Aktuálně: 2 759 inzerátů261 227 diskuzních příspěvků19 163 uživatelů

Rekreační ježdění

AdrianaD (neregistrovaný) 07.07.2025, 13:40:32 xxx.xxx.46.57

Ahoj. 

Doporučíte mi nějakyho koníka menšího rámce na rekreační ježdění? Nekonfliktní povaha, k dětem tolerantní. Může být i pony. Děkuji, 

Buggyra
Buggyra 08.07.2025, 09:31:28 xxx.xxx.198.226

No tak nějak jakýkoli koník menšího rámce. Výčet plemen najdete v nějakém atlasu koní… Konfliktnost, vztah k dětem, jezditelnost, to bude u koní s menším rámcem spíš otázka individuální povahy a nastavení jedince. Pak záleží na vašem rozpočtu a dalších parametrech, jako je management a osobní preference.

kometa
kometa správce
08.07.2025, 09:39:14 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele AdrianaD z 07.07.2025, 13:40:32

Doporučíte mi nějakyho koníka menšího rámce na rekreační ježdění?

To nejde. Nekupujete pračku, ale živého tvora s individualitou. Menší rámec - hafling, QH, menší teplokrevník, fjord… Viz Buggyra, plemen je mnoho.

Budete muset objet a vyzkoušet spoustu koní. A i tak můžete být po koupi překvapeni.

Z vašeho dotazu mám pocit, že o koních moc nevíte a zkušeností taky moc nemáte. Nebo se pletu?

Verun
Verun 08.07.2025, 18:32:00 xxx.xxx.220.9

A poníci nebo menší primitivní plemena mají i specifické nároky na menežment….buď opravdu musí pracovat nebo ho musíte omezovat na stravě …viz. schvácený poník  .

kometa
kometa správce
08.07.2025, 19:10:41 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 08.07.2025, 18:32:00

+ spousta dalších věcí, které souvisí s držením koně (poně).

Mně přijde, že zadavatelka je v tomto ohledu dost nepolíbená. Třeba mě vyvede z omylu.

Kallisto
Kallisto 09.07.2025, 06:58:12 xxx.xxx.217.242

Já doufala že na to nikdo nebude odpovídat. 😄

Takový dotaz položí někdo, kdo o koních moc neví. Pak ho nemá mít.

Jezděte si vozit zadečky někam do stáje a naberte zkušenosti. Pak uvažujte o vlastním koni. 

Verun
Verun 09.07.2025, 12:48:28 xxx:xxx.55d5:16e9
Kallisto:

Já doufala že na to nikdo nebude odpovídat. 😄

Takový dotaz položí někdo, kdo o koních moc neví. Pak ho nemá mít.

Jezděte si vozit zadečky někam do stáje a naberte zkušenosti. Pak uvažujte o vlastním koni. 

Trocha strachu neuškodí😜

kometa
kometa správce
09.07.2025, 15:48:39 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kallisto z 09.07.2025, 06:58:12

Takový dotaz položí někdo, kdo o koních moc neví

To si myslím nejenom já. Ale možná se nad našimi odpověďmi dotyčná zamyslí. Nebo ne.

Zpětnou vazbu zatím nemáme.

AdrianaD (neregistrovaný) 11.07.2025, 10:48:19 xxx.xxx.46.57

Když už nikdo, tak aspoň umělá inteligence mi poradila. Bez protivných řečí, stručně, ochotně, mile:

Ahoj! Ráda ti pomůžu. Pokud hledáš menšího koně nebo ponyho pro rekreační ježdění, ideálně s nekonfliktní povahou a vhodného i k dětem, tady je pár osvědčených plemen a typů: 

🐴  1. Hafling (Haflinger) 

Výška: cca 135–150 cm Povaha: klidný, spolehlivý, přátelský Vhodný pro: děti i dospělé, rekreaci, lehčí práci Plusy: silný, nenáročný, dobře se hodí pro začátečníky 

🐴 2. Hucul 

Výška: cca 130–145 cm Povaha: klidný, houževnatý, dobře ovladatelný Vhodný pro: děti, rekreační ježdění, jízdu v terénu Plusy: velmi odolný, nenáročný, skvělý pro přírodu 

🐴 3. Welsh pony (sekce C nebo D) 

Výška: sekce C: do 137 cm, sekce D (Cob): cca 137–148 cm Povaha: inteligentní, učenlivý, často jemný k dětem Vhodný pro: děti i menší dospělé Plusy: elegantní, všestranný, často s pěkným pohybem 

🐴 4. Shetland pony (pro malé děti) 

