Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 26.08.2025, 07:51:46
Zlobíte se hezky, ale na špatnou osobu, protože jsem pouze popsal stav, jaký u nás aktučiálně je. Nikde nepíšu, že to od nich očekávám. Od státu, který mě nutí zaplatit zbytečné čipování mého psa, ale dál ho ten čip absolutně nezajímá a nijak s ním nepracuje bych se rád dočkal nějakého řešení!!! Za psa bez čipu mi hrozí pokuta, ale pes s čípem je státu úplně šumák. Rozhodně nemám v úmyslu platit za vklad do soukromých databází. Jestliže to umí provozovat někdo “na koleni”, tak nevidím důvod, proč to nespravuje stát. Jestli taková databáze jednou vznikne, tak bych po veterinární asistentce chtěl, aby bylo součástí provedeného čipování i vložení do databáze. Nemyslím, že způsobí kolabs ordinace, když při editaci el. karty psa, do které scanuje i číslo čipu a která obsahuje také kontaktní a identifikační údaje majitele přibyde jedno kliknutí navíc. P.S. na foto je můj zlepšovák identifikace čipovaných psů. Funguje úplně skvěle, není třeba čtečka čipů a kromě MP Slaný to zvládne úplně každý. 🙂
Když už se to nakouslo, tak narozdíl od psů dává čipování koček opravdu smysl! Bohužel je u nás obrovský rozdíl v počtu odložených a toulavých psů a koček. Mezi držiteli koček je taky bohužel poměrně dost nezodpovědných, neohleduplných a arogantních lidí, což je v kombinaci s reprodukční schopností koček důvodem stavu, který u nás aktuálně u koček máme. Kočičí útulky praskají ve švech, probíhají akce na odchyty a kastrace toulavých a zdivočelých koček, ale nemá to téměř žádný efekt. Nezřídka až polovina koček odchycených při těchto akcích nejsou toulavé, ale jde o kočky, které majitelé vypouští na procházky do volnosti. Byl jsem svědkem, když se jeden takový rozčiloval jak si někdo vůbec může dovolit takhle omezovat jeho majetek a to ještě bylo štěstí, že nekastrovanou kočku nestihli vykastrovat.
To já být majitelem psa tak za to klidně zaplatím. Vždyť se to v celkových výdajích za psa ztratí. A je to jednorázová záležitost.
Ale spousta lidí za to právě platit nechce. Jako popravdě už se jim občas ani nedivím, i když já peněz vynaložených na svoje psy nelituju nikdy, spíš těch na jiné nesmysly nařízené státem.
Odpověď na příspěvek uživatele brandt z 26.08.2025, 10:09:36
Jj, na psech mám také známky….se jménem , tel.číslem i adresou. Věřím, že návratnost ztraceného psa se tím výrazně urychlí (než čekat na někoho, kdo má čtečku a o víkendech na registrech zpravidla nikdo není, takže čekat do pondělí….).
Ale jak jsem psala výše, pes (nebo jiné zvíře) přece stojí tolik peněz, že zrovna tenhle výdaj se ztratí.
To jsou ty principy 😅 Ale jako já to chápu. Já taky dám raději peníze tam, kde vím, že to k něčemu je. Popravdě bych byla úplně nejvíc pro, aby povinnost zavést psa do registru (kočku též) padla na chovatele. Ten ví (nebo by měl vědět), komu zvíře prodává. Údaje k registraci by měl mít. Když to začne fungovat už u zdroje, mohlo by to klapat.
Odpověď na příspěvek uživatele Odberryho z 26.08.2025, 12:59:15
U koček to nepůjde. Ne u těch (polo)venkovních, o které se spousta majitelů nestará a nechá je nekontrolovatelně množit. Tam je aplikace čipu nereálná, neb takové kočky jsou “ničí” A nemají původního chovatele.
U psa se majitel jakž takž dohledat dá, většina lidí je všímavých. Ale u koček?.
