Aktuálně: 2 735 inzerátů262 486 diskuzních příspěvků19 177 uživatelů

Cholmogron na maso

A (neregistrovaný) 30.10.2025, 09:03:34 xxx.xxx.19.188

Ahoj, chová někdo cholmogrony i na maso nebo je to drahé zvíře na jídlo? 

ančovička (neregistrovaný) 01.11.2025, 21:51:33 xxx:xxx.1edf:3301

Husa “cholmogor”…proč by se nedala jíst drahá husa?..😂

A (neregistrovaný) 02.11.2025, 08:04:18 xxx.xxx.19.188

Spíš jsem myslel jestli to není škoda. Na maso znám jiná plemena. Ale cholmogor je nejtěžší.

Varaxi
Varaxi 02.11.2025, 09:23:22 xxx.xxx.129.250

Je to škoda. 

Těžké husy se obecně jako masné až tolik nechovají z prostého důvodu. Je to neekonomické.

Těžká husa je náročnější na krmení co do množství i kvality, aby pěkně rostla a nezchromla. Mívají menší snášku, takže jich máte méně, když odchováváte, a jejich vejce jsou dražší, když je nakupujete. Obvykle nesedí, takže je nutné mít líheň. Rostou déle, mají větší riziko úrazů a různých vývojových defektů. A kratší svalová vlákna menších hus jsou často chutnější. 

Oproti tomu je výhoda je malá. Oškubat velkou husu stojí skoro stejně práce a času jako menší, ale pečínku máte větší. Na druhou stranu si pořídíte škubačku… a když pak zjistíte, že ta velká husa se Vám nevejde ani na plech a posléze do trouby… 

Jako jasně, kdo chová těžké husy pro radost a některá housata neudá, tak je asi sní, co s nimi jiného. Ale ta užitkovost prostě není a nikdy nebude taková, jakou mají plemena střední.

Stejné je to např. s králíky. 

Anonymní (neregistrovaný) 02.11.2025, 09:33:00 xxx.xxx.172.229

Škoda je dobrého člověka. 

Těžká plemena byla vyšlechtěna primárně v oblastech kde nebyl nedostatek obilí, jako sádelné husy. Kdo pamatuje šlejškování ví o čem to bylo a jaké to mělo výhody.Těm co o tom nic neví je zbytečné něco psát…  

kometa
kometa správce
02.11.2025, 12:25:35 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.11.2025, 09:33:00

A? Šiškování je už naštěstí zakázáno. Výjimku má, pokud se to nezměnilo, Francie.

Je to jenom lidská rozmařilost.

Anonymní (neregistrovaný) 02.11.2025, 13:06:21 xxx:xxx.c552:7394
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 02.11.2025, 12:25:35

A nic. Jezte margarin, tam k týrání nedochází. 

kometa
kometa správce
02.11.2025, 13:29:57 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.11.2025, 13:06:21

Jím máslo a jiné mléčné výrobky i sádlo i maso. Ale ztučnělá husí játra nepotřebuji.

Anonymní (neregistrovaný) 02.11.2025, 13:40:34 xxx:xxx.c552:7394
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 02.11.2025, 13:29:57

Tak je zakážeme. Nevíte nic a přesto máte potřebu se vyjadřovat ke všemu a o všem. Znamení doby

kometa
kometa správce
02.11.2025, 13:41:57 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.11.2025, 13:40:34

Jo jo. Anonymové jsou taky znamením doby. A vyjadřují se ke všemu a o všem.

ančovička (neregistrovaný) 02.11.2025, 13:55:11 xxx:xxx.1edf:3301
kometa:

A? Šiškování je už naštěstí zakázáno. Výjimku má, pokud se to nezměnilo, Francie.

Je to jenom lidská rozmařilost.


…naštěstí 🙏👍…chovám těžké husy už +-30 let a není problém humánním způsobem husy vykrmit, aby měly hodně sádla…stačí je dobře krmit, tím, co potřebují…a jsou stále na pastvě…ale my husy nezabíjíme, na to máme    kačery pizmovek😄…

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Anonymní (neregistrovaný) 02.11.2025, 14:30:11 xxx:xxx.c552:7394
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 02.11.2025, 13:55:11

Pomořanky nejsou těžké plemeno hus. Těžká plemena mají mimořádnou schopnost k ukládání sádla, mnohem více než plemena lehká a střední. V minulosti kdy nebylo možné skočit do Kauflandu, byla různá plemena maximálně využívána k účelům ke kterým byla šlechtěna, tak aby dala maximální užitek. Co si kdo nevychoval nebo nevypěstoval to neměl. Játra z takových zvířat byla jen jedním z produktů. Mimořádně ceněných pro svoji kvalitu která byla dána speciálním složením krmení. Casto se jednalo o tajné rodinné receptury, předávané z generace na generaci.

