Aktuálně: 2 471 inzerátů267 029 diskuzních příspěvků19 264 uživatelů

Jak krmit?

efe
efe 10.10.2025, 08:25:14 xxx.xxx.64.15

Asi potřebuju radu, nápady, nakopnout, protože už fakt nevím… 

Barča je velmi oplácaná, hlavně na břiše má vyloženě tukový polštáře. Od doby, co je u nás, se snažím jí krmit málo a dietně, ale váha na dietu vůbec nereaguje. Nechala jsem jí tedy udělat komplet krve (geront panel) a výsledek je, že je naprosto zdravá. Dle vet je možnou příčinou kastrace v nevhodné fázi cyklu, že prý pak jsou ty feny takhle zatučnělý. Já jí ale potřebuju prostě zhubnout, i vzhledem k jejím pohybovým potížím. 

Krmím 2x denně, po 12 hodinách. Dostává maso a hodně nahrazuju přílohou (zelenina, směs sušených dietních vloček se zeleninou apod. ), odhadem tak půl dávky je příloha, půl maso. Problém je, že jednou za čas se ráno budí, strašně jí škrundá v břiše a je jí blbě - z hladu. V tu chvíli chce jen venku žrát trávu a nic jinýho jí nezajímá. Já jí vždycky nacpu Entero gel a snažím se jí rozežrat, aby si zaplnila žaludek. Občas se chytí třeba na sýr, ale většinou odmítá cokoliv (i šunku). To pak do ní láduju žrádlo jak do husy, aby se ten žaludek trošku zaplnil, pak už je ochotná se nažrat. A já už fakt nevím, jak jí krmit. Potřebuju jí zhubnout, ale zároveň ji hodně zaplnit, aby netrpěla těmahle nevolnostma. Začínám už i uvažovat o amarounech, protože ty by se teoreticky měly trávit dýl? Nebo jí krmit později večer/v noci? To zas naruším harmonogram celý smečky… Budu ráda za nápady, předem dík.

janaa
janaa 10.10.2025, 08:44:34 xxx:xxx.67a3:f4a9

A kolik čeho teda dáváš? Na jakou váhu? Jdeš na to dobře. Osobně bych se vybodla na ty vločky, dietní nedietní. Před spaním bych jí dávala trochu žrádla,buď rozdělit večeři nebo něco jinýho. Jagoš kdysiměl stejný problém a stačilo pár piškotů nebo třeba sušená plíce (ta je úplně dietní), a už z hladu neblil

efe
efe 10.10.2025, 08:53:55 xxx.xxx.64.15

Ráda bych jí dostala na váhu cca 10 kg, teď má tak 12 (dneska na fyzio jí schválně zvážím). Já nic nevážím, vše dávám od oka, ale má míň masa, než placky a k tomu jí to doplňuju těma přílohama no. Ale když dostane třeba půl na půl maso/zelenina, tak je jí ráno blbě. Když jí to takhle namíchám ráno, tak do večera v pohodě vydrží a blbě jí není. 

Dobrej nápad s těma plícema. Piškoty jsou sacharidy, to je taky na přibrání ne?

kometa
kometa správce
10.10.2025, 09:07:50 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 10.10.2025, 08:53:55

Plíce, zelenina a libové maso by mělo být OK.

Večer krmit nadvakrát?

janaa
janaa 10.10.2025, 09:08:30 xxx:xxx.67a3:f4a9

Pokud máš psa,co potebuješ zhubnout,prostě vážit musíš,to je základ. Ad piškoty,jasný,ale mají pro psy i nějakou light verzi. Nebo si upéct vlastní nebo pamlsky a ty dávat večer. Ale ty plíce jsou fajn.

efe
efe 10.10.2025, 09:09:43 xxx.xxx.64.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 10.10.2025, 09:08:30

Ještě mě napadá - hovězí vůbec nekrmím, má po něm průjem - budou ty plíce z tohohle pohledu ok? 

Začnu teda odvažovat a uvidím. Pokud jí chci dostat na 10 kg, měla bych dávat 200-300g masa denně a to je teda fakt málo, to budu muset vymyslet hodně dobrej balast, co jí zasytí…

kometa
kometa správce
10.10.2025, 09:15:17 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 10.10.2025, 09:09:43

Aha - blbý, zrovna hovězí je libové. Pak teda králík, krůta, kuře bez kůže, nutrie. Nebo ryba, ale to taky ne každá.

