Mám rád přírodu, živočichy a ptáky obzvlášť. Ale čeho je moc, toho je příliš. Denně se mi do mis s krmením slétávají velká hejna vrabců + 4 hrdličky. Počítám, že denně spotřebují i 2 kg pšenice a to už je sakra znát. Vyskytovali se už předtím, než napadl sníh. Jak proti nim bojovat? Misky jsou pod stříškou, aby do nich nepršelo, drzost vrabců se neustále prohlubuje.
Nášlapné krmítko od Hradského sunku jsem pořídila v říjnu nebo listopadu, je to k nezaplacení. Holky, které se mi starají o slepice, když tam nejsem, neháží již granule slepicím zbůhdarma na zem po kilech, aby je slepice nesežraly, případně do misek, aby do nich napršelo nebo je vyžraly v noci myši, protože to slepice večer nevyžerou. Nemusím vymýšlet, jak zabezpečit misku s pšenkou proti myším a ptákům, případně koňovi, který si po dožrání z kýble rád přilepšil slepičím zrnem. Nášlapné krmítko schová vše před deštěm i nezvanými strávníky, úspora krmiva nevídaná, krmítko můžu naložit vrchovaté a pak se o to třeba pět dní nestarat, než to slépky vyzobou do mrtě. Doporučuji.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 05.01.2026, 10:38:27
Já teda nenechávám mísy s krmením. Nechci, aby se mi tam slétali potkani apod. Ráno slepice nakrmím jen tolik kolik sežerou (šrot, zbytky, zelenina, mléko, suš.kopřivy apod.) - mám vysledováno. Odpoledne dostanou celou pšenice tolik kolik v tu chvíli sežerou. Občas mimo to kosti, trávu (teď seno), slupky ze zeleniny. Nažerou se 2x denně dosyta, jsou krásný a krásně nesou.
Nikde se nic neválí, vrabci 30 ks lítaji jen na krmítko, u slepic se tak akorát napijou.
Proč boj s vrabci??…k nám letos přilétá nejmíň sto vrabců ...když mají hlad, přiletí se v obrovském hejnu nažrat ke slepicím.. sedají v hustém keři ptačího zobu...jsou chytří, přilétají ke krmítku v menších skupinkách 😀..a takhle se střídají, dokud je někdo nevyruší..
U nás také létá asi 50 vrabců. No a co,tak se nažerou se slepicemi. Tuhle jsme koukali, jak si takový načepýřený,asi už starší, vrabec rovnal zrnko kukuřice.Nevěřili jsme,že to může sezobnout.Sezobl a ještě pár zrnek slunečnice a pšenice.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 05.01.2026, 18:05:20
Taky jsem ráda, že si k nám lítají nazobat, zvlášť v tomhle mrazivým období - nestíhám doplňovat krmítko. Nemám tedy ještě slípky a ty až budou, tak budou mít svoje krmení chráněné - kvůli ptačí chřipce a tak, nicméně mám tři velký krmítka pro ptáky a jsem po té pauze ráda, že vrabce zase vidím.
Jak jsem psala jinde, ,,naši" vrabci čučí na keřích u plotu a na druhou stranu do vrbiček, kde koňadry všechno zrní z krmítka vyfrnkaly po zemi, vrabci nepřiletí🙄Mě to sejří, protože se tam zbytečně povaluje snad půl kila a nikdo to nežere👎Každopádně koupím jiné krmení, nějaké bez pšenice, tohle bylo na nic😕
Já měl šest let od vrabců klid, ale naučil jsem si je na dvorek lítat na krmítka. A cestu do voliéry si našli 😲 Ale těch pár vrabčáků mě asi nevyžere, spíš mi dělá vrásky možný přenos nákaz. No, nic, stejně budu chtít jezdit po výstavách, tak budu vakcinovat i slípky🐔
Protože chovám 10 bílých hrdliček ve voliéře, kupuji jim černou slunečnici a čirok..občas trochu pšenice, směs pro kuřata..atd..na dvoře, na okénku maštale, krmím tak nejmiň dvacet sýkorek 😀…milují černou slunečnici..z okna kuchyně je můžu celý den sledovat😀.. přiletí, popadnou jedno semínko z misky a vyletí s ním na blízkou kroucenou vrbu, kde slupku rozbijou a semínko slupnou 😀…a tak pořád dokola😂..celý den mám na co koukat 👍😀, sýkorky jsou moc milé 👍😀😍
Protože chovám 10 bílých hrdliček ve voliéře, kupuji jim černou slunečnici a čirok..občas trochu pšenice, směs pro kuřata..atd..na dvoře, na okénku maštale, krmím tak nejmiň dvacet sýkorek 😀…milují černou slunečnici..z okna kuchyně je můžu celý den sledovat😀.. přiletí, popadnou jedno semínko z misky a vyletí s ním na blízkou kroucenou vrbu, kde slupku rozbijou a semínko slupnou 😀…a tak pořád dokola😂..celý den mám na co koukat 👍😀, sýkorky jsou moc milé 👍😀😍
Sýkorky ještě milují lojové koule..letos musím urychleně dokoupit a pověsit na vrbu..nebo kus syrového loje…ještě tu máme párek kosů, kteří každý rok hnízdí na dvorku v hustém pichlavém smrku…🐦⬛🐦⬛