Píši Vám jako ne-matka o čtyři roky starší než jste Vy, tak záleží na Vás, jestli to budete chtít číst. Ale nabídla bych Vám ještě jeden pohled člověka, který má téměř dvacet let koně doma, a díky tomu byl často žádán o možnost ustájení, kterou jsem vždy z mnoha důvodů odmítla, ale vím, co se lidem u mě líbilo, a co jim chybělo.
Ustájení které popisujete, že aktuálně máte, a cenu, kterou jste uvedla, no tak to je tedy pro mě slušný bizár, Váš ustajovatel byl se měl hanbou propadnout! Vím, že každý nějak začínal, včetně mě, a ty začátky nebyly úplně slavné, ale předpokládám, že Váš ustajovatel nepodniká od včerejška a kapánek zaspal dobu. Věřím, že koně můžou být spokojení a takto prosperovat, ale oni si za sebe neplatí, platíte Vy. Zázemí pro koně je stejně důležité jako zázemí pro lidi. Ke mě jezdí mé kamarádky nekoňařky s dětmi ke koním nejen proto, že jsme kamarádky, a že děti chtějí pohladit koníčka, ale i proto jak to u nás vypadá, vědí, že všude projdou v teniskách, i dnes, protože nemáme bahno ani ve výběhu, ani před stájí. Vše potřebné je zpevněno, mám jen takový počet koní, který plochu nevyplení a nerozbahní, tže když ode mě odjedou, nemusí se i s ratolestmi celé svléknout do pračky. Když je fujtajblové počasí, mám kamenné boxy uvnitř domu, prakticky za zdí od ložnice, tže nějaké blbosti a pohlazení a podání mrkve lze zrealizovat i tady. Což si mmch velebí i veterináři, chiro a kováři, kteří ke mě jezdí prostě rádi (jejich slova), protože mám využitelné podmínky za jakéhokoliv počasí, tekoucí teplou i studenou vodu, elektřinu, naprosté sucho a stáj perfektně osvětlenou ke všem potřebným úkonům. V případě potřeby káva i čaj na místě, WC tedy v domě, venku žádné nemáme. Přiznám se, že už jsem si na tenhle komfort prostě zvykla a nejspíš bych nebyla schopná fungovat bez el. energie, vody, WC a teplého místa na převlečení (pro mě doma, pro cizí teplá kotelna nebo vytápěná garáž). Koně mají k dispozici 2000m2 stále + 3000m2 červenec -říjen. Není to ideální výměra, ale kobyláky tam seberete denně a pořádek udržujeme průběžně, je tam čisto a dá se to. Nemáme kruhovku ani jízdárnu, vše se tedy dělá venku, což je problém v období červen - srpen, kdy je všude všechno na střídačku zarostlé a prakticky máte jeden vyjížďkový okruh a čekáte než někdo něco poseče. Před cca pěti lety mi za toto lidé nabízeli 5000/měs a mě to připadalo děsně moc, měla jsem pocit, že nemám co nabídnout…
A ještě jedna praktická - neznám Vás, nevím, jakou máte kondici a co vydržíte, ale teda za sebe musím říct, že bez toho, abych “něco” provedla, mi šla kondice tak nějak samovolně po čtyřicítce rapidně dolů. Měla jsem pocit, že to snad bylo ze dne na den. Už nevydržím, to co dřív, regenerace je delší, únava je delší, všechno dělám tak nějak pomaleji a jo, častokrát se mi prostě nechce. Pře touhle magickou věkovou hranicí bylo všechno jinak. Měla jsem pocit, že unesu všechnu tíhu světa, ale síly nějak záhadně došly…kam šly, to mi neřekly. Netvrdím, že tohle bude Váš případ! Mám kolegyni, která si aktuálně dala k 41 narozkám třetí dítě a je úplně redy, ale jak sama říká, ona byla stvořena proto, aby byla mámou, děti jsou její koníček, náplň života, všechno, Do práce nemusí, živí jí manžel a je úplně v poho. Ale to je jiná liga, prostě.
On se ten věk nezdá, ale je to znát, tak zvažujte svoje pohodlí i vůči tomuto, je to důležité, i když Vám to třeba teď přijde, jakože plácám nesmysly, že máte sil dost. Myslete na sebe, protože spokojená Vy=spokojené mimi=spokojený kůň!