Dnešní rozmařilost udělala z vykrmu individuálních zvířat na konci jejich života týrání. Do doby vykrmu tato zvířata byla chována volně v jejich přirozeném prostředí a jejich “týrání” netrvalo vic než pár týdnů.  A dnes je to naopak. Vysoká koncentrace v intenzivních velkochovech v nepřirozených podmínkách od narození do smrti je brána jako nutnost k uživení lidí která je naprosto v pořádku. Nemluvě o kvalitě krmení takových zvířat. 

Jenom bláznům může takový dvojí metr přijít v pořadu. 

ančovička (neregistrovaný) 02.11.2025, 18:18:00 xxx.xxx.16.69
kometa:

Jím máslo a jiné mléčné výrobky i sádlo i maso. Ale ztučnělá husí játra nepotřebuji.


👍..moje rodina také ne..ale ještě si pamatuji babičku, jak dělala šišky ( možná je i vařila 🤔) a cpala s nimi husy😟..asi to lidé dřív tak nebrali..potřebovali hodně sádla,ať z hus nebo prasat, aby měli zásoby..co si pamatuji, olej na smažení asi nebyl, aspoň u nás se vůbec nepoužíval, všechno se smažilo na vepřovém sádle a husí bylo na chleba a na pečení..ale husy se cíleně kvůli ztučněným játrům necpaly..to vymysleli Francouzi..

Anonymní (neregistrovaný) 02.11.2025, 18:20:53 xxx.xxx.174.27
ančovička:

…naštěstí 🙏👍…chovám těžké husy už +-30 let a není problém humánním způsobem husy vykrmit, aby měly hodně sádla…stačí je dobře krmit, tím, co potřebují…a jsou stále na pastvě…ale my husy nezabíjíme, na to máme    kačery pizmovek😄…

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Jakým způsobem kačeři pižmovek dokážou ty husy zabít? To je i vykrví a oškubou? 

kometa
kometa správce
02.11.2025, 18:55:28 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 02.11.2025, 18:18:00

potřebovali hodně sádla,

Tak nějak. Vzpomínám, jak táta povídal, že sice měli doma krávu, ale máslo se prodávalo. Takže všechno se smažilo na sádle.

A vlastně i to šiškování si z dětství pamatoval. Já jenom podškubávání. Vzpomínka z hodně raného dětství, jak babička drží husu na klíně a škube peří.

Anonymní (neregistrovaný) 02.11.2025, 19:16:56 xxx:xxx.ad0f:ed28
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 02.11.2025, 18:48:51

Smysl pro humor je známkou inteligence, škoda že zde je to častěji naopak. Vaše škoda 

Varaxi
Varaxi 02.11.2025, 19:33:03 xxx.xxx.129.250

Dřív se šiškama cpaly husy tak dva týdny před porážkou, víc ne. Tím to nijak neobhajuju, ale ta představa, že husa seděla nehybně v komůrce a ládovali ji celé měsíce, je mimo. Alespoň v našich podmínkách. 

To jen tak na okraj.

A ani samotný fakt, že někdo chce těžkou husu na maso, neznamená, že ji bude cpát šiškama. Ty husy se normálně dají chovat na maso jako každé jiné, jen se to v poměru k jiným plemenům moc nevyplatí. 

DADU
DADU 07.11.2025, 23:40:28 xxx.xxx.33.64
kometa:

Jo jo. Anonymové jsou taky znamením doby. A vyjadřují se ke všemu a o všem.


👍 👍

DADU
DADU 07.11.2025, 23:48:58 xxx.xxx.33.64

šiškování si taky pamatuji a taková bramboračka z vyvařených kostí z pečené husy a zahuštěná jíškou smaženou na husím sádle - tak ta fakt neměla chybu . . . Mňam 😉


Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.