Aktuálně: 2 465 inzerátů267 117 diskuzních příspěvků19 265 uživatelů

Pastevní ustájení, bahno a mimino

Anonymní (neregistrovaný) 03.12.2025, 12:35:36 xxx.xxx.27.179

Dobrý den.
Matkou zatím nejsem, ale je to pro mně velice aktuální téma. Mám hobby koně na pastvině, kde prospívá - výhrady mám, ale nemůžu říct, že to nefunguje, uvědomuji si, že obstarat venkovní ustájení není žádná sranda, a mám to celkem blízko k domovu (15 - 20 min autem). Nicméně chci začít řešit dítě - a ve světle toho nevím, jestli ustájení měnit nebo ne. Je to u nás vlastně takové punkové 24/7 spíš pro tlouštíky, což můj kůň je. Jsem tu dva roky, jak říkám, s výhradami, ale je to blízko a kůň tu psychicky v pohodě a nestrádá. Koně se tu obecně drží zdraví. Jenže - je tu fakt bahno. Jízdárnička travnatá, ale půl roku pod bahnem, takže na ní neudělám nic. Prostranství mezi výběhy a u boudy, kde máme věci také samé bahno. Příjezdová cesta pro auto, které není 4x4, vlastně také řekněme půl roku nefunguje, musíme jít z kopce přes výběhy od auta 5-10 minut. Přístřešky mají jako “zpevnění” gumy, které kloužou + betonové panely. Prostě suma sumárum nedovedu si představit mít v takových podmínkách, kde se povrchy fakt boří, s mít sebou dítě,  a to se bavím o kontrolních návštěvách, na ježdění zatím ani nemyslím, když má kůň na jízdárně bahna nad spěnky 😀 nemluvě o tom, že areál je celkem rozlehlý a stáda střídají pastviny. Prostě už takhle je to kolikrát komplikované logisticky, musím si věci převést autem a představa, že to řeším s dítětem, tak mám strach, že koně uvidím, jen když budu mít hlídání, což mi opravdu nevyhovuje. Vím, že jste existují i pankáči se šátkem 😃 ale za tohle vše mám platit od června 6 000 (za velký výběh, kyblíček jednou denně, v zimě přístřešek a balík) a já si říkám, jestli už to za tuhle cenu pro mně není moc diskomfortní. Mám na mysli, že jde především o blaho koně, co se týče ustájení....a tak nevím, jestli není hříšná myšlenka stěhovat koně i kvůli svému většímu pohodlí a i když je to tak blízko. Už jsem měnila ustájení x krát a vím, jak je to pro koně psychicky náročné to unést a nechci mu způsobovat trauma, ale zas když vidím, jak v tomhle počasí mám bahno až za ušima a představa, že takhle ještě řešim malé dítě na zádech, když kolikrát kloužu já jak na sáňkách nebo nakládám zabahněnej kočár....zpevněné plochy tu skoro nejsou, vše se řeší max kobercem + je tu jendo úvaziště s betonovými panely. Nemluvě o té neexistující jízdárně, Co byste dělaly na mém místě Vy? Chtěla jsem jen upozornit, že nehledám nějaký luxusní areál. Také neočekávám, že pokaždé když přijdu s dítětem ke koni, tak si na koně sednu. Jde mi prostě o čistě praktické návštěvy, kdy za koněm chodím, abych viděla, že prospívá, případně procházka na ruce a mazlit se. Tohle je pro mě must have, dát koně do ustájení a 14 dní ho nevidět je pro mě nepřijatelné, prostě jsou věci, za které má zodpoěvdnost i majitel a ustajovatel je kolikrát nemá šanci dohlédnout, i kdyby sebevíc chtěl. Zažila jsem jen jednu stáj v životě koňském, když jsem si dokázala představit, že koně nechá měsíc ladem a na ustajovatele bude fakt spoleh, jenže jsme s estěhovala o 100 km já a musel i kůň. Nevím, jak s tím naložit, vím, že zima vysává, ale někde více a někde méně a já nevím, jestli tady za budoucí cenu nenarážím na hranice svýho komfortu.

bassrock
bassrock 03.12.2025, 13:23:08 xxx.xxx.251.2

Upřímně, to co popisujete by pro mě bylo špatně kousnutelné i bez dítěte. Možná z toho důvodu, že jsem staršího data výroby, prostě si cením i svého zdraví a času. Jako mladá a nadšená jsem přežila kdeco, teď už jsem ráda, že mám koně ve stejné vesnici, ke bydlím a máme tam přiměřené zázemí.

