Ne. Jsou jí (asi) 4.
Ne. Jsou jí (asi) 4.
k tomu škrundání - třeba může být důvodem, že hůř tráví kosti, to pak zvyšuje ph v žaludku a může jí z toho být blbě a snaží se to neutralizovat pastvou. Dospělý pes až tak moc kostí nepotřebuje - a v mletinách jich je čert ví kolik… Je to hrozně individuální - Yoda zase musí mít mletiny se zvýšeným podílem mletých kostí (pro štěňata), aby neměl problémy s análama. Takže zhruba každé třetí kilo masa je pro tuhé bobky kosťáky a je už hodně dlouho bez potíží.
Měla jsem rotvici s podobnýma problémama, slečna Sádlo se po 4 těžkých ortopedických operacích nemohla moc hejbat a kynula snad i jen při pohledu na lednici, přitom vlastně měla celou dobu hlad, tělo si všechno radši ukládalo. Řešení bylo jednoduchý, když jsem na systém najela, během půl roku mi krásně zhubla o 10 kg.
Začala jsem ji krmit 4x denně. Snídaně, svačinka, večeře a noční svačinka před spaním, všechno z vařený stravy. ⅓ maso a ⅔ balast. Maso dietnějšího typu - plíce, kuřecí, hovězí, filé, občas ledvinky, srdce. Tu a tam dostala k snídani i syrovej kuřecí skelet bez kůže.
Příprava byla jednoduchá, obr hrnec, šup tam s pár kg masa, do toho zeleninu (celer, mrkev, petržel, bramboro, dýně, batáty…), po vychladnutí sebrat případný tuk, nakrájet, zeleninu rozmačkat, smíchat správnej poměr masoxpříloha, napytlíkovat a šup s tím do mrazáku. Při krmení jsem přidávala do misky ještě zelenej nasekanej balast - čínský zelí, kysaný bílý zelí, salát, špenát, ředkvičky, kedluben atd. Množství žrádla v misce bylo větší než malé, přesto fena začala hubnout a neměla hlad. Hlavní porce měla k snídani a večeři, svačinky byly menší, třeba jen kus sušených plic či rybiček/kyška, podmáslí, kefír s pár piškotama nebo nalámaným dingo sucharem a tak podobně.
Smečka na tom netratila, získala dvě svačinky za den do plusu, vždycky jen ždibek. Spokojenost na všech stranách.
Třeba vám můj postup pomůže. Z mý zkušenosti s hubnutím psa je nejhorší možný začít ubírat množství žrádla. Naopak, přidám balast, četnost krmení, pohraju si s poměrama balastu a masa, postupně vybalancuju množství žrádla i bez vážení surovin. Držím palce a posílám podrbání smečce. 🙂
Díky moc za super návod 👍🏻
Není zač, třeba to i u vás zabere. Ona byla do tý doby na syrový stravě, tam jsem se mohla stavět na hlavu a prostě nehubla.
Jak ohařici rok po kastraci (verze soudek), tak pak soudkovitou BŠO (taky rok po kastraci, náhoda?) jsem zhubla plícema. Syrovýma mletýma. Kouzlo plný misky, holky spokojený …a rozumně hubly. Samozřejmě dostávala i maso, ale max ⅓ celkového “masového” množství, tedy mimo příloh. Přílohy jsem omezila na zeleninu a např. konopnou vlákninu.
Uvědomuju si problém, že hovězí nesedí, ale za pokus to stojí. Případně pokud máte známého myslivce třeba, tak si domluvit ze zvěřiny? Nebo na jatkách vepřové? Ale už je s tím víc práce, to jo.
vepřové plíce normálně kupuji v našem coopu (na objednávku), v řeznictví, v makru
Naši pažravci by radši chcípli,než by vzali do huby syrové plíce. Btw pro mnoho psů jsou projímací,tak opatrně
Líp se plíce krájí uvařené…já je onehdá vařila na několikrát ve velkém hrnci rovnou s přílohou.nakrajela.a zavařila do sklenic.bylo toho tolik že se.mi to do běžného mrazáku v lednici nevešlo…🤔 plíce už nechci vidět…😂víc než v malém mnozstvi. A stejně ,je to divná hmota…😝
u řezníka by se dal koupit “vepřový kořínek”…na plíčka na smetaně .kde je trochu plic(jen zbytek).srdce a i nějaké maso a trubky , hrtan(gurgle, kdysi byla diskuse o bezpečnosti z ní důvodu příštítnych tělísek a štítné žlázy.)
Opravdu se dá v řeznictví koupit kořínek? Já tam vidím už vše rozporcované (jazyk, plíce, játra). Ale třeba po dohodě…
plíce suším na pamlsky
při popisovaných problémech by v prvé řadě mělo dojít ke změně krmného režimu - více menších dávek denně, ne mletiny, ne kosti, ale libové maso+zelenina+zkrouhnout přílohy a nedávat ve všech dávkách
Moja (fena PHP) ve spojení s háráním zvrací, zvracet mi začala i cca 2 měsíce po posledním hárání, odmítala snídani (jsme se s vetkou shodly, že možná poťapaná forma falešky), normálně fasuje famosan, tentokrát jsem si vzpomněla na Sardullah a změnila snídaňové menu na vánočku s máselkem - i rázem byl klid a fena snídani s chutí vdechne……tím nechci nabádat ke krmení sladkým pečivem, ale při překyselení přemýšlet i nad bezmasými porcemi.
Proč ne kosti?
A znovu říkám, že není překyselená ;)
Myslím, že na (s)trávení) kosti je potřeba hodně HCl.