Jak se na konci ledna staráte o kondici koní, už pomalu zvyšujete zátěž před jarem, nebo ještě jedete zimní režim? Řešíte už přechod ze zimního krmení na jarní? Měníte už teď dávky, nebo ještě ne?
Přechod ze zimy do jara
My to dělávali u hobby koní až tak v březnu, dubnu. Pokud nemáte nějaký speciální důvod spěchat, máte ještě fúru času.
Jakékoli doplňky na podporu přelínání je dobré dávat od začátku ledna 🙂 Já jinak mezi zimou a jarem rozdíl nedělám, začnu měnit nějak víc kyblíčkový příkrm (ubírat) až když pořádně roste tráva. Ale my máme flákací koně.
Objednala jsem ostropestřec výlisky(nebyly konopné,tak jsem si řekla, že vemu tydle ke lněným a rovnou si udělá kobyla detox)
Za mesíc dokoupím nejaký jíl až bude ta travička…jinak dávka do kyblíčku je v základu v zimě / létě stejná.(Plechacek nutistaru .plechacek nova Equi)
Ehm, jar??
První jarní den za 50 dnů…. To je ještě sakra daleko…
Za mne je otázka, o jakém koni se bavíme, jak starý je a jak moc energetický výdej má atp. Ale u normálního hobby v “produktivním věku” průměrného zdraví není nutné vymýšlet žádné kraviny, pokud je v sezoně pastva případně plus seno a v zimě hlavně to kvalitní seno, pokud se nepase stařina, tak je základem příkrmu minerálka + něco nízko energetického, do čeho to zamícháte 😀 některé letní měsíce, když je bohatá pastva, ani minerálku nedávám, stává se mi, že je kůň tak přesycený, že to prostě nechce žrát a začnu to krmit až třeba zas od září/října 😀 nicméně tohle je základ po celý rok. Jelikož mám koně 24/7, tak v druhé půlce zimy začnu přidávat kukrkumu s pepřem a s olejem, která mimo jiné nakopává imunitu, no a pak to časem třeba od konce února vyměním za živý uhlík. No a samozřejmě to můžete podpořit jarní přelínání i kvalitními oleji, to už je na Vašem rozhodnutí, jinak já tu kurkumu míchám do nejlevnějšího obyč slunečnicového stolního a taky to funguje.
Víc nemá moc smyls hrotit, no a v jednoduchosti je krása.