Píšete, že máte koně blízko - 15-20 min autem a pak 10 min pěšky už není blízko, ale taková přiměřená vzdálenost. Otázkou je, v jaké jste lokalitě, jestli máte v okolí na výběr i jiná ustájení nebo je široko daleko jenom pár možností. To je asi hodně určující. 

Objet a okouknout jiná ustájení - za to dáte akorát čas a získáte přehled. Teď ve sračkoidním počasí je to nejlepší, uvidíte areály v nejhorším možném čase.

Berte i v potaz, že dítě je v kočárku vlastně chvilku, jakmile začne chodit bude se chtít pohybovat po svých a zkoumat okolí a budete ho lovit z bahna, budete potřebovat teplé suché místo na jeho převlečení, popř. svačinování, umytí ručiček apod.

A je fajn, že to řešíte dopředu - pro vás, pro koně i pro budoucí mimino 🙂

kometa
kometa správce
03.12.2025, 13:29:47 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 03.12.2025, 12:35:36

ale za tohle vše mám platit od června 6 000 (za velký výběh, kyblíček jednou denně, v zimě přístřešek

Nepíšete, odkud jste.

Buggyra
Buggyra 03.12.2025, 13:57:23 xxx.xxx.198.226

S tímhle punkovým zázemím za šestku měsíčně bych měla problém také i bez dítěte, i my máme aspoň tu starou boudu z avie jako sedlovnu, kde je sucho a trocha prostoru na převlečení a případné vysušení potřebného. 

Co se pohybu dítěte týče, stejně nemůžete nechat dítě v kočáře případně dítě volně se mrskající nezabezpečené mezi koňmi, takže je třeba uvažovat, kde bude dítě, když budete cicmat koně. Pokud jdete jen narovnat deku a zkontrolovat okončetiny, tak může dítě dlíti v autě nebo v zatepleném kočárku (ehm… motůčku, čtyřkolce… tady vidím díru na trhu, matky prostě potřebují elektrifikované kočárky! A zdá se, že mnohé i 4x4 provedení s terénním dezénem) uklizené někde bokem, aby k němu lichokopytníci nemohli. Když už jsem se mrcasila po svých, matka mě zavřela do prvního vymístovaného boxu, takže tady bych směle navrhovala pořídit nějakou mobilní ohrádku protikoní i protidětí, naházet tam hračky, vložit dítě, zamíchat a nechat pobublávat, zatímco budete obstarávat komoně, a to se pak dá i pojezdit (k dítěti přihodit jablko či banán). No samozřejmě mít box, kam po vymístování dítě takto bezpečně uplacírujete, je rozhodně bezstarostnější, a za tu šestku v našich Sudetách i dosažitelné, jak řečeno, nevíme, odkud jste, ve Středočechách bude šestka za holou pláň možná ještě laciná.

Ale berte mě s rezervou, jsem bezdětná a u dětí celkem neschopná. Zato děti jsou velmi schopné a vynalézavé (a z ohrádek vylézavé).

Jesie
Jesie 08.12.2025, 11:35:26 xxx.xxx.224.171

Nechci strašit,ale co vidím okolo sebe matky,tak většina z nich musela ze svých plánů ustoupit,zejména ty,co nemají hlídání . A to se týká i mamin,co mají děti kolem 10-15 let věku,tam se zase řeší dovoz a odvoz z kroužků a podobných kratochvílí.

Takže jejich ježdění zahrnuje pouze rychlé pomazlení parkrát týdně a o ježdění si nechávají jen zdát ( pominu fakt,že když už máte nějaké hlídání,tak vám dítě onemocní a jste s nim doma zase).

Nevím tedy,jestli je otázka ustájení otázka podmínek k němu.

Já sama jsem se vrátila ke koním,až když bylo dcerám 11 let a byly schopné být sami doma nebo někde na louce,ale protože ani jedna není koňomil,tak jsem musela čas nějak vždycky poskládat,abych měla prostor i na ně a koníčky a nebyla to sranda.

