Husa “cholmogor”…proč by se nedala jíst drahá husa?..😂
Ahoj, chová někdo cholmogrony i na maso nebo je to drahé zvíře na jídlo?
Ahoj, chová někdo cholmogrony i na maso nebo je to drahé zvíře na jídlo?
Husa “cholmogor”…proč by se nedala jíst drahá husa?..😂
Spíš jsem myslel jestli to není škoda. Na maso znám jiná plemena. Ale cholmogor je nejtěžší.
Je to škoda.
Těžké husy se obecně jako masné až tolik nechovají z prostého důvodu. Je to neekonomické.
Těžká husa je náročnější na krmení co do množství i kvality, aby pěkně rostla a nezchromla. Mívají menší snášku, takže jich máte méně, když odchováváte, a jejich vejce jsou dražší, když je nakupujete. Obvykle nesedí, takže je nutné mít líheň. Rostou déle, mají větší riziko úrazů a různých vývojových defektů. A kratší svalová vlákna menších hus jsou často chutnější.
Oproti tomu je výhoda je malá. Oškubat velkou husu stojí skoro stejně práce a času jako menší, ale pečínku máte větší. Na druhou stranu si pořídíte škubačku… a když pak zjistíte, že ta velká husa se Vám nevejde ani na plech a posléze do trouby…
Jako jasně, kdo chová těžké husy pro radost a některá housata neudá, tak je asi sní, co s nimi jiného. Ale ta užitkovost prostě není a nikdy nebude taková, jakou mají plemena střední.
Stejné je to např. s králíky.
Škoda je dobrého člověka.
Těžká plemena byla vyšlechtěna primárně v oblastech kde nebyl nedostatek obilí, jako sádelné husy. Kdo pamatuje šlejškování ví o čem to bylo a jaké to mělo výhody.Těm co o tom nic neví je zbytečné něco psát…
A? Šiškování je už naštěstí zakázáno. Výjimku má, pokud se to nezměnilo, Francie.
Je to jenom lidská rozmařilost.
A nic. Jezte margarin, tam k týrání nedochází.
Jím máslo a jiné mléčné výrobky i sádlo i maso. Ale ztučnělá husí játra nepotřebuji.
Tak je zakážeme. Nevíte nic a přesto máte potřebu se vyjadřovat ke všemu a o všem. Znamení doby
Jo jo. Anonymové jsou taky znamením doby. A vyjadřují se ke všemu a o všem.
kometa:A? Šiškování je už naštěstí zakázáno. Výjimku má, pokud se to nezměnilo, Francie.
Je to jenom lidská rozmařilost.
…naštěstí 🙏👍…chovám těžké husy už +-30 let a není problém humánním způsobem husy vykrmit, aby měly hodně sádla…stačí je dobře krmit, tím, co potřebují…a jsou stále na pastvě…ale my husy nezabíjíme, na to máme kačery pizmovek😄…
Pomořanky nejsou těžké plemeno hus. Těžká plemena mají mimořádnou schopnost k ukládání sádla, mnohem více než plemena lehká a střední. V minulosti kdy nebylo možné skočit do Kauflandu, byla různá plemena maximálně využívána k účelům ke kterým byla šlechtěna, tak aby dala maximální užitek. Co si kdo nevychoval nebo nevypěstoval to neměl. Játra z takových zvířat byla jen jedním z produktů. Mimořádně ceněných pro svoji kvalitu která byla dána speciálním složením krmení. Casto se jednalo o tajné rodinné receptury, předávané z generace na generaci.
Dnešní rozmařilost udělala z vykrmu individuálních zvířat na konci jejich života týrání. Do doby vykrmu tato zvířata byla chována volně v jejich přirozeném prostředí a jejich “týrání” netrvalo vic než pár týdnů. A dnes je to naopak. Vysoká koncentrace v intenzivních velkochovech v nepřirozených podmínkách od narození do smrti je brána jako nutnost k uživení lidí která je naprosto v pořádku. Nemluvě o kvalitě krmení takových zvířat.
Jenom bláznům může takový dvojí metr přijít v pořadu.
kometa:Jím máslo a jiné mléčné výrobky i sádlo i maso. Ale ztučnělá husí játra nepotřebuji.
👍..moje rodina také ne..ale ještě si pamatuji babičku, jak dělala šišky ( možná je i vařila 🤔) a cpala s nimi husy😟..asi to lidé dřív tak nebrali..potřebovali hodně sádla,ať z hus nebo prasat, aby měli zásoby..co si pamatuji, olej na smažení asi nebyl, aspoň u nás se vůbec nepoužíval, všechno se smažilo na vepřovém sádle a husí bylo na chleba a na pečení..ale husy se cíleně kvůli ztučněným játrům necpaly..to vymysleli Francouzi..
ančovička:…naštěstí 🙏👍…chovám těžké husy už +-30 let a není problém humánním způsobem husy vykrmit, aby měly hodně sádla…stačí je dobře krmit, tím, co potřebují…a jsou stále na pastvě…ale my husy nezabíjíme, na to máme kačery pizmovek😄…
Jakým způsobem kačeři pižmovek dokážou ty husy zabít? To je i vykrví a oškubou?
Inteligent pochopí, trouba se přitrouble ptá…
potřebovali hodně sádla,
Tak nějak. Vzpomínám, jak táta povídal, že sice měli doma krávu, ale máslo se prodávalo. Takže všechno se smažilo na sádle.
A vlastně i to šiškování si z dětství pamatoval. Já jenom podškubávání. Vzpomínka z hodně raného dětství, jak babička drží husu na klíně a škube peří.
Smysl pro humor je známkou inteligence, škoda že zde je to častěji naopak. Vaše škoda
Dřív se šiškama cpaly husy tak dva týdny před porážkou, víc ne. Tím to nijak neobhajuju, ale ta představa, že husa seděla nehybně v komůrce a ládovali ji celé měsíce, je mimo. Alespoň v našich podmínkách.
To jen tak na okraj.
A ani samotný fakt, že někdo chce těžkou husu na maso, neznamená, že ji bude cpát šiškama. Ty husy se normálně dají chovat na maso jako každé jiné, jen se to v poměru k jiným plemenům moc nevyplatí.
kometa:Jo jo. Anonymové jsou taky znamením doby. A vyjadřují se ke všemu a o všem.
👍 👍
šiškování si taky pamatuji a taková bramboračka z vyvařených kostí z pečené husy a zahuštěná jíškou smaženou na husím sádle - tak ta fakt neměla chybu . . . Mňam 😉