Aktuálně: 2 736 inzerátů262 503 diskuzních příspěvků19 177 uživatelů

Řidičák na psa není špatný nápad ??

Aluška
Aluška 12.11.2025, 12:17:15 xxx.xxx.237.192

A co třeba útulkáči, lidožravá Bess by neudělala zkoušky na cvičáku ani teď po 10ti letech co jí mám, pořád je ve střehu, pořád má strach, pořád se bojí….

rapotačka (neregistrovaný) 12.11.2025, 12:30:07 xxx.xxx.168.162

Já si taky myslím, že je správně oko za oko, tomu rozumí každý.

A k těm psům. Ta moje předešlá úvaha mířila na takový teoretický základy, jakože  “pracák”  asi ne jako dekorace  na sedačku v paneláku. Rozhodně ne mladej pes. Na takovým  statku má vyžití , nebo možná na dvoře (i ve městě), s  většími dětmi se může zabavit. Prostě už u dětí  vysvětlovat plemena a  jejich účel a  vhodnost do bytu, do města. A mohlo by se to týkat dalších  "bytových" zvířat a jejich potřeb. Jasně, vím, že nic nebude. 😊

bambule
bambule 12.11.2025, 13:06:33 xxx.xxx.74.16
»
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 12.11.2025, 12:17:15

Co teprve slepá Bambule, to by nikdo nebral ty naše povely typu : “ Stůj ani se nehni, pozor kanál, tam nechoď, poď tady půjdeme, kudy tudy?, pomalu, ten je za plotem, atd”. Prostě utopie. No a vzhledem k tomu jak to v naší republice chodí třeba se získáním právnického titulu nebo řidičského průkazu si nedělám iluze o neúplatnosti komise. 

Orionka (neregistrovaný) 13.11.2025, 06:07:08 xxx.xxx.226.32

V další generaci počet psů klesne, děti budou chtít mačkat čudlíky na počítači, mít sluchátka v uších a psi budou mít dokonalé na baterky. Kolik vidíte dnes dětí běhat venku ? Nebudou si chtít kazit svůj pohodlný život nějakým čoklem a ještě sbírat jeho hov…Nevycházejte ze zdejšího vzorku - tady je specifická komunita. 

Fiona.Praha
Fiona.Praha 13.11.2025, 12:04:00 xxx:xxx.22f0:3727
Ph:

tak minimalne se takovy nebude pohybovat na verejnem prostranstvi…. a o to trosku jde. 

A co s takovým psem, který nezvládl chodit po divném povrchu nebo měl reakci na střelbu/hluk, budu dělat já, bydlící v Praze v bytě? Těžko ho někomu daruji, je přepsíno. A těžko ho budu venčit na balkoně (naštěstí ho mám), to hraničí s týráním.  

Ariska
Ariska 13.11.2025, 12:36:21 xxx:xxx.583a:c4bb

No tak samozřejmě ty úplatky…. To je problém. Ale kdyby byla povinnost navštěvovat cvičak nejméně půl roku, tak by alespoň lidi vytvořili vztah se psem. Cvičák by nemusel mít náročné cviky , prostě základy.Kolik majitelů venčí psa kolem baráku 5-10min. nebo ho nechají na zahradě. Já v lese nepotkávám moc psů, vlastně čím dál od sídliště, tím míň  psů, není divu, ze pak jsou nevychovaní až agresivní.

Zrzavci
Zrzavci 13.11.2025, 12:40:42 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 13.11.2025, 06:07:08

Nevycházejte ze zdejšího vzorku - tady je specifická komunita.

No já vycházím spíš právě z toho, co vidím kolem sebe. Tady zdejší komunita jsou ti rozumní, hovada jsou “venku”. 

Nárůst psů (koček, koní, papoušků) je obrovský, kšeft kolem nich taky - proto se nikdo nesnaží s tím nic dělat?, počet psychopatů chovajících se ke zvířatům roste taky, počet psů v útulcích narůstá neskutečně - a teď nemyslím spolky blbek, který na tom vydělávají, myslím skutečné útulky a poctivé spolky.

A lidé se ke zvířatům začali chovat jak ke spotřebnímu zboží.

Tenurri
Tenurri 13.11.2025, 12:49:52 xxx.xxx.22.64

Já tedy musím říct, že v mém okolí většina mladších lidí buď psa nemá vůbec (20-25 let), případně je to rodinný pes, nebo už mají staršího psa, kterého dostali “kdysi” jako děti. 

Co se potkávám s pejskaři venku, tak buď mají psa cíleně - sport, výlety, tráví hodně času venku a jsou bezdětní + - v mém věku (+- 30), případně mají psa jako rodinného a potkávám ho často s jiným vodičem.

