Odpověď na příspěvek uživatele -Elvira- z 15.07.2025, 06:44:03
druhý byl sice pro děti
Já znám haflingy z turistických jízdáren, takže dost zkažení. Všichni byli tankoidní, pod sedlem i na lonži. Když se rozhodli odejít, šli. Neudržela ani metráková kolegyně, a to měla kobyla uzdečku.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 15.07.2025, 08:00:11
Po mně se bába prošla v 25 letech, když odešla s pubertálním dítětem z jízdárny a já jí to chtěla překazit. Osobní prostor pro ni bylo sprosté slovo. Ale šla klidně, žádné zběsilé pohyby nebo vzdušné kreace. Prostě pro děti 😂
Z turistické jízdárny nebyla, ale zkušenou a spravedlivou ruku asi v mládí nepoznala. Na druhou stranu, venku ani s dítětem neřešila kudy má jít, prostě šla. Nelekala se, nepanikařila. Vždycky byla jistota, že radši se začne pást, než aby někam zběsile letěla.
Obecně jsem vypozorovala, že nejlepší volbou na ježdění pro začátečníka valach, kříženec chlaďase s teplokrevníkem, nezkažený a ideálně ve věku 15+. A pak to sem tam bývají i vysloužilí valaši A1/1, ideálně taky aspoň 12+, ale tam opravdu záleží na jedinci.
Tohle na plemeni nestojí. Jinak se bavím o situaci, kdy začátečník chodí jezdit, ne že koně sám drží. Stále si to řada lidí neuvědomuje, ale chov koně je velmi náročná záležitost, jak na finance, tak znalosti. Znám řadu majitelů, kteří nechtěně a vlastní nevědomostí způsobili svému koni nemoc, kterou si ponese už do konce života (jako je např. dušnost nebo vředy). A to s etřeba ani o úplně začátečníky nejednalo, často už několik let u koní byli. Dokonce mám teď čerstvou zkušenost s dospělou ženou, která je už x let u koní a asi rok a půl vlastní postupně odrůstající hříbě. Na podzim řešila, jak se vlastně odčervuje a v jakém schématu a tak měsíc zpět se ptala, co je to vlastěn ataxie. Tvl. No a nadstavba tohoto všeho je ježdění, pokud koně bude jezdit jenom začátečník, je to všechno dočasně. Pod “vedením” pouze začátečníka se ten kůň jezdecky rozpadne. S tou AI jste teda pobavila, doufám, že je to celý jenom provokace na rozčeření vody, jako já jí používám taky a dost, ale takhle nekriticky přebírat její vyjádření, s tím jsem s e ještě nesetkala, tak snad jen prudíte 😀
Odpověď na příspěvek uživatele -Elvira- z 15.07.2025, 06:44:03
Jo a všechno to jsou snadno krmitelná plemena, trpící na obezitu, schvácení, v běžném ustájení často nereálné jim zajistit správný management.
Tady bych si dovolila oponovat. Situace se za posledních 10 let fakt HODNĚ posunula dopředu, a to říkám jako majitel dobře krmitelného zvířete, naštěstí ne takového, který tloustne ze vzduchu. Je pravdou, že počet ustájení, která se vyloženě zaměřují na koni náchylné k laminitis, tloustnutí atd., je stále méně než více, ale vybrat se dá. Majitel se na to musí akorát zaměřit, ale v době, kdy je nejpopulárnějším plemenem andalusan a irský kob (i když oba rozdílné konstituce, oba z krajin chudých na pastvu nebo na její vydatnost, čili náchylní na přežrání z hrstky ničeho a na následné schvácení), ta poptávka je a ustajovatelé už dost reagují.
Kometo, já jsem ještě pořád optimista a potkávám samé fajn mladé lidi 15 - 25, ale mám kamarádku učitelku z učiliště a ta už teda taky ztratila naděj, a to jí není ani 40 😀
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 17.07.2025, 14:57:02
Tak na učilišti bych ztratila naději asi taky hodně brzo. Zaplať pánbůh za naše středoškoláky - ti hlavu přece jenom občas používají a ruce taky. A dá se s nimi mluvit.