Kakadu Růžoví si oblíbili švestky ale tím stylem, že dužninu okoušou a vyháží a pak si dlouho hrají s peckou. Je to pro ně bezpečné? Nevím jestli čerstvá pecka neobsahuje třeba uvnitř něco jedovatého. Díky.
A sakra, okamžitě jsem přestal s krmením a zjišťuji že je amygdalin i v mirabelkách. Prošel jsem voliéru a pecky švestek jsou rozlouplé, myslel jsem že to třeba nedokáží jak jsou tvrdé ale oni jo. Když jsou teď vpoho tak snad budou a tělo se jim pročistí.
Zdravím, tak švestky ani hrušky nedávám a hlavně ty švestky. Už ani nevím kde jsem to slyšel nebo četl, že švestky mají v sobě něco nevhodného a to i ve dřevě - nedávám ani na okus a hrušky podporují průjem. Jasně, že když žebral, tak jsem mu dal kousíček jako pamlsek🤭, ale švestky tak nějak vůbec. Pecky na zábavu(rod Poicephalus, Pionites, a.Kubánský, a.Sluneční, K.růžový a bílý, A.ararauna) a jen od třešní 1 max. 2, ale rozkousali je asi jen ary a kakaďáci u nich zmizeli a u ostatních jsem je vždy našel na dně. S pozdravem Zappe
S tím naděláte . Já dávám papouškům už přes 50 let trnky, blumy merunky, broskve celé i s peckama a nikdy nebyl žádný problém. Amazonani, žaci, alexandři velký i kakaduové. Pamatuji si , když jsme jako děcka pojídali sušené pecky s meruněk a nikomu se nikdy nic nestalo.
Souhlasím co jste napsal. I my jsme jako děti rozbíjeli pecky od meruněk a jak nám chutnalo. Ale to množství bych papouškům určitě nedal i když se nám nic nestalo. Také si myslím, že 1 - 2pecky, jim nemůžou ublížit a snad by nikoho nenapadlo jim to cpát po kilech a každý den. Zappe
Pokud vím, tak ve své domovině papoušci pojídají jíl, aby neutralizovali “jedy” z potravy.
Ano to je pravda, ale v chovech to je trochu jinak. Já používám jílové bloky, minerální písek s mušlemi a anýzem, sépie pravé i vápenné bloky, ale že by se papoušci na to “vrhali jako supi”, tak to nemůžu tvrdit. Občas rozdrtí jeden vápenný blok a pak dlouho, dlouho nic, pravé sépie mám i přímo od moře a to je asi tak nějak podobně a písek a jíl, tak to je minimum nebo spíš nic. Takže, kdyby se to přehnalo s těmi peckami, tak myslím, že problém by byl. Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 04.09.2025, 05:46:25
Myslím si, že pokud by potřebovali nějakou škodlivinu v těle eliminovat, pak by se do toho pustili. . Ale nepřu se, má te letité zkušenosti, já jen nakoukané z TV.