Jenže ta paní nekradla. Tenkrát se na příslušné diskuzi objevily příspěvky, že je to běžná praxe. Že pořadatelé vajíčka rozdávají, někdy i s úsměvem. Protože příslušný chovatel vystavovatel by si je domů stejně neodvezl. Když líhne, tak to dělá jinak.
Pro vás v diskusích je obří hendikep, že nemáte žádné osobní zkušenosti. Hodnotíte situaci pouze na základě “příspěvků v dané diskusi”. Pak samozřejmě mezi opravdovými zkušenými vystavovateli působíte trapně, když se zapojujete do odvětví, kterým logicky nemůžete rozumět.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 29.12.2025, 09:07:08
Proč by ji měl na tu výstavu nosit? Přece ji tam může vystavovat o pár klecí dál. Nebo si ji tam koupí, šoupne k neprodejnému samci a jede domů. Tu etiku neporušují jen návštěvníci, ale i sami chovatelé.
Známe vystavovatele/garanty, kteří mají na výstavě půl králíkárny. Desítky zvířat. A i oni sami svá zvířata v případě potřeby na výstavě spojí. Ušetří si tím práci. Ta výstava trvá celkem třeba 4-5 dnů. Garant tam je pořád. Pokud spojují svá zvířata nebo zvířata svých letitých přátel po dohodě, je eticky vše ok.
To není můj nápad. O tom mluvil(a) Písnička. Alespoň já to tak chápu, když přirovnával(a) odnos vejce s odvedením připuštěné feny.
A fakt si nemyslím, že by háravka na volno na výstavě nikomu nevadila. Ani ten uvázaný pes není bez dozoru. Jednak bývají často v klecích, jednak se tam na ně chodí lidi dívat a kontrolovat.
Takže jo, riziko jedna k milionu tam asi je, ale u drůbeže je mnohonásobně pravděpodobnější. U psů to je fakt spíš konspirace.
Ale jo, v obou případech by to bylo vysoce neetické jednání.
Ta háravka by nemusela pobíhat. Stačilo by ji vypustit 5, 10 m od psa, nikde by nepobíhala, vzala by to přímou čarou.
Znala jsem štěňátka po nakrytí (nechtěném) feny přivázané u nárazníku auta. Majitel ležel pod ním a nohy mu koukaly. Fenu NO nakryl psík velikosti malého pinče skrze plot. U sousedů nakryl voříšek fenu majiteli v noci u postele ve zvýšeném přízemí……
Podívejte Písničko,vy to všechno zbytečně hrotíte a děláte z toho kovbojku. Vše je o lidech a je to všude. Nikdo nevyřeší všechny lidi a celý svět, tak řeším jen to ,na co mám.Chovám přes 40 let 3 plemena králíků, účastníme se řady výstav,ano někdy se něco semele,ale zase to není tak časté abych to řešila ještě řadu let po tom. Prostě lidé jsou různí a já si kvůli několika nezodpovědným blbcům nebude kazit náladu.
Ještě vám napíšu příhodu s majitelem háravé boxerky. Majitel ji venčil na volno za sídlištěm v lesíku v domnění, že ve všední den dopoledne tam nikdo nebude. Byla jsem tam se psem. Ti dva se našli okamžitě a zmizeli v křoví, houští, podrostu…..majitel za nimi, zoufalý. Hezky se proběhli, všichni tři. Já byla v klidu. Že je můj pes oboustranný kryprorchid…….jsem mu neprozradila.
Odpověď na příspěvek uživatele Písnička z 29.12.2025, 10:41:08
Dobře, ale děje se to i mimo dohody? Bez souhlasu majitele samce?
Jako jestli jo, tak začínám chápat, proč tak málo lidí jezdí na výstavy. A tady o etičnosti nemůže být řeč.
U psů je rozdíl v tom, že se nikdo nespoléhá na dobré slovo, ale vše se musí doložit a lze ověřit testy DNA. Tam to prostě nejde, vzít svého jorkšíra, byť čistokrevného, k jinému čistokrevnému jorkšírovi a mít čistokrevná jorkšířátka. Předchází tomu kupa administrativy. Psa, který není prokazatelně čistokrevný, nelze uznat za čistokrevného. Ani jeho potomky. Takže popsaným systémem (koupím fenu na výstavě a jen tak ji připustím psem z výstavy) byste narubal kupu vořechů.
Sežrat šampióna, no… byl nějak zvlášť léčený? Jestli ne, tak maso jako maso. A když o to není zájem, co s tím jiného. Přece nebudete mít na zahradě padesát kohoutů vlašek po každém líhnutí. A s krůtou vzácného rázu stejný princip.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 29.12.2025, 11:03:14
Za flašku je možné cokoliv. Nejen na výstavě. Ne každý garant je svědomitý Mirek Dušín.
