Aktuálně: 2 549 inzerátů266 305 diskuzních příspěvků19 234 uživatelů

Nenajde se tu někdo s 3D tiskárnou?

trojAAAcko
trojAAAcko 12.01.2026, 07:53:02 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 11.01.2026, 18:41:58

Některý plasty venku, asi mrazem, křehnou a praskají, což dělají i ty levnější filamenty a už jsem to párkrát slyšela jak si lidi stěžují, že se jim to rozpadlo.

Teď je taky otázka jestli si to ty lidi správně definovali. Ono když se to projektuje tak se s tím musí počítat zda je to na venek nebo ne. To je jako když se dělají motorové bloky do auta - ta se taky počítá s roztažností materiálu (tam jsou rozdíly klidně 80-90 stupňů) a ložiska se kolikrát dávají tak, že se zmrazí aby zapadly samy, ale po nahřátí na okolní teplotu už to nejdou vyndat. Obdobně je to i s 3D tiskem a pokud je to seskládaný z více dílů které se slepí lepidlem tak při mrazu to logicky může prasknout když se to nepatrne “zdrcne” a je to křehčí.

Každopádně schůdný by bylo i sehnat silikonovou formu a prostě si to doma odlít z resinu nebo nějaké hmoty jako je keraflot a pak kdyby to někdo náhodou zas ukradl, tak by se hned dala odlít nová stejná.

To je taky shůdná možnost. Ona by se ta forma dala snadno (i levně) vyrobit jenže k tomu je potřeba vzorová soška což už pak nedává moc smysl.

To Aukro je asi nejpohodlnější možnost podle mě a kolikrát ty ceny jsou násobně menší i oproti bazoši.

Zrzavci
Zrzavci 12.01.2026, 09:05:36 xxx.xxx.226.6

Já moc všem děkuju!!

No aukro - to neumím, se přiznám, takže tam mám asi smolikof. Takže asi ten odkaz , co sem dala Ph. On kdyby měl druhá půle čas, mohl by něco vyřezat - už máme v garáži vyřezanýho - skoro teda - svatýho Vojtu, ten je hodně veliký a je určený pro kapličku, kterou postavil u nás na chalupě. Jenže s koupí Domečku šlo všechno stranou a veškerý čas polyká rekonstrukce. 

Takže kaplička zatím musí vystačit se světýlkem /který už taky někdo ukradl a kamarádi, kteří na chalupu jezdí koupili novou lucerničku/ no a chudák Vojta je furt v procesu.

Obrázek Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 12.01.2026, 09:34:23 xxx.xxx.198.226

Můj taky vyřezává, třeba by to vyfiknul (až bude teplo, nemá vytápěnou dílnu)? Mám se zeptat? On by to udělal asi zadarmo… ;-) No a co se toho 3D tisku týče, nepotřebujete barevný, nabarvíte pak temperami a nastříkáte lakem proti povětří nebo nabarvíte nějakými pokročilejšími barvami a nemusíte přestříkat lakem 🙂 

Na figuru se hodí dodat text (zezadu nebo zespodu), že je laciná, nudná, a víc už stojí ta svíčka vedle.

Zrzavci
Zrzavci 12.01.2026, 10:12:07 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.01.2026, 09:34:23

Buggyroooo! No to dřevo mi z toho asi vychází jakoby nejlíp. Přivedla mě na to nabídka, kterou jsem dostala včera od jedné hodné osoby do SZ, ale tam se obávám, že figurka bude už starší, bude mít nějakou hodnotu, takže, kdyby ji čórnul někdo zas, bude mě to taky mrzet. 

Takže………..kdyby …….čistě teoreticky, se Vašemu drahému uvolnil nějaký časový úsek, kdy by se tomu pověnoval………… tak by to asi nebylo marný řešení, protože to by zase tak nikoho moc lákat nemuselo????? Tož pokud by se mu chtělo, řekla bych s dovolením ANO. A upekla mu za to aspoň něco? Já bych to asi možná nejspíš pouze ošetřila lněným olejem, nebarvila bych, ona i ta dřevěná soška sama o sobě je hezká, pokud by si na tom tedy autor díla netrval, pokud jo, samože  nabarvím. 

Myslíte, že by si cedulky degen, který jde krást, všiml? 