Plíce nejsou maso, minimum svaloviny = bílkovin = alergen, tak by měly být OK. Mi velí logika.

janaa
janaa 10.10.2025, 09:16:50 xxx:xxx.67a3:f4a9

Sušený plíce prodávají i vepřový. Po syrovejch psi průjmujou,ale po těch sušených ne. Ale chce to samozřejmě vyzkoušet. Ono obecně prostě to chce před spaním něco,jedno co, aby prostě měl ten žaludek co trávit. 

A jinak samozřejmě neřídit se tabulkama, vím,že se udává množství 2-4 procenta tělesné hmotnosti, pokud potřebuje hubnout,tak já klidně dám jen procento,procento a půl

efe
efe 10.10.2025, 09:25:08 xxx.xxx.64.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 10.10.2025, 09:16:50

Jj, zatím jí dám před spaním trochu granulek, co používám jako pamlsky (Yoggies minigranule Jehněčí a bílá ryba). Než seženu ty plíce nebo něco podobnýho.

Jako kdybych jí dávala 100g masa denně, tak to si vůbec neumím představit tyjo… 

bambule
bambule 10.10.2025, 09:36:54 xxx.xxx.234.114

Když potřebuju Bambuli “dokrmit” tak dávám sušené králičí maso (beru z Hulína). Jinak ji pořád i po roku a půl od diagnózy krmivo vážím. Ráno i večer, ono to někdy hrozně mate. Někdy vypadá miska na kopec plná a jindy jen do půlky. Prostě váha ví …oko se může splést.

Sardullah
Sardullah 10.10.2025, 09:44:05 xxx.xxx.221.216

Plíce jsem dávala Sáře, když jsem potřebovala, aby trochu zhubla …teda nejen plíce…ale berbeři syrový nejedli, tak jsem je normálně upekla v troubě.

Jinak já mám podobný “problém” s Ginou…kastrovaná a je prostě obrovská a na můj vkus by určitě potřebovala pár kilíček sundat…

Ale teda u ní to prostě nejde….u předchozí feny, berberky Sáry…taky kastrované…to normálně šlo, upravila jsem jídelníček, jak bylo psáno výše…libové maso, plíce, přílohy jsem škrtla a nahradila větším podílem masa a zeleniny…a šlo to, ětšinou to bylo po zimě, na zimu prostě psi měli o 5 kilo víc…na jaře to tak nějak přirozeně shodili, ale když ne, tak jsem nasadila dietu. Je teda fakt, že Sára měla víc pohybu než Gina, protože jí nevadilo chodit i delší prochajdy.

Jinak Sára na 55-58 kilo váhy měla denní krmnou dávku 1 kg + snídaně a svačina.

Gina je o hodně většatější a krmnou dávku má cca 750 gramů a svačinu žádnou, tak max dostane ochutnat sousto co jim já a eventuelně hrstičku granulek..ne plnou hrst….té už prostě jídlo zkrouhnout nemůžu, to by měla prázdný břicho.

Je teda fakt, že toho pohybu nemá tolik, co Sára, protože ona nikdy nebyla nějaká dálková chodkyně a já jí nenutila…možná chyba, ale táhnout za sebou zpruzelýho psa se mi nechtělo.

Jako žebra jí nahmatám, když jí uplácnu chlupy tak vidím pas, ale na těch žebrech cejtím, že oplácaná prostě je…a co si budem, velkej pes, každý kilčo navíc je zátěž na klouby a ve stáří dvojnásob …ale nedokážu jí dostat do takové “figury” jak bych si představovala.

Vždycky když byla řeč o kastraci a obezitě, tak jsem vždycky tvrdila, že je to blbost, že když nenechám fenu žrát dle jejího uvážení a bude mít pohyb, tak obézní nebude. Že ta obezita je povětšinou spojena s tím, že feny jsou po kastraci žravější a páníčci jsou nedisciplinovaní…

Upřímně potom, co mám doma kastrovanou Ginu si to myslet přestávám. Mám dva psy…kastrovanou pyrenejku a nekastrovanýho berňuchu…co se krmné dávky týče, tak berňucha dostává víc než Gina a při stejném množství pohybu je berňák jak lunt a Gina je medvědice. 

No držím palce, abyste byly ten případ, co opravdu bude stačit dávat libový maso a eventuelně omezit sacharidy.

Ještě teď mě tak napadá…co třeba vařený brambory jako příloha…teda upřímně nevím jak u psů, ale když si je já jako člověk zadávala do kalorickejch tabulek, tak překvapivě vycházely hodně dobře…ale nevím, jak teda u psů.

