Aktuálně: 2 771 inzerátů260 966 diskuzních příspěvků19 160 uživatelů

Dvě hnízda

Ada (neregistrovaný) 31.08.2025, 14:15:06 xxx:xxx.6d8d:d00a

Dobrý den, samice nám asi před 6 dny porodila 8 králíčků. 4 jsou větší, další čtyři malé. Až doposud bylo vše v pořádku.Dnes při kontrole jsme zjistili,ze větší králíčci zůstali v původním hnízdě, zatímco ty menší byli o kus dále pospolu v jakoby dalším hnízdě. Je to v pořádku? Nebo eliminuje silnější kusy a ty menší odstavila? Děkuji

acher (neregistrovaný) 31.08.2025, 20:25:03 xxx.xxx.222.196

Králíčata shrňte do jednoho hnízda,pokud se večer opět neslezou dohromady.Ono jim bude přes den teplo, tak se rozlézají.Šestidenní mladý už jsou dost starý na to aby se zase do hnízda vrátili sami,ale je dobré to večer zkontrolovat.

Anonymní (neregistrovaný) 05.09.2025, 13:01:26 xxx:xxx.e198:366b
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 31.08.2025, 20:25:03

Děkuji, přesně to jsem udělala a vše je v pořádku.

Tom50
Tom50 06.09.2025, 20:24:41 xxx.xxx.139.239

Ale pro mě je to už známka genetické vady samice, na vsi jsme tomu už za mého dětství říkali, že “roztahá mladý”. Prostě mizerná matka. U králíků to jde vyřešit radikálně, hned a navždycky. U králíků ano.

Ale tenhle názor se líbit určitě nebude, hlavně pecitlivělým madam, já vím. Přesto je to pravda.

Bodlinka
Bodlinka 06.09.2025, 20:26:26 xxx.xxx.20.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 06.09.2025, 20:24:41

roztahaný mladý jsou žádný hnízdo a zastuzený zdechlý

dvě hnízda není roztahaný, ale prostě dvě hnízda.

Tom50
Tom50 06.09.2025, 21:25:21 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 06.09.2025, 20:26:26

Vím, že se to, hlavně ženám, nelíbí. Ale prostě dvě hnízda je první krok k roztahání mladých. Je nutné snažit se eliminovat všechno, co by i jen mohlo vést k problémům. 

Dřív nebylo žáné očkování králíků ani léky proti kokcidioze a dalším nemocem, králičí mor se neznal a myxomatozy bylo málo a velmi vzácně. Lidi byli nucení dělat selektivní výběr. Jejich králíci rostli pomaleji než přešlechtění hyperháklivý brojleři a nebo moderní plemena a tehdejší králíci mnohem hůř využívali živiny z krmiv. I jejich výtěžnost masa byla horší, až špatná. Ale byla to jediná možnost, jak chovat králíky pro užitek. O chovu sportovním nemám ani páru a nezajímá mě. Nevyjadřuji se k němu.

Někdo se tu domě (komata) navezl, že jsem včelař, což je preavda a je pravda i to, že jsem skvělý včelař. Nemám úhyny vyjma loňska, kdy jsem nemohl ani chodit a tak jsem nenakrmil cukrem a vč musela zimovat na melecitozním, pro včely z části nestravitelném medu (melecitozy je vždy jen určité %, 5-8, výjimečně 25-30% a to bylo vloni). Přesto mi padla jen necelá třetina (a přišel jsem na důvod a objevil jsem způsob, že nemuselo padnout nic). Taky jsem neléčil proti Varroáze, což se obecně nezná a považuje za nemožné. Neléčím už vůbec kyselinami, takový nesmysl mi nesmí ke včelám. A jak to, že mi nepadlo všechno? Prostě proto, že i u včel využívám stejnou filozofii, díky neskutečnému samovzdělání v oboru včelařství, ale hlavně díky uplatnění, u králíků naznačených zásad výběru, mám odolné včely. Protože jsem alergik, mám včely nesmírně mírné. Koho to zajímá, doporučuji tady na CHZ si přečíst jen pilotní článek vlákna “chlebový kvásek” a bude mu to jasnější. Tvrdím, že i u králíků a chovu všeho ostatního platí stejné zásady. Ale to je každého boj, jsem zvyklý, že mi lidi nevěří, protože je moje uvažování neortodoxní a vždy mimo mejnstrýmové uvažování většiny. Právě proto, že dělám vždy všechno jinak, než drtivá většina, často záměrně a účelově někým “vymytých mozků”, tak mám úspěch. Může ho mít každý, stačí chtít a MYSLET. Což se nestane a tak to bude jako vždy se vším…

kometa
kometa správce
06.09.2025, 21:43:31 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 06.09.2025, 21:25:21