Výška: cca 90–107 cm Povaha: často velmi klidný, ale někdy paličatý (vhodný pro vedení zkušenější osobou) Vhodný pro: malé děti na vodění, hippoterapii Plusy: nenáročný, silný na svou velikost 

🐴 5. Fjordský kůň 

Výška: cca 135–150 cm Povaha: extrémně klidný, ochotný, "pan učitel" Vhodný pro: i úplné začátečníky, skvělý k dětem Plusy: robustní, má silnou konstituci a dobrou výdrž 

Pokud máš omezený prostor nebo bude koník víc stál s dětmi a jen občas ježděný, velmi vhodný může být i kříženec ponyho a haflinga nebo hucula – často kombinují dobrou povahu a rozumnou velikost. Chceš, abych ti pomohla najít konkrétního jedince na prodej v Česku nebo poradit, na co si dát pozor při koupi?

Zrzavci
Zrzavci 11.07.2025, 11:02:05 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele AdrianaD z 11.07.2025, 10:48:19

Škoda, že Vám taky umělotina nedala nalejvárnu o tom, o čem držení, a vlastnictví koně ve skutečnosti je. Protože to je to hlavní. Tak snad Vám pak také poradí s příchozími problémy a tím, jak následně koně udat, až si s ním nebudete vědět rady.

Zrzavci
Zrzavci 11.07.2025, 11:23:03 xxx.xxx.226.62

Zadavatelko - jen ještě - asi se Vás to netkne, ale oni mají pravdu a s trochou pokory a zájmu byste tady bývala byla načerpala tolik informací, že Vám je drahá umělotina nikdy nedokáže dát. protože nemá ani ň ze zkušeností těch, kteří se tady pohybují. Ale to jen tak mimo, pokud sem tedy vůbec nahlédnete a pokud by Vás vůbec tohle moje “moudro” oslovilo. 

Sardullah
Sardullah 11.07.2025, 12:04:47 xxx.xxx.189.104
»

A zmiňuje taky umělá inteligence, že něco jiného je popis povahy plemene a něco jiného je konkrétní jedinec v reálu?

Chci tím říct, že nevím, jaké a kolik máte osobní zkušenosti s koňmi, ale ne vždycky všechno je tak jako na papíře. Ale to je teda bohužel jen moje osobní zkušenost z dob, kdy žádná AI nebyla…třeba dnes, když AI ví vše, tak je to jinak.

Ono někdy úplně stačí, že v průběhu života koně někdo “zkazí” a pak místo hodného koníka vhodného k dětem, mírného, máte pěknýho rapla nebo koníka, co v některých situacích reaguje nepředvídatelně nepříjemně pro člověka…a na takového koně povětšinou začátečník nestačí. Nebo jen koně, který když pozná, že člověk je začátečník, tak zkouší co může a co ne…

Ale nic, já strávila denně u koní pouze několik let před hodně dlouhou dobou, tak dnes už je možná vše jinak a zástupci koňských plemen mají povahy přesně takové jako jejich popisy v atlasu plemen.😉

Arbora
Arbora 11.07.2025, 12:58:12 xxx:xxx.88f6:fb21

No, hlavne, kôň pre decká nie je niečo, čím sa kone rodia. To chce výchovu, výcvik, v niektorých prípadoch aj šlachtenie. Je to niečo, čo sa vyvažuje zlatom. A keď to má celé riadiť osoba, ktorá o koňoch vie málo, tak tak ten kôň bude pre deti možno tak pol roka, kým nezistí, že s ním fakt nikto normálny nepracuje. A nič z toho žiadna plemenná príslušnosť nezaručuje, vo väčšine prípadov je to naozaj individuálne. 

Takže aj tak vám nezostane nič iné, len nabrať dostatok skúseností, aby ste si dokázali niečo zadovážiť, alebo si zaplatiť človeka, ktorý to bude robiť pre vás. 

Buggyra
Buggyra 11.07.2025, 13:34:18 xxx.xxx.198.226
»

No vidíte, šikovná, v podstatě to je ten atlas plemen, o kterém jsem psala 🙂👍

Tak teď už jen drobnost -  zvážit kvalifikovaně všechny ty ostatní okolnosti … 

Kallisto
Kallisto 11.07.2025, 14:26:04 xxx.xxx.217.242

Až budete fňukat, že se vám kůň vytrhává na vodítku, nechce stát u úvazu, kope po repelentu, zdrhá před děckem když pro něj jde do výběhu, kouše nebo má koliku, nežere nebo má schvácená kopyta tak se na radu taky běžte ptát AI jo?

kometa
kometa správce
11.07.2025, 14:30:32 xxx.xxx.147.163
»

aspoň umělá inteligence mi poradila. Bez protivných řečí, stručně, ochotně, mile:

Skvěle! A bude s vámi ta AI, až si půjdete vybírat koně? Pozná, jak se starý, jestli nekulhá, není dušný, jestli nechodí po předku nebo prohnutý v zádech?