Největší skupina lidí se psy, kterou potkávám jsou starší lidé (asi v důchodu) většinou s menším psem. 

Jasně sem tam se objeví nějaký debžot, ale za celou tu dobu jsme až na vyjímky neměli s nikým venku žádný problém. Je tu v okolí pár psů, kterým bych se ráda vyhla, ale ti psi chodí na vodítku. Nepříjemná borderka se nejspíš odstěhovala, ale ani ta nešla do útoku.

Takhle, já mám přátelského psa, takže když k nám venku nějaký pes přiběhne, není z toho žádné haló ani z jedné strany, co pozoruji, tak lidi v parcích a na loukách mají na volno psy, kteří nejsou problémoví.

Kdyby můj pes byl vztekloun, tak se na to asi koukám jinak. Většinou se jen zeptám, jestli můžu Jacka pustit, aby si na louce pohráli. Občas k sobě jen čuchnou a druhý pes nemá zájem a odchází. Jako taky si můžu sypat popel na hlavu, párkrát se mi stalo, že Jack odběhl za nějakým psem, který byl na vodítku. Ale vždycky jsem si pro něj došla a omluvila jsem se (většinou, když třeba trénujeme na louce a nevšimla jsem si že je za náma někdo se psem). 

Bulloidní psi tu chodí na vodítku a ti co chodí na volno, tak nikam neběhají a drží se svého člověka. Taky jim teda nelezu se svým psem až před čumák.

Jediné co mě vytáčí do běla je, že lidi neuklízí po svých psech výkaly a nechávají je ochcávat kde co…třeba včera jsem byla svědkem, jak pes ochcal památník válečným obětem. 

Řidičák by nic nevyřešil. Odkud si myslíte, že je většina problémových nebo asociálních psů? Pravděpodobně z množíren. Jak je vyřešit nevím, ale začít by se mělo tam. Spousta divnolidí by totiž psa z útulku ani od chovatele nedostala.

Tenurri
Tenurri 13.11.2025, 13:45:11 xxx.xxx.22.64

Spousta neznamená všichni. S počtem prodaných psů se logicky zvyšuje riziko, že nějaký padne do nesprávných rukou, protože lidi se umí i přetvařivat, nebo se jim mění životní situace, případně přecení své schopnosti.

Ale existuje dost lidí, kteří se u slušných chovatelů vyselektují sami už při úvodní komunikaci (takoví by ale většinou nedali ani desítky tisíc za psa).

Stále se odvažuji tvrdit, že většina psů s PP takto neskončí a že většina psích “incidentů” o kterých čteme v novinách se děje v kontextu s kříženci z nejasných podmínek. Nemusí jít ani o množírnu v tom pravém slovasmyslu, kdy psi žijí ve sklepě v klecích.

Taky si nedělám iluze, že některé chovky nejsou jen množky s pozlátkem.

Spousta lidí by psa mít neměla. Ale spousta lidí by neměla mít ani děti.

assil
assil 13.11.2025, 13:59:48 xxx:xxx.99cc:e601
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ariska z 13.11.2025, 12:36:21

Povinný cvičák? Kdo by ved ty mraky cvičáků, když už dneska to dělají lidi ve svém volném čase o víkendech a stejně je půlka cvičáků nanic a ty rady tam jsou spíš kontroverzní? Být to povinnost, tak by to bylo víc škody než užitku, navíc co, ti cvičitelé by museli mít nejspíš nějakou zkoušku a ty zkoušky by organizoval a platil kdo? Je to úplný nesmysl.

Sardullah
Sardullah 13.11.2025, 14:08:36 xxx.xxx.189.104
Ariska:

No tak samozřejmě ty úplatky…. To je problém. Ale kdyby byla povinnost navštěvovat cvičak nejméně půl roku, tak by alespoň lidi vytvořili vztah se psem. Cvičák by nemusel mít náročné cviky , prostě základy.Kolik majitelů venčí psa kolem baráku 5-10min. nebo ho nechají na zahradě. Já v lese nepotkávám moc psů, vlastně čím dál od sídliště, tím míň  psů, není divu, ze pak jsou nevychovaní až agresivní.

Povinnost navštěvovat cvičák? …no tak to bych teda já, která si o sobě myslím, že jsem zodpovědný pejskař a psy mám kontinuálně už 35 let, tak si myslím, že alespoň nějaké základní znalosti mám, bych v tom případě nemohla mít psa vůbec. 