Anonymní (neregistrovaný) 08.12.2025, 12:12:28 xxx.xxx.27.179

Dobry den, vsem dekuji za reakce! 
Je mi uplne jasne, ze s ditetem budu dochazka slozitejsi. Ja se ted ani nebavim o jezdeni, jako rekneme spis o nejakem “pohodli”. A toho kone uz mam, cili ho ted prodavat kvuli diteti nebudu, jen pokud b yto bylo financne nejak namahave. Vim, ze bych měla koukat hlavne na pohodli kone, jenze ono j eto od podzimu do jara obcas slozite ted bez ditete, natoz se tam handrkovat s ditetem. Vidim to na jinych matkach, obcas za tim konem musite i s ditetem, hlidani-nehlidani, porad za to zvire mate zodpovednost a kdyz u nekterych veci neni zaksok, proste matky jedou chca nechca. Zaroven v te nasi doline nemam moc ani skoro sanci najit B-jezdce, je to prostě vsude daleko ☹️ velke mesto na dojezd 50 km a uz i ti si vybiraji, jak dlouho budou dojizdet, proste je koni moc a spolehlivych lidi malo a to s enebavim o prospevku. Ze to nebude jednoduche, to si uvedomuji. Ale takovou cestu jsem si uz vybrala a zvladaji t i jine matky, zvladnu to taky.

Ale vim, ze zmena ustajeni je velky krok a bahno je na rade mist. Vzdy jsem resila predevsim kone bez ohledu na zazemi, holym faktem ale je, ze nekdy by se mel clovek ohlizet i sam na sebe. Ale proste kdyz vidim, jakej je zhahul mit dite, obzvlast male dite u koni, proste mi ta soucasna staj prijde jen vsechno komplikujici…pro mne, ne pro kone…..mam desne dilema a mela bych ho asi rozseknout co nejdrive.

Omlouvam se za diakritiku, bylo mi hloupe nereagovat, kdyz jsou tady tak hezke komentare, a pisi z mobilu…..

Bona11
Bona11 09.12.2025, 07:55:14 xxx.xxx.186.254

Zdravím, taky se podělím o svou osobní zkušenost. Když se mi narodil syn, bydleli jsme s bývalým manželem na samotě s osmi koňmi ( většinou ustájených) a fungovali v rámci jezdeckého oddílu. Takže něco vypomohly holky, ale většinou to bylo tak, že já ráno krmila koně, muž pohlídal,v poledne  syn spal cca 2 hodiny - to byl čas na kydání a práce kolem domu, večer většinou krmily holky, případně já s nimi, pokud už byl muž, práce. Po mateřské jsem si našla práci na zkrácený úvazek, takže se veškerá práce dělala v době, kdy jsem přišla s práce a než se šlo pro syna do školky. Od čtyř let jsme s malým zůstali sami, museli se odstěhovat a se mnou šli dva koně - moje topky, oddíl se rozpustil , koně si odvezli majitelé jinam. Chvíli jsme byly v ustájení, kam jsem opět jezdila v režimu zkrácený úvazek - cca do 12-13 h, obstarat koně, do půl čtvrté být ve školce. Po čase mi nevyhovovalo mát své koně v ustájení a tak jsem si pronajala pozemek a budovala za pomoci kamarádů vlastní rančík - malá montovaná stáj s dvěma boxy, přístřešek ohradníky - vše se lepilo z jednoho platu jak to šlo. Jezdily jsme tam se synem cca 2 km z bydliště, malý si hrál v autě s gembojem, později venku u koní boboval, nebo si stavěl domek na stromě, když poporostl - cca od 5 let jsem ho posadila na starší kobču do westerňáku a šli jsme se projít se psem. Zhruba od 12 let už chtěl zústávat radši doma, nebo na svých kroužkách a s kamarády a mě se trochu otevřely obzory. Dnes je mu třicet, koňák z něj není, ale naše koně má rád a dokáže mi pomoct při odčervování a jiných kratochvílích. Celé tohle období nebylo o ježdění, ale o tom že jsme byly spolu, venku s našimi zvířaty. Jezdilo se jen když pomáhala babička s hlídáním, nebo byl syn u otce, případně měl školní akci nebo kroužek. Ale zvládnout se to dalo.  Každopádně bych řešila být Vámi ustájení, aby bylo vhodné i pro doprovod s malým dítětem, přestože byste na nějaký čas musela slevit z nároků na pohodlí koně, nějakým rozumným kompromisem. 

Buggyra
Buggyra 09.12.2025, 08:27:16 xxx.xxx.198.226

Ještě si říkám, že se nějak opomíjí varianta trochu si přizpůsobit zázemí u stávajícího ustajovatele. Pokud je s ním řeč a není s tím problém z hlediska pozemkového, mělo by být možné si nějakou tu boudu na pastvinu postavit, třeba nějakou maringotku, karavan, dodat nějaké zpevnění plochy, teda nějaké dlaždice, panely apod. s tím, že to buď ustajovateli na vlastní náklady věnujete (případně budete mít slevu na ustájení) a nebo si to na jeho pastvině pouze “uložíte”.

