Myslim,ze mas docela problem…. Neni normalni kone porad v kroku drzet. Pokud to delas a nezlepsuje se to, za chvilku ho proste neudrzis. Zkusila bych ted chvilku nejezdit, chodit na ruce a hlavne hledat trenera nebo nekoho zkusenejsiho (klidne treba kamosku, ale at ma licenci). Sama si nepomuzes.
Kůň obecně zrychluje většinou z diskomfortu. Překážející jezdec, nedůvěra v jezdce, vlastní fyzické problémy a bolest, nepadnoucí výstroj, blablabla.
Pokud to není fejk, tak se Vy vraťte do jezdecké školy a koně nechte přejezdit někým zkušeným, kdo zároveň odhadne všechny koňovy problémy. No a to je běh na dlouhou trať, měsíce až roky, obzvlášť u výcviku nezkušeného jezdce. Až budete jezdit jakž takž, tak si najděte dobrého trenéra a jezděte pod jeho vedením.
Licence není zárukou vůbec ničeho, licenci udělá jouda co přeskáče parkurek, případně nepřeskáče tak má jen drezurní licenci. Ale tihle lidi si s jakýmkoliv problémovým chováním vůbec nemusí umět poradit. Licence se dělá už z podstaty na zkušeném klidném koni, tihle lidi nemusí umět krom toho v podstatě vůbec nic.
Pokud nebyla myšlena alespoň cvičitelská nebo lépe trenérská licence, tam už to jakýs takýs smysl dává.
Tak co to video, bude nebude?
Bez něj nemůžem poradit jestli je to chyba ve výcviku koně, nebo je jelito jezdec…
Odpověď na příspěvek uživatele Kallisto z 23.07.2025, 13:09:44
No, nejspíš se odpovědi nedočkáme. Nenabídli jsme rychlé a instantní řešení - zmáčkni tenhle čudlík a problém je vyřešen.
Na mě to působí (pokud to teda není troll), že zadavatelka má doma jednoho koně a moc koukala na romantické filmy o koních.
Já teda nikdy nejezdila takhle na divoko, vždycky to bylo v rámci oddílu a pod dohledem člověka znalého. Jako jo - jezdila jsem časem samostatně ven - ale to už jsem nebyla úplný začátečník a jelito. A kůň byl přiježděný a spolehlivý.
Licenci jsem psala ja. Prijde mi, ze naroky na licenci za posledni roky dost pokrocily (ve srovnani napr. s dobou po roce 2000) a vysledek casto odpovida slusnemu Z. Takovi jezdci uz byvaji schopni zvladnout radu problemu. A hlavne jsem to myslela jako praktickou pouzitelnou radu. Samozrejme muzu napsat,ze si ma sehnat cloveka s cvicitelakem/trenerskou licenci, dobrymi referencemi… Ale pochybuju,ze tohle zadavatelce pomuze, kdyz si ocividne prisla spis pro radu typu „zaklon se” 🙂
Koník je pravděpodobně výcvikem nepolíbený.Nevi ,co má dělat.jak se chova,když odhlédnu od nějakého diskomfortu-sedlo,bolest. Tady nepomůže žádná instantní rada,než dát koně vycvičit někomu,kdo to umí, a samořejmě už to někdy dělal.