Pižmovka, na rozdíl od kachen, je stromový pták. V domovině hnízdí vysoko v dutinách stromů. Vylíhnutá mláďata pak z dutiny skáčou. Pižmovky rády hledají hmyz ve ztrouchnivělém dřevu a kousky dřeva i požírají. Mladé pižmovky občas hřadují spolu se slepicemi hlavně, když má někdo hřady poschoďové, jako Ančovička. Mladá pižmovka se umí vznést a vyletět na střechu stodoly nebo obkroužit vesnici a přistát zpátky doma nebo na rybníce. To domácí plemena kachen nedokážou. Pižmovky mají náchylné k omrzlinám i blány na běhácích. Proto je někdy lepší, když sedí na slámě a nohy si tak zahřívají. U Ančovičky pižmovky už snáší, v tom období je někdy pižmák tak roztoužený, že to zkouší i na slepice a často je následuje i na hřad. 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 07.01.2026, 20:13:19
Předně tak, Honzíku 😀…akorát ta touha po slepicích nebude tak žhavá, protože má 5 kačenek, tak si myslím, že je zaměstnaný až až ..😀…jedna kačenka zmizela..občas se zase objevila..manžel ji našel náhodou …sedí u zdi, pod naštipaným dřívím na vejcích..🤦🤦..bohužel se tam budu muset nějak dostat a líhnutí zastavit…😥…ještě není na mladé ten správný čas..bohužel..
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 08.01.2026, 09:11:12
Krásné kačenky, letušky 😀…ty moje jsou na tom stejně, jenže dvě si vybraly k nocování vysoký ořech😲😀,kde jsem je po delším hledání náhodou objevila 😲🤦🤦..
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 13.01.2026, 08:40:30
To kočka zmákne. Párkrát jsme měli zakousnutou takovouto lasičku. + jednou jsem ji zachraňoval, kocour ji měl zahnanou z opřeným prknem a jednou kočka v hromadě opuky.
Zda je to AI jsem nezkoumal, ale souhlasím s postřehy. Ale i větší lasici nebo menší kunu, tchoře kočka dokáže udolat. Určitě ale i obráceně. Kdysi jsme měli třínohou kočku. Zmizela v době, kdy i přes den nám běhala po dvoře kuna; ale pořádnej macek. Asi živila mladé.
Co mám vypozorováno doma,kuny máme ve stodole,tak kuna a kočka se vyhnou.Koček tady prošlo dost,ale kunu zakousli vždy jen psi.Myslím si,že asi jeden nechce riskovat zranění. Lasici kočka zakousla,ale také ne všechny.A tchoře jsem u nás neviděla.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 13.01.2026, 09:42:04
V noci po tmě slepice sedí a ani se nehne. Nevidí predátora, netuší, že tam je a kde přesně je. Až kdyby se jí dotkl, tak se pohne, ale jen trochu. Slepice neví, jestli se jí v té tmě dotkla slepice, co sedí vedle ní, kohout nebo někdo jiný. To je ostatně stejné pro spousty ptáků, krom sov atd. A taky proto jsou takové problémy při Silvestru (neorientace ve tmě).
My odčervujeme slepice zásadně za tmy. Když v klidu sedí na hřadech. Každé jedné dáme do zobáku, žádné nahánění, stres. Chodíme ke slepicím v noci často. Připravit na ráno na výstavu, oddělit, připravit k prodeji atd.
* * * * *
Jako první jsme video od AI dali my, to s tím ledem (tam je krásně vidět, jak v druhé půlce videa slepice seskakují z ohrady a jejich počet brutálně nesedí 🙂 ). No a od stejného “tvůrce” pak dal video anonym.
Odbočíme - nedoporučujeme klikat/využívat síť X (dříve Twitter). Elon Musk není v pořádku a jeho X je uživatelsky nebezpečná.