Právě že pokud bych někdy musela s koňmi pryč a neměla možnost nějakého svého zázemí (a hlavně nějaké výpomoci od další nejméně jedné osoby), tak bych zkusila přejít do ustájení, kde je majitel podobným dohodám přístupný (a vím, že tací existují).

To já jen tak, aby to bylo někde napsané.

Varaxi
Varaxi 09.12.2025, 11:41:00 xxx.xxx.129.250

To, co popisuje Bona, by pro mě byl horor. 

Nejsem koňák. Od cca 15 do 25 let jsem jezdila, chodila na lekce, placené vyjížďky nebo si koně pronajímala. To jsem neměla dítě.

Takže tu kombinaci ježdění s dítětem neznám. Ale když jsem měla mimi, první 4 měsíce jsem neměla čas si ani čistit zuby dvakrát denně. Kdykoli ta malá bestijka spala, spala jsem taky. Prvního tři čtvrtě roku přes den spal po každém kojení deset minut, takže něco udělat, když spal, stejně nešlo. A měla jsem zdravotní problémy, které vylučovaly sezení na vypolstrované židli, o sedle vůbec nemluvím. Řešila jsem to přes rok, z toho 6 měsíců intenzivně. Dost na to pomohla dovolená u moře. 

Co tak zjišťuju, moje problémy nebyly ojedinělé. A mohly být mnohem horší. Anebo se týkat syna a ne mě. 

Ať si to naplánujete jakkoli, Vaše dítko Vám do toho hodí vidle. A bude je házet opakovaně. Porostou mu zuby a bez breku je nesundáte z náručí. Když si konečně zvyknete, že vstává v devět ráno, začne z ničeho nic vstávat před pátou, bude si všelijak upravovat režim, nemocnět, mít různé nálady, padat ze schodů… Takže to chce od Vás zejména pevné nervy a přizpůsobivost. 

Teď má synáček rok a půl a snad přichází doba, kdy bych mohla od Ježíška dostat nějakou tu vyjížďku. Ale mít koně, starat se o něj, mít čas a vůbec kapacitu v hlavě na to, aby se měl jakž takž dobře, to je pro mě scifi. Jako jo, řešíme stavbu domu, což Vy asi nebudete, ale pořád mi připadá péče o koně náročnější než jednou denně telefonát ohledně bydlení. 

Chci říci, že to je individuální. Možná se vyšvihnete do sedla hned po šestinedělí a vsechno budete zvládat levou zadní. Ale možná koně dva roky neuvidíte. A musíte na to být připravená, co se bude dít, když Vaše dítě nebo Vy sama budete potřebovat nějaký čas více péče, než sama zvládnete. 

Sardullah
Sardullah 09.12.2025, 15:18:24 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 09.12.2025, 11:41:00

Jo to mi taky přijde…klobouk dolu, když někdo zvládá malý děcko a koně…já byla ráda, když jsem jednou týdně šoupla děcko k babičce a zaplatila si hodinu ježdění a to hlavně proto, abych si srovnala záda…

Na druhou stranu, pokud je o mého koně postaráno a nebudu brát v úvahu nějaký ježdění, tak jestli mám jet s děckem navštívit a obhlídnout mýho koníka a nebo s kočárem jít na prochajdu se psem, tak to mi časově přijde na stejno…ve své podstatě ještě líp, protože se psem jsem chodila každej den, ke koni, pokud se mi o něj někdo stará, tak každej den nemusím.

Už to bylo probírané výše…dokud bude děcko v kočárku, tak je to asi více méně na pohodu…horší to začíná být, když děcko v tom kočáru už být nechce.

Bahno je problém…upřímně, to co popisujete …jssem asi rozmazlená, ale tohle by mě asi štvalo i bez dítěte…

Bona11
Bona11 10.12.2025, 11:27:29 xxx.xxx.186.254

Varaxi - ano souhlas, byl to záhul. Jen chci ukázat, že pokud už koně mám, dá se zvládnout leccos, ale mým holkám které ke mně nyní chodí jezdit říkám, že pokud plánují děti, ať si nepořizují vlastního koně. Koní je dost a vždy je kam si jít zajezdit. Já byla permanentně ve stresu, že buď zanedbávám koně, nebo syna. Ale bylo to krásné období a neměnila bych…

Anonymní (neregistrovaný) 10.12.2025, 13:01:26 xxx.xxx.27.179

Ahoj, zeny.

Jsem na skok zpet a koukam, ze je tu vic podnetu, nez jsem si dokazala uvedomit. Jsem vlastne rada, ze jsem tuto diskuzi zalozila!