Protože pracovně mi to vychází tak, že bych dorazila třeba jen 1x týdně…navíc jsem zvyklá si dělat po svém, dle svých zkušeností. Nechci cvičit na pamlsky a na klikr…resp. chci si sama rozhodnout o tom, jestli budu psa odměňovat a nebo jen chválit, jestli budu klikat a nebo jen použiju pomocné slovíčko…nechci nutit psa, aby si dřepnul nebo lehnul do mokra…

To samé, když vidím důchodkyně se svými pejsky…už vidím, jak se babky seberou a autobusem (protože ne každá má auto), dojedou s Pinďou na cvičák. Navíc cvičák fakt není všude a pokud by měl na cvičák chodit se psem každý, tak pochybuju, že by cvičáky kapacitně stačily….

Vztah se netvoří na cvičáku…vztah tvořím tím, že s pejskem jsem, že spolu bydlíme, komunikujeme, prostě že spolu žijeme…..já bych ještě za naší domácnost dodala, že spolu jíme, spíme, čučíme na telku, uklízíme, pracujeme na zahradě, mazlíme, povídáme, drbeme, jsme na sebe načuření (já s pyrenejkou) atd atd…

To, že někdo potřebuje pomoci s výchovou psa je očividné…ale proč by tohle měli absolvovat i lidi, kteří to nepotřebují…nehledě na to, že cvičák není zadarmo…

Tenurri
Tenurri 13.11.2025, 14:29:51 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 13.11.2025, 14:08:36

Už teď je dost problém sehnat místo v kurzu, případně si ulovit alespoň sem tam jednorázově hodinu…a to jsem v docela velkém městě a nemáme problém dojet i po okolí autem.

Všechno je to většinou hned plné, nebo jsou volné hodiny v “blbé časy” kdy jsem v práci. Třeba dostat se teď v okolí ve vyhovující čas na nějaké agility tréninky je scifi. Absolvovali jsme základní kurz, ale není pro nás volno na pokračování, kdy by mi to časově vyhovovalo. A zatím se mi za celý měsíc nepovedlo ulovit volnou hodinu 😀 …

Bodlinka
Bodlinka 13.11.2025, 15:34:37 xxx.xxx.93.27

povinnost navštěvovat cvičák je hloupost. zko jsou dobrovolnické spolky, to je jako svaz chovatelů, zahrádkáři nebo dobrovolní hasiči. prostě něco takového nemůže být povinné

kdybyste chtěli zavést  takovou povinnost danou zákonem, musel by to být ofiko byznys. tzn. vedoucí takového kurzu by musel mít nějakou jasně danou odbornou způsobilost, koncesi, jako autoškolníci. a musel by být jasně daný sylabus takového kurzu, což už v praxi vidím zase jenom jako nastudování legislativy 😀 nic dalšího totiž není možné vzhledem k různorodosti plemen. chrty, honiče nebo huskyho opravdu nenaučíte spolehlivé ke mně, toho pitbula asi nebudete učit volného pohybu mezi psy a pastevec se vám na svazarmovský k noze tak nějak vy víte co.

a takový povinný cvičák by kvůli opruzu kolem stál minimálně desítku. 

N (neregistrovaný) 13.11.2025, 18:01:11 xxx.xxx.189.103

Já nevím co to s váma pořád je? Proč trestat lidi co nic neudělali? Proč by měl mít stejné povinnosti člověk co se chová zodpovědně jako “hovado” co stejně na všechno bude kašlat. Toho co něco provede je nutné přísně potrestat. Kdysi u nás na Mělnicku přejel policistku řidič co měl JEDENÁCT zákazů řízení. Chápete, jedenáct zákazů a stále jezdil? K čemu potom všechna nařízení, když ten kdo se na ně prostě vykašle je prakticky beztrestný? 

Bodlinka
Bodlinka 13.11.2025, 19:51:28 xxx.xxx.93.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 13.11.2025, 18:57:06

hodina empatie na prvním stupni je k ničemu. takovéhle vlastnosti se získávají ve velmi raném dětství, bavíme se o prvním roce života. prostě jak se vám zadrátuje mozek. a to drátování je věc, kterou pak nějakou školní výchovou opravdu nijak nezměníte, ani k lepšímu, ani k horšímu.

rapotačka (neregistrovaný) 13.11.2025, 20:40:15 xxx.xxx.168.162

Nevidíte na osvětě nic pozitivního? 

Dítě bere  chování, které vidí u dospělých, za normální. Viděla jsem , jako čtyřletá, sousedku od vedle,  jak láduje husu šiškami, netušila jsem, že je to týrání. Byla jsem ráda, že vidím husičku. Jako dítě jsem viděla psy na řetězu, bylo to normální, skoro všichni to tak měli, ba ještě hůř. Kdyby děti měly dobrého průvodce zvířecím světem, může to být přínosné.  Za nás  žádná osvěta nebyla, teď to jede v TV  pořád, ale děti mají jinou zábavu. Je to  vlastně fuk, nic se nezmění.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.