A ty “značkové” si majitelé hlídají, ty se moc toulat a množit nebudou. Neboli u nich čip postrádá vcelku smysl. Jako třeba u mě - mám kocoury striktně domácí. A samozřejmě kastrované.
Odpověď na příspěvek uživatele Odberryho z 26.08.2025, 12:59:15
To moc nefunguje, protože i když ten chovatel ví, komu psa prodal, nesmí nikomu dát kontaktní údaje, takže nálezce pak čeká až ten chovatel sám kontaktuje majitele. Prostě takhle přes prostředníka to funguje blbě. A kdyby ten chovatel psa nezaregistroval, zrušil telefon, prostě množka, tak by se pak jako dělo co?
Tohle vždycky musí být povinnost majitele, jinak by to nefungovalo ani omylem.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 26.08.2025, 14:05:04
Tak zas právě ty domácí miciny by čip mít mohly. Ona se může snadno dostat ven. Mě jednou takováhle domácí kočka s pp spadla skoro na hlavu. Vypadla nějakým lidem z druhého patra, pěkná ( až jsem byla v pokušení ). Skočila jsem po ní, než se vzpamatuje a uteče a dozvonila se po chvíli na majitele, ale kdyby nespadla přímo přede mě, nejspíš by jí už nenašli. Takováhle čičina z bytu se neumí vrátit, navíc jí všechno vyděsí, rychle se ztratí. Když má čip je šance ji dohledat.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 26.08.2025, 15:57:06
Upřímně, dost pochybuji, že by kdokoliv z naší vesnice chytal jakoukoliv kočku, aby zjistil, jestli má čip a komu patří. Ani já bych to neudělala. Prostě kočky se tady občas objevují. Jak je to na vesnici zvykem.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 26.08.2025, 17:19:50
Jasně, ale pěknou papírovou kočku obvykle někdo sebere, zvlášť když vypadá vyděšená. Pokud bude mít čip, tak jí vrátím - co taky s ní na vesnici. Když nebudu vědět čí je, klidně si jí nechám. Doma nebude, ale bude mít větší šanci než když se bude někde hladová toulat. Jednou jsme takhle měli nádherného briťáka. Čip neměl, koukala sem jestli ho někdo nehledá po vývěskách a dcera po internetu, ale majitele sme nenašli. Měli jsme ho asi 7let, ale byl už starší a umřel. Ale byl krásný a moc hodný, sympaťák.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 26.08.2025, 17:19:50
U nás to už není tak překočkované, jako bývalo. Ale pokud by podmínkou vlastnictví bylo čipování a registrace (ve smyslu není čip, tak kočka nemá majitele), tak by to strašně moc věcí usnadnilo. Protože nečipovanou kočku by bylo možné očkovat, odčervit, kastrovat…, bylo by možné do problému angažovat nějaký spolek atd. A u čipované by bylo možné žádat náhradu škod u majitelů.
Takže pokud by to fungovalo takhle, tak já jsem pro.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 26.08.2025, 20:50:35
U nás překočkováno taky není. Ale čipování mi zatím přijde jako sci-fi. Když to pořádně nefunguje ani u psů - pořád jsou inzeráty na prodej nečipovaných štěňat. A postih žádný.
Tak co si budem…s povinností čipovat psy, měla být povinnost i čip registrovat, protože pes s neregistrovaným čipem je furt anonymní a čip u něj vůbec neplní účel, kterým se prsil stát, že ten účel…dohledatelnost majitele..plnit bude. To, že nefunguje žádný centrální registr je na prdlačku a teda dost mě překvapuje, že za tu dobu, kdy je povinnost mít psa očipovaného, ještě nevznikl. Ale tak registry fungují…možná by stačilo vybrat jeden..udělat nějaký výběrko, že tenhle registr bude ten VYVOLENÝ, kam bude povinnost psa čipovat.
Je teda fakt, že když povinnost nastala, tak svoje berbeří důchodce už jsem nečipovala..ty už jsem ani neočkovala. Sára přežila bez čipu, po povinnosti mít čipovaného psa 5 měsíců A Jack asi rok.
