Zdravím. Mám ročního samca. Kvalitní kus a bylo po něm spoustu mladých. Kámošovi uhynul jeho samec a tak sem mu ho na pár dnů pučil. A teď jakoby se mu tam něco stalo. Najednou kryje špatně. Sice se snaží, skáče ale netrefuje se. Je možné, že by se mu u kamaráda něco stalo nebo se mohl z ničeho nic tak pohoršit? Děkuji za nápady.
A jsou samice v říji? Je doba línání ,samice v říji nebývají,ještě tak ty mladé a také samci v době intenzívního línání často moc neskáčí,dokonce mohou být i dočasně neplodní. Také samce prohlédněte,jestli se u souseda nenakazil třeba syfilis,dravčíkem,svrabem.Samce bych tedy nikdy nepůjčila ani cizí samice nepřipouštěla už z toho důvodu,že si mohu něco zanést do svého chovu i třeba jen "jiné" kokcidie než mám doma způsobit si ve svém chovu problémy.
Odpověď na příspěvek uživatele Amber z 18.08.2025, 11:33:00
Berte to jako lekci, že samec se zásadně nepůjčuje a ani se nemá nechávat připouštět cizí samice. Modlete se, aby vám už nějakým svinstvem nenakazil vaše vlastní samice, cokoli z toho, co Acher jmenovala se v chovu rychle rozšíří a špatně se toho zbavuje.
Odpověď na příspěvek uživatele Amber z 19.08.2025, 11:18:08
Možná to ale není tak dramatické. Klidně se mohlo stát, že kámoš samci podstrojoval (třeba abyste neřek, že u něj hladověl) a milý samec ztloustnul. K tomu to línání a prostě ne úplně ideální období a výsledek se dostavil. Dejte mu pár dní dietu seno a vodu a vyčkejte pár dní. Nejspíš se to zase spraví samo. Držím palce!
Bohužel se řada lidí mylně domnívá, že při jakýchkoliv problémech je nejlepší nechat zvíře zhubnout.Jenže to není pravda.Pokud samec líná potřebuje naopak kvalitní krmení aby brzy přelínal. A pak hubený samec také skákat nebude. To je to samý jako hubené samice se nebudou ramlovat a nebudou zabřezávat. Zvíře má mít chovnou kondici a u samic je výhodnější i mírně vyšší váha.
Všiml jsem si jen já, že vyjádřením acher tady obyčejně končí debata?
Obecné kecy a konkrétní rada nikde. Přitom prostě ani tlusté ženy, ani mužové nebývají přeborníky v sexu, u zvířat je to stejné. Nemusím být králíkolog abych uměl vidět a chápat život kolem sebe. Co myslí ostatní? Mají ostatní nějaký názor nebo pořád ne? Je mi to jasné, B bude správnější, že? (a přece se točí! - tlustí neskáčou a když, tak jako když šu.á a nemá koule)
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 29.08.2025, 12:31:08
Já to už tak mám, že se mýlím jen zřídkakdy (jsem starý, zamlada tomu tak zdaleka nebylo). U včel určitě. A králíky znám, tedy nikoli přešlechtěné na parádu, ale stran užitkového chovu na maso, také velmi dobře. Proto vím, že skoro vždy je nejlepší to úplně nejjednodušší řešení.
Krátká dieta králíkovi ani většině lidí nikdy neublíží a také pohmatem po hřbetu se jasně pozná, zda mu lezou kosti ze zad nebo je dobře osvalený a nebo dokonce zatloustlý.
No a na včely má přímo devastující vliv stres, i když tak zvaný odborný včelařský mejnstrým se o stresu u včel vůbec nezmiňuje. Nikdy tu nečtu nic o stresu, napadlo vás tady, i moudrou acher, že dotyčný samec mohl být jen těžce rozhozený ze změny prostředí? Vlastně dvojí v krátké době, když byl půjčen a jen si tam zvyknul, zase ho vrátili a tudíž zase stres. I zvířata, jako lidi, jsou různá, některá jsou proti stresu odolnější, jiná méně.
