mojí ženou. Nevím)).

Vyzvídal co chceme a druhý den byl papoušek dovezen. Dal jsem půl litru  mojí slivovice, a chtěl tisíc korun. 

Po půl roce, příjemná tečka. 

Jsem s ním v kontaktu přes Wapcap. 

Hezký večer přeji. 

Nechci vám kazit radost, ALE výstavní anče jsou oproti "obyčejným" daleko méně vitální - jestli "dá" 5 let budete mít štěstí…

Sám Láďa G. už se i zasazoval o zmírnění “extrémů” u postavových andul, páč již léta to stále více směřuje k “týrání chovem”. Pokud jste chtěl “výstaváka” pak bych se přiklonil spíše k "barevným" výstavním andulám …kde tělesný rámec NENÍ proti vitalitě a jsou zdravé.

Ps. to říkám jako majitel i chovatel dnes již 14ti letého obyčejného 1,0 lutina,který byl v chovu do 7 let a pak jsem s chovem skončil a  nechal si ho  s jeho tátou už jen na dožití…po té, co mu taťka uhynul (v 11ti) jsem si vždy od kamaráda bral  jeho nejstarší kusy, aby nebyl sám, loni na podzim dostal společnost už po 3., a zatím je neustále všechny přežívá… 😉

zjarda
zjarda správce
03.07.2025, 19:38:18 xxx:xxx.eec3:edd4

S tou “dlouhověkostí”, tak to je pravda, bohužel. Ale zase na druhou stranu, budou mít krásného i když né moc akčního společníka. Všechno má své pro a proti.   Zappe 

Lada1960
Lada1960 03.07.2025, 20:20:26 xxx.xxx.142.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 03.07.2025, 18:20:01

Zdravím, já Vám věřím. I podvraťáci u psů jsou vitálnější. 

Ale radost je prostě radost. Mám 65,možná mě přežijí. 

Hezký večer přeji. 

Lada1960
Lada1960 03.07.2025, 20:41:58 xxx.xxx.142.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 02.07.2025, 22:51:12

Zdravím Vás, tak jsem vyfotil toho rošťáka. Asi jsem měl poslechnout Grodu a samičce koupit ročáka. V srpnu bude mít 2 roky a mladý furt otravuje, tak neustále létá k nám a odpočívá na rameni. 

Ale bál jsem se, že si nezvykne. 

Tak to zhodnoťte. Mě jako amatérovi s líbí. Jasně,pan měl pravdu. Ale to se týká všech zvířat. To šlechtění přináší problémy.

Děkuji, pozdravem Láďa.    

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
zjarda
zjarda správce
03.07.2025, 22:40:05 xxx:xxx.27a8:5a65

Zdravím,  tak jste spokojen a to je důležité, pak není co řešit 👍

Bude s něho hezký sameček. Výstavní hledisko Vás asi nezajímá a kolik bodů by teď získal, tak to by byla loterie, ale p.Groda to jistě už ví teď.

Zatím má nesouměrnou masku, foto č.4 a 5 levá strana, ale to se může zlepšit, když přepelichá. Jinak se tomu pomůže pinzetou. Přeji hodně zdaru a radosti.  S pozdravem Zappe 

zjarda
zjarda správce
04.07.2025, 13:48:42 xxx.xxx.139.178
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lada1960 z 03.07.2025, 20:41:58

Ještě jsem zapomněl, že vidím v kleci umělé bidlo a nějaké to lano…není to dobré a je to i nebezpečné.   Zappe 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.