Je to tak, že by se tekutina hromadila místo v perikardu, kam se toho moc nevejde a hrozí utlačení srdce, v hrudní dutině, kam se případně vejde násobněkrát více tekutiny a menší množství je schopno z tama tělo vyřešit samo (větší by se muselo taky odsávat).
Ona je veselá, nadšená ze žrádla, těší se z mazlení a celkově se tváří, že jí nic není. Nehromadí se jí tam ta tekutina stále ani souvisle. Právě že to vypadá spíše na epizody s různě rychlým průběhem (čím rychlejší průběh, tím nebezpečnější), kdy ale mezi nimi je to v podstatě zdravý pes.
Taky se obě držte.. je to těžké.
Tekutina v perikardu
Napíšu, co bych ASI dělala já, i když se tím vůbec nemusíte řídit. Pokud je teď pesanka šťastná, užívala bych si s ní co nejvíc. V momentě, kdy dojde k dalšímu nahromadění tekutiny v perikardu, už bych do další punkce nešla. Nevím, jak Vaše pesanka tyto procedury snáší… Nicméně to nahromadění tekutiny v perikardu jí asi přináší velký dyskomfort, který poznáte.
I já Vám držím pěsti!
Je to hrozně těžký, hrozně moc. Kdyby kurnik člověk věděl, jaká je prognóza s tou operací, jak pravděpodobná je ta varianta, že by toho bylo tolik, že by na to odsávání dojít muselo……..
Pr…..čic. Moc držím palce ať prostě si můžete užívat tohodle stavu
Ona je veselá, nadšená ze žrádla, těší se z mazlení a celkově se tváří, že jí nic není.
Dobrý den,
občas sem nahlédnu a zrovna jsem narazila na téma, které je pro mě stále velmi bolavé a velmi citlivé. Prošla jsem si se svým psem v podstatě tím samým. Nemám sílu o tom psát do detailů, stále jsem se s tím co jsme prožili nevyrovnala a stále to moc bolí. Ale nemůžu vaše příspěvky ignorovat. Jestli můžu poradit, jeďte s fenečkou na vyšetření na kliniku do Trnavy na Slovensko. A rozhodla bych se podle toho co řeknou tam. Nikdo lepší v širokém okolí není. Paní doktorka, myslím Neumannová, kardioložka je špičková, úžasná, má skvělý přístup a nám moc pomohla. Ikdyž už nebylo možné mého labradora zachránit. Udělala maximum, je empatická, lidská.
Silně nedoporučuji p. Procházku v Olomouci, ani s klinikou v Mařaticích nemám dobré zkušenosti. Jsme taky z okresu UH.
Anonymní:Dobrý den,
občas sem nahlédnu a zrovna jsem narazila na téma, které je pro mě stále velmi bolavé a velmi citlivé. Prošla jsem si se svým psem v podstatě tím samým. Nemám sílu o tom psát do detailů, stále jsem se s tím co jsme prožili nevyrovnala a stále to moc bolí. Ale nemůžu vaše příspěvky ignorovat. Jestli můžu poradit, jeďte s fenečkou na vyšetření na kliniku do Trnavy na Slovensko. A rozhodla bych se podle toho co řeknou tam. Nikdo lepší v širokém okolí není. Paní doktorka, myslím Neumannová, kardioložka je špičková, úžasná, má skvělý přístup a nám moc pomohla. Ikdyž už nebylo možné mého labradora zachránit. Udělala maximum, je empatická, lidská.
Silně nedoporučuji p. Procházku v Olomouci, ani s klinikou v Mařaticích nemám dobré zkušenosti. Jsme taky z okresu UH.
Ahoj Luci, psala jsem s dovolením o vás, snad jsem neublížila, nebyl to určitě záměr. Klidně se ozvi, když budeš chtít, tady píšu na Třetí víčko, na kočky. Woruška už tři roky taky není. Popusinkuj pejska, pá Radka
Ahoj Rady, úplně v pohodě, vůbec nevadí. Já sem jen občas nakouknu jestli tu není nějaké zajímavé téma a první jsem to nechtěla ani otevírat, rozbušilo se mně srdce, ale pak jsem si řekla že třeba někomu budu moct pomoct.
Woruška mě moc mrzí… pořídila sis pak pejska? Nebo už ne když chodíváš hlavně na kočky? Díky a taky se měj krásně.
