Aktuálně: 2 557 inzerátů265 670 diskuzních příspěvků19 228 uživatelů

Nenajde se tu někdo s 3D tiskárnou?

Zrzavci
Zrzavci 08.01.2026, 12:53:20 xxx.xxx.226.6

Vkládám do rubriky Ostatní a po čase poprosím Adminy, ať to smáznou, aby to tu zbytečně nestrašilo. Ale napadlo mě zeptat se tu. Zda:

by se nenašel někdo s 3D tiskárnou, který by za rozumný peníz - ale já nevím co to je rozumný peníz, jak moc nákladné to je a jak moc proveditelné to je, když by šlo o jeden jediný kousek - dokázal vyrobit Panenku Marii.

Osvětlím proč. Máme kousek od Domečku kapličku. S Panenkou Marií Zmizelou. Zmizelou proto, že ji nějakej hajzl ukradnul. Stála tam už před válkou, přežila válku, komundíry… a teď najednou jí někdo ukradnul. Proto Panenka Marie Zmizelá. Dávali jsme tam /a dávám i dál, pochopitelně/ světýlko . Aby tam Maruška nebyla tak potmě. A aby lidi, co jedou za tmy do prasé a  z prasé měli po cestě světýlko, který je vede, chrání. No teď už je tam to světýlko samo. První impuls byl, že koupíme s mužem novou sošku. Patří tam. enemže ona to není úplně levná záležitost a připravi ji tam zas pod nos někomu, aby za ni  měl pár piv, to se mi nechce - ne pro ty peníze, ale proto, že mu to nedopřeju. A teď u mě na diskuzi padl nápad - nechat to vyrobit onou 3D tiskárnou, že to by nemuselo nikoho třeba tolik lákat.

Ešče jsem neviděla nic vyrobenýho touhle tiskárnou a fakt nemám šajna, kolik by to stálo a zda je to vůbec proveditelný. 

Tak se ptám tu, kde se sejde přeci jen víc lidí. A až to tu prokonzultujem-jestli se někdo ozve, nechám to smazat, ať to tady nezavazí.

Díky předem za pochopení a když z toho nic nebude, nevadí, aspoň jsem se zeptala.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 08.01.2026, 13:14:49 xxx:xxx.ad8c:e119

Ta 3d zas tak levná není, zkuste allegro.

https://allegro.cz/produkt/figurka-matka-bozi-neposkvrnena-8-x-20-5-cm-ef78b44c-8060-4c82-9bae-bb01d5c6d4e0?offerId=18076073896&utm_feed=712e6653-4749-4512-b084-b6e297fc9e0b&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=CZ%3EMedia%3EDesign-Antiques%3E3P%3EPLA&ev_adgr=Reklamn%C3%AD%20sestava%201&ev_campaign_id=22499993245&gad_source=5&gad_campaignid=22499993245

trojAAAcko
trojAAAcko 08.01.2026, 13:42:17 xxx.xxx.253.36

Já se teda ještě neodhodlal ke koupi, protože bych jí sám tolik nevyužil, ale mám dva lidi kteří jí mají. Sestry přítel (strojař) a jeden kamarád z Ostravy který pracuje pro nějakou firmu s 3D tiskem při studiu (taky strojař) a tiskne si i pro soukromé věci pro cosplay (oblečení pro napodobení fiktivní postavy). Když tak bych se mohl poptat u toho kamaráda jestli by neměl čas. On byl to klidně i nakreslil.

S tou cenou je to složitejší, protože je mnoho typů filamentů (materiál z čeho se to tiskne) a závisí též na “kotvách” což je pomocný body při tisku. Taky záleží jak by se to naprojektovalo, jak velký by to bylo a jak moc barevné byste to chtěli - ono je to pracné to dělat jako “jeden” kus s vícero barvami, protože se musí filamenty ručně přehazovat během tisku vyměnit / prohodit. Kdyby se to udělalo ve stylu Lega (skládací) tak je to snažší, ale zase může být více “kotev”. Jinak proveditelný to samozřejmě je - jedná se ještě o poměrně jednoduchou věc.

Jsou i firmy které se zabývají jak návrhem tak i výrobou, ale netroufnu si tipnout kolik by oni chtěli, někde jsem viděl nějaký ceníky, ale pamatuji si, že jsem se na to vykašlal, protože kvůli kusu plastu (krabička pro Arduino) který jsem potřeboval to byla nesmyslná cena. Je pravda, že jsem ty firmy aktivně moc nehledal a možná by nějaká mohla mít lidové ceny.

Zrzavci
Zrzavci 08.01.2026, 14:03:17 xxx.xxx.226.6

Drvodělko,  trojAAAcko - díky moc. 

trojAAAcko jak jste zmínil tu Ostravu - něco mě napadlo- moje kamarádka si nechávala kdysi pro nás jako dárek u kolegy tisknout  - tuším-li správně - podtácky ve tvaru ramštajního loga, takže!! Možná mám kde! jdu se zeptat.

Janae (neregistrovaný) 08.01.2026, 14:16:06 xxx.xxx.163.38

Já bych oslovila nějako výtvarnou školu, asi střední, vysoká by si asi naučtovala adekvátní cenu, ale na střední by to mohly dělat studenti v rámci praktické výuky a při troše štěstí by to stálo cenu materiálu a třeba nějakou cedulku v kapličce, že zhotovila třeba keramická škola…..

assil
assil 08.01.2026, 14:18:35 xxx.xxx.121.3

No u 3D tisku jsou ruzný materiály a ty běžný na venek nejsou, muselo by to být z toho odolnějšího, tudíž taky dražšiho.

Já bych zkusila i třeba aukro, dají se tam vydražit i levný věci a nebo něco typu aliexpress.

assil
assil 08.01.2026, 14:24:01 xxx.xxx.121.3

Tak jsem se koukla, nevím jak má být velká, ale na alíku mají 30 cm za cca 25 dolarů z resinu.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.