Jak tu někdo zmiňoval to posvěcení - já myslím, že to není ani zapotřebí. Ono ne ke všemu je církve zapotřebí. A plus když vezmu do úvahy můj loňské rozhovor s místním farářem /resp. farářem, pod kterého spadáme/, kdy jsem ho žádala o pomoc pro zprostředkování kontaktů na lidi, kteří pomáhají na Moravě při povodních, tak snad s tímto farářem radši ne, tam jsme neskončili vlídným S pánem bohem 😀 😀. tohle není farář, který je tu pro ty potřebné. tohle je farář, který je prostě farář.

Horsana
Horsana 12.01.2026, 10:12:10 xxx.xxx.17.202

Akoze, nic v zlom, ale kto ukradne sochu Panny Márie a svetielko z kaplnky??

U nas by takeho cloveka asi dav zlyncoval, dofrasa, to je strasne 😔

Zrzavci
Zrzavci 12.01.2026, 10:15:16 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 12.01.2026, 10:12:10

Jo, je to strašné. Ona tam přežila válku - možná i války? - komandíry, byla tam desetiletí a pak nějaký hovado, aby mělo na chlast, fet či cíga, protože zase tak moc za to nemůže dostat, tak ji ukradne????? Doopravdy bych mu vlastnoručně haxny zpřerážela násadou od krumpáče.

S lucerničkou jsme tak i počítali, je to tam na samotě, je zázrak, že tam vydržela celých pět let, ale Marušku, že ukradne někdo, tak to fakt je hnus vrcholovej.

Zrzavci
Zrzavci 12.01.2026, 10:17:16 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 10.01.2026, 21:42:53

to znamena strasne vela, ze tam to svetielko je. Aj ze tam je ten kriz a Jezis a tak vobec.

děkuju Horsano, za potvrezní, že i to světýlko má smysl pro někoho. Že to dává smysl nejen mně, která ho tam obstarává, ale i ostatním.

Sarah01
Sarah01 12.01.2026, 10:58:34 xxx.xxx.162.253
Zrzavci:

Jo, je to strašné. Ona tam přežila válku - možná i války? - komandíry, byla tam desetiletí a pak nějaký hovado, aby mělo na chlast, fet či cíga, protože zase tak moc za to nemůže dostat, tak ji ukradne????? Doopravdy bych mu vlastnoručně haxny zpřerážela násadou od krumpáče.

S lucerničkou jsme tak i počítali, je to tam na samotě, je zázrak, že tam vydržela celých pět let, ale Marušku, že ukradne někdo, tak to fakt je hnus vrcholovej.

Je blbý, že to máte tak otevřený, chtělo by to tam dát mříž. Vím, že je to hnusný, ale lidi prostě kradou. Já včera vybírala v bankomatu a myslela jsem úplně na něco jinýho,  peníze jsem tam nechala, sbalila kartu a když jsem se vrátila, peníze už tam samozřejmě nebyly. Ještě že to byly jen 2 stovky. Tak si je někdo užil. Přitom vím, že si na to mám dávat pozor, holt se stane.

Mně říkal jednou známej, že si jako parta kluků opravili jeden řopík nad Miloticemi na Opavsku a přesto že byl zamčenej, tak jim ho vykradli, vzali i obyčejný zásobník s pumpičkou na tekuté mýdlo. Hovada.

Ronja s motejlem (neregistrovaný) 12.01.2026, 11:19:23 xxx.xxx.119.6

Ono ukrást ji někdo nemusí jen kvůli prodeji, najdou se i tací, co si věci vezmou jenom proto, že se jim jednoduše líbí, a co by za to platili, že. Možná by nebylo na škodu zkusit se dohodnout s tím, pod koho kaplička spadá. Nechat třeba upevnit. 