Dřív nebylo žáné očkování králíků

Vakcína proti myxomatóze byly vyvinuta v 50. letech minulého století. A používala se - proto existovala spešl jehla na propichování ušního boltce, aby to zvládnul i laik.

králičí mor se neznal

Neznal, ale už ho tady přes 30 let máme. A nic jiného než očkování zatím nefunguje. Selektivní výběr se nedá moc praktikovat, protože přes noc většinou uhyne celé osazenstvo králíkárny.

acher (neregistrovaný) 06.09.2025, 22:36:01 xxx.xxx.222.196

Pokud jsou mladý 5 dní v hnízdě a 6.den,kdy je teplo, jsou ve dvou hnízdech,tak nejsou roztahaný,ale rozlezli se sami.Bylo jim teplo a také se sami,jak se ochladí, vrací zpět. To samice nedělá.6. denní mladý už jsou pohyblivý celkem dost. 

Tame jste vedle , jak ta jedle.

MXT je poprvé objevila někdy na přelomu 19. a 20. století v Jižní Americe a v Evropě někdy v 50. letech.Hned po jejím objevení byla vyvíjena i vakcína.K nám se dostala někdy v polovině 50. let. Mor se u nás objevil v 80. letech.

acher (neregistrovaný) 06.09.2025, 22:46:09 xxx.xxx.222.196

Kokcidióza je známá už někdy  z roku 1700.Léky proti ní byly vyvinuty  počátkem 60. let minulého století.

Bodlinka
Bodlinka 06.09.2025, 22:56:25 xxx.xxx.20.133

ne, dvě hnízda nejsou žádný krok k ničemu.

samice, co tzv. roztahá mladé, se o ně vůbec nestará, z mnoha možných důvodů, včetně chyb na straně chovatele. samice, co postaví hnízdo, se z principu věci stará. jako přísně vzato když postaví dvě hnízda, stará se s dvojnásobnou pečlivostí 😀

Tom50
Tom50 06.09.2025, 23:17:59 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 06.09.2025, 22:36:01

Nejsem vedle. Jsem ročník 1956 a tudíž si pamatuji například rok 1965 a když hovořím o svém dětství, mám tím na mysli předěl mezi 50/60 lety až do asi 1970-71. Vlastně mi oponujete potvrzením mých sdělení, což je pro mě úsměvné a děkuji vám. 

Odvedla jste debatu od jádra sdělení. Tím jádrem sdělení bylo, že dříve museli být králíci odolnější než jsou přešlechtění bastardi dnes a cesta k tomu vede přes nemilosrdný selektivní výběr. Tečka. Já to demonstruji na faktu, že se můj chov včel vymyká všem myslitelným statistikám a obecně tvrzeným bludům. Každý může mít úspěch u včel a tvrdím, že i u králíků. Jen musí přestat uvažovat v rámci stále opakovaných - papouškovaných bludů a podívat se na věci z jiného úhlu.

Intenzivně jsem choval králíky v letech 1969-72, pak 1979-91, potom mezi lety 2011-18. 

A za život jsem zjistil že:

Pomocí klasického krmení, tedy bez granulí, lze použitím brojlerů dosáhnout doby výkrmu do 3 kg živé váhy za 60-95 dní a výtěžnosti až 62-65%. Ovšem s pomocí očkování a ztrát s těžko vyčíslitelným efektem, protože každý chov v malém je mimo statistickou průkaznost. 

U klasické pouliční směsky byla doba výkrmu stejným způsobem asi 140-150 dní s výtěžností do 50%, u některých dokonce jen 45%. Ovšem s minimální mortalitou způsobenou nemocemi. 

V současné době je výhodnější používat brojlerové samice Hyla připouštěné jediným plemenem samce a to je Bu. V této kombinaci lze v amatérských podmínkách s klasickými krmivy dosáhnout výtěžnosti nad 60% a doba výkrmu do 3 kg živé váhy nepřekročí 100 dní, většinou je to do 95 dní. Ovšem hrozí nemoci a bez očkování a kokcidiostatik je to nemožné!

Krmení, seno, ječmen, starý cheba, výjimečně mrkev a podobně. K tomu okus čerstvými větvemi jak jehličnanů, tak některých listnáčů - pozor u kojících samic na vrbu, jediným podáním se zastaví laktace!!!