Mate vlastne asi ve strasne moc vecech pravdu. V mem okoli jsou maldsi zeny-strelkyne, ktere s malym ditetem zvladaju neskutecne v neskutecnych podminkach. Evidentne to jde, otazka je, jak to ve vysledku tesi toho cloveka (a to dite). 

U nas na pastevku jsou kone obecne v pohode. Ale neni to pro mne z mnoha ohledu staj, kde bych nechala kone dlouhou dobu bez dozoru, a zase jsme u toho - můj kun = predevsim moje zodpovednost, at je u baraku nebo u nekoho v mastali. Byla jsem za tu dobu ustajeni pryc max na dva tydny. Plus ty prirodni podminky, to uz jsem popisovala. Co pise Bugyrra tam mam, neni to pastvina  a nic, jsou tam budkyna ulozeni veci.

Ale proste zaparkuju, jdu min 5 min pres vybehy, kdyz je bahno. Na spoelcnem prostoru skoro vsude bahno, zpevnene jen uvaziste. Kun mi cestuje mezi nekolika pastvinami, v lete je na 2 mesice dokonce o 5 km dal, aby se svym stadem vypasl jednu skrytou louku, tam je tedy zazemi nula, ale nastetsi je to v lete a prijezd jakz takz, ale musim si vozit veci. 

Jinak jizdarna se prost eminimalne půl roku strasne bori a na prilehle louce delame hrozne diry. 

Takze jako pro mne-bezdetnou je to celkem ok, ale jak rikam, ta manipulace s ditetem v techto prostorach samozrejme nejak mozna je, ale kolikrat mam depku tedka v zime jako samojedina, natoz se tady mrcasit s ditetem, aby clovek alespon videl, ze ten kun zije.

A ja budu stara matka, pokud s eto povede, bude mi bezmala 37.

Ale kone je mi lito, je tu zvykly a psokojeny.

Saga
Saga 10.12.2025, 13:48:48 xxx.xxx.167.183

Píši Vám jako ne-matka o čtyři roky starší než jste Vy, tak záleží na Vás, jestli to budete chtít číst. Ale nabídla bych Vám ještě jeden pohled člověka, který má téměř dvacet let koně doma, a díky tomu byl často žádán o možnost ustájení, kterou jsem vždy z mnoha důvodů odmítla, ale vím, co se lidem u mě líbilo, a co jim chybělo. 

Ustájení které popisujete, že aktuálně máte, a cenu, kterou jste uvedla, no tak to je tedy pro mě slušný bizár, Váš ustajovatel byl se měl hanbou propadnout! Vím, že každý nějak začínal, včetně mě, a ty začátky nebyly úplně slavné, ale předpokládám, že Váš ustajovatel nepodniká od včerejška a kapánek zaspal dobu. Věřím, že koně můžou být spokojení a takto prosperovat, ale oni si za sebe neplatí, platíte Vy. Zázemí pro koně je stejně důležité jako zázemí pro lidi. Ke mě jezdí mé kamarádky nekoňařky s dětmi ke koním nejen proto, že jsme kamarádky, a že děti chtějí pohladit koníčka, ale i proto jak to u nás vypadá, vědí, že všude projdou v teniskách, i dnes, protože nemáme bahno ani ve výběhu, ani před stájí. Vše potřebné je zpevněno, mám jen takový počet koní, který plochu nevyplení a nerozbahní, tže když ode mě odjedou, nemusí se i s ratolestmi celé svléknout do pračky. Když je fujtajblové počasí, mám kamenné boxy uvnitř domu, prakticky za zdí od ložnice, tže nějaké blbosti a pohlazení a podání mrkve lze zrealizovat i tady. Což si mmch velebí i veterináři, chiro a kováři, kteří ke mě jezdí prostě rádi (jejich slova), protože mám využitelné podmínky za jakéhokoliv počasí, tekoucí teplou i studenou vodu, elektřinu, naprosté sucho a stáj perfektně osvětlenou ke všem potřebným úkonům. V případě potřeby káva i čaj na místě, WC tedy v domě, venku žádné nemáme. Přiznám se, že už jsem si na tenhle komfort prostě zvykla a nejspíš bych nebyla schopná fungovat bez el. energie, vody, WC a teplého místa na převlečení (pro mě doma, pro cizí teplá kotelna nebo vytápěná garáž). Koně mají k dispozici 2000m2 stále + 3000m2 červenec -říjen. Není to ideální výměra, ale kobyláky tam seberete denně a pořádek udržujeme průběžně, je tam čisto a dá se to. Nemáme kruhovku ani jízdárnu, vše se tedy dělá venku, což je problém v období červen - srpen, kdy je všude všechno na střídačku zarostlé a prakticky máte jeden vyjížďkový okruh a čekáte než někdo něco poseče. Před cca pěti lety mi za toto lidé nabízeli 5000/měs a mě to připadalo děsně moc, měla jsem pocit, že nemám co nabídnout…