Anonymní:Ahoj Rady, úplně v pohodě, vůbec nevadí. Já sem jen občas nakouknu jestli tu není nějaké zajímavé téma a první jsem to nechtěla ani otevírat, rozbušilo se mně srdce, ale pak jsem si řekla že třeba někomu budu moct pomoct.
Woruška mě moc mrzí… pořídila sis pak pejska? Nebo už ne když chodíváš hlavně na kočky? Díky a taky se měj krásně.
Ne, ne a nevím, jestli kdy ještě bude😔Chytla mě záda(asi i od toho, jak jsem Worušku ke konci tahala, aby se prošel) a štěňátko(štěňátka) bych vůbec nezvládala, jsem ráda, že chodím. Nechtěla bych jim vzít takové dětství, jak měli naši ,,kluci". Taky by sme nemohli zase cestovat(a to jsme ještě ani nezačali, byl nemocný kocour zase, práce pořád..🤔) Asi zatím zůstaneme jen u koček, uvidíme dál, co život přinese. Otravkuju všechny pejsky v okolí😉
Omlouvám se zadavatelce za plevelení, už končíme😊
Stalejetostenatko:Je to tak, že by se tekutina hromadila místo v perikardu, kam se toho moc nevejde a hrozí utlačení srdce, v hrudní dutině, kam se případně vejde násobněkrát více tekutiny a menší množství je schopno z tama tělo vyřešit samo (větší by se muselo taky odsávat).
Ona je veselá, nadšená ze žrádla, těší se z mazlení a celkově se tváří, že jí nic není. Nehromadí se jí tam ta tekutina stále ani souvisle. Právě že to vypadá spíše na epizody s různě rychlým průběhem (čím rychlejší průběh, tím nebezpečnější), kdy ale mezi nimi je to v podstatě zdravý pes.
Taky se obě držte.. je to těžké.
Poctive jsem precetla cele temaa dovolim si napsat muj pohled na vec. Treba necemu trochu pomuze.
S kardiaky a srdcem mam zkusenosti jen bezne u senioru (neduhy typu "ojete tesneni na pumpicce), ktere vzdy bylo kompenzovano leky a prislusny senior dozil v relativni pohode. Pak Arosek mel nekolik infarktu a jediny vazny prusvih byla Merunka - nador u srdce. Ale kdyz jsme to zjistili, bylo uz pozde cokoliv delat nebo zkouset ☹️
Ve vasem pripade - zviratko v pohode, hrave, zrave, vesele a akcni - bych uzivala kazdy spolecny okamzik. Kazdou chvili, kterou nam osud da. Pouzila bych vsechny mozne i nemozne vitaminy a doplnky, cokoliv svet veterinarni pece nabizi, abych ji tu chvili prodlouzila a zprijemnila.
A az by nastala ta chvile ze se tekutina opet objevi, teprve v tu chvili bych asi riskla operaci. Protoze v tu chvili me muze vysledek maximalne mile prekvapit. Preventivne bych u takhle stareho zvirete do takhle narocne operace asi nesla.
Já to vidím asi tak : Stres, bolest, dlouhé hojení…..a zahojení se nemusí dožít. Pardon.
25.09.2025, 12:36:35 xxx.xxx.224.101
Preventivne bych u takhle stareho zvirete do takhle narocne operace asi nesla.
Já bych do ní nešla ani léčebně.
Já také ne. Užívala bych si TADY a TEĎ. A jak by se tekutina znovu nahromadila, tak už bych do další punkce nešla… Ale to jsem já. Zadavatelka se musí rozhodnout. Je to moc těžké.
Dík Arosku za
A az by nastala ta chvile ze se tekutina opet objevi, teprve v tu chvili bych asi riskla operaci.
To mi smysl dává. Je otázka ale, která mě hned napadla - zda to v takový moment jde uskutečnit??? Ví někdo?
No, to prave netusim. To bude spis otazka na osetrujiciho veterinare …
Mym laickym pohledem:
Mam relativne zdravy a vesely zvire, ktery najednou zkolabuje.
Mastim na veterinu.
Vime co mu je a mame dve moznosti - punkce nebo operace. Oboji je s nejistym vysledkem, jedno docasne, druhe (snad) trvale nebo alepson trvalejsi. Rizika u obeho za me stejna, nebo s minimalnim rozdilem.
