Zdravím, fenka, kříženec cca 20kg, má 2 roky a ráda bych s ní začala postupně víc sportovat (canicross, dogtrekking). Zatím chodíme jenom procházky převážně na volno plus klasika poslušnost, triky, hra… Ale než začneme, chci ji nechat pořádně vyšetři, abych věděla jaká zátěz vůbec bude nebo nebude vhodná. Co všechno je dobré zkontrolovat? Vím, že určitě chci rtg kyčlí, loktů a spondy, ale nemám zkušenost a nevím jestli je ještě něco dalšího vhodné zkontrolovat (na vet mi řekli, že je to na mě co chci).
Tak hlavně bych nechala udělat RTG u ortopeda,ne obyčejnýho veta. Ten ví,co udělat,co kontrolovat, a na rentgenu vidí vše. Jinak ramena,lokty, když se to bude cvakat,můžete i prsty, a pak páteř,kyčle,paty. Pokud se budete chtít věnovat sportu navážno,nezapomeňte na kvalitní fyzio
Než pes začne sportovat, je ideální udělat kompletní ortopedicko-pohybové vyšetření, abys měla jistotu, že tělo zvládne zátěž bez rizika přetížení nebo zranění (kyčle, kolena,..) a samozřejma také posoudit celkové zdraví a kondici - krev, srdce.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 13.10.2025, 07:55:21
”posoudit celkové zdraví a kondici”
To je tak nějak moje představa - zkontrolovat co se dá a vědět jak na tom je. Jenom nevím, co všecho to “co se dá” může zahrnovat a tím pádem o co si vlastně na vet říct. Jinak sport žádný vážný neplánuji, pouze na rekreační úrovni pro radost, ale nechci nic zanedbat a potom litovat. Fyzio je samozřejmostí😊