A ještě jedna praktická - neznám Vás, nevím, jakou máte kondici a co vydržíte, ale teda za sebe musím říct, že bez toho, abych “něco” provedla, mi šla kondice tak nějak samovolně po čtyřicítce rapidně dolů. Měla jsem pocit, že to snad bylo ze dne na den. Už nevydržím, to co dřív, regenerace je delší, únava je delší, všechno dělám tak nějak pomaleji a jo, častokrát se mi prostě nechce. Pře touhle magickou věkovou hranicí bylo všechno jinak. Měla jsem pocit, že unesu všechnu tíhu světa, ale síly nějak záhadně došly…kam šly, to mi neřekly. Netvrdím, že tohle bude Váš případ! Mám kolegyni, která si aktuálně dala k 41 narozkám třetí dítě a je úplně redy, ale jak sama říká, ona byla stvořena proto, aby byla mámou, děti jsou její koníček, náplň života, všechno, Do práce nemusí, živí jí manžel a je úplně v poho. Ale to je jiná liga, prostě.

On se ten věk nezdá, ale je to znát, tak zvažujte svoje pohodlí i vůči tomuto, je to důležité, i když Vám to třeba teď přijde, jakože plácám nesmysly, že máte sil dost. Myslete na sebe, protože spokojená Vy=spokojené mimi=spokojený kůň!

Anonymní (neregistrovaný) 11.12.2025, 12:58:50 xxx.xxx.27.179

Urcite chci cist jakykoli nazor a dekuji za to!
Nevim, jestli je ta cena bizar, ja zas nemuzu rict, ze se nestara, denne tam je, prikrmuje, oplocuje pastviny,  dopousti vodu, kyda pristresky. Proste ta drina tam je, mozna umerne podminkam i o dost vyssi., ale dokazu to videt, jelikoz jsem taky sveho casu mela na starosti jistou staj. Ale take jsem platici klient. U nas v okoli se cena za venkovni ustajeni pohybuje mezi 6 az 7 tisic, nicmene vsechny tyto staje jsou 20 km+. 

Ja vlastne nehledam nic misto, kde bych neprosla zadnym bahnem, kde bud enutne vyhrivana klubovna se zazemim jako v pokojicku. Ale myslim prakticky. Otevru auto, vytahnu dite, ktere se stoprocentne zaprasi a otazka je, jak moc. V soucasnem ustajeni by to byla jistota, ze by bylo zapraseny hned a dost pravdepodobne i uplne mokre. Ustajovatel ma male dite taky, ale funguje tak, ze v zime ma 4x4 a sjede si az k budkam a dite necha v aute nebo ho tam nevozi vubec. Jenze ja 4x4 nikd ymit nebudu. Spis mirim ke zpevnenym plocham, proste b ymi vic vyhovovalo misto, kde bude zpevnena prijezdova cesta, ja skoro az k nejakemu zazemi dojedu autem a rekneme ze v ramci dvora, uvaziste a mista na cajky projdu alespon relativne suchou botou. Plus vidim to tak, ze bez jizdarny je to s detmi opravdu perne, kamaradky, co maji jizdarnu, maji sanci alespon na půl hodiny opohybovat, u nas ale v bahnodobe ani neolonzujete, jelikoz nechcete rozbijet louku anebo to proste fakt nejde, no a jak Sago zminujete, pres zimu kamaradkam deti ani nevozim, jelikoz by to bylo spis utrpeni, jezdi ke mne jedna se trema, v lete se jeden veze a ostatni litaji na prilehle louce, ted je to skoro scifi.