Za me v tu chvili risknu trvalejsi reseni, pokud je vet schopnej a ochotnej to udelat. Vysledkem bude bud snad zdravejsi pes, nebo cesta do krematoria, ktera by ale nastala mozna i po punkci a urcite by nastala bez jakekoliv lecby.
Pokud vet neni schopen/ochoten, nechala bych zviratko v tu chvili dustojne odejit.
Vztahnu to na pripad moji maminky - ma stenozu misniho kanalu, je ji pres 70 a citlivost DK je znacne omezena. Presto chodi, byt spatne. Osetrujici neurolog ji narovinu rekl, ze pripadna operace je 50/50, kdyz do toho sahnou (coz je cca 10 let zpet). Takze by to nechal byt a az mamka ochrne, zkusej to operovat akutne. Vysledek bude bud ze zustane ochrnuta, nebo to vyjde. Kazdopadne takhle ziskala 10 let navic.
PS: je to samozrejme jen muj nazor, jak bych (asi) v podobne situaci postupovala ja.
👍👍👍
Teoreticky to jde a je to i lepší - jednodušší pro operatéra, protože je perikard oddálen od srdce, hrozí menší riziko, že by řízl až do srdce. (vysvětleno kardiologem, u kterého jsme byli pro další názor). Prakticky by to muselo být tak, že by se tam ta tekutina hromadila dlouho a pomalu, tak že by se perikard “vytahal” a nenastala by tamponáda (utlačení srdce), což není úplně náš případ, u nás to bohužel mělo nejspíš pokaždé rychlý průběh - tekutina se nahromadí rychle, srdce a osrdečník se nestíhají přizpůsobit, dochází k utlačování srdce (tamponáda) a to už je ohrožení na životě, kdy je nutné zasáhnout fakt rychle a tekutinu odsát. Nedá se předpovědět kdy ani jestli se to stane a na veterině nejsou připravení udělat operaci tohoto rozsahu narychlo, nehledě k tomu, že v tom stavu by to pes neměl šanci přežít.
Zůstaly jsme u rozhodnutí neoperovat. Dostává všechny doplňky, vitamíny, bylinky, co nás jenom napadly plus léky z vet a doufáme, že už to bude jenom dobré.
Já se trochu ztratila (řeším dost závažný problém s mým kocourem). Vy víte příčinu toho hemoperikardu nebo co to je, zkrátka tvorby té tekutiny?
Děkuju za vysvětlení. Jestli na to někdy dojde, vidím to rozhodnutí, které jste udělala, stejně. Moc a moc držím palce, aby jste si mohla užívat ještě hodně moc společného času. A přidám k tomu jedno ❤️, aby tomu jejímu, bylo podporou.
Tím tedy bohužel padá to, co krásně a prakticky navrhovala Ph, což je moc velká škoda, líbilo by se mi to - nicméně díky Ph za tuhle myšlenku.
Nevíme. Na sonu není vidět nic, co by to mohlo způsobovat (nádor), z cytologie (doufám, že se to tak jmenuje) odsáté tekutiny taky nic, krve úplně v pořádku, sono břicha taky všechno jak má být až na tu slezinu, na které je útvar. Příčiny můžou být od fakt smůly a několikrát prasklé nějaké cévky, přes zánět perikardu (tam by ale byl asi pomalejší průběh a nějak by se to promítlo do té odstáté tekutiny myslím) až po nádor, který může prostě být moc malý na to, aby byl vidět na sonu, ale nahlodávat nějakou cévu. Můžeme dělat CT, ale musela by se uspávat a stejně by to bylo hlavně pro můj pocit “že teda něco vím” a nebo taky úplně zbytečné, protože tam nemusí nic být / může být moc malé i na CT.
Držím pěsti kocourkovi ať je mu zase dobře🍀
Moc děkuju, já zase držím pěsti Vám!🍀
03.10.2025, 15:29:07 xxx.xxx.147.163
zánět perikardu
Zánět čehokoliv se pozná z krve. A pokud byla cytologie z odsáté tekutiny negativní, tak to zánět taky není. Prostě tekutina se tam tvoří z jiných důvodů. Je čirá nebo se jedná o krev?
Já bych se přikláněla k návštěvě kardiologa. Ať se máte od čeho odpíchnout. Perikardiotomie neřeší příčinu.
Možná je problém ve slezině. Její odstranění se zvažovalo?
Ale vzhledem k věku …