Místo léků protzi kokcidioze v drtivé většině postačí preventivní zkrmování pelyňku černobýlu, kde předávkování nehrozí, zvířata nesežerou nikdy víc, než kolik potřebují. A na závěr perličku, černobýl funguje i vprostřed zimy uschlý, někde z rumiště či okraje polňačky nebo skládky. 

Prostě, o včelách vím hodně, o chovu králíků dost, víc, než je obecně obvyklé. Ale neomylný nejsem, to snad jenom Bůh…

Všem mým přátelům se vždy(přesněji posledních asi 20 let, nenarodil jsem se moudrý) vyplatilo poslechnout mě. U včel absolutně každému, pokud do toho nepřidal něco svého (něco, co si myslel, že nemůže vadit) a u králíků podobně. Ale nikomu nic nenutím, každý svého štěstí strůjcem, řečeno s klasikem. 

Ať se každému daří přeji všem!

O černobýlu jsem tu už někde psal, ale nikdo nijak nereagoval a tak jsem se víc neexponoval. Ale pravda, to je už od nekvalitní samice se sklonem k roztahání hnízda už hodně daleko.

acher (neregistrovaný) 07.09.2025, 08:47:22 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 06.09.2025, 23:17:59

Jen v rychlosti.Jsem ročník 1960, takže toho pamatuji spoustu. O králíky se sama starám od 8 let. A k té výtěžnosti.Nemámá žádné masné plemeno, jen to,  jak vy píšete, “sportovní”,ale  sportovní králík existuje oficiálně.Je vyšlechtěn na králičí hop. Toho tedy nemám. Zabíjem je o živé váze 2,5kg a čistá váha je 1,7kg. Výtěžnost si můžete spočítat.Nenarostou sice za 100dní,ale tak za 120 a granulí mají ve směsi 1/5.

kometa
kometa správce
07.09.2025, 09:09:17 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 06.09.2025, 22:36:01

Mor se u nás objevil v 80. letech.

Možná o maličko později. My se ho na škole ještě neučili (1983-1988). Ale o parvoviróze  psů už ano - tehdy to byla čerstvá “novinka” a vakcinace se teprve rozjížděla.

kometa
kometa správce
07.09.2025, 09:11:40 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 07.09.2025, 08:47:22

takže toho pamatuji spoustu.

S Tom50 nemá smysl se dohadovat. Ví všechno nejlíp a když mu dojdou argumenty, přejde na politiku.

acher (neregistrovaný) 07.09.2025, 09:56:13 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 07.09.2025, 09:09:17

On se poprvé objevil v Číně někdy v tom roce 1982. V roce 1988 už byl v Evropě.To už se zprávami o moru přijeli  z výstavy v Německu a tak nějak se objevil i u nás. Vím, jak jsme se všichni zháněli po informacích o vakcíně a kde ji sehnat.

Tom, já vím a považuji diskuse za zbytečné,jen se to občas snažím uvést na pravou míru.Jinak koho to zajímá a chce,tak si informace zjistit dokáže a kdo si je zjišťovat nechce,tak je si vede svou a diskuse je pořád na jednom místě.

kometa
kometa správce
07.09.2025, 10:02:38 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 07.09.2025, 09:56:13

To odpovídá. V roce 1988 jsem končila a tak mě (nás) ta informace ještě nezastihla.

Ad Tom - vnímám to stejně. A taky se snažím uvádět věci na pravou míru.

acher (neregistrovaný) 07.09.2025, 12:42:31 xxx.xxx.222.196

Odvedla jste debatu od jádra sdělení. Tím jádrem sdělení bylo, že dříve museli být králíci odolnější než jsou přešlechtění bastardi dnes a cesta k tomu vede přes nemilosrdný selektivní výběr

Debatu jsem neodvedla,odpovídala jsem stále k zadanému tématu.

Ještě k té odolnosti.Ano se selekcí souhlasí,dělám ji také a možná deleko přísnější.Tou selekcí se vyšlechtili králíci odolní ve svém prostředí,ale pokud byste tyto králíky vystavil jinému prostředí, třeba právě výstavám, kde je králíků i několik tisíc,tak byste zjistil, že proti jiným patogenům, než na jaký jsou zvyklí, odolní nejsou,nesetkali se s tím, nemohli si na to imunitu vybudovat.A to právě musí ti přešlechtění bastardi dnes,jelikož se účastní i dvou, tří výstav za měsíc a aby se jich mohli účastnit musí být v kondici.Žádný marod by neuspěl, takže si tu imunitu musí vypěstovat na daleko vyšší úrovni než ti chovaní pár dní v jednom kotci na maso.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.