Musim se priznat, ze bojuju sama se sebou. Kun ma tady raj, je to rozlehle, clenite, vlastne je t konskemu zivotu velmi prirozene ustajeni, i kdyz priznavam, je tu par veci, s kterymi bojuji, al eto je vsude neco. Z bahna kone problem nemaji. Ale mne to unavuje, proste s emusim priznat, neprijdu si stara, ale uz nejsem streelc, kteremu je 25 a prezil vsechno. Plus jak rikam, bez te jizdarny kolikrat ani neodjezdim, a pritom v ramci treninku i pul hodina v sedle se pocita. Vzdy pro mne v ramci ustajeni bylo nutne blaho kone nad pohodlim mym…ale proste si zacinam situaci, kterou mozna prinese budoucnost, plne uvedomovat a zajimal mne nazor zkusenejsich nebo prost ekohokoli. Strasne prost elaviruju a mam vycitky svedomi, jestli ohnout ten soucasny raj pro kone a dat ho castecne na ukor pro vlastni pohodlnost….a s ohledem na finance, kdyz se poplatek zde srovna s okolim.

Dekuju.

Buggyra
Buggyra 11.12.2025, 13:20:52 xxx.xxx.198.226

Jestli je to rozumná vzdálenost od vjezdu do ohrady k přístřešku, tak zkusit rozvážit, zda by nebylo průchozí to zpevnit na svoje náklady a bylo by vyřešeno (když si spočítáte dojíždění za koněm 20 km, ty náklady by se vám mohly celkem rychle vrátit nehledě na případnou slevu z ustájení, kdyby se to tam trochu zcivilizovalo vaší vinou). 

Celkem za levno by se to dalo (stáhnout z drnu a) vysypat třeba makadamem nebo čedičem, něčím, o čem se ve stájích normálně neuvažuje, ale vám to může být jedno, protože nepotřebujete, aby po tom chodili koně… Případně vyložit “koleje” betonovými pražci, že budou zpevněné jen ty dvě “kolejnice”, po kterých auto dojede. U stáje pak dozpevnit plácek, na kterém se bude dát otočit.

Při rozumné dohodě s ustajovatelem by se dala příjezdová cesta do výběhu ohradit, aby na ni nemohli koně, a pak se tak moc nerozbahní, když po ní budou jezdit jen auta a capat pěšáci. Taková trasa se pak dá i třeba vysypat štěpkou nebo pořešit jinými méně nákladnými prostředky.

To řešení příjezdovky ovšem notně závisí na místních podmínkách, na některých místech, v některých svazích, tohle prostě nepůjde.

Případně do výběhu jen doplnit budku, do  které se bude zavírat dítě. Budka bude suchá, může v ní být třeba hromádka písku na hraní nebo kreslení nebo ten telefon na šoupání nebo tablet na pohádky. Provleču dítě za ruku nebo v šátku bahnem a vložím do budky, odkud si je posléze zase vyzvednu.

kometa
kometa správce
11.12.2025, 13:30:45 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 11.12.2025, 12:58:50

Spis mirim ke zpevnenym plocham, proste b ymi vic vyhovovalo misto, kde bude zpevnena prijezdova cesta, 

Jako, že se ke stáji nebo výběhům nedá dojet nebo suchou nohou dojít? To je pro mě hard core. Asi jsem rozmazlená.

Saga
Saga 11.12.2025, 13:31:17 xxx.xxx.167.183

Pro zadavatelku - jízdárna či kruhovka mi nesmírně chybí právě v době, kdy se česká příroda změní na amazonský prales a fakt se nemáte kam vrtnout, protože pšenice/kukuřice/brambory/kůrovcové polomy/louky na seno a já nevím, co ještě. Paradoxně teď je to v poho, protože je všude holo, akorát zase prd vidíte v té tmě. Tohle jsou přesně ty dvě věci, které chybí u mě a které nikdy nebudu mít. 

Pastevka jsou skvělá věc a jednoznačně jim fandím, ale sama jsem začínala na zelené louce, a bez ničeho, a myslela jsem si, jak jsem děsně super, akorát že vůbec…Jenže to bylo před 20ti lety, kdy něco jako zátěžové gumové rohože prostě nebylo, nebo se to děsně blbě shánělo…Upřímně tohle dneska považuji za naprostou samozřejmost a je poměrně snadné je sehnat. Já mám stáje trochu jinde než výběh, ale do stáje, když zaparkujete na asfaltové silnici, tak přejdete přes dvůr se zámkovou dlažbou a jste ve stáji, tže v pantoflích i teď. K výběhu vede přímo asfaltka, tže po trávě jsou to tak 3 metry? Exponovaná místa mám vysypaná štěrkem, ten už je teď zadupaný v hlíně a není vidět, ale funkci plni pořád. Kolem přístřešku všude položené zátěžové gumy a uvnitř kvůli kopytům podlana z ½ z fošen z 2/2 piliny + zátěžové gumy. Nestelu, nikdy a ničím, není důvod, pro případ marodky/úrazu mám boxy doma a zásobu slámy na půdě. 