Současné psy samozřejmě čipované mám a jsem ráda, že čipy existují, ne kvůlivá nějaké povinnosti, ale kvůlivá tomu, aby byl pes lépe dohledatelný. Moji psi mají sice na obojcích známu s adresou a telefonním čísle, protože kdyby se stalo, že je někdo najde, obyč člověk, co nemá čtečku, tak nemusí volat měšťáky a nebo psa vozit do útulku, ale zavolá mi nebo psa přivede a hotovson. Ale co kdyby se stalo, že někde obojek ztratí (jako je to nepravděpodobný, ale stát se může cokoliv) nebo nedejbože by se psi dostali nějak ze zahrady…doma obojky nenosí, tak pořád mají čip a policajti nebo útulek mě může neprodleně kontaktovat.
Jako moje finanční náklady na psy jsou velké…třeba oproti tomu, když má někdo malého voříška..než když někdo živí dva chlupatý mastodonty, plus cena papírového psa a o veterině u velkého psa ani nemluvím… nějaký poplatek za registraci čipu je v tom jako kapka v moři.
Co se týká koček, tak já kočku nemám, ale pokud bych měla, tak bych čipovala a registrovala čip taky…pokud bych chodila ven, tak to mi už v dnešní době přijde jako samozřejmost…u kočky domácí to sice vypadá jako zbytečnost, ale zase…co člověk ví…pojede s nějakou banalitou na veterinu a kočka mu nějakou špatnou konstalací hvězd na cestě z auta do ordinace zdrhne..
Máme takových databází různých zvířat, že databáze psů s čipem by se fakt ztratila. Stát eviduje desetitisíce ušních známek, tetování, čipů zvířat povinných, vyčlenit databázi čipů psů je pro ajťáka ve státní správě otázka půldne práce. Tak zůstává rozum stát, proč to už dávno není. Žádné výběrko by se nemuselo, ty databáze již dávno někdo spravuje a udržuje, jedny peníze.
Máme takových databází různých zvířat, že databáze psů s čipem by se fakt ztratila. Stát eviduje desetitisíce ušních známek, tetování, čipů zvířat povinných, vyčlenit databázi čipů psů je pro ajťáka ve státní správě otázka půldne práce. Tak zůstává rozum stát, proč to už dávno není. Žádné výběrko by se nemuselo, ty databáze již dávno někdo spravuje a udržuje, jedny peníze.
Já si říkám, že psích databazich je několik, vybrat jednu by znamenalo potopit ty ostatní, jestli v tom není nějaké lobby.
Já žiji na malé si a kolem mne překočkováno není, už se kastrují i lidi na vsi jsou osvícení a kastrují a to i ti staří nebo třeba zemědělci v kravíně. Celkově se vztah je kočkám zlepšil, hodně lidí je dokonce i léčí, což za mého mládí, a jsem mladá, nedělalo. Za mého mládí byly tlupy bezprizorních koček v zahrádkářských koloniích, kolem hřbitovů a kolem kravínů, hodně koček nemocná, to tu už není.
Popravdě, kastrační programy jsou fajn, ale také bych vyváděla, kdyby odchytli moje kočky, které sice kastrovaně jsou, ale mají přístup ven.
Kotě jsem sháněla letos a nakonec sehnala poblíž bydliště, ale trvalo zo dlouho, chtěla jsem obyč kočku a asi máme osvícene lidi a koťat bylo moc nebylo a když už, tak se mi nelíbila barva. Jak jsem projížděla i útulky, tak mi chodí různé novinky z kočičích útulků a jako jsem obří milovník koček, ale snad bych většinu těch zvířat v útulcích rovnou utrácela. Včechny ty koťata s vyžranýma očima od zánětu nebo těžce nemocné kočky, nějak nechápu, proč je trápit a udržovat za drahé peníze při životě, když za ty peníze by se nechalo pomoci mnoha zdravým kočkám.