Na těchto fórech je mrzuté, že tazatel obyčejně žádá radu, ale pak se neobtěžuje, co poděkovat, to vem čert, ale po čase sdělit jak věc dopadla. Pak jsou fora jen plkárny a přitom by se tu mohli lidé hodně naučit od sebe navzájem.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 29.08.2025, 16:50:45
Bohužel vám jak někdo oponuje jiným názorem,i když prověřený letitýmu zkušenostmi,tak to jsou hned přešlechtění králíci. A ty jste vy nechoval,ale určitě jste si je na výstavách kupoval, když jste tu psal s kolika plemeny máte zkušenost.Já mám zase zkušenost s tisíci těchto přešlechtěných králíků,které velice často po návratu z výstav připouštím. Oni právě ti přešlechtění králíci jsou vůči tomu stresu hodně odolní.
Malý dovětek,když mám radit někomu,kdo není v chovu králíků zběhlý a ještě ani nenapíše nic bližšího,nebudu radit tak aby to ublížilo zvířeti.Jak víte,že dotyčný pozná jestli je králík tlustý.A pokud je králík tlustý ,tak za pár dnů diety nezhubne,ale pokud je hubený,tak pár dnů diety už mu může uškodit.
Já bych dala králíka do karantény. Sledovala ho, jestli nevykazuje nějaké další patologické projevy nebo změny. Pořádně bych ho prohlédla. Pokud vypadá zdravě, snažila bych se mu dát dietu založenou na dostatku sena a přiměřeném množství (spíš měně než více) jádra, na které je zvyklý. Kdyby měl rozhašené trávení, mohlo by ho to srovnat. Dát mu trochu klidu a času, sledovat, kontrolovat, všímat si odchylek, zaznamenávat je a reagovat na ně. Buď se dá do kupy, nebo bude svíčková.
Od určité hodnoty (nejen finanční) zvířete stojí za úvahu návštěva veterináře.
Pokud mu fakt nic není, než že jen neskáče, odpočne si a skákat začne. Může být jen unavený, líná, den se zkracuje, stres taky může hrát roli, kdo ví v jakých podmínkách tam byl… Však sezona končí, ne každý odchovává zimní králíčata, a brzy zjara to může být zas jura.
No, a nebo ne. To poznáte časem. A proto se vyplatí věnovat zvýšenou pozornost a péči i ostatním králíkům, hlavně těm, kteří s ním přišli do kontaktu. Rušit celý chov kvůli jedné půjčce králíka by byla veliká škoda.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 29.08.2025, 17:01:02
Ovšem já to nenapsal jako rýpnutí. Ona věci zná, jen mi vadí, že píše, i když jsem jí upozornil a vysvětlil chybu, jako hotentot. Ovšem neochota vyjadřovat se ohleduplně, tak, aby to ostatní netahalo za oči a neiritovalo, neznamená, že není moudrá. Někteří lidé se snaží učit celý život, jiní mají na háku jak se jejich texty čtou ostatním. A v případě acher je to tak snadné, stačí za každým interpunkčním znaménkem vynechat jeden úhoz. Nic víc.
Moje máma, ročník 1920, víc než do základní školy musela na pole. Její máma (ročník 1891) prý říkávala, že když ve 14, až vyjde školu, půjde dělat do Prahy služku panstvu, tak nač marnit čas ve škole. Máma nedokázala bez chyb napsat holou větu. Přesto to byla nejmoudřejší máma na světě, moje maminka zlatá. Naučila mě nejvíc.
------------------
Varaxi, díky za váš názor.
------------------
Acher, mír do další války? No a k předmětnému samci, prostě samice holt skoro furt bolí hlava, co mi to jen připomíná?
A přitom se hledá vada u samce, ach jo! (a já bych ho, nelida, trápil hladem, viďte)