Váš ustajovatel mi připomíná tak trochu mě v mých začátcích, kdy jsem taky všechno doháněla dřinou a tahala tuny hnoje z nastlaného přístřešku ven, už nikdy by mě nikdo nedonutil tohle dělat. A vůbec se Vám nedivím, že takhle laborujete! Víte kolikrát jsme s mužem předělávali výběh a přístřešek, upgradovali co to šlo, abychom po zimě zjistili, že naše řešení bylo zcela nefunkčí? Kdybych teď muži řekla, že budeme zase něco předělávat, reálně si dojde k sousedovi pro flintu, střelí mě jako škodnou a hodí do studně😄!

Kolem nás moc pastevek není, máme tu spíš sportovní stáje, měli jsme tu kdysi i sportovní stáj zcela bez výběhů, ale to už je nějaký čas zpátky, teď se to hodně zlepšilo a letos v létě tu otevřeli jedno nové pastevko asi 15km od nás, hned bylo plno, protože systém je hodně podobný tomu mému, koně sice žijí volně s přístřešky, ale pro případ kalamity jsou i boxy a samozřejmě kruhovka a jízdárna. Cenu neznám, vím to jen od kováře. Ono takové rozlehlé pastevko je vždycky fajn přesně do té doby než se něco po*ere. Zubařka, co mi jezdí, mi o jednom takovém podobném tomu Vašemu vyprávěla. Přijela na zubařinu, vlastně ani nedojela, protože její Škodovka se prostě dál nedostala, tže dostala kolečko, na který si měla naložit cajky, lano k rozvěráku házeli přes větev stromu, který si napřed museli najít a jeli na pochybnou centrálu z marketu, která uprostřed akce exitovala. Asi Vám nemusím říkat, že tam byla poprvé a naposledy…😏

Anonymní (neregistrovaný) 11.12.2025, 13:55:42 xxx.xxx.27.179

No u nas kdyz se bavim o tomto obdobi, ktere mam jinak rad a😀 mam rada zimu, tak od auta jdu 300 m bahnem k zavore, to je strasne velkej usek, to nezpevnim na svy naklady 😀 . Pak jdu 50 m k budce s vecmi, kde je to rozslapane uplne a pak dal bahnem podle toho, kde se kun nachazi, kdyz mam stetsi, je na pastvine u budky. Zpevneno ma jenom v pristresku gumami, ktere nemaji vzorek, okoli budky zpevneno neni cili proklouze se od baliku, projde pristreskem a pronahna se usekem nejvetsiho bahna, ktery ma nad spenky (ale hniloby nema) k vychodu z pastviny. Ze je naprosto totalne jak prase nemusim myslim ani zminovat. Ale je tam proste psychicky v pohode, prijde mi, ze ty kone to bahno tolik neresi jako my lide. 

Jinak ano, k nam kdyz ted prijela fyzio, tak jsme ji kostku vezli tech 300 m v kolecku a osetreni zubu bylo s centralou v jendou z pristresku a zaves byl prehozen za tram….mel s nama vet svatou trpelivost, vim, ale prijel, i kdyz si to obhlednul. Ale bylo to v lete, priznavam.

U nas je sezona krasna, zima krusna. A ja uz asi nejsem takovej hipik, ale kone je mi lito.

Anonymní (neregistrovaný) 11.12.2025, 13:57:44 xxx.xxx.27.179

A problem je, ze mame jeste pastvinu v CHKO…nemuzeme skoro nic anebo jsou ty zpusoby zpevneni fakt drahe. 

Jako treba pro kone, n akterych s enejezdi, je to tady naprosty ideal, jelikoz u nas opravdu nestoji.

Saga
Saga 11.12.2025, 14:05:09 xxx.xxx.167.183

Zadavatelko, Vy jste amazonka👍! Z tohodle by mě reálně švihlo i v létě a v zimě by mě vodvezli rovnou😄. Máte svatou trpělivost a zřejmě i ostatní ustájení, což nejspíš ustajovatele ukolébalo k tomu, to zas tak ňák moc nehrotit a vono to nějak pude…Jako chápu, že pro koně OK, ale i tak, když si vzpomenu, co za “bebíčka” jsem v posledních dvou letech řešila u koní já, tak jsem byla vždycky tak šťastná, že mám to zázemí jaké mám…i na pitomý odčervení a očkování, který mám ve velmi populárních měsících jako je listopad, leden a březen, jsem ráda, že i na takovýhle blbosti mám manipulační prostor, kde mi neprší za límec a nepotřebuji čelovku.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.