Představte si Evropskou výstavu. Nedávno byla například v Nitře, jak zmiňovala Acher. Představte si svazový svoz na tu výstavu. Jste z Plzně, třeba. Zvířata z vaší základní organizace se centralizují u vás v ZO. Pak je někdo vezme vhodným autem na centrálu v Praze. Tam je kamion, který poveze všechna nahlášená CZ zvířata do Francie - Méty. V celém tom procesu můžete nakrýt/posbírat co potřebujete. Ale nechodíte o tom psát na iFaunu a žádat určení plemene. Kamion přijede do Francie, následuje brutálně náročný proces vyskladnění a zaklecování zvířat, neztratit/nezničit přepravky, vrátit je. Zvířata už jsou na cestě dva dny. Některá (bělostné husy aj.) podle toho mohou vypadat. K vašim husám tam nějaký Čecháček vystřihne karton a nakreslí tam prase. Jak etické.
První den výstavy je klecování. Druhý den je posuzování. Slepice většinou z toho přestávají snášet. Třetí až pátý den je otevřeno pro veřejnost. Pak se zvířata vrací do přepravek/kamionu, odjíždějí do Prahy. A ještě v Praze jsou. Ale k vám do Plzně se nedostanou. V ČR někde zmizí. Přežila Francii, přežila vše, nepřežila cestu domů. Teda přežila, ale v cizím autě, v cizí přepravce. Chovatel na protest vystoupil ze Svazu, byl jeden z nejlepších a největších. Samozřejmě svá zvířata i odchovy po nich kdykoliv pozná. Pak se divte, že ubývá top vystavovatelů.
To, co tady uvádíte o výstavách psů, je fakt hodně velká konspirace. Nikdy jsem neviděla někde u plotu uvázaného psa, ale jezdím hlavně na klubovky a na národní a mezinárodní výstavy a tam to prostě není možný. Většina vystavovatelů má psa v kennelce, v létě na venkovní výstavě ve stanu, a pokud si někdo potřebuje odskočit, hlídáme si psy navzájem. Není absolutně možný, aby si někdo vzal moji háravou fenu a nakryl ji jakýmkoliv psem nebo naopak. A i kdyby, co by z toho ten člověk měl? Spíš jenom problémy a ty nikdo nechce. Podle výstavního řádu musí být pes pod dohledem majitele. A já si ani neumím představit, že bych fenu někde nechala samotnou. Pro mě je to to samý, jak kdybych nechala bez dozoru dvouletý dítě. Jinak uskutečnit plánované krytí někde na výstavě mimo kruhy možný je a běžně se to dělá, majitel feny aspoň nemusí jezdit za psem někam daleko.
Pro vás v diskusích je obří hendikep, že nemáte žádné osobní zkušenosti. Hodnotíte situaci pouze na základě “příspěvků v dané diskusi”. Pak samozřejmě mezi opravdovými zkušenými vystavovateli působíte trapně, když se zapojujete do odvětví, kterým logicky nemůžete rozumět.
Ale to vy o výstavách psů také. Píšete tady naprosté nesmysly, nic o tom očividně nevíte.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 29.12.2025, 15:14:11
Dobře, já vám i věřím. Na klubové výstavě v Boleslavi ( Mladé) jsem byla naposled v r. 2009. A poměry se určitě hodně změnily. Jsem holt fosilie, a tehdy bylo možné leccos. Nebyly kočárky, stany a dost chovatelů přijelo na výstavu s vodítkem, kartáčem ….a možná parťákem nebo kolegou. Podobně tou dobou jsem byla v Brně a tam to byla úplně Sodoma Gomora.
Dobře, já vám i věřím. Na klubové výstavě v Boleslavi ( Mladé) jsem byla naposled v r. 2009. A poměry se určitě hodně změnily. Jsem holt fosilie, a tehdy bylo možné leccos. Nebyly kočárky, stany a dost chovatelů přijelo na výstavu s vodítkem, kartáčem ….a možná parťákem nebo kolegou.
A tak já i chápu, že na malé krajské nebo oblastní výstavě stačí třeba deka. Ale pořád nemůžete psa nechat bez dozoru. Zrovna nedávno mně říkala kamarádka, že byla na podzim na oblastce a pes, kterého drželo na vodítku dítě, napadl její štěně. Řešilo se to ve výstavní kanceláří, organizátorka z toho měla průšvih a měla obavy, že pokud se to dostane až na ČMKU, bude mít s výstavami utrum. Takže se snažila to vyřešit nějakým odškodněním, štěněti se naštěstí nic nestalo.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 29.12.2025, 15:17:49
Tak on/ona (jako ta Písnička, šmarjá, člověče, nemůžete už sjednotit, jakého jste pohlaví a kolik Vás je? 😀 ) o psech nic moc nepíše, píše o králících a ptá se, jestli jsou podobné situace u psů obvyklé a etické.