Zrzavci
Zrzavci 12.01.2026, 11:32:11 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 12.01.2026, 10:58:34

nenene, mříž ne, to neprojde přes mou svobodomyslnou duši a prostě já nechci, aby se Maruška dívala na svět skrz mříž, to ne. Dětinský, já vím.

ano, lidi ukradnou už opravdu všechno i to mýdlo, toal. papír……. :-/

Zrzavci
Zrzavci 12.01.2026, 11:33:48 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 12.01.2026, 11:19:23

Možná by nebylo na škodu zkusit se dohodnout s tím, pod koho kaplička spadá.

no to právě je ten farář a to se mi nechce, stačil mi ten povodeňskej rozhovor. Není to opravdový farář, nezáleží mu na těch jeho ovečkách /páč co by přijel pár kiláků do kostela kvůli dvěma babičkám, pro který je to důležitý, to ne, to se radši kostel zavře/

Buggyra
Buggyra 12.01.2026, 11:49:19 xxx.xxx.198.226

To on to lněným olejem ošetřuje sám od sebe 😀 Má kombo lněný olej a pomerančový olej, venku to příjemně voní, v interieru to vyhání hmyz i slabší povahy… to by se nemuselo vyplatit krást. Tak já MU řeknu, že jsem ho zase do něčeho uvrtala. Bude jistě skákat metr radostí 🙂 No uvidíme, zda se uvolí, neslibuji nic. Jakmile obleví, samozřejmě mu nastane zase hoňka v práci…

Zrzavci
Zrzavci 12.01.2026, 11:53:24 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.01.2026, 11:49:19

No uvidíme, zda se uvolí, neslibuji nic.

no jasně, že! Já to tak beru. A když to vyjde, bude supr.Ten pomerančový olej - to neznám! Hodilo by se to třeba i na dřevěný vyvýšený záhony, že? Mohuliž se zeptat, kde ho kupuje?

Zrzavci
Zrzavci 12.01.2026, 11:54:24 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.01.2026, 11:52:57

Jo, modurit mě taky napadl, ale………  já můžu tak leda malovat myší dětinský obrázky, kdybych se pustila do výroby Marušky, ta by dopadla, chudák. Spíš by z toho vyšla Morana, co plave už tři ny směr Balt.

Zrzavci
Zrzavci 12.01.2026, 11:55:44 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 12.01.2026, 10:58:34

peníze jsem tam nechala, sbalila kartu a když jsem se vrátila, peníze už tam samozřejmě nebyly. Ještě že to byly jen 2 stovky. Tak si je někdo užil. Přitom vím, že si na to mám dávat pozor, holt se stane.

tohle je hodně smutná realita, přitom stačilo já nevím, zavolat policajty, chvilku počkat… smutný..☹️

assil
assil 12.01.2026, 15:56:53 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 12.01.2026, 11:55:44

No chtěla jsem navrhnout, že když bude socha dřevěná, tak jí tam přišroubovat, tak jak čtu to asi neklapne, ale teda minimálně bych jí zkusila přilepit lepidlem, takový mamut udrží i poličku, jistě by udržel i sošku před ukradením.

Dalši varianta je fotopast, stojí pár stovek a kdyby to byl někdo místní, mohli byste si pro sošku dojít.

U nás na vsi vykradli kapličku někdyv devadesátkách, byly tam 100+ let starý sošky včetně tak púlmetrový panny Marie, co člověk nadělá.

Buggyra
Buggyra 12.01.2026, 16:04:38 xxx.xxx.198.226

Tak jako já umím dodat i pěkný 10-50kg kámen, ke kterému se figura dá přilepit, že. Tady Liberecká žula je pojem, stačí zajít do lesa a nějaký si vybrat - to už se bude blbě krást 😀

Varaxi
Varaxi 12.01.2026, 17:40:48 xxx.xxx.129.250

Já jsem nevěřící, nějaké kapličky mi jsou ukradené, k církvi mám spíš negativní vztah, k víře jako takové úplně žádný. 

Ale ukrást sochu Pany Marie, to by mě nenapadlo. K čemu? Abych to hodila od koruny na Aukro? To se přece nemůže vyplatit. 

Ne, fakt, proč to někdo krade? Na dědině se s tím nemůže ani nikdo pochlubit, vždyť to lidi poznají. Hezké to není, a i kdyby bylo, tak se to hodí zas jen na veřejný prostor, kde to dává nějaký smysl. Doma asi nikdo nemá soukromý oltář - a i kdyby byl někdo tak moc věřící, že ano, snad si na to nedává kradené sochy, ne?

Já chápu kde co. Ne že bych to schvalovala, ale chápu tu motivaci. Ale soška Panny Marie? Co s tím kdo bude dělat? 

Varaxi
Varaxi 12.01.2026, 17:41:11 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.01.2026, 16:04:38

Praktické. 😀 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.