Verun
Verun 10.10.2025, 09:49:49 xxx:xxx.8061:5e0e

300g masa  dávám 30 kg  buline. 🤔(Možná někdy o trochu víc) Nemůže být psovi zle, že je  tím masem “zakyselenej”? Myslím to jako  rovnovaha mezi zásaditým a kyselým. Nebo tak něco. trocha sacharidů by neškodila…když uvaříte brambory nebo rýži a dáte až druhý den.bude glykemicky index jiný…menší.než čerstvě uvařené.granulek po ránu bych se nebála. 

bambule
bambule 10.10.2025, 09:52:31 xxx.xxx.234.114

Jinak jako přílohu můžu doporučit ječné kroupy, mají nízký glykemický index, takže uvolňují energii postupně, zasytí na delší dobu.

Zrzavci
Zrzavci 10.10.2025, 10:05:49 xxx.xxx.226.62

Mě těch 300 g masa v porovnání  s ohařema taky přijde dost. Štajn dostává 250g ráno, 250 g večer, Tali 300+300, ale jsou to velcí psi. Ona má jen o 200 g mín, než Rumíček 

Taky vážímm celej život a všem. Já. Drahá půle nic a diví se, že pak Tali vypadá jak selka. Páč on to přece odhadne. No, neodhadne.

efe
efe 10.10.2025, 10:06:40 xxx.xxx.64.15

Sardullah: No držím palce, abyste byly ten případ, co opravdu bude stačit dávat libový maso a eventuelně omezit sacharidy.

Na takové dietě je celou dobu a bez efektu. 

Verun: ne, jí je vyloženě zle z hladu.

bambule: podobný přílohy dávám, ale prostě když je tam málo masa, tak to nestačí

efe
efe 10.10.2025, 10:08:50 xxx.xxx.64.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 10.10.2025, 10:05:49

Já mám ten odhad asi blbej, ale všem třem zkrmím asi 800 g za den s tím, že ona dostává nejmíň. Takže to bude tak těch 250 g. Zkusím to teda ještě zkrouhnout víc a na noc jí dát něco na vyplnění bříška a uvidím.

Btw. obě placky jsou šlank. 

Verun
Verun 10.10.2025, 10:08:56 xxx:xxx.8061:5e0e

Jsem se zeptala GPT

efe dáváte masa jako celkového mnozstvi potravy na den…

Množství masa, které by měl dostávat 10kilový pes, závisí na několika faktorech, jako jsou:

věk psa (štěně, dospělý, senior)

aktivita psa (klidový režim vs. velmi aktivní pes)

zdravotní stav

typ krmení (BARF – syrová strava, nebo vařená domácí strava)

Obecné pravidlo (BARF / přirozená strava):

Denní dávka potravy pro dospělého psa se obvykle pohybuje mezi 2–3 % jeho tělesné hmotnosti.

Pro 10kg psa to znamená:

2 % z 10 kg = 200 g potravy denně

3 % z 10 kg = 300 g potravy denně

Z toho masa by mělo být zhruba 50–70 % (zbytek tvoří zelenina, vnitřnosti, kosti, případně přílohy).

---

Příklad (pro 10kg psa, 2,5 % denní dávka):

Celkem: 250 g potravy denně

Z toho:

125–175 g masa

50–75 g zeleniny / příloh

25–50 g vnitřností / kostí

---

Pokud krmíš jen masem bez příloh, měl bys krmit opatrně a zohlednit i přísun vápníku a dalších živin – samotné maso nestačí pro vyváženou stravu.

Chceš to spočítat přesněji podle typu psa nebo konkrétního způsobu krmení (např. BARF, vařená strava, aktivní pes apod.)?

efe
efe 10.10.2025, 10:10:47 xxx.xxx.64.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 10.10.2025, 10:08:56

To dává smysl. Můj problém asi je, jak píšu vejš, že placky vlastně dostávají ještě víc a jsou oba ve výborný kondici. Tak si tak vnitřně říkám, že Bára, která je daleko větší, přece nemůže žrát o tolik míň. Ale asi bude muset. 

Verun
Verun 10.10.2025, 10:11:48 xxx:xxx.8061:5e0e

Jestli používáte skelety těch 300g by se dalo použít jako že s kostma. 🤔

efe
efe 10.10.2025, 10:18:09 xxx.xxx.64.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 10.10.2025, 10:11:48

Nikdy nekrmím jen svalovinu.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.