A bude na vás dohlížet, jestli na koni sedíte tak, abyste mu nevadila a dáváte korektní pomůcky?

A poradí, až se vám kůň “rozbije”? Jako, že s vaším přístupem se to dříve nebo později stane. Spíš teda dříve.

A víte co? To všechno bude váš problém. Možná vás ani moc nezmrzačí.

Jo a kůň podle vašich představ začíná tak na 150 000. A kvalitní ustájení na 8 000. + samozřejmě podkovář, veterinář a různé další drobnosti.

Ale možná jste taky výplod AI.

kometa
kometa správce
11.07.2025, 15:08:28 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.07.2025, 14:30:32

Edit - je starý.

kometa
kometa správce
11.07.2025, 20:02:11 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kallisto z 11.07.2025, 14:26:04

má koliku, nežere nebo má schvácená kopyta tak se na radu taky běžte ptát AI jo?

Jenže to by zadavatelka musela v první řadě poznat, že je kůň schvácený nebo má koliku. Což je v případě nulových zkušeností poněkud problém.

Sardullah
Sardullah 11.07.2025, 20:23:57 xxx.xxx.221.216

Mně někdy přijde, že čím míň zkušeností, tak tím víc si to lidi představujou jak Hurvínek válku.

A to teda nic ve zlým…tak myslím, že romantické představy měla spousta z nás, než zakusila, co je to život u koní, s koněm…co to všechno obnáší.

-Elvira-
-Elvira- 15.07.2025, 06:44:03 xxx:xxx.de31:b376
AdrianaD:

Když už nikdo, tak aspoň umělá inteligence mi poradila. Bez protivných řečí, stručně, ochotně, mile:

Ahoj! Ráda ti pomůžu. Pokud hledáš menšího koně nebo ponyho pro rekreační ježdění, ideálně s nekonfliktní povahou a vhodného i k dětem, tady je pár osvědčených plemen a typů: 

🐴  1. Hafling (Haflinger) 

Výška: cca 135–150 cm Povaha: klidný, spolehlivý, přátelský Vhodný pro: děti i dospělé, rekreaci, lehčí práci Plusy: silný, nenáročný, dobře se hodí pro začátečníky 

🐴 2. Hucul 

Výška: cca 130–145 cm Povaha: klidný, houževnatý, dobře ovladatelný Vhodný pro: děti, rekreační ježdění, jízdu v terénu Plusy: velmi odolný, nenáročný, skvělý pro přírodu 

🐴 3. Welsh pony (sekce C nebo D) 

Výška: sekce C: do 137 cm, sekce D (Cob): cca 137–148 cm Povaha: inteligentní, učenlivý, často jemný k dětem Vhodný pro: děti i menší dospělé Plusy: elegantní, všestranný, často s pěkným pohybem 

🐴 4. Shetland pony (pro malé děti) 

Výška: cca 90–107 cm Povaha: často velmi klidný, ale někdy paličatý (vhodný pro vedení zkušenější osobou) Vhodný pro: malé děti na vodění, hippoterapii Plusy: nenáročný, silný na svou velikost 

🐴 5. Fjordský kůň 

Výška: cca 135–150 cm Povaha: extrémně klidný, ochotný, "pan učitel" Vhodný pro: i úplné začátečníky, skvělý k dětem Plusy: robustní, má silnou konstituci a dobrou výdrž 

Pokud máš omezený prostor nebo bude koník víc stál s dětmi a jen občas ježděný, velmi vhodný může být i kříženec ponyho a haflinga nebo hucula – často kombinují dobrou povahu a rozumnou velikost. Chceš, abych ti pomohla najít konkrétního jedince na prodej v Česku nebo poradit, na co si dát pozor při koupi?

1. hafling - jeden exemplář se mi prošel po ledvinách, druhý byl sice pro děti, ale na páce a ve 20 letech věku 

2. hucul - skvělý, inteligentní, samostatný, potřebuje vědět, že jeho člověk ví

3. Welsh pony - nevím proč, ale napadlo mě uiiiii, bývají dost vzrušiví

4. shetland - úplně mimo ostatní, dospělý to nepřijezdí

5. Fjord - taková kombinace hucula s haflingem, a jak mají krátký krk, tak odtáhnou na vidítku i dospělého chlapa

Jo a všechno to jsou snadno krmitelná plemena, trpící na obezitu, schvácení, v běžném ustájení často nereálné jim zajistit správný management. U huculů tu dámy řeší muchařinu. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.